Süper Lig'in En İyi Yedek 11'i

Uzun süredir kenarda tuttuğum yazıları yazmaya niyetlendim birkaç gündür. Hem transfer gündemi biraz durulmuşken hem de kamplar ve hazırlık maçları henüz başlamamışken gündem dışı yazılar için fırsat bu fırsat diyorum. Kenarda tuttuğum yazılardan bazıları da sezon değerlendirmesi yaptığımız 11'ler ve bu sefer kuracağımız 11 genelde takımlarında yedekten giren ya da bölgesinin ilk tercihi olmayan en iyi oyuncuları bir araya getirmek. Bir nevi NBA'deki en iyi 6. adam ödülü gibi düşünebiliriz. Ancak forvet, biraz da orta saha dışındaki yedek oyunculara karar vermek zor zira maç içinde kenardan gelip performans gösteren kaleciler ve defans oyuncuları görmek mümkün değil. Bu açıdan defans ve kaleci seçerken kriterlerimiz farklı, orta saha ve forvet seçerken daha farklı olacak.

Kaleci seçimimiz direkt olarak en iyi performans gösteren ve forma şansı bulan ikinci kaleciler üzerinden olacak. Defans oyuncuları arasındaysa takımlarında düzenli olarak düşünülmeyen ancak yedek olmalarına rağmen sezon içinde performanslarıyla takıma katkı yapmak en önemli kriter. Orta saha oyuncuları ve forvette ise sonradan girip skora ya da oyuna etki etmek ön plana çıkıyor. Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.

Kaleci - Kılıçarslan Kopuz (Kocaelispor): Kılıçarslan özellikle Serdar Kulbilge'yle yaşanan sorunların ardından Kocaelispor kalesine geçti ve belki de kendinden beklenmeyen bir performans gösterip Serdar yerine yeni kaleci transferi yapılmadan sezonun tamamlanmasını sağladı. Kocaelispor takımı defans halinde problemler yaşayan bir ekip olmasına rağmen ilk yarıya göre ciddi bir toparlanma yaşadılar ikinci yarıda ve iddialarını kaybedene kadar Kılıçarslan'la beraber başarılı bir seri yakaladılar. Bu beklenmedik yedek performansı onu sezonun en iyi yedek kalecisi için en önemli aday yapıyor.

Sağ bek - Hamza Mutlu (Kocaelispor): Beklerde seçim biraz sıkıntılı oldu ama Hamza ilk 11'deki yerini en fazla hakedenlerden, belirlediğimiz tanıma en uygun oyunculardan biriydi. Bir başka Kocaelispor oyuncusu olan Hamza Mutlu gerçek anlamda bir yedekti ve sezon boyunca 18 kere kulübeden oyuna giren oyuncu oldu. Bu maçlardan tam 4'ünde gol atmayı başardı Hamza ve Hamza'nın gol attığı maçların 3'ünü kazandı Kocaelispor. Kenardan gelerek skora katkı yapma yapma anlamında forvetlerin dahi ötesine geçti Hamza. Aslında sağ açık pozisyonuna daha uygun bir oyuncuydu ama sağ bekte de görev yapabildiğini biliyoruz oyuncunun. Zaten kıtlık yaşarken açığa kaydırmanın gereksiz olduğunu düşündüm.

Stoper - Emre Aşık (Galatasaray): Stoperlerde ise kriterlerimizin farklı olduğunu söylemiştik. Son 20-30 dakikada stoper değişikliğine gidip oyunu değiştiremezsiniz, anlamsız bir hamle olur. Bu sebeple rotasyonda ilk iki stoper olmadığı halde süre alıp başarılı işler yapan oyunculara bakmamız gerek. Bu tanıma en iyi oturan oyuncu senelerdir yedek kulübesinde yer almasına rağmen görev aldığı zamanlarda formanın hakkını vermesini bilen Emre Aşık olsa gerek. Sezona Servet Çetin, Fernando Meira ve Emre Güngör'ün arkasında 4. stoper olarak başlayan bir oyuncunun kendini sürekli hazır tutması başlı başına örnek bir vaka. Tatlı su profosyonellerinin örnek alması gereken gerçek profosyonellerden.

Stoper - Aydın Toscalı (Kayserispor): Ligin en iyi stoperlerini seçeceksek öncelikle ligin en iyi defanslarına göz atmak gerek. Ligin defansif anlamda en çok mesafe kat eden ekibi olan Kayserispor'da defansın ortasını milli takım oyuncularından Eren Güngör ve takım kaptanlarından Ali Turan oluşturuyor. Bu ikiliyi yedekleyen ve defansı alternatifli kılan oyuncu Aydın Toscalı. Aydın yıllardır Kayserispor defansında önemli roller alıyor ve takımın sağlam iskeletinde önemli pay sahibi. Sivassporlu Diallo da yedek stoper anlamında öne çıkan bir oyuncu ama tercihimiz Aydın'dan yana.

Sol bek - Faruk Bayar (Sivasspor): Aslına bakılırsa yedekten gelip şans bulma konusunda Volkan Yaman ve Kaue Faruk'un bir adım önündeler ancak ikisinin de performansı konusunda soru işaretleri var. Özellikle Volkan Yaman'ı sürekli izleyen biri olarak ne ofansif ne defansif verimliliği olduğunu düşünüyorum. Kaue ise ilk 11 oyuncusuyken yedek kulübesine düşmüş bir oyuncu. Takıma fazla katkı yaptığını da iddia edemeyiz ligin ikinci yarısında. Sivasspor'da görev yapan Faruk Bayar iki oyuncudan da iyi performans sergiledi Hayrettin Yerlikaya'nın sakatlık döneminde. Hayrettin döndükten sonra da rotasyon içinde kalmayı başarması bir artı puan daha demek onun için.

Sağ açık - Filip Holosko (Beşiktaş): Holosko sezon boyunca forveti sağ açıktan ikileyen oyuncu rolünde oynadı ve oldukça başarılı bir performans ortaya koydu. Onu ön plana çıkaran yedekten geldiği maçlarda açık alanları değerlendirip takımı rahatlatan oyuncu olmasıydı. Oyun stili zaten buna yatkın, top süren, şut atan, açık alanları değerlendiren bir forvet tipi Holosko. Sıkça ilk 11'de yer bulsa da yedekten girdiği maçlarda artan performansı onu yedek 11'inin sağ açığı yapmaya yetiyor.

Defansif orta saha - Sezer Badur (Sivasspor): Sivasspor sezon boyunca dar kadrosuna rağmen rotasyonu en iyi uygulayan ekiplerden biri oldu, bu rotasyonun önemli parçalarından biri de Sezer Badur'du. Zaman zaman Kanfory Sylla ile rotasyona girdi, onun sağ beke geçtiği dönemde ilk 11'de sıkça yer buldu. Yedekten gelip attığı iki gol takımına 6 puan kazandırdı.

Ofansif orta saha - Yusuf Şimşek (Beşiktaş): Bu ilk 11'e bir kaptan seçsek muhtemelen Yusuf Şimşek olurdu. Kenardan gelerek katkı yapma anlamında en iyi olduğuna şüphe yok, maç alan performansları, yorulan defansa karşı yeteneklerini sergileyişi, topu tutmayı bilmesi onu son anlarda ligin en değerli oyuncularından biri kılıyor. Tartışmasız bölgesinin en iyisi. Gaziantepsporlu Ahmet Arı'nın adını anmadan geçmeyelim ama, sezon boyu ofansif orta saha bölgesini yedekleyen oyuncu olarak dikkat çekti. Yusuf'la boy ölçüşecek derecede değil tabii.

Sol açık - Erman Kılıç (İstanbul BB): Geçtiğimiz günlerde Sivasspor'a transfer olan Erman İstanbul BB'in önemli oyuncularından biri olmasına rağmen o da Holosko'ya benzer bir şekilde sıkça oyuna kenardan gelerek son bölümlerde daha etkili olan bir rolde kullanıldı. Ligin son haftalarında şampiyonluğun kaderini de etkileyen Sivasspor maçının da dahil olduğu iyi bir seri yakalayan İstanbul BB'de Erman skoru tutan oyuncu oldu. Sonradan girip attığı bir gol de takımına 3 puan getirdi. Görevini başarıyla yaptı Erman ve ilk 11'imizde yer buldu kendisine.

Forvet - Pini Balili (Sivasspor): Eğer ana fikrimiz yedekten gelip takıma katkı yapmak ve oyun sistemine etki etmekse bunun masterını yapmış oyunculardan biri Pini Balili. Özellikle öne geçilen maçlarda rakip takımı çok zor durumlara düşürebilen hızlı ve seri bir oyuncu olması gol atmadığı maçlarda bile Sivasspor'un topladığı puanlarda pay sahibi oldu. Zico zamanında "Lugano yavaş değil, Balili hızlı!" demişti, onu bundan iyi tanımlayamayız herhalde. Gelecek sezon Antalyaspor forması giyecek o da.

Forvet - Bruce Djite (Gençlerbirliği): Pivot santrafor Kahe'nin partneri olarak Mustafa Pektemek ve James Troisi'yi kullandı Gençlerbirliği sezon boyunca, forvet hattını yedekleyen ve atletik oyunuyla son bölümlerde devreye giren oyuncu ise Avustralyalı Bruce Djite'ydi. Türkiye'deki ilk sezonu olmasına rağmen başarılı bir performans ortaya koydu, önümüzdeki sezonlarda daha iyi olacaktır. Sivassporlu Kamanan da bu anlamda verimli bir oyuncu ancak sezon ortasında geldiğini unutmamak lazım. Geçtiğimiz sezon yedekten gelip gol kralı olan Semih Şentürk ise bu sezon bir gol dahi atamamış bu şekilde, nöbetçi golcü olmadığını vurgulamak istercesine.
İlk 11'imiz bu şekilde. Sizin aklınıza gelen ancak ilk 11'de yer almayan oyuncuları ise yorum bölümünde toplayalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

16 yorum:

Spooky dedi ki...

djite yerine purovic olabilirdi diyorum.
onun dışında olmuş, tebrikler :=

cikkoleite dedi ki...

Cok gol yer bu takim ;)
Semih Sentürk´ü de koymak lazim bu kadro´ya.

apaç dedi ki...

kadro, 1-0 geriye düşen ersun yanal takımı gibi olmuş, alayı hücumcu..

3-0'a gider bu maç. şimdiden öngörümü yapayım.

İlker Yılmaz dedi ki...

tabi ki Sivasspor'lu Kamanan. Bence sezonun en değerli yedeğiydi.

pclion dedi ki...

Kadro zaten kazansın diye kurulmadı, sezonluk performanslar üzerindendir değerlendirme. En iyi yedekler diye seçsek zaten ilk 5 takımdan seçer, kurardık. :)

Kamanan'ın hak ettiğine katılıyorum bu arada, zaten belirtmiştim. Balili varken sadece 6 ay oynamış bir oyuncuyu da koymak olmaz diye düşündüm. Semih Şentürk ise bu sezon yedekten gelerek tek gol dahi atamamış, ciddi bir haksızlık olurdu o açıdan. Yoksa bu takımın yıldızıdır, çıkış noktasıdır Semih "Genç" Şentürk. :)

Gökhan dedi ki...

ben de en kötü yedek olarak bir ekleme yapmak istiyorum, beşiktaşlı serdar özkan :)

Tunç Bozacılar dedi ki...

Kayserispor turgay bahadır
Ankaragücü ıglesias
Gençlerbirliği burhan eşer

sözkonusu olabilir . Erman Kılıç son 10 haftaya kadar direk ilk 11 oynuyordu . Bu sene özellikle Faruk ve Balili'nin yedekten gelip yaptığı katkı sorgulanabilir . Ancak genel anlamda zaten güzel ve doyurucu bir yazı olmuş . sAYGILAR ...

ihk dedi ki...

teknik direktör kim olacak?

ligde o kadar çok 'her an görev yapmaya hazır' yedek teknik direktör var ki ben seçmekte zorlanıyorum.

20 dedi ki...

tayfun cora da yazılabilirmiş aslında sağ beke.

rogerio da silva bobo dedi ki...

Şu hamza nasıl bir futbolcu acaba maç özetlerinden izlediğim kadarıyla bu sene inanılmaz güzel goller attı, çok yumuşak bir ayağı var.Yaşı da gençmiş.Oyun içinde devamlılığı falan da varsa büyük takımlar alternatif olarak düşünebilir.

Turan dedi ki...

Bülent hoca geldikten sonra Lincoln'de çok iyi bir yedek oldu...

Major dedi ki...

semih'in de kadroda olması lazımdı. hatta kaptanlık pazubadıda yakışırdı bu atkımda ona.. =)))))))))

Spooky dedi ki...

sonradan dank etti ben purovic derken kalite, potansiyel açısından dedim.
yoksa 4. iyi yedek 11'ine zor girer.

Anelka dedi ki...

@rogerio da silva bobo

hamza, kocaelispor'un bu yıl en başarılı oyuncularındandı. üç sene önce süper amatörde bu sene süper profesyonelde mücadele etmesi de futbolun güzel yanlarından... ama büyük takımlara alternatif olabilir mi orada soru işareti var bence..

nebilim dedi ki...

geçen sene olsaydı teknik direktör cevat güler olurdu, ama bu sene oyum erhan altın'a

edi vedır dedi ki...

Genel olarak katıldığım bir kadro olmuş. Yılın hayal kırıklığı 11 inde sıra.

Related Posts with Thumbnails