En iyisi Messi ama...

Şunu peşinen söylemekten çekinmiyorum. Bu dünya üzerinde izleme fırsatı bulduğumuz en yetenekli oyuncu Lionel Messi'dir, performansıyla da bu yılın en değerli adamlarından biridir. Buna karşın 2010 FIFA Ballon d'Or Yılın Oyuncusu ödülünü alması ödülün veriliş biçimini ve kriterlerini bana net bir şekilde sorgulatmıştır ve bir ödülü verirken baz alınması gereken kriterlerin dışına çıkıldığını düşündürmüştür.

2010 yılının en önemli futbol turnuvası hangisidir dersek birçoğumuz Güney Afrika'daki Dünya Kupası, bir kısmımız da Şampiyonlar Ligi diyecektir tahminen. Bu iki turnuva dışında kalan Avrupa ligleri hemen hemen denk kategoride sayılıp öncelik olarak bence baba turnuvaların arkasında kalması gerekli. FIFA'nın dağıttığı ödüllerde ve adaylıklarda bu dengeden eser olmadığı gibi futbolculara "İspanya Ligi ve diğerleri" hissiyatını da aşılayan, dengeyi zedeleyen bir yaklaşım mevcut.

Barcelona bence tarihin en sağlam takımlarının başını da çekse bu yıla damga vuran takım ve olaylar incelenirse Inter'i, İspanya'yı ve Hollanda'yı tamamen silecek, bu takımların en iyilerini yok saydıracak bir performans ortaya koyamamıştır. Taktik açıdan mağlup edilebilirliği ispatlanmıştır ve kulüp bazındaki en önemli turnuvadan elenmişlerdir. Mourinho'ya karşı bir tez geliştirmiş ve başarıyla teslim etmiş olsalar da (5-0) bu Inter'in tarihinin en büyük başarısını gösterip alınabilecek her kupayı müzesine götürdüğü gerçeğini değiştirmiyor. Interli herhangi bir oyuncunun yılın en iyi üçlüsünden biri kabul edilmemiş olması bence başka bir fiyasko.

Öte yandan bir de Lionel Messi'nin yapabileceklerinin maksimumunu yapıp yapamadığı meselesi var. Dünya Kupası'nda çeyrek final görememiş, Şampiyonlar Ligi'nde Inter'e elenmeye çare bulamamış olan Messi (ki büyü yapması zaten gerekmiyor) dünyanın en iyisi dahi olsa bu yılın en iyisi etiketini hak etmiyor demektir bana göre. La Liga'da muazzam bir iş çıkarmış olabilir ancak kriterimiz buysa Dünya Kupası'nda benzer bir derece alan ve Real Madrid'e 96 puan aldıran bir Cristiano Ronaldo da adayların arasında anılabilirdi. Ronaldo'yu kimse sallamazken, Messi'nin Dünya Kupası görmüş takım arkadaşları Xavi ile Iniesta'nın önüne yazılmış olmasını akıllarda bıraktığı imaja yoruyorum. Messi, en azından bu yıllığına takım arkadaşlarını alkışlayan isim olarak kalmalıydı, Xavi dururken sahneye çıkmamalıydı. Yoksa ne Messi'nin ne yeteneğine, ne de performansına lafım var. Sadece o yıl bu yıl değildi.

Başarı denen olgu hele Dünya Kupası senesinde Şampiyonlar Ligi ya da Dünya Kupası değilse o zaman son 15 yılda ödüllerin beşini Zidane'a, dördünü Ronaldo'ya, ikisini Ronaldinho'ya diye dağıtıverip o dönemin en yeteneklisine teslim etseydik. Böyle olursa Pavel Nedved'in, Michael Owen'ın, Davor Suker'in niye ödül aldığını birisinin bana açıklaması gerekecek...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

15 yorum:

Adsız dedi ki...

Mourinho neden "en iyi teknik direktör" ödülünü aldi? Kulüp bazinda 3 kupa kazandigi icin.Sneijder ayni kupalari kazandi,ve üstüne Dünya Kupasin'da final oynadi ama adam ilk 3'de bile yoktu.Bu sene cok sacma secimler yapildi.Iniesta ve Xavi bu ödülü daha ne zaman kazanacak? Sirf en cok gol atan adama verilecekse her sene Hollanda ligi gol kralina verilsin ozaman bu ödül!

kisa ve öz,Dünya Kupasinin ve Sampiyonlar Ligi kupasinin hic bir önemi olmadigini anladik bu gece..

Erkan Tosun.

Adsız dedi ki...

maradonalı arjantin çeyrek finalde elendi.maradonanın takımı yönetemediğini herkes anladı ve teknik direktörlükten aldılar onu yani arjantinin futbol tanrısını.maradona maxi rodriguez,di mariayı ön libero oynatırken,ve takımda sağ ve sol bek,düzgün kaleci yokken ve geriye gelmeyen forvetler varken. yokken,samuel pastore veron oynatılmazken.ispanyada xabi alonso busquets xavi iniesta gibi defansif oynayan adamlarda vardı.sen kalkmış diyorsun messi şunu görmemiş bunu görememiş,taktiği ve oyun kurgusu olmayan bir takımla messi ne yapsın ki,halı sahada mı oynuyor sonuçta adamın ayağına doğru düzgün top gelmezse napsın.messi taktiği ve oyun kurgusu olan bir takımda oynamıyorsa bu onun suçu mu...zaten maradonanın ayrılmasından sonra arjantin brezilya ve ispanya gibi takımları yendi.bu nasıl oldu acaba???neyseki futboldan anlayanlar messiyi yine yılın en iyisi seçiyor.ben xavi'nin almasını isterdim ama sanki ödülü sıradan biri almış gibi yazmışsın.messi şamp. ligi ve la ligada gol kralı oldu.ispanya süper kupasında hat-trick yaptı ve kazandı ve la ligayı kazandırdı real maçında da hep ya asist ya da gol attı.bunların hangi birini ronaldo kazandı onlarıda söyle o zaman objektif yazışalım.

pclion dedi ki...

Hocam, Messi'nin sıradan biri olmadığı malum ama yetenekli oluşu ve iyi oynaması bence her yıl her ödülün ona verilmesini gerektirilmiyor. Aynı takımda bir maç oynamasa boşluğu hemen farkedilen Xavi Hernandez, aynı futbolu Iniesta'yla beraber bu yıl İspanya'ya taşıyıp tarihin ilk Dünya Kupası'nı getirdiler ülkelerine. Inter 50 yıl sonra Şampiyonlar Ligi'in alırken, İtalya'yı süpürürken, Wesley Sneijder henüz ilk sezonunda olmasına karşın muazzam oynadı. Xavi ve Sneijder yetenek olarak olmasa da farklı şekillerde öndeler. Maradona hakikaten kötü yönetti Arjantin'i, kabul ama muazzam oynayan İspanya'yı ödüllendirmedikten sonra ne anlamı kaldı?

Messi geçen yıl aldı, gelecek sezon da alabilir, hatta rekor da kırabilir ama 2010 yılında anılacak futbol olaylarının başrolünde o yoktu ve bu oyunculara ayıp oldu diyorum. Sneijder'in finale kalamaması dahi başlı başına Inter'i yoksaymaktır bana göre. Mourinho çıkıp top oynamadığına göre birileri de Şampiyonlar Ligi'ni onun için almış olsa gerek...

Adsız dedi ki...

Bu Blatter denen adam icin futbol sadece La Liga'dan ibaret galiba? Sneijder,Müller ve Forlan gibi adamlari resmen yok saydi..yazik..Müller ve Sneijder Sampiyonlar Liginde final oynamis,Forlan uefa'da oynamis..ülke bazinda biri 2.biri 3. digeri de 4. olmus..ve hepsi gol kralliginda zirveyi zorlamis.Messi'nin 1 golu bile yoktu..hakkaten yazik! Ha birde Milito vardi..

Adsız dedi ki...

ben 2010da birini izlemek için tv yi açmaya kalksam, en hızlı messi için açardım.bence bu yeterli.dünya kupası ve ŞL gibi kriterleri lüzumsuz buluyorum.bu, geçmiş yıllarda bunlara bakılarak seçildiği inkar edemez tabii ki.bence doğru seçimdi.ya da şöyle diyeyim, messi veya daha extra bir adam hayal edelim, bu da bizim takımlarda oynuyor olsun ve ŞL de yarı final ve DK'nda da Türkiye ye final oynatsın.seçilme ihtimali yok mu?bana çok saçma geliyor.sneijder konusunda falan haklısınız, o ayrı.

adam iranlı, DK'yı nasıl alacak?

Kaan dedi ki...

Valla ben ödülün artık anlamını yitirdiğini düşünüyorum bu ödül kim en yetenekli kim daha büyük değil kim saha fazla başarılı ödülüydü artık öyle olmaktan çıktı artık sıradan nasıl Berbatov gidip her sene ödül alıyorsa ülkesinde messi de her sene bu ödülü alabilir messiyi ödülü nasılsa yücelmicek messi oyunu ve sempatisi ile yeterince iyi ama messi kendi aklı sıra yüceltmek için böyle bir ödülün alet edilmesi yazık.Artık ayıp olmasın diye bi arada Wesley Sneijder vide Xavi ve İniesta ya ödül verirler işi iyice ilk okulda çocuklara yıldız takmaya çevirler.

Kaan dedi ki...

@adsız''ya da şöyle diyeyim, messi veya daha extra bir adam hayal edelim, bu da bizim takımlarda oynuyor olsun ve ŞL de yarı final ve DK'nda da Türkiye ye final oynatsın''
bahsetiğin şeyleri yapıcak birinin zaten performası ile ödülü hakketdiğini gösterir zaten kriter ŞL kazanmak veya DK kazanmaktan öte o sene en iyi performası oynadığı her yerde göstermek olmalı en üst düzey performasa verilmeli.

UyAha dedi ki...

forlan ilk 11e bile girememiş.
madem dünya kupası ve şl değerlendirme de kıstas alınmıyor casillasın kalede ne işi var. nerde julio cesar?
katar 2022
blatter
barcelona sponsorluk vs.vs

si...rsinler

Devil dedi ki...

Ödülün gerçek sahibi Xavi. gönüllerimizin ödülünü sana verdik

Adsız dedi ki...

snejder hak etti bence. dünya kupası finali ve ş.liginde oldukça başarılıydı.

messi yi peleleştirme durumuda var vu arada.fifa'nın yeni pelesi messi olacağa benziyor.

france football dergisi daha adaletli oluyordu ödüllerde.umarım tekrar kendi ödüllerini verir fifadan bağımsız olarak.

MEmet dedi ki...

"...izleme fırsatı bulduğumuz en yetenekli....Messi..." biraz iddalı olmuş..Maradona çarpar adamı :)

roland deschain of gilead dedi ki...

çatladıkapı spor'da erhan diye bi çocuk var süper yetenekli ama hocası kötü o yüzden takım şampiyonlar ligi'ne katılamıyor. aslında o haketmişti bu sene balonu. biraz medya desteği olsa kesin alırdı zaten.

messi'nin bu ödülü alması saçmalığın daniskası. iki hafta üstüste maradona'nın attığı gollerin tekrarını atması sayesinde (biri elle olan diğeri de tüm rakip takımı çalımlayıp attığı goller)sağlam PR yaptı hala onun ekmeğini yiyor.

Adsız dedi ki...

Sevgili pclion bence Maradona'yı izlememişsin sen.

MEmet'in dediği gibi çarpar valla adamı:D

pclion dedi ki...

Onun dönemini izleyemediğim için öyle söyledim zaten. 23-24 yaşındaki bir adamın "Ah Pele, ah Maradona, ah Cruyff" demesi abes kaçıyor çünkü bence. :) O dönemi yaşamadan bilmek ne kadar mümkün ki? Ancak bıraktığı izlere bakabiliyorsun ama bence o bir anlam ifade etmiyor...

Adsız dedi ki...

bence messi bu ödülü hak etmedi o ne yaptı ki maradonaymış o da kim hiç bişey bilmiolar sonra dünyanın en iyileri altın top ödülü en iyi futbolcu bu ödüller ya xavi ya inteista ya david villa yada ronaldoya verilmesi lazımdı ben olsaydım bu ödülülü hak etmediğimi söyler geri verirdim ama kim geri verirdiki ödülü

Related Posts with Thumbnails