Sola Çeken Arda Turan

Galatasaray iki gün önce Bursaspor'a karşı takım halinde büyük bir çaba göstermesine karşın pozisyon üretiminin Milan Baros'la sınırlı kalmasının en önemli sebebi yaratıcı oyuncuların sahada yokları oynamasıydı. Galatasaray oyunu öne yığarsa kazanır deriz her zaman, bunun sebebi açık. Topu kaleye yakın ve kanatlarda almış bir Arda Turan pozisyon üretir, rakibi ekarte eder, iyi bir orta keser, pas verir. Geçen sene Abdul Kader Keita da yapıyordu bunları, belki Pino da yapabilir ama kendini bu takımın kaptanı ve aşığı olarak konumlandıran Arda Turan'ın bu maçtaki performansının form düşüklüğünden kaynaklandığına inananlardan biri değilim ve bu beni rahatsız ediyor.

Arda, altyapıda kanat olarak değerlendirilmiş olabilir ama Galatasaray A Takımı'na geçişi esasen Manisaspor'daki sağ bek deneyimini temel alır. 2006/07 sezonuna Galatasaray'ın sağ bek alternatiflerinden biri olarak adım atan Arda'nın o dönem "Her yerde forma giyebilirim" diyebilmesi ve klasik Türk futbolcusu profilinin dışına çıkan biri imajı vermesi önemliydi ama Arda Turan'ın Skibbe dönemine kadar yaşadığı gelişim ve bu süreçte gelişen egosu Galatasaray'ın en büyük dertlerinden biriydi. Şimdi durum daha da vahim. Artık kendine mevki seçen, sağda oynatılmayı kendine hakaret sayan bir Arda Turan var.

Skibbe'nin Galatasarayını hatırlayın. Klasik 4-2-3-1 oynayan (ki Galatasaray'a en uygun düzendir şu kadro yapısında) takımda kanatlar Kewell ve Arda idi. Mantıklı olan soldan forveti ikileme becerisi olan ve kariyeri boyunca sağda hiç oynamamış Kewell'ı sola, sağ ayağını çok daha iyi kullanabilen hücum setlerini sağda da uygulayabilecek Arda'yı da sağa yerleştirmekti. Bu değişkliği ego meselesi haline getirdi, gitti ayrılık sakalı bıraktı o dönem, bir depresyona girmediği kaldı. Halbuki Galatasaray'da çıkış yaptığı sezonun ilk maçlarından biri olan ve 2-2 biten Gaziantepspor karşılaşmasında sağdan neler yaptığını ben gözlerimle gördüm. Bunu yapabilen Arda'nın sağda oynayamaması diye bir şey olamaz. Topu içeri çekerek orta yapması sol tarafta imza hareketi olabilir ama önceliği futbol oynamak ve zamanında sıkça tekrarladığı (bu sıra yerini kaptanlık muhabbetlerine bırakan) Premier Lig için de işine çok yarayacaktı. Arda başka bir yolu tercih etti o dönem...

Bursaspor maçında yeniden hortlayan bu sol-sağ mevzusu ve Arda'nın performansını yan yana yazınca ben durumun sadece formsuzluk olduğuna inanmakta güçlük çekiyorum. Arda, kötü oynayabilir, Arda top da kaybedebilir ama Arda'nın gölge gibi oynadığı, ayağına bu kadar az top değdiği maç sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Frank Rijkaard'ın basın toplantısında da (Mustafa Yücedağ'ın dili döndüğünce) vurgulamaya çalıştığı konulardan birisi buydu. Arda benim için çok özel bir oyuncudur, Galatasaray tarihinin en iyi çıkış yapan oyuncularından biriyken (belki de oyuncusu) şu durumuna hakikaten üzülülüyorum. Milli maçlarda da muhtemelen yardıracak olan Arda Turan'ın hem hocasına, hem yönetime mesaj vermeye çalışıp çalışmadığını yakın zamanda göreceğiz lakin bu yol yol değil... Hem Galatasaray, hem de Arda için...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

23 yorum:

brs dedi ki...

takım kaptanlıgı herkeze verılmez ayrıca kaptanlıgı alırsın sana verılmez o ve eger sen galatasaray kaptanıysan eger bursa macında yaptıkların agır bı ıfade olucak ama onursuzluktur... ben macı statta ızlemıs bırısı olarak ardanın yaptıklarını tamamıyle gordum mılyonlarca gs taraftarınında gormesını ısterdım arda kasten ve ınatla bılerek kaptanı oldugu takıma ıhanet etmıstır ve bundan sonra ne yaparsa yapsın benım nazarımda sevılmıcektır tek soylıycegım yazıklar olsun 23 yasında bı ınsanın bu denlı pıs oyunların ıcıne gırmesı.... bu takımın kaptanı arda olamaz olmamalı... senı buraya getıren GALATASARAY AMA ARDA TOP TOPLAYICIYKEN HAGININ ATTIGI GOLDEN SONRAKI HISSETTIKLERINI COKTAN UNUTMUS VE ARTIK HATIRLAMASIDA COK ZOR GOZUKUYOR YAZIKLAR OLSUN LUTFEN YAYINLA BUNU......

Hasan Şaş dedi ki...

Başlık hatalı sola çeken değil, Fatih Terim'e çeken Arda olmalı..

hakkitasci dedi ki...

Arda Turan'ı galatasaray taraftarı ve medyası ilk olarak sami yen'de kiralık gittiği manisa formasıyla bize karşı sağ bek oynadıgı maçta fark etmedi mi? adamın esas yeri bence de sağ çizgidir. sol kanata devşirilerek, zorla oynatılması ve bence de kendisinin de daha kolayına geldiği için orayı seçmesi bugun bize bunları konusturuyor. sırf bu yuzden kewell gıbı bır sol acık oyuncusu da cesıtlı absurd yerlerde denemek durumunda kalıyoruz.

Adsız dedi ki...

arda turan rijkaard'ı takımdan gönderince rahatlar.. fatih terim falan gelir o zaman domuz gibi oynamaya başlar zaten yapmadıpı iş değil skibbe'nin son demlerinde de simdikinden farklı değildi..

bir yasam tarzidir futbol dedi ki...

Uğur bu adamın'da bukadar lüksü olsun yahu.Sonuçta sol kanatta oynadığında performansı hepimiz biliyoruz futbolcu nerde oynamak istiyorsa orda oynamalı ve futbolcunun da bu ısrarını anlamak gerektiğini düşünüyorum.

Tiko dedi ki...

ego şişerse böyle asla suda batmaz! Rijkaard batar, bu ego batmaz! oysaki, hangi kupaları almış, hangi kupaları Galatasaray'a kazandırmış?

ozdemirmusta dedi ki...

bravo genc cok iyi yazmissin.. yorumlarda da goruluyor ki bir cok galatasarayli ayni goruste.

ahmet dedi ki...

mustafaya katılıyorum

Kaan dedi ki...

Arda yı çok severim eleştirmek istemem ama b hiç sevmediğim levent tüzemen bişiler yazmış bu gün demiş ki: arda rijkaard geldiğinde çok övmüş onun tenik adamlığında oynamak bir onur demişti Rijkaard geldiğinden beri Rijkaardda bir deyişiklik yok peki o zaman sorun nerde.

Arda yı hala eleştirmicem formsuz olduğunu düşünüp geçicem perşembe çıkıp maçı kurtara biliceğini unutmicam galatasaray için oynamak kaptan olmak benim hayalim diyen bu adamdan sadece bir maç için vaz geçmicem ama bunlar devam ederse artık buralardan gitmesinin vaktidir.

os dedi ki...

1 Eylül'e az kaldı. Transfer sezonu kapanıyor.

Yapılacak ilk şey TTArena'nın bir köşesine 3-5 çim ekmek olmalı. Sonra Arda'yı oraya götürüp 2 top sektirmesine izin verilmeli. Hatta fotoğraflar falan çekilsin, basın çağırılsın. "Arda Turan Aslantepe'de oynadı" diye başlıklar atılsın...

Sonra Arda Aslantepe'de oynamış varsayılsın ve Avrupa'ya mı gidecek, Dubai'ye mi gidecek nereye gidecekse gitsin.

1 Hafta kaldı, çok vaktimiz yok.

Adsız dedi ki...

Sonrada çıkıcak ve ben Galatasaraylıyım diyecek.

Madem Galatasaraylı birşeyi unutmasın, bu taraftar takımını satanı unutmaz. Resmen yarınların Emresini görüyorum kendisinde, doğuştan fenerli olur dönüşünde.

Evren Deniz dedi ki...

Sevgili Ugur,
Problem sadece sag kanat sol kanat tercihi olmayabilir. Bence daha mantikli aciklama Arda'nin gitmek istemesi. Su anda takimin durumu perisan, yonetim gerekli yatirimlari yapmadi ve bu sene Arda da basarinin gelecegini dusunmuyor. Butun bunlarin ustune bence gecen sene taraftar tarafindan haksizliga ugradigini dusunuyor.

Muhtemelen su anda teklifler var ama yonetim su anda Arda'yi gonderemez. Teklifler buyuk olasilikla hem cok az hem de cok gec geldiler.

Bu durumun cozumu malesef tek. Takima adam akilli bir iki takviye gelecek ve de takim 2-3 haftaya toplarlanmaya baslayacak. O zaman Arda'nin da oynamak icin nedeni motivasyonu olucak.

Arda malesef su anda takimi alip duzluge cikaracak mental kuvvette degil. Bu gucu olmadigi icin ona kizilmasini da dogru bulmuyorum. Ama isler biraz iyi gitmeye baslarsa Arda'nin da oyunun cok daha duzelecegini dusunuyorum.

onur dedi ki...

Yorumları okuyunca "sanki her sezon bir Arda çıkıyor Türkiye futbolundan" gibi bir izlenim ediniyorum. Yahu FB bir Tuncay'ı sattı hala yerine koyacak oyuncu bulamıyor. Sonuçta küçükleri GS taraftarı yapabilecek, kendilerini onunla özdeşleştirebilecekleri ve öyle yada böyle değeri 10-10+ milyon € olan bir futbolcudan bahsediyoruz! Hakan Şükür'ün kırmadığı rekor kalmadı neler demedikki adama? Oysa kensinin GS forması altında oynadığı yıl sayısı şu ortamda yorum yapanların çoğunun "ben bilinçli bir futbol seyircisiyim artık, ergenim" demelerinin üzerinden kaç yıl geçtiyse daha fazladır! Rica ederim basının dolduruşuna gelmeyin; Arda ittirsin gitsin diyenler de bari alternatif üretsinler yerine kimi koyacağız? Yoksa "açlar doysun, herkes bir olsun, gece kulüplerine damsız da girebilelim" diyen sosyal demokratlar gibi bal yapmayan arı konumundan bir adım öteye gidemezler!

ali dedi ki...

Bursa macinda Ardaya 3-4 uzun top atildi, statik durdugu icin hic birisine dokunamadi bile, top istemiyordu, top ayagina gelmezse oynamayacak bir hali vardi. Solda oynarken defansta rakibi cizgiye inene kadar takip ederdi, bu defa sagda Ali Turana hic yardim etmedi. Kendini dogustan Galatasarayli tanimlayan Arda, bu tanimi tribunlerin yapmasini bekleyemedi. Harry Kewel a olan sevgiye de kafayi takmis olmasindan kuskulaniyorum. Ben Rijkaard i gondermeden rahat edemeyecegini dusunuyorum. Bu yaslarda Tugay Kerimoglunun da elinden kaptanligin alindigini hatirliyorum ama bulamadim bu bilgiyi.O karar hem Bulent Korkmazi yaratmistir, hem de Tugay futbolunu gelistirmistir.

os dedi ki...

Şimdi Arda 10 Milyonluk oyuncu, Her sene bir Arda yetişmiyor gibi muhabbetler var, Hem de Keita para için neden satıldı diyorlar...

Ben #66 Arda'yı seviyordum... Arda #10 olamadı. Olamayacağı da o kadar aşikar ki...

Karpaty maçında son dakikalardaki frikikte topu kewell'a bırakması kulağının tribünlerde, aklının maçta olmadığının işaretidir.

Ayrıca onu kaptan yapan yönetime de kızıyorum sadece Arda'ya değil...

Hem ben de davul olayım Galatasaray kaptanıyla ilgili böyle konuştuğum için.

Seyyid Ali dedi ki...

Arda'yı bu yol sokan yönetimdir.
2009 senesinde olaylı Fenerbahçe maçında kavga eden ve 3 maç ceza alan Arda'ya Galatasaray yönetimi ne kadar ceza kesti.
O cezalı olduğu zamanda sevgilisi ile Roma tatili yaptı ve grip kaptı geldi.Yetmedi başkanla beraber IBB maçını izledi,izinli olmadığı yere girmeye çalıştı az kalsın ceza alıyordu.
Hertha maçında Lincolne verilen kaptanlığı sorun yaptı ve Sabri ile beraber 2.kaptan olmayız dedi.
Florya'nın 5 kapısı gösterilen Arda sezon sonunda gösterdiği müthiş performansla(!) hem kaptan oldu hem de altını oydukları Lincoln'ün 10 numarasının yeni sahibi.Adnan Polat'a abi diyebilen, menejerle tavla oynayana oyuncuya ne Rijkaard ne de bir oyuncu söz geçirebilir.
EPLnin efsane sol açığı gelir sağ açıkta oynar gerektiğinde ama Arda'nın Hasan Şaşvari çalımlarını atacağı sol açıktan ayrılması teklif dahi edilemez.
Adnan Polat kendi Frankestein'ını yarattı bir diğerini gönderdim sanarken.
Hakan Şükür oynarken yanında hiç bir forvet barınamadı Arif hariç; sanırım Arda varken de bizde ne Elano ne de Lincoln gibi adamlar iş yapar.Serdar,Sabri ve diğer playstation arkadaşlarıyla takılsın dursunlar...

anfieldyolu dedi ki...

sağdaki yeni reklam "saç ekimi" çok enteresan olmuş, Galatasaray'ın halini gören firma en uygun yer olarak burayı gördü herhalde, bunlar bu gidişle çok saç baş yolar, döker diye:))

TA dedi ki...

arda haklı beyler.daha önce yazdım.taraftarda ve rijkaardda yerlilere karşı negatif bir tutum sözkonusu.takım kazanınca kewell baros neill der taraftar kaybedince yerliler kötü. kaybederken neden baros atamadı kewell asist yapamadı denmiyor.futbol takım oyunu.kaybederken de takım kaybeder kazanırken de takım kazanır.
geçen seneden beri bu negatiflik var taraftar ve rijkaardda.taraftar her keycedişte faturayı yerlilere kesiyor.futbolcular profesyonelde olsa insandır sonuçta.bundan etkileniyorlar.sevgiyi dağıtırken adaletli olmakta fayda var.yergi yaparkende adaletli yapmak lazım.takımın bir kısmına(yerlilere)üvey evlat muamelesi yapıldı son yıllarda.yerlilerdeki bu düşüş birazda bundan kaynaklanıyor.öyle baaaaross harry kewell diye bağırmakla takım olunmuyor.

skibbe zamanında da hakan şükür trt de yorumlarda bunun altını çiziyordu.takım ankara deplasmanlarında coşarken herkes baros-kewell-lincolne övgüler yağdırırken taraftar mehmet topalı görmezden geliyordu.hakan şükürde topalın öneminden dem vuruyordu.hakan şükürde biliyorki takım olmak başka birşey.ama taraftar her! şeyin önde oynayan skorcular ile kazanıldığını düşünüyordu.
mesela hakan baltaya sallayanlar neden neille sallamıyorlar?o neille çarpıp gol olan top servete çarpıp gol olsaydı susacaklarmıydı.tabiiki hayır.servete sallayacaklardı.
aslında konu yerli yabancı değil.ortada adaletsiz bir dağılım var.sevgi ve yergide.futbol takım oyunu.takım olamazsan birşey olamazsın.takım olmakta iyi ve kötü günde sevgide yergide ortak hareket etmektir.taraftar bu bilinçten yoksun maalesef.sonra neden ruh yok diyorlar. olmaz tabi.sen takımın kötü sonuçlarından sonra bazılarına dokunmayıp bazılarına sallarsan ruh olmaz tabi.

teknik olarak arda ideal sol açık oyuncudur.robben messi sağ açıkta ribery sol açıkta oynuyor.ardanın da en verimli olduğu yer sol açıktır.birçok maçta rakibin sağ kanadını felç ettiğini gördük.keza milli maçlarda da bunu gördük.rijkaard efendi göremiyor.dünyada ters ayaklı bir bek oyuncusu(serkan) yaratmak isteyen tek teknik direktör rijkaarddır sanırım.dalga geçiyor bence.kovulmaması mucize gibi.

darthy dedi ki...

düşününki bir şirket çalışanısınız ve bir iki sene sizin altınızda çalışan bir genç bir anda sizin müdürünüz oluyor ve şirket sahibi bey devamlı tüm şirket huzurunda bu genç arkadaşı övüyor, seviyorum diyor, bırakmam diyor.

Bu genç arkadaşta ego patlaması olmasında kim de olsun?

ihk dedi ki...

ben de arda'nın kötü oyununun farklı sebepleri de olduğunu düşünenlerdenim. futbolcuların soyunma odasında birbirlerine "imparator geliyor" dediklerini artık sağır sultan bile duydu. maalesef galatasaray'ın yerlileri çeteciliğe devam edip teknik direktörlerin, futbolcuların kuyusunu kazma hastalığından vazgeçmiyor.
aslında arda'dan değil, ona akıl verenlerden başlamak lazım ama...

Suat dedi ki...

@darthy

ben merak ediyorum, o genc cocuk arda turan..bu aşikar...peki üzeriline geçirilen tipler kim oluyor bu takımda?

Sabri'nin moralinde bir bozulma yok, Servet'in, Hakan Balta'nın orta sahadaki vasıfsız Turk'lerin vb'nin bundan dolayı bir moral kaybı yasadıgı, haksızlıga ugradıgı ve kotu oynadıklarını mı soyluyorsun ?


En iyi Turk oyuncumuzu bu kadar elestirirken, vasıfsız oyuncularımız uzerine yazı yazılmaması da dusundurucu tabii, sonra kendi degerlerimize sahip cıkamıyoruz vs...feşmekan...sizi gidi populistler sizi...

Yıldız oyuncumuzdaki form dusuklugunu sorgulayın ama istikrarlı bir sekilde devam eden yetersizligi sorgulamayın e mi ?

emir dedi ki...

bu yorumuna katılmıyorum arda geçen seneki estonya maçında inanılması güç bi oyun oynadıktan sona her gün biraz daha kötüye gitmekte. bence de solda oynaması daha iyi çünkü sol tarafta hareket alanı daha geniş sağ tarafta zorlanıyor açık seçik. karpaty maçına ortada başladı solda devam edip sağda bitirdi sahanın en kötülerinden biriydi. demekki sağ sol değil de kafada bi şeyler var.

ozan.uzel dedi ki...

Sevgili Ugur,

Cok guzel yazmissin, ayni sekilde dusunuyorum, bu pis oyunlara alet oldugunu hocanin altini oymaya calistigini, kendi kucuk kafasina gore yonetime, taraftara, hocaya posta koydugunu vs vs...

Ve zaten gitmek istiyorsa, gitmeli, Galatasaray o kadar buyuk bir kluptur ki, kimler geldi kimler gecti buralardan, Arda'nin gidisi mi yikacak klubu? Mezarliklar bu degisilmez oyuncularla dolu, sag olanlar bir tvde, gazetede tutmuslar bir kose salliyorlar kluplere... Bizim klubumuze hicbirsey olmaz, sen ben ciksak oynasak, formasi 3ncu olur zaten...

Arda ozelinde ise, kendisinin kacirdigi bir nokta var, o "Arda Turan" oldugu icin elde etmiyor su anda sahip oldugu ve hakir gordugu seyleri, o "Galatasarayli Arda" oldugu icin sahip bu evlere, arabalara. Allah daha da arttirsin sahip olduklarini, ancak #10 ona agir geldi ve de kaptanlik, bunu kabul edelim, ayrica bazi arkadaslarin "yahu o kadarcik da hakki olsun" demesine katilmiyorum, hakki yok. Kimse rahmetli Metin Oktay'in Izmirsporun cok para teklifine ve o zamanki nisanlisini israrina ragmen Galatasaray'a tekrar imza attigini ve nisanlisini terk ettigini unutmasin, iste boyle tacsiz krallar giydi o formayi ve takti o pazubandi...

Ama Arda tribune küsüyor (bu arada Arda'ya ya da ailesine tribunden yapilan saygisizliklari, sahsi hakaretleri, kesinlikle tasvip etmedigimi bildireyim), bu olmaz, taraftar elestirir, uzulur, kizar, yuhalar, ama destekler cunku adi ustunde o TARAFTAR, bu renklere formaya olan askinin maddi bir karsiligi tanimi yok ki, ve sevgisi karsiliksiz. O takimina destek olup, takimin mucadele ettigini gormek ister, takim yenilebilir ama kaptan sahada toptan kacsin, kendini gostermesin, ve bunu bilincli yapsin, taraftar salak degil stadtan da, tvden de bunu gorur anlar, ee iste o zaman da Arda efendi elestirileri yeri kimse gucenmesin darılmasin...

O nedenle yol yakinken gitmeli, kendisi icin de daha iyi, gitsin acaba hangi klub alacak, gitsin EPL de bir otursun kenarda da akli basina gelsin, zaten Arda ile en guzel son donem aciklamasini Wenger yapti, Wenger'in genc oyuncu duskunlugunu bilmeyen yok, bu sene yaz basinda Arda'nin adi gecince, Wenger "Arda 2008 avrupa sampiyonasinda iyiydi ama gectigimiz 2 yilda uzerine hicbirsey koymadi, ilgilenmiyoruz" demesi zaten Arda'nin son 2 yilini yanlis seyler ile gecirdigini, heba ettigini gosteriyor, biz hala genc oyuncu diyip ondan sicrama beklerken, gercek birer yildiz adayi genc oyuncularin nasil yildiz olduguna dunya kupasinda sahit olduk (ornek Thomas Muller), aklini basina toplayip sadece futbola konsantre olacaksa basimiz uzerinde yeri var, yok bu ayak oyunlari ile zamanimizi kaybettirecekse kapi acik, getirsin bonservisini gitsin, Kimse Galatasaray'dan daha buyuk degildir, ama hickimse...

Related Posts with Thumbnails