Galatasaray'ın Ara Transferi

Lucas Biglia harika olur, Mauro Formica oyun stili olarak takımın ihtiyacı olan birisi, Achille Emana zaten herkesin hayali vs vs vs... Bence Galatasaray'ın hepsinin bölgesinde takviyeye ihtiyacı var fakat Galatasaray'da son yıllarda ıskalanan altı yabancıya ihtiyaç duyulduğu kadar en az beş tane ilk 11'de oynayacak kalitede yerli oyuncuya da ihtiyaç duyuluyor olması. Transfer bütçeleri büyümüşken, yerli transferinde bu kadar tutucu, hatta cimri olmanın takımın başına açtığı belanın ne kadar iyi tespit edildiği, benim için ara transfer döneminin notunu belirler.
  • 2007/08: Barış Özbek, Servet Çetin, Hakan Balta
  • 2008/09: Serkan Kurtuluş
  • 2009/10: Gökhan Zan, Mustafa Sarp, Ufuk Ceylan 
  •  2010/11: Çağlar Birinci, Musa Çağıran, Mehmet Batdal, Serdar Özkan, Ali Turan
 Son dört sezonda yapılan yerli transferlerinden takıma tutunmayı başaranlar bunlar. Henüz sezon başında gelenler arasında şubat ayını görmesi kesin olan tek ismin sadece iki resmi maça çıkan Çağlar iken bu sezonu yoksayabiliriz. Bir önceki sezondan kalanlardan hiçbirisi ilk 11 güveni veren isimler değil. Buna kaleci Ufuk Ceylan da dahil. Serkan Kurtuluş bu sezona iyi bir giriş yapsa da sakatlık kurbanı oldu, 2007/08 ise adam gibi bir yerli operasyonunun yapıldığı son sezondu.

Durum buyken hâlâ ve hâlâ gündemin yabancıları elbise değiştir gibi değiştirmenin belli bir noktadan sonra anlamsız olduğuna inanıyorum. Elbette ihtiyaç çok ama bu ihtiyaçların en acili Arda ve Sabri'nin (ki onlar da istikrarlı oyuncular değiller) yanına yazılabilecek kalitede yerli oyuncuların olmaması. Devre arası transfer dönemi de en az iki transfer dönemi alacak bir operasyonun başlangıcı olmalıdır bana göre. Bu operasyonun da üç ayağı bence önem sırasına göre şöyle:

  • Transfere Uygun Gurbetçiler
  • Sözleşmesi Biten Yerli Oyuncular
  • Altyapıdan Rotasyona Girebilecek Gençler
Türkiye'deki havuzun üç İstanbul ekibini besleyebilecek çapta olmadığı, daha doğrusu üç büyüklerin talep ettiği form, yetenek ve yaş baremine uyan oyuncuların kısıtlı olmasının bence yegane çözümü gurbetçi pazarı. Kayserispor haricinde uyananı bugüne kadar görmedim ama milli takımda görev yapabilecek çapta birçok ismi doğru bir araştırma ve ikna kabiliyetiyle Türkiye'deki şişen piyasanın çok daha altında fiyatlara transfer edebilirsiniz. Üstelik İstanbul takımlarının reputasyonu bu pazardaki daha kaliteli isimlere sulanmak için daha ideal. Yapılacak bir Tunay Torun, Taner Yalçın transferi beni Lucas Biglia'nın gelişi kadar heyecanlandırır.

Öte yandan şişen yerli pazarını aşmanın bir diğer yolu Bosman transferlerini doğru bir vizyonla takip etmek. Sözleşmesi bitiyor diye Mustafa Sarp, Ali Turan tarzı isimleri kadroya katmanın astar-yüz ya da et-yahni grafiğinde nereye yerleştiğini biliyoruz. Zaten yerli piyasada bu düzeyde banko oynayacak oyuncuların serbest kaldığına şahit olmadığımızdan Orhan Gülle, Muhammet Demir gibi daha orta vadeli hedeflere yönelmek gerektiğine inanıyorum. Bu takip her sene yapılmalı ve devre arası transfer dönemi bu oyuncuları bağlamak için en önemli fırsat.

Son olarak transfere bağımlı bir yapılanmanın zorluğunun da farkında olmak lazım. Havuz çok daha dar ve maliyetler yüksek. Parasını verseniz dahi alabileceğiniz oyuncular sezon sonunu görmek isteyebiliyor. Bu sebeple ligden pratikte kopmuş olan Galatasaray için bu kamp döneminde Anıl Dilaver'in açtığı yoldan devam etmek doğru tercihlerden biri olacak. Duyduğum kadarıyla Sinan Osmanoğlu, Cumhur Yılmaztürk, Berkin Arslan ve Cem Sultan kampa katılacakmış. Bu oyunculardan ikisi A takım rotasyonuna katılsa yeterlidir. Benim için başarılı bir transfer döneminin anahtarları bunlar...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

Adsız dedi ki...

kardeş iyi güzel yazmışsında galatasarayda sorun hatalı transfer değil bence.florya'nın havası iyi değil kardeş.yani yönetim.gelen yabancılardan ve yerlilerden hiç verim alınamıyor.yeni gelen transferlerden de bu yönetim tarzı olduğu sürece verim alınamaz.herşeyin başı huzurdur.huzun yok.yerlisi yabancısı huzursuz.

pclion dedi ki...

Huzur konusunda haklısın ama huzuru sağlayacak olan biraz da iyi sonuçlardır, bunu da ancak iyi oyuncular alabilir. Formsuz ve yetenekleri sınırlı oyuncularla bu durumdan kurtulmamız mümkün değil, bu açık...

turhanatakan dedi ki...

sevgili pclion,

transfer politikası hakkındaki görüşlerine çoğunlukla katılıyorum. ancak başka birşey demek istiyorum.

ben ısrarla diğer arkadaşa (adsız) katılıyorum. tabii ki galatasaray kadrosunda takviye istenmesi doğaldır, tabii ki eldeki kadro beğenilmeyebilir. ama takımdaki oyuncuların bu sezonki (ve aslında bir süredir geleceği belli olan) oyunlarını onların kalitesizliği ile açıklamak zor, yani oyuncu kalitesi arkalardaki sebeplerden bence. taraftar ise birkaç yıldır takımı sıkıntıya sokan yenisi gelsin mantığıyla devam ediyor.

ocak/fırın bozuk biz eldeki malzemelerin süresi geçti, atalım yenisini alalım diyoruz. ama alınca da yemek yapamayacağız. teknik adam konusunda haklı olarak istikrarı savunan taraftarların çoğunluğu iş oyuncuya gelince farklı davranıyor. tabii ki temel mesele başta iyi oyuncu alabilmek. ama potansiyeli nisbeten sınırlı da olsa eldeki oyuncuların bu derece kötü performans sergilemelerinin ardında teknik adam/oyuncu yetersizliğinin çok ötesinde durumlar var.

kolay gelsin.

batuhan dedi ki...

Bana transfer demeyin abi kusucam artık.

Hani operasyon yapılıyodu? Eee Rijkaard gitti anladık ama''TAKIMI SATANLAR''hala klübün oyuncusu. Bu saçma tavırlardan sonra kimi istersen getir, ne bu sene ne de bundan sonraki seneler için umut yoktur abi .

Youtube a '' Kazma Servet '' yazın ve karşınıza çıkan videoyu izleyin bu adam kaç maç kaybettirdi bize ki Athletico maçı da var içinde Aguerodan yemediği apış çalımı kalmadı sonrada Menajeri olucak o yüzsüz herif çıktı Servetin Gs den aldığı parayı hiçbir baba yiğit vermiyo dedi. Bulmuşlar eşşeği sömürüyolar.

Buna ek olarak Ayhan ve Mustafa gibi futbolcu müsvettelerinide bu takımda hala tutuyolarsa YUH .

Benim tavsiyem Bilica ve Selçuku alsınlar Fenerden bitsin bu ızdırap ... Anlayan anlamıştır inşallah

Adsız dedi ki...

deniz yılmaz,mehmet ekici,ilkay gündoğan,ömer toprak gibi gurbetçi isimler de eklenebilir listeye.
yanılmıyorsam yekta ve kayserili furkan'ın sözleşmeleri haziranda bitiyor eren ve muhammet gibi..
tabi mevcut kalecilerle bu işin yürümeyeceği gerçeğini de unutmamak lazım.
çene yormaya gerek yok.ön libero somoza'yı almaya gidip çıtkırıldım sol açık carruscayla dönen adnan sezgin kimbilir nasıl bir tez konusu hazırlıyordur Allah bilir..

Related Posts with Thumbnails