Galatasaray'ın 'İkinci' Takımı: Beylerbeyi

Beylerbeyi'nin geçen sezona 2B'de başlayacak olması başta Galatasaraylılar olmak üzere birçok kişiyi heyecanlandırmıştı zira Galatasaray kalibresindeki takımın bu seviyedeki ilk pilot takım deneyimi olacaktı bu. Eldeki malzeme uygundu, ortalama bir yatırımla takımın play-off'lara dahi oynayabileceği konuşuluyordu. Yıllardır kiralanan 87-88 jenerasyonu oyuncuları, PAF takımdan yeni mezun olanlar ve lige aşina olan yeni transferlerden oluşacak güçlü bir kadro bekliyordu herkes. Aslında hiç de fena bir kadro değildi başlangıçtaki, normalde Bank Asya seviyesinde rahatlıkla forma giyebilecek birçok oyuncu Galatasaray'ın pilot takımı olması sebebiyle Beylerbeyi'ni tercih etmişlerdi ama bilmedikleri bir şey vardı ki kulüp yönetimi böyle düşünmüyordu.

Futbol Blog programında bu konu Bülent Timurlenk tarafından dillendirilince kendisine jet hızıyla cevap veren ve Beylerbeyi'nin Galatasaray'ın pilot takımı olmadığını, kendilerinin Galatasaray'ın ikinci takımı olduklarını, temel amaçlarının da Galatasaray'a oyuncu yetiştirmek değil Beylerbeyi olarak başarılı olmak olduğunu söyleyen bir yönetimden söz ediyoruz. Galatasaray'a oyuncu yetiştirmeyi bir ayıpmış, bir küçümsemeymiş gibi algılayan bu zihniyetin Galatasaray'ın satın almış olduğu bir kulüp olan Beylerbeyi'nde en önemli sezonda iktidarda olması esas olarak sorgulanması gereken noktadır. Bunun en büyük sorumlusu bu garip oluşuma fırsat veren ve Galatasaray'ın alenen zarar etmesine sebep olan Galatasaray yönetimidir. Önce Galatasaray kendi kurumuna sahip çıkmalı.

İkincisi, Beylerbeyi yönetimindeki bu ego nerden geliyordu, anlamış değilim açıkçası. Civciv yumurtadan çıkmış, kabuğunu beğenmemiş diye bir atasözü var, bu da o hesap. Beylerbeyi kulübünün tüm varlığı Galatasaray'a aitken tutup da Galatasaray çıkarlarına ters düşecek her türlü icraata girişmelerindeki amaçları neydi acaba? Galatasaray kulübünden kiraladığımız oyuncular deniyor, gören de sokaktan toplanmış sanır. Galatasaray kulübü o oyuncuları pilot takımına oynatılsın diye kiraladı, birçoğuna çok daha üst seviyedeki kulüplerden teklif olmasına rağmen. Kendilerini Galatasaray'ın ikinci takımı olarak tanımlayıp takımı lig sonuncusu olarak küme düşürmelerine ise diyecek söz yok. Sözün bittiği yer denir ya, aynen öyle.

Kulübeye boncuk gibi dizilen o oyuncuların birçoğu şimdi bu rezalet sebebiyle Galatasaray'a dönme şanslarını kaybettiler. Kendisinden çok şey beklenen İrfan Başaran gibi bir oyuncunun sözleşmesi feshedildi, aynı Erkan Ferin ve Volkan Bekçi gibi. Uğur Demirok gibi bana göre Süper Lig seviyesinde şans bulabilecek bir stoper kampa dahi davet edilmedi, umarım doğru düzgün bir kulübe kiralanır bu sefer. Takımı kurtarsın diye devre arasında kiralanan Anıl Karaer ve Zafer Şakar'ın durumu belli değil. Kendisini kurtarabilen tek oyuncu Fırat Kocaoğlu, o da kaleci kontenjanından. Seneye 3. kaleci olacak Galatasaray'da bir aksilik olmazsa.

Barcelona modeli üzerine konuşuyoruz, Galatasaray'ın bu işi kotarabilecek tek kulüp olduğunu söylüyoruz ama Barcelona B ve Beylerbeyi arasındaki yönetim anlayışı farkına bakınca ülke şartlarının, futbol kültürünün ne kadar geride olduğu açıkça görülüyor. Bugün övgüler yağdırılan Pep Guardiola'nın iki sezon önce Barcelona B takımını çalıştırdığını birçoğumuz biliyor. Böyle bir şeyin Galatasaray-Beylerbeyi özelinde gerçekleşebileceğini hayal edebilen var mı? Belki de sorunumuz burdadır, kimbilir.

Beylerbeyi yönetimi iş işten geçtikten sonra değişmiş, yeni bir yönetim kurulu var şimdi takımın başında. 2B'de tutunamadıktan sonra üzerine fazla bir şeyler söylemeye gerek görmüyorum açıkçası, Galatasaray'a faydalı olabilecek bir yapı için en kötü ihtimalle 2B'de tutunabilmek lazımdı. Gelecek sezon TFF 3. Lig'de mücadele edecek Beylerbeyi, bu anlamda ufak da olsa bir şansları var. 24 yaşın üstünde sadece 6 oyuncu oynatabilecek kulüpler statü gereği ve Galatasaray'la organik bağı olan Beylerbeyi'ni bir adım öne geçiren bir düzenleme oldu bu. Aynı kalitede oyuncular gelmese de Galatasaray'dan belli oranda destek görecektir kulüp. Tekrar 2B'ye çıkma ihtimali belirirse üstüne tekrar konuşulur ama Beylerbeyi geçtiğimiz sezonki kadar yer tutmayacak ajandamızda, kesin olan tek şey bu şimdilik...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

Spooky dedi ki...

gençlerbirliği-oftaş veya hacettepe hadiselerinden sonra ikinci takımlar ile ilgili düzenleme yapılacağı açıklanmıştı. bu düzenleme netleşir netleşmez galatasaray'ın kendi bünyesinden bir kulüp çıkarması daha doğrusu bir şirket kurması gerektiğini düşünüyorum. böylece başına atanacak bir yönetici(ingiliz sistemi veya cem uzan'ın istanbulspor'u gibi) ile bağlar daha sağlam tutulur ve kontrol edilir. kongre veya galatarasay'ı sevmeyen insanlar ile uğraşılmamış olur.

ayrıca galatasaray yönetimi irfan'ı veya uğur'u dışarda bırakırken (sözleşme feshederek veya kampa davet etmeyip) beylerbeyi projesi'nin başarısızlığının farkında değil mi? neden ikinci bir şans verilmiyor...

bir de son olarak bi sorum var hala ricardo oliveira ısrarı nedir bu yönetimin ?? faydalı olacağına inanıyor musunuz?

alperensaylar dedi ki...

irfan, erkan ferin...bu çocuklar genç milli takımlaırın yıldızlarıydılar yahu. gerçekten rezillik bu futbolcuları bu hale getirmkek.

mes dedi ki...

Yazık olmuş , zaten daha önceki postlarından böyle olduğunu öğrenmiştik. Bir kulüp her sene 4-5 tane genç oyuncu çıkaramaz belki ama ne bileyim bazı oyuncuların üzerinde durması gerekir.


Mesela İrfan Başaran böyle biri , transfer edildiği dönemi hatırlıyorum , Abdürrrahim Albayrak Hagi'nin minyatürü diyordu , o çocuk bu hale düştüyse gerçekten yazık. Onun gibi Oğuz Sabankay'da hiç iyi durumda değil , gladbach maçından beri bekliyorum yani o derece ama nedense bir şans verilmiyor bu çocuğa , belediyede sürünüyor. Gökhan'da G.Antep'e gitti biz ise İsmail Köybaşı'nın peşindeyiz , bu ava giderken avlanmaktan başka birşey değil , ama çocuğa helal olsun en azından kendi geleceğini kendi çizdi , öyle kiralık sürünmeyecek. Emre Çolak'da böyle olabilir. Cem Sultan , Serdar Eylik , Berkin Aslan ve Emrah Yollu'da sırada.


Halbuki şöyle gerçekten üzerinde durulan bir Galatasaray B kurulsa müthiş bir iş olur , hem çocuklar Galatasaray'dan uzak kalmaz hemde dönmek için daha sıkı çalışırlar çünkü Galatasaray'dan gittiğiniz zaman At'tan inip Eşşeğe binmişe dönersiniz sanırım bu çocukların en büyük problemide bu. Özgürcan'ın hali ortada adam 3 yıl sonra anca dönebilecek Galatasaray'a ki Kral benden daha iyi demişti onun için.


Bu arada Özgür Çek ve Aydın Karabulut gibi oyuncularda yakın zamanda fener ve beşiktaşı üzecek , onlarında bizden pek kalır yanı yok.

TerryM0re dedi ki...

Tamam İrfan çok iyi bir yetenek olabilir buna bende katılıyorum ama o fizikle Galatasaray'da oynaması çok zor..

father vic dedi ki...

@TerryM0re

hangi fubolcu paftan çıktığı zaman yeterli fizik gücüne sahip oluyor ki türkiyede..emre çolakta irfandan iyi fiziğe sahip değil..o konuda cem sultan bir adım önde duruyor diğer gençlerimize göre bir de emrah yollu..

o yüzden paf ligi kaldırılmalı reserve lig kurulmalı die bir düşünce var herkesçe ya da b takımı gibi..paf ligindeki 360 tane 17 yaşında futbolcu ile yarışarak fizik gücünü yukarıya taşıyamazsın çünkü kimse üstün fizik gücüne sahip değilki yarışma şartları oluşmuş olsun..sistem baştan yanlış malesef

melih dedi ki...

keşke kaptanı galatasaray'da yemeyip beylerbeyi'nin başına getirselerdi. gerçi kabul edeceğini sanmıyorum, olmadı suat kaya olurdu. milli takımdaki gibi bi model düşünülebilirdi yani, hem hoca hem oyuncu pişerdi böylece.

up the h@mmers dedi ki...

Çok güzel bi konuya değinmişsin eyvallah ama asıl sorun bu değil, takım 3.ligden 2b ye çıkarken takımın başkanı futbol şube sorumlusu ve teknik drektörü g.saraya eski sporculardan derneği üyelerinden oluşuyordu yani bizde yetişmiş oynamış ve halen kulube hizmet eden aynı zamanda kongre üyeliği yapan gerçek galatasaray lılardan..bi önceki sene takım şampiyon olunca sevgili adnan sezgin tüm ipleri alıp kulübü tek başına yönetmeye kalktı ve sonuç ortada,bu hiçbir zaman gündeme gelmedi ama bunun tek sorumlusu adnan sezgin dir..istediği hocayı getiren takımı dışardan istediği gibi yönetemeyen adnan sezgin yüzünden beylerbeyi 3. lige düşmüştür...

archenemy dedi ki...

İrfan Başaran ve Mehmet Düzle fesh edelmiş deniyor doğru mu bu?

Pads dedi ki...

Ugur yazina tamamen katiliyorum.

Yalniz bazi arkadaslar ne cok biliyor yahu, Galatasaray futbolcu ogutuyormus, gorecegiz bakalim bu oyuncularin ne kadari ileride ust duzey futbolcu olacak. Genc oyuncularimizdan Arda ve Ugur'dan sonra en cok gelecek vaat eden Ferhat bile 2 senede anca Trabzon'a gelebildi. Dunya Futbolunu ve Turk Futbolunu bilmeyen bazi arkadaslar internette isimlerini duyduklari her genc oyuncunun sahane oldugunu, kendi takiminin gelecegini kurtaracagini saniyor maalesef. Ugur Meleke'nin bir sozu var, her 2 senede 1 oyuncuyu rotasyona sokabilmek buyuk basaridir diye, ki o soyluyorsa eminim saglam bir kaynagi vardir bu sozun, unlu bir hoca veya altyapi sorumlusu gibi.

Galatasaray altyapisindan giden oyuncularin da sonunu gorduk simdiye kadar. Kaptan Faruk Atalay ikinci kaptan Emrah Eren olsun isterdi bu arkadaslar herhalde. Burak Akdis abi, Gokhan Emreciksin de takimin yildizi olurdu.

Ayrica bu klup akilsiz mi yahu degerlendirebilecegi oyunculari tutmamaya calissin?

- Adnan Baskanim bu cocuk gelecek vaat ediyor, ne yapalim?
- Hemen feshedin sozlesmesini!

Soralim bakalim o arkadaslara Freddy Adu'yu DC United mi oguttu, Benfica mi yoksa onu denemeye alan ManU mu?

mes dedi ki...

@Pads ,

Ben bahsettiğim oyuncuları internetten duymadım , gittim yerinde izledim , bu sene 14 paf maçını florya'da izledim o yüzden birilerine sallarken iki kere düşün.

İrfan Başaranı canlı 3 sefer izledim ve tekniğine hayran olduğumu söyleyebilirim. Oğuz Sabankay ve Aydın hala benim için süper yetenekli oyuncular ama önemli olan mantalite. Ben genç oyuncu seviyorum kardeşim , elin Lincoln'üne verdiğimiz parayla bu çocuklardan 3 tane Lincoln çıkartırdık. Bu kadar da iddalıyım ama ne yazık ki ülkemizde yabancı ünlü futbolcu hayranlığı olduğu için bu oyuncular şans bulamıyor. Bu sene ankaraspor beraberliğinden sonra 2-3 tane genç oyuncuya şans verilse en azından bu seneye garanti bir adam çıkartırdık .

Ayrıca Fredyy Adu'yu öğüten ne Dc United ne de Benfica , onun tek şansızlığı basının bu kadar pohpohlaması , başka bir şey değil.

Bu arada Faruk Atalay konusunda sana pek katılmıyorum. 5-0'lık bursa yenilgisinde '' Dahi Luce '' onu sağ bek oynatmıştı zaten o gün Galatasaray kariyeri bitmişti.

Pads dedi ki...

@Mete,

Lafim direk ve sadece sana degildi, buradaki diger yorumlara da degildi, genel bir yorumdu. Internette olsun yazili ve gorsel basinda olsun kimi zaman belirli bir akim bas gosteriyor, bunun son orneginden bahsettim.

Maclara gittigine gore genc oyuncular hakkinda benden cok daha fazla bilgiye sahipsindir. Genc oyunculari tercih etmen de bir gorustur tabi misal Wenger gibi.

Ben sadece sunu demeye calisiyorum, her gelecek vaat eden oyuncuya sans verilemez, verilse de bu oyuncunun ne olacagini, vakit kaybedip kaybetmedigini bilemezsin. 2 sene once Gerets doneminde Topal'dan daha genc olan Mehmet Guven daha cok sans buluyordu mesela. Simdi birine Valencia digerine Konyaspor talip.

Dolayisiyla buyuk oynamak zorunda olan klupler, ellerinde Messi, Ugur, Torres gibi yildizlar yoksa bu riski alamazlar kolay kolay. Ya Arda gibi sans eseri Mlade Boleslav 11'ine girer ve patlarsin, ya da PAF ligiymis antrenmanmis, ikinci lig takimiymis demeden yirtinircasina calisir ve kendini yoneticilerin gozune sokarsin. Bu hep boyle oldu ve olacak da.

Iste Beylerbeyi, B takimi veya amateur o takimin adi ne olursa olsun burada devreye giriyor, ama klubun cabalari da yeterli olmayabiliyor. Biliyoruz ki gecen sene ve bu sene pek cok oyuncu Beylerbeyi'ne gitmek istemedi. Ya da Gokhan Ozturk gibi bir oyuncu kendini fazla erken havaya soktu. Futbolcu faktoru olmadan olmuyor maalesef.

Genc oyunculari takip ettigine gore sen benden iyi biliyorsundur ki sahadaki en yetenekli oyuncular her zaman en iyi kariyerlere sahip olmuyorlar.

Related Posts with Thumbnails