Frank Rijkaard & Galatasaray Altyapısı

Bu güzel fotoğraf Eren Loğoğlu'nun blogundan, geçtiğimiz günlerde Barcelona'nın şampiyonluk kutlamaları kapsamında çekildi. Barcelona altyapısı çıkışlı oyuncular ve üç kupa. Barcelona'nın kendi altyapısına verdiği önemi vurgulamak açısından çok önemli. Casillas'ın bile "Artık İspanyol oyuncularla oynayalım." demesine sebep olan tabloyu çok iyi özetliyor. Bu yapıya, kültüre Türkiye'de en yakın kulüp Galatasaray. Gerek altyapıya verdiği önem, gerekse diğer kulüplere oranla oyunculara gösterilen sabır bu güzel tabloyu olanaklı kılan unsurlar. Türk futbol geleneğinden gelen ön yargılar, çarpıklıklar elbette Galatasaray'da da mevcut ama bu ortamın oluşabilmesi için her türlü öğeyi de barındırıyor Galatasaray.

Frank Rijkaard'ın gelişiyle birlikte birçok kişinin aklına düşen sorulardan birisi bu, gerçekten genç oyunculara değer veren bir hoca mıdır Rijkaard? 5 senelik Barcelona kariyerinde yukarda görmüş olduğumuz birçok ismi A takıma alan ve onlara fırsat veren bir hoca oldu Rijkaard, hatta bunlara Rüştü'nün yerine Valdes'i oynatması da dahil. Peki bunu Galatasaray'da uygulayabilecek mi? İlk senesi için aşırı beklentiye girmemek gerektiğini söyleyelim önce, hiçbir hoca bambaşka bir futbol iklimine gelip orda düzenini kurmadan detaylara önem veremez ancak bu konuda eskiye oranla daha açık fikirli bir hocamız olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Eğer önümüzdeki sezon beklentiler doğrultusunda geçerse kulübü de daha iyi tanıyan bir Rijkaard'ın döneminde altyapı çıkışlı oyunculara gerekli fırsatların geleceğini düşünüyorum. Bu kapsamda Semih Kaya, Emre Çolak ve Cem Sultan kendilerini Rijkaard'a gösterebilmek için daha fazla çalışmalılar. İlerde bu konu hakkında söyleyeceklerimiz olacak elbette, şimdilik bütün genç oyuncularımız için iyi bir gelişme olduğunu söylemekle yetinelim Rijkaard'ın gelişinin.
Madem altyapı olayına girdik, pek hoş olmayan bir haberle sonlandıralım. Gökhan Öztürk'ün Galatasaray'la sözleşme yenilemeyeceği artık kesin gibi. Duyduğuma göre Fenerbahçe'yle anlaşmış, kulüp tarafından gelen haber o yönde. Kendisiyle ara sıra konuşma fırsatı buluyorum, o henüz onaylanmış bir şey olmadığını, menejerinin bu işlere baktığını söylemişti. Sözleşmesi bu sene sona erdiğinden bonservis bedeli söz konusu değil bildiğiniz gibi. Galatasaray ve Fenerbahçe altyapıları arasında geçiş sıklaşmaya başladı bu sıra, Yusuf Akyel'den sonra Gökhan Öztürk. Bu PAF statüsüyle bu tip transferlere alışsak iyi olacak galiba...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

37 yorum:

biglion dedi ki...

Gökhan Öztürk Fener'e?

- Olmaz, olmamalı.

alperensaylar dedi ki...

yalnız bu rüştü'nün yerine valdes'i oynatmanın en büyük sebebi o zaman uygulanan (hala da uygulanıyor sanırım) 3+1 kuralıdır. ronaldinho, marquez ve saviola'dan dolayı ilk 11 e koyamıyordu diye biliyorum rüştü'yü ki o zamanı düşününce bu 4 avrupa birliği dışındaki oyuncu arasında en kolay yedeğe konulacak kişiydi maalesef rüştü.

alperensaylar dedi ki...

bu gökhan bahsettiğine göre çok yetenekli. o zaman eyvah ki ne eyvah. ilhan, gürhan ve abdülkadir'in yanına yenisi de geliyor demek ki:(

Adsız dedi ki...

Ben bursa'ya gidcek diye biliyordum:S

ugur senel dedi ki...

o zaman gökhana şimdiden kayıp eden diyebiliriz,kendisine gecmiş olsun,türk futbolunda bir tane daha doğmamış yıldız yada güneş adayımı desek.. yazık,yazık bu cocuklara kim akıl veriyor acaba...

gica dedi ki...

berkin aslan ile ilgili ne söyleceksin lion? onun da fırsat bulacağını söyleyebilir miyiz? sivas maçında bir süre izlemiştim ve beğenmiştim açıkcası

pclion dedi ki...

Bursaspor haberini biliyorum, ben de öğlen saatlerine kadar o şekilde biliyordum. Güvenilir bir kaynak, merak etmeyin. Ama transferin doğası hiçbir şeye kesin dememek gerektiğini bize defalarca gösterdi. Resmi sözleşmelerden bile dönüldüğünü gördük, o yüzden %100 demem ben hiçbir zaman. Sadece güvenli bilgileri paylaşmaya çalışıyorum blogda.

Gica, ben Berkin'i gerçekten çok beğeniyorum, altyapımızdaki en iyi kanat oyuncusu bence. Arda'yı yedekleyebilecek, A takımda oynayabilecek kapasitede. Muhtemelen bir sene daha PAF takımda oynar ama muhakkak değerlendirilmesi gerek onun da. Gökhan'ın gitmesini istemiyordum ama gittiği için çok da üzülmedim açıkçası ancak Berkin gitseydi gerçekten üzülürdüm...

mes dedi ki...

Gerçek transfer altyapıdan gelen oyuncudur benim için . Bir Okan , Tugay , Emre , Arda çıkartmaktır önemli olan , dolayısıyla Rijkaard bu konuda bize çok yardımcı olur umarım , şu yazına tamamen katılıyorum.


Gökhan Öztürk konusunda ise gerçekten üzüldüm ama Galatasaray için değil onun için. Bazen düşünüyorum da ASY'e o kutsal parçalıyla çıkmak , elim ayağıma dolaşır dilim tutulurdu herhalde ama bu adamlar bunun hiç farkında değil yada ben çok büyütüyorum.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

O değilde Hleb filan saçmalıyorlar sağda solda ciddi ciddi,yok duyum varmış bilmemne,sen ne diyorsun Pclion?

pclion dedi ki...

Ben hiç duymadım Hleb'i ama gerçekten çok isterdim. Bonservisi baya yüksek, ayrıca gidecekse ilk talibi Bayern olur. Borges'e sormak lazım esasında...

Her Yol Roma dedi ki...

Borges mi kaldı pclion?

pclion dedi ki...

Aslında biraz da iç geçirerek yazdım onu. Bloguna yazmayı bıraktı ama blogları takip etmeyi bırakmamıştır muhtemelen. Ara ara yorum bırakıyordu buralara, görürse cevaplar belki...

Her Yol Roma dedi ki...

vallahi yazık, alman liginin 1 numaralı otoritesi durumundaydı blog aleminde.

mes dedi ki...

Bu arada bugün ilginç tansfer haberi okudum , az önce nette bir baktım ama pek fazla bir şey yazmıyor. İskenderundan 10 yaşında bir çocuğun transferi , ismi Sebahattin Gizlen. Haberde Muhammed Demirci'den daha iyi diyorlar ki bu oyuncuyu W.Bremen'in keşfettiği önesürülüyor , bir bilgin var mı uğur ?

pclion dedi ki...

Ben de senin kadar biliyorum Mete. Bu X'ten iyi söylemleri beni hep kıllandırmıştır, o yüzden pek üstünde durmaya gerek yok. İyiyse 3-4 seneye duyarız adını zaten. 10 yaşında çocuk sonuçta, daha önünde çok yol var...

Bahadır dedi ki...

yav nie gidiyo bizim oyuncular ?

alperensaylar dedi ki...

o değil de pclion bir irfan başaran vardı cm efsanesi ona noldu? altyapıdan bahsedince merak ettim:)

pclion dedi ki...

Geçtiğimiz sene Beylerbeyi'ne kiralandı İrfan, orda süre alsa da takımın kurbanı oldu malesef. Bu sene Galatasaray'a dönebileceğini sanmıyorum, kiralık verilir muhtemelen yine. Yanlış hamleler yüzünden kaybedilen bir oyuncu daha...

alperensaylar dedi ki...

üzüldüm şimdi. cafercan ile ikisini sürekli alırdım yetiştirme parasına fenere. hakikaten yetenekliydi hatta onun için emre'den daha iyi diye duymuştum (tabi ki eski emre:)

Protanopia dedi ki...

Sevigli pclion,

Galatasaray Beylerbeyi ile uğraşacağına neden kendi takımını kurmuyor? Galatasaray B adı altında ya da herneyse. Barcelona diyoruz ama onlardan bu konuda eksiğiz. Üçüncü ligden bir takım alınır ya da ya da sıfırdan kurulup amatörden çıkartılır. Çok mu zor? Bence Galatasaray için çocuk oyuncağı. O kadar futbolcu var elimizde.

A takımı ile Paf arasında çok iyi bir sıçrama tahtası olabilir. Gençlerbirliği'nden neyimiz eksik. Bank Asya'ya kadar da çıkarılabilir zaten, önünde engel yok. Süper Lig'e da çıkar gerçi Hacettepe gibi bu federasyonla ama neyse :)

Dereyi görmeden paçayı sıvamıyayım en iyisi daha takım yok ortada.

Bununla ilgili bir yazı yazsan çok iyi olur. Hatta seri falan. Zamanla bu yönde kamuoyu bile oluşturulabilir.

Kolay Gelsin.

alperensaylar dedi ki...

@karamurat
trabzon karadenizspor gibi mesela?

Anıl dedi ki...

Gitsinler. Altyapıya ve genç yeteneklere değer vermeyen Fenerbahçe'de çürüsünler. Kendi tercihleri, saygı duymak gerek!

Protanopia dedi ki...

@alperensylar

Walla onaların Trabzonsporla olan bağlarını çok bilmiyorum ama bildiğin tamamen %100 Galatasaray'a bağlı takım diyorum. Tek amacı Galatasaray'a oyuncu yetiştirmek olan takım.

Pclion burada defalarca yazdı Beylerbeyi'ndeki saçmalıkları. Bank Asya seviyesindeki futbolcuların 2. ligde süre alamadıklarını ve Beylerbeyi'nin üçüncü lige düştüğünü vs.vs.

87-88 jenerasyonundaki bir sürü oyuncu orada yedek bekliyor. Oynamayacaksa ne işi var orda. Zaten blog içinde Beylerbeyi yaz. Ara. Çıkanları oku görürsün.

Barcelona'nın Messi'si Bojan'ı Iniesta'sı hepsi Barcelona B'de oynadılar zamanında. PAF gibi seviyesi son derece sınırlı bir yerden Galatasaray'a tecrübesiz bir şekilde gelirsen oynayamıyorsun işte. Sonra ona kiralık veriyorsun oynatmıyorlar. Altı ay sonra hadi baştan yeni takım. Oynar mı belli değil. Oynamazsa da o takım için önemli değil zaten. Ama senin kendi takımın olursa sadece onlar oynayacak zaten.

PAf'da 18 yaş sınırı var. Gelişimini de tamamalayaamış oluyorlar çoğu zaman. 21-22 yaşına kadarfutbolcuları B takımda Bank Asya'da ya da ikinci ligde devamlı oynatsan pişmiş bir şekilde gelirler A takıma. Sonra Mehmet Güven gibi olmaz. Ne kimse güveniyor ne de bulduğu on dakikada bir şey yapabiliyor. Hemgenç oyuncu transferi yapıp oynatabilirsin de orada. Bank Asya'ya çıksa takım iki de 18-19 yaşında yabancı getirir denersin. Carrusca A takımda patlayacağına aşağıda patlar, A takıma da zarar vermez.

Halbuki ne de kolay Galatasary için. Ben asıl ona üzülüyorum.

berserk dedi ki...

dittirsin gitsin transferden sonra daha da adını duymayız zaten.

Adsız dedi ki...

Bu Gökhan (ve bu zihniyetteki futbolcular) için 2 ihtimal var bence.

1.Adam Fenerbahçelidir (konuşuyorum dediğin için en azından bunu not düşseydin iyi olurdu Uğur) ve istediği, gönlündeki takıma gider ki bu durumda sıkıntı yok bence.Zaten altyapıda Galatasaraylı olmayan kimseyi barındırmazdım ben isterse Messi falan olsun.Böyle adamın sağlayacağı faydayı istemem.Sonra üstyapıya çıkıp biraz rol alınca basar gider Intere falan biz de ardından bakar dururuz.Tabii altyapı olarak kendimize katkımız olacağı kadar Türk futboluna da katkımız olmalı ama bunu bir kenara bırakırsak,çapsız da olsa yeteneksiz de olsa Sabriyi,"Sabrimiz"i 25 tane Gökhan Öztürk'e değişmem en azından Galatasaraylıdır Sabri,vasattır falan ama her ihtimalde zor zamanda sırtımı korkusuzca dayarım,yenilince en az benim kadar üzüldüğünü bilirim.

2.Çocuk yanlızca çok para önerildiği için gidiyorsa gerçekten denecek birşey yok.Daha profesyonel kontrat imzalamadan profesyonel olmuş demektir ki.Tek motivasyonu para olan bir oyuncu yanlızca Fenerbahçe değil dünyanın herhangi bir takımında oynayabilir,yeter ki bizde olmasın.Bu yaşında düzensiz de olsa kadroya girip rol alacağı tek takımı bırakıp gidebiliyorsa kendini geliştirme gibi bir hedefi yoktur,üstyapı ile ilgili de bir planı yoktur bence.

Her 2 durumda da gideceği hangi takım olursa olsun alan faydasını görsün derim.Biz de kalsa bir faydası olmayacaktı çünkü.

TerryM0re dedi ki...

Gökhana Fener'de başarılar.Unutmamalı ki Fener'de su ana kadar hangı genc oyuncu sure almıs kı o alacak..Bır yıldız da dogmadan kaydı gıttı kendısını ılerkı yıllarda bank asyada flan gormeyelımde..

Sebahattin Gizlen'i Galatasaray beğenmemiş ve geri yollamış..Begensede prof. sözlesme imzalayamazmıs.Prof. imzalama yaşı 15...

alperensaylar dedi ki...

@karamurat
aslında en güzeli rezerv lig uygulaması. ersun yanal milli takım t.direktörüyken federasyon hayata geçirecekti bunu ama maalesef olmadı. ki rezerv lig sadece genç oyuncular için değil, ingiltere'deki gibi uzun süreli sakatlıktan dönen oyuncular için de maç temposu kazanması adına güzel bir fırsat. ama genel olarak yine ispanyadaki gibi mesela real madrid castilla, barcelona athletic gibi ya da en yakın örnek gençlerbirliği oftaş gibi bir takım kurulabilir tabi ki, dediğin gibi çok da yararlı olur.

ugur senel dedi ki...

güya bir arkadaş gökhana ulaşmış vede sormuş kendisine ,cevaben galatasaraydan haber bekliyorum olmassa avrupada bir takıma gideceğm (ultraslan forumdan) umarım doğrudurda kendisine yazık etmez bu cocuk...

Protanopia dedi ki...

@alperensaylar

Evet rezerv ligde bir çözüm ama onun için bütün federasyonla, süper lig takımları ile uğraşmak gerekiyor. Onun yerine bia kendi takımımızı kuralım ksa yoldan. Millet uyanana kadar bi kaç sene fark atarız. Ama kendi takımın olursa -adı da "Aslan Parçaları" olsun :)- hem göz önünde olurlar hem de daha mücadeleci bir lig ortamında olurlar.

Reserv lig meselesi bize değil federasyona bakıyor ama yönetim şu gün istese 3. ligden bir takım alır. Eylüle hazır hale gelir. Aslında onla da uğraşmaya gerek yok. Üçüncü ligde Beylerbeyi olacak zaten gelecek sezon :) Yönetim orada insiyatifi eline alsa başına geçecek adam da Rijkaard'dan direktif alsa daha ne isteriz ki...

Adsız dedi ki...

Fenere felan gitmiyor.
Galatasaray'dan haber bekliyor kendisi tatil yapiyor su an.

Sacit Tekin dedi ki...

Topuz'un saçma sapan menejerler tarafından nasıl oyuncak haline geldiği ortada.

Bu adamlar oyuncuyu değil kendi alacakları komisyonu düşünürler.

Gökhan'ın da şu anda yapacağı en mantıklı şey Rijkaard gibi bir adamı bulmuşken 3'üne 5'ine bakmadan imzayı basıp bu adamın elinde yarın Barça'da oynayabilecek bir cevher haline gelmeye çalışmak olmalı. Yoksa bugün 3 lira fazla alırsın ama gelecekte kazanacağın nice başarı ve paraları şu an vereceğin bir yanlış kararla bir tarafa itersin.

Rijkaar-Neskeens ikilisi tüm PAF oyuncuları için bir şanstır ve Gökhan da sahip olduğu yetenekle bu ellerde değerine değer katacaktır.

Eğer bu ayırımı yapamıyor ve karar verirken bu gerçeği göz ardı ediyorsa kendisi bilir...

Adsız dedi ki...

Türkiyede bu kültüre, bu yapıya en uygun takım Galatasaray değildir. Aksini iddia edene sebeplerini sayarım...

borabora dedi ki...

aydın gidiyor mu, kalıyor mu, bi bilgin var mı? bonservisini vermezler umarım diye düşünüyorum. benim hala umudum var...

Adsız dedi ki...

@Adsiz,
Sence en uygun takim hangisi?

Adsız dedi ki...

sayın arkadaşım Terry MOre yorum yapıyorsun yapıyorsunda asılsız şeyler yazma barii o çocuğu beğendiler anlaşma şartları uymadı çünkü sadece futbol ve para amaç değil daha 10 yaşında bir çocuk ve nitekim eğitimi ve aile desteği çok önemli bu yaştaki bir çocuk için ve şuan ailesi için bir teklif gelirse anlaşma yapılabilir ama gelmezse 10 yaşındaki çocuğu orda tek başına bırakmazlarrr ve ayrıca şuan için beşiktaş ve anteptende teklifler var ama ne çocuk fanatik bir gs li herşeyin hayırlısı www.iskenderun.org adresinden bazı görüntülerini izleyebilirsinizzz ve lütfen unutmayalımki 10 yaşında bir çocukkk o

Adsız dedi ki...

Gökhan Gaziantep'de..

http://www.gaziantepspor.org.tr/duyuru_detay.asp?habid=877

pclion dedi ki...

Hayırlı olsun Gökhan'ın transferi, ben sevindim bu şekilde olmasına. Yeni bir rapor yazınca söylediklerime de değineceğim...

Related Posts with Thumbnails