Misimovic'in 79 Günü

79 gün... Avrupa'da havlu atmış Galatasaray'da yönetimin transferin son gününde sezonu kurtarsın diye -bence taraftarla dalga geçer gibi- getirdiği Zvjezdan Misimovic'in Galatasaray A Takımı kariyeri tamı tamına 79 gün. Bundesliga'nın en önemli oyun kurucusunun tarihin en kötü Galatasaray'ı olduğu tartışma götürmeyecek bu takımda yeri olmadığına karar verilmesi için geçen süre sadece 79 gün...

Bana bu yönetimin en sinir bozucu hareketi nedir deseniz aslında vereceğim cevap Misimovic'in transfer edilmesi derdim düne kadar ancak bunun ne Misimovic'in kariyeri, ne de aldığı ücretle bir alakası vardı. Adnan Polat yönetimi, Avrupa'dan elenmişken ve hedefler ligle sınırlanmışken değil tamamen kendi üstündeki baskıyı hafifletmek için 8 milyon avro harcamakta hiçbir beis görmemişti. Nisan ayında değişime gideceği belli olan bu takımın transfer sorumlusu halt etmiş gibi "Efendim, 50 bin doların bile hesabını yapıyoruz transferde" derken -ki şu sözün üstüne tez yazılır hakikaten- kendileri sıkışınca para saçmakta bir sakınca görmeyen bu yaklaşımı zaten yeterince nefretle anmıştım ama bu gelinen nokta artık bambaşka.

Bu icraatın Hagi'nin imzasıyla yapılıyor olmasını şimdilik bir kenara koyarsak bu adamın neden kadro dışı kaldığına dair fikir yürütmek dahi zor. Dünyanın her kulübünde transfer bütçesinin büyük bölümünün ayrıldığı oyuncuya -ne kadar kötü olursa olsun- en azından bir sezon verilir. Altını çizeyim, isterse rezalet oynasa, kendi kalesine hat-trick yapsa dahi kulübün çıkarları gereği sezon planlamanda yer verdiğin oyuncudan verim alınmaya çalışılır. Üç ay dolmadan kadro dışı bırakmak nedir allah aşkına, Vietnam Ligi takımı mıdır Galatasaray? Misimovic de Rivaldo mu?

Kriz yönetimi denen şeyden bu kadar mı bihaber olunur? En olmadı oyuncuyu üç-dört hafta kulübede oturtur, devre arasında işi çözmeye çalışırsın. Eğer Misimovic, Hagi'nin anasına bacısına saydırmamışsa bugün alınan kararı saha içinde haklı gösterecek hiçbir ama hiçbir gerekçe olamaz. Misimovic'i devre arasında göndermek isteyecek olan Galatasaray'a hangi aklı başında Avrupa takımı adam gibi bir teklif sunar ve Misimovic'i transfer etmek ister? Bu öyle bir hamle ki adamlara "Ben bu adamı tazminatla serbest bırakacağım, boşa zahmet etmeyin" demiş oluyorsun.

İkincisi, bu takımın kurmayları saha içindeki problem olarak Misimovic'i tespit ettiyse zaten biz kepenkleri indirip Bodrum'a yerleşelim. Sen forvet arkası diye aldığın oyun kurucunu ileride topla buluşturamıyorsan, topu ancak sırtı dönük bir şekilde orta sahada iletebiliyorsan sorun Misimovic'de değil topu ileriye taşıyamayan adamlardadır mantıken. Misimovic'e de maç başına bir tane gelen, ancak mucize yaratırsa gol olacak türden pozisyonlarda tavşan çıkaramadığı için kızacaksak bu takımın ilk 11'inde yer alan üç-dört oyuncunun yarın Florya'ya dahi girmesi yasaklanması gerekir. Böyle bir şey de yıllardır olmadığına göre sırf "Sahada isteksiz duruyor yau, koşmuyor, paraları da bayıldık!!" demek şımarıklıktan öte değil. Ortada içilecek ayran yokken tahtıravanla kenefe koşturuyoruz, farkında değiliz.

Tekrar Hagi'nin kararına dönelim. Ben diyorum ki, eğer bu karar ortak alındıysa yönetim, yaz transfer döneminde Galatasaray takımını rezil rüsva ettiğini, her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdığını kabul etmiştir ve bunun hesabını vermesi gereken üst düzey birilerinin olması gerekir. Yok, eğer karar Hagi'nin ise "Biz bu adama 8 milyon avro verdik, bir yavaş. Oynatmazsan oynatma da kadro dışı bırakmamalıyız" diyemiyorsa zaten yönetimin de hükmü kalmamış, on milyonlarca avroluk yatırımı sıfıra indirgeyecek bir kararı gözü kapalı kabul etmiş demektir. Benim kafamdaki yönetim tanımı zaten temel olarak kulübün ekonomik çıkarlarını sportif başarıyla paralel olarak gözeten kurumdur ki böylesine radikal bir karara sessiz kalmak dahi bence yönetimi hükümsüz kılar ve bence bu da istifa gerektirir. Hagi'nin de hâlâ 2005'teki gereksiz agresifliklerini törpülemediğinin de bir işaretidir bana göre.


Son olarak bir de komplo teorisi icat edecek olursak... Takımımda kiralık oyuncu istemiyorum ve bu oyuncuları göndermek için devre arasını beklemeyeceğim diyen Gheorghe Hagi'nin ilk gönderdiği isim Misimovic'se Galatasaray yönetimi bu transferin hangi yöntemle, ne şekilde yapıldığını açıklamak zorundadır. Misimovic kiralık mıdır ya da daha da kötüsü, bonservisiyle transfer edildi süsü verip bir yıllık maaşı+bonservis peşinatını çöpe atmak uğruna yönetimin ağustos baskısını üstünden atmak için planladığı bir oyun mudur? Galatasaray başkan NTV Spor'a çıkıp "Biz de her şeyi yaptık artık, Rijkaard hoca da bu takımla bir şey yapamayacaksa..." desin diye bu transfer yapılmışsa bunun hesabı nasıl verilecek? Bu soruların cevabı ortaya çıkmadığı sürece benim için Galatasaray'ın mevcut yönetimi artık mimlidir ve başarısızlıktan, kepazelikten de öte kendi çıkarlarını Galatasaray'ın önüne koymakta, iktidarı uğruna kulübe zarar vermektedir. Birisi lütfen bana çıkıp böyle bir şey olmadığını söylesin. Eğer öyleyse de bu yönetim futbol işini bıraksın, sinema sektörüne girsin. İlk filmin adı da belli zaten. 79 Days of Misimovic...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

Adsız dedi ki...

Uğur face sayfana yazdım,burda da söyleyim.
Resimde 2 GS'lı var,biri Misimoviç diğeri Sarp.
Misimoviç kadrodışı kalıyor.
Çarşamba erkden kalkıp GS maçına bilet aldım,inan tüm şevkim kırıldı..
Hagi'nin geçmişine sözüm yok,ama bu defa haksız,ayhanı,sarpı,serveti el üstünde tutmak gibi bir strateji çok ama çok yanlış:(
mesut

Anıl dedi ki...

Şu yönetim en kötü sonuçları hak ediyor. Yine de o renklere yakıştıramadığım için susuyorum. Emeği geçen herkesin layığını bulması temennimle...

gillerprensi dedi ki...

Üst üste bombalar patlıyor ben de ilk duyduğumda tepki gösterdim ve blogda bir şeyler karaladım. Senin yazdıklarına paralel şeylermiş dikkat ettim.

Acaba buradan haybeye yorumlar mı yapıyoruz. Rahat kafayla düşününce Florya'da yaşayan adamın Hagi olduğunu ve ondan daha iyi çözümleme yapamayacağımızı düşündüm.

Hagi 2001 sonunda futbolu bırakırken neden bırakıyorsun futbolu diye soranlara: Antrenman yapmaktan sıkıldım demiş. Bunu geçenlerde Mehmet Demirkol söylemişti. Düşün ki Türkiye'nin idolü olmuş bir adam antrenman yapamam diye korkuyor. Böylesine disiplinli bir adam yenilgiler sonrasında idmanlarda ve maç içerisinde laubali olan bir futbolcuya tahammül edemez diye düşünüyorum. Misi iyi hoş da ağzındaki o sakızla ve umursamaz tavırlarıyla Manisa maçında bana bir şeyler hissettirmişti.

Bosna milli takımında da sorunlar yaşamış bir futbolcu Misi. Acaba diyorum karakter uyuşmazlığı mı yaşanıyor yine. Lincoln'de olduğu gibi??

pclion dedi ki...

Eeyore, Lincoln'deki "uyuşmazlık" her ne ise ondan olduğu kesin de sorunun Lincoln'de ya da Misimovic'te olduğundan emin değilim ben...

anfieldyolu dedi ki...

tüm antremanlara çıkıp tüm deplasmanlara gelen,fiziki testlerden en önde çıkan adama disiplinsiz deniyor,biz ne "yazlıkçılara" el pençe bağladık,aklına geliyor insanın.
Ne sakızmış arkadaş herkesin dilinde,Kobe de sakızla oynuyor,yakında Misimoviçê sakız reklamı teklifi gelirse şaşırmayalım,adam topu santranın orda alıyor görmüyoruz bilmem kaç cm karelik ağzındaki sakızı görüyoruz.
Doğru ya sakızı çiğneyeceğine formasını yırtsa ya,bana güvenilmiyor dese ya,niye susup ağzında sakızınla top oynamaya,sol kanatta hakan balta'ya verkaç yapmasını öğretmeye kalkıyorsun,haa Misimoviç,yürü A2'ye...

Adsız dedi ki...

adamin agzindaki sakizina, sahadaki durusuna takacaksak ohooo, bu is olmaz. ben de iste butun gun sakiz cigniyorum, umursamaz geziyorum, atsinlar beni o zaman isten. ama atmiyorlar, neden?

sen misimovic'in isini yapabilecegi bir ortam olusturama, sonra da sakiziydi, durusuydu. sokayim oyle disiplin ya da performans anlayisina!

excellence dedi ki...

Ugur bildigim kadariyla Misimovicin bonservisi 4 taksite bölunmustu. Atletico de madrid'in Ardaya yaptigi teklifi hatirlayin. Buda ona benzer bisey. Eger GS bonservis taksidini ödemezse Misimovic Wolfsburga geri dönecek. Bi nevi Misimovici yarim sezonluguna yuklu bir paraya kiralmais olacagiz.

Galatasarayda isler okadar karisik ki akli basinda bir senarist oturup kaleme alsa Lost dizisinden daha gizemli ve mistik bir dizi ortaya cikartilabilir. Kara duman da Adnan Polat mi olur Adnan Sezginmi onu bilemem.

Adsız dedi ki...

yanlış hatırlamıyorsam misimovic'in transfer ilk taksidi ödenmezse devre arasında wolfsburg'a geri dönecekti.hagi'nin değilde daha çok yönetimin hareketi gibi bu yapılan.

umutation! dedi ki...

yarın da servetin sözleşmesini uzatsınlar tam olsun.

adamlar taşak geçiyor bizle başka bir açıklaması yok.

Unknown dedi ki...

Bir yazi da sezon basinda bonservissiz transfer edilen yerliler icin bekliyoruz. Takima suana ne katki vermisler?

gillerprensi dedi ki...

yorumlarda sakızı ilk dile getiren ben oldum ama amacım her sakız çiğneyen ciddiyetsizdir demek değildi.

yabancılarda genel itibariyle ülkeyi katar olarak algılama ve ona göre davranma var. ha bu onların değil bizim problemimiz. havaalanlarında görmemişler gibi adamları karşılar milyon dolarları dökersek bu adamların önüne bir ilahtan koşmasını beklemek gibi bir saçmalığın içine düşmüş oluruz.

sakız o ciddiyetsizliğin sembolüydü sadece. ayrıca yazımın ana fikri "hagi acaba bir lakayıtlık gördü de hoşlanmadı mı arkadaşlar bir daha düşünelimdi" sakız değil.

neyse birçok yazımda büyük taraftar desteğine rağmen kewell, baros gibi emeklilik keyfi yaşamayı seçmiş futbolcuların zararını dile getirebilen ben sakız çiğnemenin disiplinsizlik olmadığını iyi biliyorum.

CemKırgız dedi ki...

Yazinin altina imzami atiyorum her konuya gerekli sekilde deginmissin Ugur. Misimovic'i sol kanat oynatirsan, Rijkaard 4-3-3 sisteminden taviz vermedigi icin gonderildi ise Hagi neden hala ayni sistemde oynatiyor takimi? Transfer konusuna gelirsek Haldun Ustunel transfer sezonunun ortasinda ayrilinca yonetim ne yapicagini sasirdi ve ayni dedigin gibi kendilerini kurtarma amaciyla bulduklarini aldilar. Herseye ragmen sezon uc buyukler icin Ocak ayinda basliycak ozamana kadar sabretmek lazim.

Adsız dedi ki...

misi'nin bonservisi bizde degil.
biz bi nevi opsiyonlu kiraladik misi'yi.
3 taksite böldük. ilk taksiti yatirdik, misi'nin maasini verdik.
bu kadar.
bu bilgileri de sallamiyorum,
wolfsburg menejeri Hoeness bir kac ay önce 1 yerel gazeteye misi ile aciklamalarda bulunmustu.
GS seneye taksiti yatirmazsa, misi yine bize gelicek demisti.

Her Yol Roma dedi ki...

Uğur, konuyla pek ilgili değil ama Vietnam Ligi'nde oynayan Denilson'du :)

Related Posts with Thumbnails