Yekta, Stancu, Zapata & Galatasaray

Bir kere şunun ayırdında olmak gerekiyor. Mevcut yönetimin temelleri artık sarsılmış durumda ve büyük bir sürpriz olmazsa Adnan Polat'ın ekibinin mart ayındaki mali kongrenin ötesini görmesi zor. Galatasaray Kongresi'nin affedemeyeceği açıklamalar ve aymazlıklar yaşandı son iki haftada, birçok açıdan kriterlerini sorgulasam da bu kez doğruyu yapıp yönetime 2012'ye kadar süre vermeden yol vereceklerine eminim. Bu transferleri bu yönetim çerçevesinde değil, kadro çerçevesinde yorumlamak gerekiyor o yüzden.

Bence bu üçlü arasındaki en iyi transfer net olarak Yekta Kurtuluş'tur. Ne olursa olsun, elindeki Türk pasaportu ve Galatasaray 11'inde oynayacak yeterliliği fazlasıyla sağlaması Yekta'yı başlı başına özel kılıyor. Beş kişilik kontenjana tereddüt etmeden yazabileceğimiz bir oyuncu katıldı takıma. Bunun da ötesinde son 1.5-2 yılda gelişimine kısmen şahit olabildiğim bir gelişim geçirdi ve oynadığı her bölgenin hakkını verebilen, pozisyon bilgisi üstün ve çok yönlü bir orta sahaya dönüştü Yekta. Takımın hücum liderliğini üstlediği de oldu, sağ açıktan pozisyon ürettiği de, orta ikilide görev yaptığı da.

Bunların hepsinde vasatın çok üstünde maçlar çıkardığı gibi gole yakınlığı ve sezgisiyle de fark yarattı. Mustafa Sarp'ın ender özelliklerinden biri olan gol kokusunu alma becerisinin bir başka türü Yekta'da da var. Bu adam doğru yerde, doğru zamanda olup ekstra goller atabiliyor. Orta sahadan gol katkısı alamayan, kısır bir takım için harika bir haber.

Teknik açının yanı sıra zaten bir İstanbul takımında uzun süredir oynuyor, bu şehrin havasını biliyor oluşu dahi önemlidir ve bu risksiz transfere harcanan 3.75 milyon avroyu makul kılmasa da kıyılabilir kılar. Devre arası transfer döneminde, bu düzeyde bir yerliyi istiyorsanız normal ederinin üzerine çıkmanız kaçınılmaz. Bir başka çarpıcı tarafı ise 2001 yılında Bülent Akın tarafından çarpıldığından bu yana yerli oyuncular için 1.5 milyon avro üzeri bonservis bedelini görmeyen Galatasaray'ın bu stratejimsi hakim görüşünü terk ediyor oluşunun da bir göstergesi. Nuri Şahin'e 3 milyon avroyu çok görenlerden bu tip bir hamle görmek göz yaşartıcı. Ben her yönüyle başarılı bir transfer olduğuna inanıyorum.

Keza Stancu. Romanya Ligi'ni takip ettiğimi söylemem zor ama Steaua Bükreş'in Avrupa maçlarında net olarak öne çıkan bir adamdı. Henüz 23 yaşında, teknik ve son vuruş becerisi yüksek bir forvet. Takip ettiğim kadarıyla son dönemi de oldukça formda geçirdiği gibi geçen sezon da liginin en değerli oyuncusu seçilmiş. Aslında Cluj'dan Traore'yi gözüme kestirmiştim ben ama daha formda ve oturaklı bir oyuncu olarak Stancu tercihine de hayır diyecek değilim. Yalnız tam bir 9 numaradan ziyade 9.5 numarayı anımsatır ki Baros'la beraber oynayabilmesi açısından bunu da olumlu yorumlayabiliriz bir açıdan. 5 milyon avro çok gözükebilir ama daha aşağısına da olmazdı bence, Stancu da bu parayı yakmayacak, bir nevi depozitoya dönüştürebilecek bir adam. Bu transfere de şimdilik artı yazılır.

Son olarak kaleye Zapata geldi ki bu transferin iki ayağı var. Birincisi Zapata'nın tartışmalı bir kaleci oluşu. Özellikle "Steaua'dan kovulmuş" etiketi oldukça sıkıntılı gibi gözükmekle beraber, Romanya'yı daha yakından takip edenler Zapata'nın esas ayrılık nedeninin başkan Becali'nin ilginç kaprisleri olduğunu sık sık dile getiriyor. Canlı izlediğim maçlarda herhangi bir saçmalığını görmemiştim, Fenerbahçe maçında da olumlu izler bırakmıştı bende ama bunun aksini ispat edecek birkaç hareket de video sitelerinde dolanmakta. Benim Romanya denince referans alacağım adamlardan Baicu da Zapata'yı öven ve savunan bir yazı kaleme almış. Bu benim adıma en azından "Görelim" demek için yeterlidir. 1.5 yıllık sözleşmesi de gayet makul. Henüz kaleyi doldurmayı başaramayan Ufuk Ceylan ile Aykut Erçetin'i de zorlayacak bir oyuncuya ihtiyaç duyuluyordu sanki. Yabancı kontenjanında daimi doluluk yaratmayacak, uygun bütçeli bir alternatif. Hayır demem.

Toplamda başarılı bir harekat olduğuna inanıyorum ve bence zamanlama olarak akıl almaz derecede hatalı Kazım transferini de dahil ederek devre arasında, şu bütçeyle daha iyisinin zor olduğunu düşünüyorum. Buna karşın yönetimin oyuncu alarak taraftarı ya da kulüp seçicilerini kandırabileceği eşiği çoktan geçtiğinin altını çizmekte fayda görüyorum. Şu panikle saçmalamamaları dahi yeterli benim adıma. Tutup da Djibril Cisse'ye bir çuval para dökeceklerine şu üç oyuncuyu getirmeleri en azından sorunları belirlenen yol haritasına göre çözmek adına iyi bir irade ortaya konduğunu bence gösteriyor...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

pclion dedi ki...

Ya beyler, hanımlar. Nasıl oldu bilmiyorum ama yorum bölümü kapalı kalmış yazının. Yorum yapmak isteyip de eli boş dönenler kusura bakmasın.

Ben de üç transfer varken nasıl yorum gelmedi, allah allah diyorum kendi kendime. :) Zamanı geçti ama buyrunuz...

Emre Goru dedi ki...

transferler icin, ozellikle ilk mactan sonra, ne dusunuyorsam aynisini yazmissin zaten eline saglik. Bencede buyuk butceli transferlerdense onumuzdeki sezonlari dusunerek yapilan dogru transferler.

Ibrahim Temel dedi ki...

Ne kadar Polat yønetiminin ve Adnan Sezgin'in yanlislar icinde bolguldugunu dusunsemde heralde Hagi guzelliginden kaynaklanan bir matanetle dogru transferler yaptilar.

Sahsen ben bu kaos icinde yønetimin ne kadar pahali "yildiz" otuz yas ustu oyuncu bulabilirse "TT Arena yildizlari" adi altinda alacagini zannetmistim(ornegin Mutu gibi) ama dogruyu bulup guzel transferler yaptilar.

InsAllah yeni gelecek olan yønetimde Hagi'ye en az onumuzdeki sezon sonuna kadar vakit tanirda yine sene ortasinda teknik direktør degistirmeyiz. Cunku yeni teknik direktør yeni mentalite, yeni mentalitede yeni oyuncular demek.

Kaan dedi ki...

Hala tam anlamı ile çift yönlü oynayabilicek 1 veya 2 orta saha transferine ihtiyaç var.Sezer olabilir türk olarak.

UçanTekme dedi ki...

görüşlerine katılmakla beraber, stancu oldukça ilginç bir adam gibi görünüyor, 2-3 pozisyonda aktif olsa da oldukça heyecanlandırdı, hani arena tribünlerini ayağa kaldırır mı acaba dedim içimden. ancak şunu da unutmamalı, formunun şu ana kadarki en üst seviyesinde bize geldi, daha iyi olabilir mi garantisi yok. 9.5 numara oynayan, necati tipinde bir adam gibi görünüyor. ayrıca çok zeki ve çabuk karar veren bir adam gibi.

takımı haftasonu bursaya karşı izleyip ne durumda olduğunu anlayabiliriz sanıyorum. açıkçası aklım beraberlik derken, gönlüm de bol gollü bir galibiyet diyor, belki bir patlama noktası.

ahmet serdar dedi ki...

transferlerin hepsinden memnunum.
bazı çok bilmiş yorumcular "bu takıma kimi koysan pozitif anlamda sırıtır. aslında o kadar iyi topçu değiller." diye bok atmaya çalışsalar da bence culio, stancu, yekta ve hatta kazım çok iyi ve kaliteli transferler. ayrıca uyum sorunu da yaşamadılar. daha ne olsun...
bir de ben artık ekranlardaki bu GS düşmanlığından yoruldum. her önüne gelen GS'ye sallıyor. bari taraftar artık takıma sahip çıksın ve şu protestolar bitsin.
hem Türkiye'nin en çok taraftarına sahip olup hem de en çok "vurulan" takım olmak sadece bize has bişey sanırım. taraftardan bu kadar çatlak ses çıkmazsa bunların olabileceğini sanmıyorum.

bir de neden sivas maçının yazısı yok merak ettim.bu da bir çeşit protesto mu ?

Kaan dedi ki...

@ahmet serdar uğur maç oynandığı sırada İngilterede nike gençler turnuvasını izlediğinden yazmadı maçı bundan sonra maç yazıları başlaması bekliyoruz...

pclion dedi ki...

Ahmet, sorunu atlamışım. Kaan'ın dediği gibi maçı izleyememem yüzünden, yoksa yazacaktım elbette...

Related Posts with Thumbnails