Galatasaray'a Geri Dönebilme Şartları?

Galatasaray altyapısı son yıllarda Galatasaray'a rotasyon düzeyinde sadece 1-2 oyuncu kazandırabildiyse de mezun ettiği üst düzey oyuncu sayısı onlarla telaffuz ediliyor. Özellikle 87'lilerden beri bu sayıda ciddi bir artış yaşandı. PAF Liginin garip statüsünden dolayı bu oyuncular 20 yaşına girdikleri andan itibaren ya takımlarıyla profosyonel sözleşme imzalamak zorundalar, ya da kendilerine kulüp bulmak. Bu sebeple Galatasaray'ın mezunların hepsiyle anlaşmaması anlayışla karşılanabilir ama ortada büyük bir yanlış var.

Yıllardır onlarca oyuncu çeşitli seviyelerdeki takımlara kiralık veriliyor ve bu oyuncuların çok büyük bir bölümü sezon öncesi kampına bile uğrama şansını elde edemiyor. Bu kadar çok oyuncuyu yönetebilmeniz için öncelikle bu oyuncuları takip etmeniz ve bir strateji oluşturmanız gerekir. Yetersiz oyuncularla vedalaşırsınız, hazır olmayan ama hala ümitli olduğunuz oyuncuları belli bir kamp dönemi sonra kiralarsınız, yeterli olanları kadronuza katarsınız. Galatasaray'ın böyle bir politikası yok, aksine kiralık giden oyuncu sürgüne gönderilmiş gibi algılanıyor ve hepsinden Arda Turan'ın 6 aylık Manisaspor macerasında gösterdiği performans bekleniyor. Arda'nın o dönem ön plana çıkabilmesinde Ersun Yanal gibi önemli bir faktör vardı, bu göz ardı edilen en önemli etken. Oyuncunuzu oynatmayacak kulübe ve hocaya oyuncuyu kiralarsanız isterse Arda Turan'ın kendisi olsun, formayı alamaz. Kulüp seçerken idareciler kendi kişisel ilişkilerine göre değil bu kriterlere göre karar vermeliler. Kiraya verdikten sonra da işin takibini yapmalılar. İyi performans gösteren oyuncular da kamp döneminin ilk etabında A takımla çalışır, daha sonra değerlendirmesi yapılır ve kalıp kalmayacağına karar verilir.

Galatasaray'da işleyiş bu açıdan tamamen sorunlu. Amaç sözde genç oyunculara değer vermek ama kampa götürülen genç oyuncuların neye göre seçildiğini anlamak güç. Siz 30'u aşkın oyuncu kiralamışsınız, kampa götürülen 9 gencin 7si PAF takımdan. Geçen sene tamamı PAF takımdandı. Bunun mantığını bana açıklayabilecek birisi var mı? Bu 30 küsür oyuncu öyle ya da böyle profosyonel liglerde görev almış ve fiziki gelişim kaydetmişler. Bu oyuncular arasında düzenli forma bulanlar da var ama siz gidip henüz profosyonel düzeyde futbol oynamamış olan PAF takımın yarısını kampa davet ederken kiralık oyuncularınızı dışarda bırakıyorsunuz. Şu kampa katılan gençlerden kaç tanesi geçtiğimiz hafta serbest bırakılan oyunculardan daha hazır? Üstelik aralarındaki yaş farkı da 1 veya 2, öyle 23-24 yaşındaki oyunculardan da söz etmiyoruz. Aydın Yılmaz'la yaşıt adamlar bunlar. Kiralık oyuncuların tamamına "Size kapılarımızı kapattık." mesajından başka bir şey değil bu. Bu oyuncular ne için çalışıyorlar, ne için oynuyorlar o kulüplerde? Bu oyuncuların en iyileri bile PAF takımın ortalama bir oyuncusuna tercih edilecekse hangi motivasyonla iyi bir performans bekliyorsunuz bu adamlardan? Ya da şimdilerde kampa aldığınız oyuncuların birçoğunu A takıma alamadığında bu oyuncular başka kulübe niye kiralık gitmek istesinler? Baştan sonra hatalı bir işleyiş, baştan sona.

Burda anlatmak istediğim Galatasaray A takımının yarısı altyapıdan oluşması gerektiği değil. Galatasaray zaten zirve bir kulüp ve o oyuncuların sadece en iyileri oraya gelecek. Esas problem Galatasaray'ın bu oyuncuları kendi çıkarları doğrultusunda yönetmemesi. Düzgün bir sistem, işleyiş olsa kiralık performanslarından sonra bu oyuncular off-season'da tekrar vizyona konur, transfer listesindeki oyuncuları isterken elinizde kullanılacak bir oyuncunuz olur. Bugün Özgürcan'ın adı Sivasspor başta olmak üzere birçok kulüple anılıyorsa bunun kiralık performansıyla olduğu kadar şu anda Galatasaray tarafından öne çıkarılmasıyla da alakası var. Geçen sene bu fırsat hiçbir oyuncuya tanınmamıştı, bu sene Erhan'la Özgürcan'ın çağrılmasını gelişme olarak görebiliriz belki.

En iyilerini kampa davet edildi diyelim, maksimum 5 kişi. Geri kalan oyunculardan faydalanmayı düşünmüyorsanız ilk alternatif bu oyuncuların eline bonservislerini verip göndermek değildir. Bank Asya'da, 2B'de parlamış birçok oyuncu var ve her kulübün durumu o kadar da iyi değil. Senelerdir bu liglerde tecrübe edinmiş oyuncuları kadrolarında görmek isteyeceklerdir. Düzgün bir takas paketiyle en azından bu liglerdeki kalburüstü oyuncuları da fazla bir bonservis bedeli ödemeden kadronuza katarsınız. Adanaspor'a Anıl Karaer bedavaya verildi, bunun yerine Galatasaray Emre Aktaş'a talip olsaydı, yanına 1-2 oyuncu daha ekleyip bu transferi gerçekleştiremez miydi? Bugün Emre Aktaş'ın adı Bursaspor'la anılıyor ve öyle büyük bonservis bedelleri ödendiğini sanmıyorum. Kendisine güvenip önünü tıkamaması için Ferhat Öztorun'u gönderme kararı aldığınız Anıl Karaer'i değerlendirme şekline bakın. Keza İrfan Başaran. Galatasaray'ın altyapıda son yıllarda en büyük yatırımı yaptığı oyun kuruculardan biriydi ve geçen sene birçok talibi vardı. Galatasaray garantisiyle Beylerbeyi'ne gönderildi, sonrası malum. Tekrar tekrar yazmaya gerek yok. Bugün serbest bırakıldığı gibi 2B'de küme düşmüş bir takımın oyun kurucusu olmasına rağmen Bank Asya ekiplerinden Orduspor'la sözleşme imzaladı. Galatasaray'ın bu işten çıkarı nedir, anlayan beri gelsin.
Peki nerden esti bu yazı diyeceksiniz. Beni akşam akşam deli eden haber şu. Galatasaray sol bek için Ferhat ve İsmail'i elden kaçırdıktan sonra 28 yaşındaki Hayrettin Yerlikaya'ya talipmiş. Bülent Uygun da transferde aceleleri olmadığını, iyi bir teklif gelmemesi durumunda Hayrettin'in takımda kalacağını söylemiş. Zurnanın zırt dediği yer işte burası. Galatasaray, kendi altyapısından yetiştirdiği, Şampiyonlar Liginde forma şansı verdiği, Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra 2 sene düzenli olarak forma şansı bulan ve ümit milli takımın banko oyuncularından biri olan Ferhat Öztorun'u bedava almaya eriniyor, ama daha sonra kalkıp 28 yaşında, kariyeri boyunca Sivasspor'dan daha üst düzey bir takımda oynamamış, kolay çalım yemesiyle meşhur, bonservisi yüksek Hayrettin Yerlikaya'ya talip oluyor. Şaka gibi bir olay.

Galatasaray yönetiminin demek istediği şu. Bu kapıdan çıkan hiçbir oyuncu bir daha Galatasaray'a dönemez. Arda Turan, Uğur Uçar ve Aydın Yılmaz'da olduğu gibi sizi oynatmak için istekli hocalarınız yoksa Galatasaray kariyeriniz bitmiştir. Ben oyuncu olsaydım bunu düşünürdüm, onların da öyle düşündüğüne eminim. Bugün Gökhan Öztürk vakasının yaşanmasının sebeplerinden biri de bu ve eminim ki son da olmayacak...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

27 yorum:

Spooky dedi ki...

çok çok haklısın.
alternatif geliştirelim buradan sonra da elimizden geldiğince duyuralım.
kiralık oyuncular için sezon öncesi ayrı kamp
ayrı izleme ekibi
galatasaray b (florya'dan kopmadan 3. lig 2.ligde yarışmacı bir ekip)
gibi fikirler

chucky dedi ki...

ferhat'ı kaçırmak yöneticilik skandalıdır bana göre..

Efe Yılmaz dedi ki...

valla abi söylediklerinin altına imzamı atarım. 87 88 doğumlu ekipten herkes geleceğimiz diye bahsediyordu. durum ortada. şimdi sanırım statü değişmiş, 90 doğumlularda bir sene daha paf liginde oynaya bilcekmiş. alt yapıyı neeskens kordine edicek diye yazıyorlardı gazeteler, umarım en azından onlar dediğin gibi bir düzen kurabilirler. birde sırf oyuncular için değil ki bu yaptığımız. Abdullah Avcı gibi bir hoca dururken, biz kalliyle skibbeyle iki seneyi çöpe attık. (şampiyon olsak bile yönetim olarak kötüydük bence o sene manasında 2 sene dedim). şimdi birde anıl gitti adanaspor'a, 2 sene sonra onun yerinede futbolcu ararız dünya paraya. of of, genede abi ben umutluyum bu sezondan.

Adsız dedi ki...

Çok iyi bir yazı. Bu konulara eğildiğiniz için size teşekkür ediyorum. Yapılan bazı hatalar bu ve benzeri yollarla ifade edildikçe, konuşuldukça düzeleceğine inanıyorum. Galatasaray futbol kulübü maalesef iyi yönetilmiyor. Rijkaard'ı getirdiniz. İyi güzel de, bir doğru 10 yanlışı düzeltir mi? Ya başarılı olamazsa; onu da gönderirsiniz değil mi? Siz de nasıl olsa hiç kabahat yok. Altyapıdaki sıkıntılar her geçen gün daha da büyüyor. Bunca emekle yetişen bu gençlere yazık. İsmi kulüple özdeşleşen futbolcularla doğru düzgün ayrılmayı beceremiyorlar ne yazık ki. Adnan Sezgin denen, adı bu camiaya yakışmayan o adamı hala neden tutuyorlar orada? Anlamak zor. Hayrettin'e talip olunduğuna ihtimal vermek istemiyorum. Terbiyesiz, sorumsuz bir futbolcuya -Lincoln- hala yol vemekten aciz bir yönetimden bahsediyoruz.

Fethi dedi ki...

eline sağlık yine çok doğru tespitlerin olduğu bir yazı yazmışsın,tebrikler...

maalesef altyapımızla ilgileri bilgilerim fm'den öğrendiklerimle sınırlı ama ne mutlu bana ki oradan öğrendiğim bilgilerle forumlarda "cafercan'da ne yetenekli adamdı,yediler cocugu"tarzı konuşmalar yapmıyorum.galatasaray altyapısı'nın adının geçtiği her yerde bu tarz lafları duymaktan sıkıldım.

benim altyapımız adına çok çok ümitlendiğim bir göteborg maçı vardır ali sami yen'de oynanan,uğur uçar'ın kaptan olarak çıktıgı.ben o maçı turkıyenın konfederasyon kupasındaki serüvenine benzetirim.ikisindede gençecık yaştakı futbolcular aslanlar gıbı oynamış ama ılerleyen donemlerde hak ettıklerı zamanları alamamışlardı.

altyapımızdan gelen isimlerin bende kredisi büyüktür,bu yüzdendir ki sabrinin anlamsız şutlarına hala kızamam,komik olucak ama kardeşlerim gibi görürüm ben onları.ferhat'ın trabzon deplasmanında gökdeniz tarafından çalım manyağı yapıldıgı gunu unutamam,hatırladıkça uzulurum.aydın'nın konyaya 90.dakıkada attıgı golu arada acar lıg tv'den ızlerım.

ne zamanki 11'imizde oynayan isimlerin 5-6'sı altyapımızdan gelen oyuncularla kurulucak işte o zaman üçüncü avrupa zaferine yelken açıcaz...

Jordi Metal dedi ki...

aslında Ersun Yanal'ı alır getirirsin alt yapının başına bak neler çıkıyor o yapıdan 5 sene içinde görürsün. Ama Ersun Galatasaray'dan böyle bir teklif alssa kabul eder mi?

laleler laleler dedi ki...

hayrettin kim yaa
gelsin telefon klübesinde 3 calim yer benden.
bir de bence ogullarinin futbolcu olmasını isteyen babalar cocuklarina hayrettin adini vermemeli, sonra "yapma hayrettin" oluyor.

Ayrıca bir de uğur senin bu ferhat fetisini anlamis degilim, bu adamdan GS solbeki olmaz bana göre, çok pasif oynuyor hala, vucudunu gelistirmis biraz belli oluyor ama futbol karakteri olarak degismesi lazim bizde oynamasi icin yoksa digerlerinden bi artisi yok bana göre. Ben Anıl ı beğeniyordum, gayet agresif, bindirme yapan sert bir bekti; ama onu da gönderdiler sanırım, saglik olsun.

ugur senel dedi ki...

her paf oyuncusu a takımda oynayamaz ama bazı oyuncuları harcadığımızı düşünüyorum, anıl karaerin ismi gecmiş ,evet kendisi icin cok üzgünüm keza volkanda cok üstün bir sol bekdi ,kendisi ile ilgilenmedi vede sonunda gönderildi aynen gökhan öztürk meselesi gibi keza gökhan 2 yıl icinde 5 milyon euro bonservi bedeline ulaşacaktır keza cok kaliteli ve oyunun iki yönünü oynayan bir orta saha oyuncusudur.. sorun altyapıdaki iyi oyuncuların üstüne gereken ilgi gösterilmediğindendir keza ortada son derece kalabalık bir altyapı ordusu ortaya cıkmış vede bunlar arasından gerekli secmeleri vede değerlendirmeleri yapmadığımız aşikardır ... elimizde kalanlardan ise erhan-emre colak-berk neziroğulları-cem sultan hala parlatılabilecek yıldızlardır...
bu arada ferhat,irfan gibi oyunculara fazla takılınmaması gerektiği lazım keza kendileri bir türlü fiziksel olarak üst kademelerde oynayacak duruma gelemediler...

mondo trasho dedi ki...

doğrularla dolu, başarılı bir yazı.
bu kadar çok doğrunun arasında ufak bir hata göze çarpıyor doğal olarak... o da öz değil biçimle alakalı: "profosyonel" değil "profesyonel..."

Empyrium dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Yasin dedi ki...

Ferhat fazla overrated bir oyuncu, biraz menajer parlatması da var. Eger iyi bir oyuncuysa ve elden kaçtıysa bizden önce Manisa kaçırmış demektir.
Ancak yazının anafikrine katılmamak elde degil.

Erdem Karakuş dedi ki...

Galatasaray'a herşey müstahak. Volkan Yaman bile geçen sene forma şansı bulurken Alparslan gibi bir oyuncuya şans verilmedi. Bir de gidip maksimum potansiyele erişmiş ve o hali bile yetersiz olan Hayrettin'i almaya çalışıyorsun, allah bilir yetenekli genç oyuncularını da takasta kullanırsın bu transfer için.

Alparslan bugün herhangi bir anadolu takımında 20 maç oynamış olsaydı en az 5 milyon isterlerdi satmak için. Almak için de ilk Galatasaray sıraya girerdi. Bu saçmalıkları yazmak da konuşmak da birşey ifade etmiyor, eski tas eski hamam her seferinde.

Thiam Jaba dedi ki...

Helal olsun üstad.
Ayıp ya gerçekten, ya birileri şu yazıları okuyordur umarım, alpaslan erdem diye bir adam aldılar bir kere oynatmadılar, ferhat gibi adamı verdiler, şimdi alamadılar. Çok anlıyolar futboldan ya, baya bi anlıyolar gerçekten. Takımın sağ bek eksiği bağırıyor oraya hiç takviye yapmadılar. Genç oyuncular performansları ortada, abi sanırım artık Paf'ta kural 18 yaş. Yani öyle okumuştum ben 18 yaşına kadar Paf'ta oynayabiliyorlarmış ve sonrasında profesyonel sözleşme yapmaları lazımmış galiba. Yanlışta biliyo olabilirim.

Empyrium dedi ki...

Üstte yaptığım yorum aslında bir alt posttaki yorumlar içindi.Kusura bakmayın.

mts dedi ki...

ferhatı kaçırmadıkki hakan balta karşılığında verdik. belkide bu hamle olmasa şampiyon olamıcaktık o sene ferhat'la. gayette doğru bi hamleydi. sözleşmeleri fesh edilen oyuncular daha 1. ligte klüp bulamıyolar bizde nası oynayacaklardı uğur bey ?

pclion dedi ki...

Ferhat'ı kaçırdık demem bu transfer dönemiyle ilgili, sol bekte Volkan Yaman yerine alternatif ararken bonservisi elindeki Ferhat'ı almayışımızdır, bunu da hemen herkes anlamış, bir siz yanlış anlamışsınız. Hakan Balta transferinin nasıl yapıldığını bilmeyeceğimi varsayarak yorum yapmanız da ilginç.

Ayrıca sözleşmesi feshedilen oyuncular kulüp bulamıyor demişsiniz, hepsi Bank Asya'da sözleşme imzaladı; İrfan Ordu'yla, Zafer Bolu'yla, Anıl Adana'yla. Yazıda gelsinler bizde oynasınlar demedim hatta tam tersine transferlerde kullanılması gerektiğini düşündüğümü üstüne basa basa söylemişim. Kampta hocaya genç oyuncu havuzu diye PAF takımı dayamak yerine bu oyuncular 1-2 hafta denenmeli, daha sonra takasta kullanılabilirler ya da hocanın isteği doğrultusunda gerekirse sözleşmeleri de feshedilebilir demişim. Yazıyı tamamen yanlış anlamışsınız gördüğüm kadarıyla, bir daha ve dikkatli okumanızı tavsiye ederim...

erdersson dedi ki...

bende bundan dolayı zaten gökhan zanın transferini olumlu bulmuyorum.ne kadar çok transfer yapılırsa altyapı oyuncularına sıra gelmeyecektir.örneğin volkan yaman.belki transfer edilmese ferhat oynayacaktı.yada en azından yedek bekleyecekti.onun için ne kadar çok tranfer demek alt yapı oyuncularının dışarıda kalması demektir.gökhanın tranferide semihi engellemiştir.bence transfer az ve öz yapılmalı.ve üst düzey futbolcular olmalı.hagi-popescu-taffarel gibi.böyle oyuncular alınırsa gençlerde örnek alır ve gelişimini yükseltir.emre belezoğlu hagiden çok şey öğrenmiştir.popescudanda çok şey öğrenilmiştir.ama gökhandan öğrenilmez.gökhanın transferi hem maddi kayıp(yılda 3 trilyon alacak)hemde semihin kaybıdır.gs altyapısı gerçekten inanılmaz kaliteli.

edi vedır dedi ki...

Alparslan Erdem seneye parlayacaktır, bundan eminim. İsminin doğru yazılışını bilmesem de reijkard topçudan anlar, bunu gayet iyi biliyorum.

Bu arada bir fenerbahçeli olarak galatasaraylılara halinize şükredin demek istiyorum. En azından yıldız olmasını umut edecek oyuncularınız var. Herkes burada bir sürü altyapı çıkışlı oyuncu ismi sayabiliyor. Ben de özenerek okuyorum işte.. Kıskanıyorum laaaaan!!!

not: ha bu arada alparslan ın altyapı çıkışlı olmadığını bliyorum.

mts dedi ki...

1.ligte klüp bulamadılar dedim. ki ferhatı kaçırmadık sözü size değildi yukardaki bi arkadaş yazmış. ama o da sanırım bu transfer dönemi için yazmış.pardon

pclion dedi ki...

Anladım, kastınız Süper Lig o zaman. Zaten her oyuncunun bu seviyede şans bulması gerekmiyor ki, bu oyuncular Galatsaray'ın sözleşmeli futbolcularıysa Bank Asya'da beğenilen, talip olunan diğer oyuncuların transferinde rahatlıkla kullanabilirler. Yönetimin yaptığı en büyük hata onlarca oyuncuya bir çıkış yolu göstermemesidir, problem o. Zamanında Bank Asya'dan Hasan Kabze'yi, TFF 2.lig'den Mehmet Topal'ı bulduk. Bu tip oyuncuları tarayıp elimizdeki oyuncularla ve bir miktar parayla kadromuza katabiliriz. O kadar zor değil bu işler. Kimse hepsi gelsin, Galatasaray'da oynasın demiyor. Derdimi anlattım umarım...

O s c a r dedi ki...

Çok güzel bir analiz daha.

Galatasaray altyapısına dair yazılarını ayrı bir zevkle oluyorum. Hatta bu yazının üstüne zamanı geldi artık diyerekten ekşi de entry de girmiş oldum başlığına:)

Aynen devam Uğur.

os dedi ki...

artık bi tanışma toplantısı ayarla da, seninle yüz yüze tanışalım :)

pclion dedi ki...

Gelmek isteyen olursa yaparız tabii, önümüz yaz, vakit bol. :)

os dedi ki...

valla bi haftasonu şöyle, 4-5 gibi otururuz bi yere, uefa finalini izleriz tekrar, olmadı belgeselini izleriz, eski açık sarı desene izleriz.. seçenek bol izleme konusunda..

bence bunun için bir anket oluştur, bakalım katılmak isteyen olur mu...

bigbeckenbauer dedi ki...

blogunu hayranlıkla takip ediyorum. nacizhane görüşüme göre futbolu çok olması gerektiği açıdan takip ediyorsun. altyapıda yaşanan "kaos" bundan daha iyi özetlenemezdi.

galatasaray altyapısıyla ilgili cm efsanelerini bir kenara bırakırsak, gs akademisinin klübe asıl önemli katkısı her yıl 5 ilk 11 oyuncusu vermek değil, yetiştirdiği oyuncuları önce yurtiçine, uzun vadede de yurt dışına oyuncular sunarak olacaktır açıkçası.

bir de alakasız olacak ama, ferhat fotoğrafta messi'ye mi benziiyor acaba? yoksa kargaya yavrusu kuzgun mu görünürmüş?

Aslantepe dedi ki...

Beylerbeyizede bir diğer oyuncu Mehmet Düz de Mersin İdman Yurdu'na gitmiş. Cafercan'ı da önümüzdeki sezon Manisa da görmemiz olası.

Açıkcası bu blogda da defalarca ifade edildiği gibi kötü yönetilen altyapının bu tip sonuçlar vermesine üzülmüyor aksine bu çocuklar için seviniyorum.
Öyle bir stratejisizlik içerisinde ki kulüp olan sonunda bu çocuklara,ailelerine oluyor. Altyapıda yer alıp yıllarca kiralık olarak alıkonan bu isimler pekala Anadolu'nun sıradan bir takımından çıkış yapmış olsaydı şu ana kadar kazandıklarından kat ve kat fazla paralar elde etmiş olacaklardı. Cafercan şayet Galatasaray altyapısında değil Bursa Spor ya da Kayseri spor da oynuyor olsaydı muhtemelen bir Sercan bir İlhan Parlak muamelesi görecek ve 4 büyüklere iyi bir kontrat ile transfer olabilecekti. Galatasaray'da ise kariye başlamadan sürgünde sona erdi. Transfer çağını beş kuruş kazanamadan geçirdi. Kısacası bizim hiç dikkat etmediğimiz ya da yahu yetenek yoktu o çocukta zaten diye ahkam keserek geçiştirdiğimiz insani bir boyutu da var bu konunun. Altyapıdaki bu yönetimsizlik Galatasaray'dan çok da bu insanları ve ailelerini etkiliyor. Umuyorum Gökhan Öztürk olayı artık altyapıdaki bu çocukların ve idarecilerin durum ciddiyetini kavramalarına aracı olur. Gerçek şu ki nasıl Fenerbahçe transfer ettiği genç oyuncuların kariyerine olumsuz etki ediyorsa biz de kendi yetiştirdiğimiz oyuncuların kariyerlerini başlamadan bitiriyoruz.

Not:Galatasaray'ın 08-09 sezonunda profesyonel sözleşmeli oyuncu sayısı 80.
80 oyuncunun 52'si 19 yaş ve üzeri.

HasnunGalib dedi ki...

Güzel yazılarınız için teşekkürler öncelikle.
Yazdıklarınızın altına gözüm kapalı imza atarım. Ancak şu nüansı belirteyim. Galatasaray'ın paf takımından kadroya futbolcu alması , bu futbolcuların kadroya girebilme ihtimali değil , futbolcuları ödüllendirip hayranı oldukları futbolcularla aynı havayı solumalarını sağlamaktan ibarettir . Yoksa bu sezon kadro şişkinliğinden ötürü paf takımdan a takıma futbolcu kaydırılabileceğini zannetmiyorum . Evet ,Hollanda kamopına götürülen Emrah Yollu , Caner Öztel , Cem Sultan gibi gençler henüz uzun süreli süperlig boğuşmasına hazır değiller . Ancak , geçen sene muhtelif takımlarda kiralık oynayan 40 küsur futbolcudan kaç tanesi , önümüzdeki sezon kurulması düşünülen kadroda kendine yer bulabilecek parlamayı yaptılar. Özgürcan Özcan ve Erhan Şentürk . Üçüncü bir isim koyamıyoruz. Beylerbeyi'nin hali ortada . Bankasya 1.ligde Özgürcan ve Erhan dışında kendini yenileyen , göze batan parlayan kimse yok. İşte kiralık sözleşmeleri bitip geri dönenlerin listesi. Şimdi bu isimlerden , önümüzdeki sezon kadrosunda yer alabilecekleri siz bana söyleyin .
Ersel Çetinkaya-Kaleci
Fırat Kocaoğlu-Kaleci
İlker Cihan - Savunma
H.İbrahim Yüksel - Savunma
Gür Ege Gürel - Savunma
Aytaç Akdağ - Savunma
Cihan Can - Savunma
M.Ali Atam - Savunma
Uğur Demirok - Savunma
Serdar Keşçi - Savunma
Semih Erdem - Orta Saha
Volkan Bekçi - Orta Saha
Soner Cihan - Orta Saha
SErkan Aşkın Aggez - Orta Saha
Mülayim Erdem - Orta Saha
Efecan Karaca - Orta Saha
Cafercan Aksu - Orta Saha
Erhan şentürk - Forvet
Özgürcan Özcan - Forvet
Uğur Erdoğan - Forvet
Fatih Sercan Ekinci - Forvet.

İki 11 kişilik kadro yazdım buraya . Bilindiği gibi Mehmet Düz , Erkan Ferin , Anıl Karaer , İrfan Başaran , Zafer Şakar , Harun Temürün sözleşmeleri feshedildi . Oğuz Sabankay'ın Büyükşehir Belediye ile 1 yıllık sözleşmesi daha var .

Peki ne yapılacak ? Evvela genç futbolcunun takıma giremeyeceği düşünüldüğünde , karşılıklı görüşülerek en uyumlu olabileceği kulüp bulunarak kiralama işlemi yapılacak . Futbolcu'nun maddi olarak da rahatlığı sağlanacak. Eğer kiralık gideceği kulüp yeterli meblağı veremiyorsa üzerini Galatasaray akrşılayacak. (Bu hepsi için değil , gerçekten Arda gibi Uğur Uçar gibi geleceği parlak futbolcular için yapılacak)
Mesela , şaşırdığım şekilde bu sene A takım kamp kadrosuna alınmayan bir Sinan Osmanoğlu var . Gerçi , Federasyon 1990 doğumluların 1 yıl daha oynayabilmesine olanak sağladı önümüzdeki sezon ama , ikinci bir Servet Çetin olacağından emin olduğum Sinan Osmanoğlu , milli takımlarda Bursasporlu Serdar Aziz ile çok iyi bir uyum sağladı . Bu futbolcunun Bursaspor'a gitmesi sağlanmalı mesela .
Örnekler arttırılabilir .

Feçen sene Galatasaray kadrosu 32 kişiydi . Bu sene Rijkaard kadroyu 26'ya düşürecek . Bu altyapıdan gelen oyuncuların , hatta Semih Kaya ve Murat Akça'nın bile işini zorlaştıracak . 3. kalecinin altyapıdan olacağı kesin . Fırat Ersel veya Emirhan . 1990'lılardan en çok 1 futbolcunun A takımda kalabileceğini düşünüyorum. Aydın Yılmaz ve Mehmet Güven'İn de takımda kalması zor görünmekte . Biraz da önümüzdeki sene pafta devam edecek oyunculardan bir kısmının kampa götürülmesi , TFF'nin altyapıdan gelen 2 oyunncunun 18 kişilik takım kadrosunda bulunma zorunluluğu sebebiyle , A takımdaki bu satatüye uyan oyuncuların çeşitli sebeplerle yoklukları zamanında paf'tan a takıma alınma ihitimallerinden dolayıdır da .
Federasyonun belirlediği Satü gereği , 3.kaleci ile beraber Arda Turan , Uğur Uçar ve takımda yer alacağını düşündüğüm Özgürcan Özcan bu kontenjanda yer alacaklar . (Dediğim gibi Aydın Ve Mehmet Güven'in kalması zor)

Bu arada , özellikle altyapı savunma oyunuclarının , Anadol takımlarına ve Beylerbeyine gönderilen oyunculardan daha iyi olduklarını iddia edeyim acizane .

Sanırım 2009-2010 sezonu Galatasaray altyapı sisteminin yeniden kurulkacağı yıl olacak . Bu sebepten , daha epeyi 88-89 doğumlu futbolcumuzun sözleşmesi feshedilecek .
Hayırlısı olsun.

Related Posts with Thumbnails