Spor Toto Süper Lig üzerine tartışmalar yürütüyoruz, ediyoruz lakin esas ilginç olan belki de ligin adı. Neden Süper? Niye Süper? Türkçe kökenli, muhafazakar bir isim desek değil, kendimize has bir isimle anılma arzusu desem hiç değil. Premier Lig deyince İngiltere, La Liga deyince İspanya, Bundesliga deyince Almanya, Serie A deyince İtalya... Peki Süper Lig deyince?
Biz kendimize Avrupa Yakası'ndaki Gaffur misali "Süperim!" diyelim lakin kazın öyle değil. Metrekare başına birden fazla Süper Lig düşüyor desek yeri. Benim üstünkörü araştırmayla bulabildiğim Süper Lig'ler şöyle:
Danimarka Süper Ligi
İsviçre Süper Ligi
Yunanistan Süper Ligi
Arnavutluk Süper Ligi
Kazakistan Süper Ligi
Sırbistan Süper Ligi
Slovakya Süper Ligi
Çin Süper Ligi
Güney Timur Süper Ligi
Malezya Süper Ligi
Yukarı Demerara Süper Ligi (Guyana)
Kosova Süper Ligi
Telsim Süper Ligi (Kuzey Kıbrıs)
Gazetecilikte aynı manşetle çıkmak iki gazete için de prestij kaybıdır çünkü herkesin aklına gelebilecek bir başlık kullanılmıştır. Benim şu tabloya baktığımda gördüğüm şey kendi ligini ucuzca pazarlamak kadar bu yaratıcılık yoksunluğudur. Marka değeri, Bilmemne Süper Lig'lerden birisi olmanın neresinde?
Kuzguna yavrusu Süper Lig görünürmüş, belki de o misal...
3 yorum:
gaffur'un süperim diye dolaşması =))))
ilk süper lig geyiği çıktığında aklıma gazetelerin eski kupon muhabbetleri geldi. orda da süper kuponla başlayan hezeyan mega kupon dev mega kupon herkül kupon eşşeğin ziki gibi büsbüyyük kupon diye kopup gitmişti. belki yakında lig süper lig play-offlar mega lig olarak anılır. sonra istanbul takımları kendi dev mega liglerini kurarlar.
Ligin oynanış koşullarına, olanlara bitenlere en uygun isim, aslında Turkcell Şopar* Lig. Yani bence. Yapılabilir. Ligin ismine baktığımız vakit direk Türkiye akla gelir hem.
*Şopar:(sıfat, mecaz) Şımarık, küstah, yaramaz. - TDK
Listeye ekleme olsun, ABD Rugby Ligi'nin ismi de Süper Lig mesela. Sadece Futbolla da sınırlı değil bu "Süperlik Fenomeni".
Yorum Gönder