ST Süper Lig & MaçYazıları.com

Türkiye'de futbol yorum programlarının çoğunun lig maçından daha fazla izlendiği, maç yorumcularının teknik direktörlerden daha fazla itibar gördüğü, daha çok tanındığı ve daha fazla para kazandığı bir dönemde yaşıyoruz. Öyle ki; şöhretli eski futbolcular jübile yaptıktan sonra teknik direktör olmak yerine ulusal kanallarda birer koltuk, ulusal gazetelerde birer köşe kapıp maç yorumu yaparak kariyer edinmeyi tercih ediyorlar.

Bu mesleğin bir okulu ve yazılı standartları yok ama bir odağı var. MAÇ. Esas olan maçı yorumlamak, maçı yazmak. Türkiye'de ise gelenek maçı bir kenara bırakıp kulüp yönetimlerinin, teknik direktörlerin, futbolcuların, hakemlerin ve hatta taraftarların teknik sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan doktora yapmış bilirkişi edasıyla yorumlanması. Maç hakkında görsel ve yazılı basında karşılaşacağınız yorumların kapsadığı alan incir çekirdeğini dolduracak kadar ya var ya yok.

Maç ile yapılan kritiklerin ortak özelliği ise normatif olması. Yorumcu ve yazarlarımızın birçoğu futbol sezonu boyunca maçları kendi ideal futbol algı ve doğrularına göre izleyip ona göre yorumluyorlar. Eh, haliyle maçları izleyememiş insanların ertesi gün televizyon ve gazetelerde yorumculardan maç hakkında öğrendikleri ise aşağıdakiler oluyor:

* Teknik direktörlerin hangi diziliş ve taktikleri kullanması gerektiği, kimi değiştirip oyuna alması gerektiği,
* Futbolcuların hangi mevkide hangi görevle oynaması gerektiği,
* Hakemin hangi kararı vermesi gerektiği,
* Taraftarların hangi dakikada nasıl ve ne tür tezahürat yapması gerektiği,
* Yönetimlerin ne kararlar alması gerektiği,

Bunların hiçbiri değersiz görüşler değil ama odak olmaktan ziyade normatif ve öznel yorumlar.

Oysa maç yorumculuğunda esas, dayanağı olmayan, doğruluğu kanıtlanamayacak varsayımsal bir yöntemle maçta olması gerekenleri değil; maçta olanları, sıradan bir futbol izleyicisinin gözden kaçırdığı detayları, bilmediği teknik konuları somut veriler ve görsellerle anlatmaktır.

Maç Yazıları sitesinde bilgimizin el verdiği ölçüde bunu yapmaya çalışacağız.

* Teknik direktörlerin maçta hangi diziliş ve taktikleri kullandığını, oyuna nasıl müdahale ettiklerini,
* Futbolcuların hangi mevkide hangi görevle oynadığını,
* Hakemin ne kararlar verdiğini,
* Taraftarların maça nasıl katıldığını,

vb. maçla ilgili birçok detayı somut veriler, görseller ve hikayeler eşliğinde öğrenmek ve tartışmak isteyenleri bekliyoruz.


Yazarlar

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

SirEvo dedi ki...

Hayırlı olsun Uğur.
Peki bir şey sorayım.
Mesela sen GS maçlarını, Noat BJK maçlarını analiz ediyorsunuz bloglarınızda. O yazıları direk oraya mı ekleyeceksiniz? Yoksa o siteye özel yazılar mı olacak?

Adsız dedi ki...

sadece türkiye ligi değerlendirmeleri mi yer alacak ?? yoksa diğer liglerde olacak mı ??

pclion dedi ki...

Evrim, genelde bloglardan alıntı olacak ama teknik/taktik dışı yazdığım zaman ayrı yazı yazacağım Maç Yazıları'na.

Adsız, şimdilik sadece Süper Lig...

Adsız dedi ki...

abi hayırlı olsun.. blog yazılarından bağımsız olursa daha güzel olur blogda işin içine galatasaray özelinde konular girince maç analizi gümbürtüye gidebiliyo

bir de abi Chelsea Delac,Rajkovic,Matic gibi 3 gencini Vitesse'ye kiraladı. Paramızın da olmadığı bir dönemde içinde böyle bir transfere niye gitmedi bizimkiler. Tamam son kiralıktan ağzımız yandı ama onlar belirli bir repütasyonu olan isimlerdi. Chelsea'nin kiraladığı 3 genç daha yolun başında repütasyon edinmek için kendini oyununa verecek isimler. Vitesse yerine bize gelemezler miydi pekala gelirlerdi diye düşünüyorum. Sen ne düşünüyorsun merak ettim

pclion dedi ki...

Abicim, keşke adını yazsaydın, teşekkür ederim. :) Dediğinde haklısın, teknik kısmı es geçtiğim oluyor maçına göre, o yüzden ayrı yazmam gerekecek. Galatasaray-Bursaspor maçına yeni yazacağım mesela...

Kiralık önerin de harika, her zaman demişimdir. Para yoksa oyuncu kiralamak ayıp bir şey değil. Bizde tabu bu işler, çapsızlık göstergesi sanılıyor. Halbuki oyuncu buraya direkt oynamaya, katkı vermeye gelecek. Şu işi bir öğrenebilsek...

pulp dedi ki...

@Adsız
Vitesse'ye kiralanmalarının nedeni şu olabilir

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2010/08/artik-hollandanin-da-abramovichi-var.html

Related Posts with Thumbnails