Bochum Kampı & Kiralık Oyuncular

Bir sezon iyisiyle, kötüsüyle geride kaldı, şimdi herkes gelecek sezon için oluşturulacak kadronun şekillenmesini bekliyor. Duyumcular ortaya çıktı, zilyon tane isim ortada dönüyor ama en az dış transfer kadar önemli bir konu da sayıları 30'u aşan kiralık oyuncuların durumuna nasıl karar verileceği. Geçen sezon başı kampı tam anlamıyla felaket bir biçimde yönetilmiş, kiralık gittikleri kulüplerde iyi performans gösterenler de kötü performans gösterenler de aynı kefeye konulup kampa davet edilmemişti. Bu yetmezmiş gibi PAF takımın kalburüstü yetenekleri yerine kampa götürülen oyuncular adlarını ilk defa duyduğumuz alt kategorilerin vasat isimlerinden seçilmişti. Tam anlamıyla bir kaybet-kaybet politikası. Bu sene bu sürecin nasıl yönetileceği benim en çok merak ettiğim konuların başında geliyor.

Özgürcan Özcan ve Erhan Şentürk, Arda ve Uğur'dan bu yana gösterilmiş en iyi kiralık performanslarına imza attılar Bank Asya'da. Birisi düşmesine kesin gözüyle bakılan ligin dibindeki takımının skor yükünü üstlenip takımını saygın bir konuma taşıdı ve 17 gol attı. Diğeri ise dar kadrosuyla sezon başında play-off'lara yükselmesi bile şüpheli takımının direkt olarak Süper Lig'e yükselmesinde pay sahibi oldu ve takımda ciddi bir rol edindi. Galatasaray'daki forvet kıtlığını düşünürsek bu iki oyuncunun ön kampa davet edilmemesi abes olur. En azından Rijkaard'la bir kamp geçirmeyi hak ediyorlar, takım yapılanmasında düşünülmüyorlarsa bile bu oyuncuları bundan mahrum etmemeli futbol yönetimi. Hatta buna süre alamayan Oğuz'u, Bank Asya'da ortalama performanslar çıkaran Cafercan, Efecan ve Uğur'u bile katmak lazım. Bu oyuncuların A takımla belli bir süre antremana çıkmaları bile bu oyuncuların tekrar Galatasaray etiketiyle anılmasını sağlar ve kazanan bu oyunculardan önce Galatasaray olur. Daha sonra bonservisiyle mi gönderilir, takasta mı kullanılır, kiralık mı verilir, bu yönetimin kararı olur. Galatasaray'ın çıkarları ne gerekiyorsa yapılır, yapılmalıdır da ama önce Galatasaray'ın bu oyuncuları kısa süreliğine de olsa vitrine koyması gerek.

Bir de Beylerbeyi'ne sürgüne yollanan 88-89 jenerasyonu var, en çok üzüldüklerim de onlar aslında. Uğur Demirok, Fırat Kocaoğlu, İrfan Başaran, Anıl Karaer ve diğerleri. Bank Asya'da rahatlıkla forma giyecek bu oyuncular bir yönetim felaketi uğruna feda edildiler, kariyerlerine sekte vuruldu. Galatasaray'a bu sezon uğramaları zor, en azından doğru kulüplere kiralık verilmelerini diliyorum, elden daha fazla bir şey gelmiyor. Ben Beylerbeyi yazmaktan bıktım, yönetim hatalarında ısrar etmekten bıkmadı. Bir proje uyduruk bir biçimde çöpe atıldı, söyleyecek fazla bir şey yok. Amaçları gerçekten Galatasaray'a oyuncu yetiştirmek olsa böyle olmazdı diyebiliyorum sadece.
Necati Ateş, Marcelo Carrusca gibi oyuncuların ise Galatasaray'a bu saatten sonra dönmeleri söz konusu değil. Zaten Necati Ateş muhtemelen Gaziantepspor'a takas yoluyla gönderilecek. Sociedad tarafından "Golcü diye aldık, güreşçi çıktı!" diye absürd bir açıklama gelmiş, baya güldüm. Yine de iyi oyuncudur Necati, toparlamayı başarırsa 10+ gol atar ligde. Carrusca'ya talip çıkmazsa muhtemelen tazminat ödenir, zaten geçtiğimiz günlerde yazmıştık hatırlarsanız.

Kiralık oyuncular bu saydıklarımızla sınırlı değil elbette, sayıları 30'u aşıyor demiştik yukarda. Artık yavaş yavaş elemine edilmesi gerekiyor bu oyuncuların, hem alttan gelen oyunculara zorluk çıkmaması hem de arada kalanların kariyerlerine devam edebilmesi açısından. Zaten bu potansiyelin ne kadar kötü yönetildiği buradan da gayet iyi anlaşılıyor, bir kulübün bu kadar fazla kiralık oyuncusu varsa ortada yönetilemeyen bir oyuncu sermayesi var demektir. PAF takımdan çıkan oyuncuların sözleşme imzalamak istememesinin en önemli sebeplerinden biri de bu, en son Gökhan Öztürk özelinde gördük bunu. Bu problem çözülmedikçe bu tip sorunları daha fazla yaşayacağız, görünen o. Bu yüzden bir an önce halledilmesi gereken sorunların başında bu geliyor, bence bunu çözmenin ilk adımı da doğru dürüst organize edilmiş, kiralık oyuncuları kapsayan bir ön kamp. İyi olan ve değerlendirilmeye layık bulunan oyuncular kiralık ya da başka yollarla değerlendirilir, diğerleriyle vedalaşılır, en doğrusu da bu olur. Umarım yönetim geçen sene alamadığı bu tavrı bu sene gösterebilir, benim beklentim bu yönde.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

Confeng dedi ki...

Rijkaard'ın gelişiyle taraftarımız genel anlamda önümüzdeki seneye bakıyor gibi görünse de benim asıl ümidim bu altyapıdan yetişen oyuncuların A Takım yaşlarına geldiğinde Galatasaray'ın vereceği görüntü.
Eğer umulduğu gibi en azından 3-4 sene Rijkaard'la devam edebilirsek hem Galatasaray altyapıdan çıkma oyuncularıyla 2010'lara, hem de 2010 Dünya Kupası'na katılma hayalleri suya düşmek üzere olan Milli Takımımız Euro 2012 ve World Cup 2014'e damgasını vurabilir.
Tabi biraz hayalperest konuştum, 2009'tan 5 yıl ötesinin hayallerini kurdum ancak en azından kısa vadede Rijkaard ve yardımcısından altyapıda oluşan bu çarpıklığı düzeltmesini beklemek çok da yanlış olmaz sanırım.

apaç dedi ki...

bazı bölgelerde aşırı yığılma var.

mesele aklıma gelen bir sol bek yok bu güruh içerisinde.

orta saha diye bilinen adamların hepsi ofansif orta saha.

ben daha ''alın bu, bacakları uzun bir ön libero. çok nitelikli. en az bir 10 yıl o pozisyonda sıkıntı çekmezsiniz'' diye sunulan bir defansif orta saha görmedim.

gördüklerim forvet arkasından bozma, çakma ön liberolar zafer şakar'la, mehmet güven oldu.

tüm nam salan adamlarımız, irfan gibi, emre çolak gibi, cafercan gibi, oğuz sabankay gibi birbirine benzer, pamuk ayaklar.

ferhat'tan sonra bir sol bek gelmedi mesela.

ya da sabri'den sonra bir sağ bek izleyemedik.

birbirine benzer, birbirinin önünü kesen onca adam.

sorsan halim'e, hepsi sergen..

hepsi über yetenekler.

ciddi bir reform gerek alt yapıya.

sadece bölgesinin en iyi adamlarını kiralamak, şişkinlik yaratmamak, yol vermeyi bilmek, her 20 yaşından gün alanı kiralamamak gerek.

har yaş kategorisinde 6 sergen, 7 hakan şükür bulundurmamak gerek.

bu sergen'lerin daha az yeteneklisini ön libero, biraz daha az yeteneklisini sol bek yapmamak gerek.

volkan bekçi gibi bir adam varken, mülayim erdem'lere öncelik tanımamak gerek.

ankara'ya deniz gerek.

galatasaray'ıma ismail köybaşı gibi modern bir sol bek gerek.

bu sezon antep belediye'de tüm maçlara beşiktaş bilekliğiyle çıkan uğur'un kıçına tekmeyi vurmak gerek.

sabri'me pazuband gerek.

daha gider bu, burada sonlandırmam gerek.

sivasspor'a, hocaların hocası bülent uygun hocam'a şampiyonlar liginde sonsuz başarılar.

siriusjames dedi ki...

apaç yılmaz özdil tandansı yakalamış, tebrik etmek istiyorum kendisini. lakin sabri ile ilgili görüşlerine her zaman olduğu gibi katılamayacağım.

oğuz sabankay'ı istiyorum ben!

Genel Sekreter Vak dedi ki...

apaç'ın yazısında "sabri'ye yol vermek gerek." yapsak o cümleyi,birde bülent uygun'a başarı dilemesek altına bende imza atarım.O değil baya bir dileğe,duaya,adağa ihtiyacı olacak Sivasspor'un şampiyonlar ligi yolunda,ilk oynayacakları elemede elenirlerse avrupa ligide yalan oluyor galiba,en azından eskiden öyleydi...

asıl konuyla ilgili olarak,Neeskens Rijkaard'ın yardımcılığının yanı sıra altyapınında başında olacakmış.kısa vadede mucize beklenemez,ama uzun vadede kalırsa iyi sonuçlar elde edebiliriz.harbiden bu sene aslında zerre önemli değil,galatasaray uzun vadede ortalığın anasını ağlatır,ama uzun vadedeki bu şansın kısa vadede başarı gelmesse mart 2010'da elden kaçacağını düşündükçe korkuyor ve kahroluyorum.

omega dedi ki...

Sivas'ın CL'de şansı bana göre "0".Ama elenseler bile Avrupa Ligi'nden devam etme şansları var.

Neyse,
Daha Türkiye'ye yeni ayak basmış Rijkaard'tan altyapı hamlesi beklemek abes kaçar.Ancak seneye olur.Ya da yönetimin tavsiyeleri doğrultusunda.Öbür türlü Rijkaard nerden bilecek geçen sezon Özgürcan ne yapmış, Uğur ne yapmış.
Onun için o hamleleri bu sezon göremeyiz.Özgürcan mesela şu şartlarda Nonda'dan üstün bir formda ama bence yurt içi transferlerinden birinde "+oyuncu" olarak ismi geçecektir.

Divx Film indir Film indir dedi ki...

katılıyorum sölediklerinize bu arada siteniz gercekten cok güzel başarılarınızın devamını dilerim...

archenemy dedi ki...

Şu Necati'nin gönderilmesi Antep'ten de İsmail'in alınması 10 numara transfer olacak.

Sade dedi ki...

Ben her zaman alt yapının desteklenmesi gerektiğine inana biriyim. Ancak, Uğur Demirok, Fırat Kocaoğlu, İrfan Başaran, Anıl Karaer, Özgürcan Özcan ve Erhan Şentürk bun oyuncuların hepsi birer yıldız adayı mı yoksa vasatı aşamayan normal düzey oyuncular mı?

Bu çocukların bence hepsi yıldız adayı olsalar dahi en yakın geçmişteki kötü örnek Ferhat ve U.Uçar'ın aynı anda damdan düşer gibi Fenerbahçe derbisinde oynatıldıkları gibi kıyma makinesinden geçirileceklerse ne bekleyebiliriz ki?

Teknik direktörler bu konularda çok hatalı işler yaptılar. o ümitli olduğumuz tüm jenerasyonların nasıl güme gittiği ortada! Az yönetim az TD haydi sana güle güle! Şimdi en büyük ümidim Neeskens&Rijkaard! Umarım yine yanılmayız ve en azından 2 senelik kontratı bitirebilirken, alt yapıdan yetişen özverili ve gerçekten o formayı hak eden Galatasaray'lı futbolcuların takıma monte edildiğini görebiliriz.

tobias dedi ki...

bizim alt yapımız düşüşte maalesef.bizim yerimizi beşiktaş aldı.bir şeyler yapılsa iyi olur.

Adsız dedi ki...

Necati gibi bir golcüyü harcadılar be.Her türlü gol atar.Her türlü özelliği var sürat kafa vuruş hırs.Yazık oldu.(+)

Roggabogga dedi ki...

Neeskens (anlaşıldı mı kesin olarak anlamadım) altyapıyı da kontrol edecek diye bir yerlerde okumuştum. Doğruysa ne ala bu söylediğiniz reformlar yapılabilir.

Apaç'ın ortasaha'nın ortası konusundaki söylediklerine katılıyorum bir de bu topçular pamuk ayak olmalarının yanında muazzam fiziksiz tipler. Bu sene Özgürcan'a değer vermezsek yazık olur. Uğur'un Sabri'den çok daha değerli bir sağ bek olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim.

Sabri GS futbol takımında futbol zekası en kıt oyuncu. Tamam hızlı-hırslı anladık ama biraz gelişme olur insanın futbolunda..

pclion dedi ki...

Neeskens altyapı sorumluluğuna getirildi ama bu altyapının başına gelecek anlamına gelmiyor, altyapıyla teknik heyet arasında koordinasyon sağlayacak. Altyapının başına başka hoca geliyor...

Adsız dedi ki...

Apaç'a katılmak zorunda kaldım :)

bora dedi ki...

özgürcan'ın sadece kampta değil, gelecek sezonun kadrosunda yer alması kesin şu an, eğer son anda bir aksilik vsaire olmazsa. adnan polat'ın ağzından duymuştum geçtiğimiz haftalarda.

Efe Yılmaz dedi ki...

söylediğiniz şeylere katılıyorum, özellike özgürcan bu forvetsizlikte mutlataka takımda olmalı. bir şey sormak istiyorum, sürekli olarak her yerde kampa alıncak 8 futbolcu deniyor. ben bilmiyorum bu futbolcuların isimlerini. zahmet olmaz ise söyleyebilirmisiniz ?

pclion dedi ki...

Özgürcan Özcan, Fırat Kocaoğlu, Emirhan Ergün, Emrah Yollu, Emre Çolak, Cem Sultan, Serdar Eyilik, Caner Öztel, Erhan Şentürk.

Geçen sene takımda bulunmayıp bu sene kampa davet edilen oyuncular bunlar. Resmi sitedeki antreman raporundan...

Related Posts with Thumbnails