Avrupa Ligi'nde 1.Torbaya Doğru Galatasaray

Galatasaray'ın takım puanını izlediğimiz süreçte bir takım barajlardan bahsetmiştik. Bu üç temel barajdan birisi Şampiyonlar Ligi elemelerinde seribaşı olmaya yetecek puan, bir üst seviyesi Şampiyonlar Ligi'nde ikinci torbaya girebilmek için yeterli olan puan ve sonuncusu ise UEFA Avrupa Ligi'nde ilk torbaya girmek için yeterli olacak puan.

Son üç yılda kaydettiği aşamayla ilk 100'ün diplerinden toparlanarak gelen ve an itibariyle 34.sıraya kadar yükselen Galatasaray, geçen yıl Atletico'ya içeride yenilmese kendini son bahsettiğimiz EL 1.torba barajının üstüne atmayı başaracaktı. Olmadı. Ancak Avrupa kupalarında her daim bir sapma payı var ve bu payı elemelerde başarısız olan yüksek puanlı takımlar oluşturuyor. O elenen takımların yerini bir altlarındaki takım dolduruyor ki Galatasaray, 1.torbaya girme yolundaki en önemli adayların başında gelmekte...

Öncelikli şart elbette Galatasaray'ın önündeki 12 takımdan ikisinin rakiplerine elenmesi gerek. Bu 12 takım ve eşleşmelerini listelersek;

Son beş sezonda 43.890 puan toplayan Galatasaray'ın ilk torbada yer alabilmesi için
öncelikle önünde yer alan Liverpool, Porto, Villarreal, CSKA, PSV, Juventus, Sporting,
Fenerbahçe, Stuttgart, AZ, Steaua ve Lille'den ikisinin elenmesi gerekiyor...
Liverpool-Trabzon
Genk-Porto
Villarreal-Dnipro
CSKA -Anorthosis
Sibir Novosibirsk-PSV
Sturm Graz-Juventus
Sporting-Brondby
PAOK-Fenerbahçe
Bratislava-Stuttgart
AZ Alkmaar-Aktobe
Grasshopper-Steaua
Vaslui-Lille

Yine de bu takımlardan ikisinin elenmesi Galatasaray'ın torba atlaması için yeter şart değil, önemli bir nüans daha var çünkü. Şampiyonlar Ligi play-off turunda elenen takımlar da UEFA Avrupa Ligi gruplarına kaldığından bu elemelerde yer bulan takımları da göz önünde bulundurmak zorundayız. Şampiyonlar Ligi elemelerindeki mevcut 10 eşleşmeden 6'sında takım puanı Galatasaray'dan üstte bulunan ekipler var ve altı kritik eşleşmede yer alan seribaşı ekiplerin elenmemesi gerekmekte. Bu altı takımı ve eşleşmelerini de listelersek;
Şampiyonlar Ligi elemelerindeki 10 seribaşıdan 6'sının puanı Galatasaray'dan yüksek.



Basel-Sheriff
Y.Boys-Tottenham
Braga-Sevilla
W.Bremen-Sampdoria
Zenit -Auxerre
Dinamo Kiev-Ajax
Kısaca özetlemek gerekirse Fenerbahçe'nin bir önceki turda elensin gözüyle baktığı Ajax ve Zenit'in de dahil olduğu altı seribaşı takımın bu kez elenmemesi ve Şampiyonlar Ligi'ne girmesi gerekiyor. Bu altı ekipten kaçı elenirse diğer elemede o kadar fazla takım elenmeli ki Galatasaray birinci torbaya girebilsin. Öncelikle iki takım elenecek, bunun üstüne Şampiyonlar Ligi'nde gerçekleşecek sürpriz sayısı kadar takımın daha elenmesi gerekecek. Zor mu, evet. İmkansız mı, hayır... Geçen sezon da benzer sürprizler gerçekleşmişti, görünenden daha zor olan eşleşmeler de var. En azından ilk maçlar sonunda büyük ölçüde şekillenir konu. Şimdilik merak edenlere bilgilendirmemizi yapmış olalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Cartalete dedi ki...

Baktığımız zaman, YB maçlarındaki görüntüsüyle; sadece Fenerbahçe'nin elenmesi olası gözüküyor.
Ki Fenerbahçe'nin de, Young Boys olayından sonra bu işi daha sıkı tutacaklarını düşünüyorum.

Onun dışındaki takımların elemenmesi çok büyük süpriz olur gibi.

Hatta ve hatta; CL playofflarında puanı yüksek takımların elenmesi daha olası duruyor.

Sampdoria Bremen'i, Kiev Ajax'ı aşağıya gönderip, başımıza bela edebilir mesela :)

W.T.F. dedi ki...

Bu üç temel baraj nasıl sıralanıyor tam anlayamadım.
Gerekli ortalama/tahmini puanları yazabilirsen çok sevinirim
Teşekkürler.

unknown dedi ki...

iş sadece avrupa ligindeki elemelere kalsa elenmesi muhtemel fenerbahçe ve s.bükreşle beraber 2 sayısına ulaşıyoruz ancak CL play off'larında bence en az 1 seri başı takımı elencek. bu durumda yine 2. torbada kalıcaz.. Aslında 1. torbada olmak için yeterli puana sahip galatasaray ancak kim bilebilirdi porto, juve, liverpool, psv, villareal (mallorca yerine), cska moscow gibi CL takımlarının avrupa liginde olacağını..

pclion dedi ki...

WTF, puan ya da sıra olarak o torba için yeterliliği sağlayan barajı diyorum.

Kabaca söylersem UEFA 1.torba için 50+ puan,
ŞL ikinci ön eleme için 55+ puan,
ŞL grup 2.torba için 65+ puan...

Burak Eken dedi ki...

Basel de mi üstümüzde? Ağlamak istiyorum!

Adsız dedi ki...

Şampiyonlar liginden gelen takımlar yüzünden Beşiktaş'ın 3.torbaya düşme şansı var mı peki Uğur ? Bana Gs'ın ilk torbaya yükselme ihtimali de düşük gibi geldi.

pclion dedi ki...

Adsız, gerçekten kolay değil Galatasaray'ın işi ama geçtiğimiz senelerde benzer durumlar oldu. Olabilir bir ihtimal...

Beşiktaş'ın ise bence tehlikesi yok. ŞL'den iki takım gelse dahi UEFA'da bir seribaşı elenecektir mutlaka ki Beşiktaş'ın üstünde elenebilecek 21 takım var. 21 takımdan birkaçı illaki elenir. Bence Beşiktaş'ın üçüncü torbaya düşme ihtimali Galatasaray'ın birinci torbaya çıkma ihtimalinden çok daha düşük. :)

Adsız dedi ki...

Güzel bir arastirma olmus. Haftaya maclari takip ederken ona göre biliriz kimi destekleyecegimizi. Tesekkürler

Koray Özdemir dedi ki...

Önümüzdeki yıl sanırım Trömsö faciasının bıraktığı yükü atıyoruz üzerimizden. Bu yıl iyi puan toplarsak Şampiyonlar Ligi'nde ikinci torbaya girme olasılığımız nedir?

aks111 dedi ki...

Galatasaray geçen sezonda 2. torbadaydı sanırım 1 de panathinaikos vardı.Yani problem değil bunlar ya gruptan çıkamıcaksa artık koskoca galatasaray zaten kaç yıldır buralarda kaldı şampiyonlar ligi ön elemesini geçmek bu gruptan çıkmaktan daha zor.Seneye bari şampiyonlar ligine kapağı atalım iyice kabak tadı vermeye başladı uefa grupları.

anfieldyolu dedi ki...

Genk ile Grasshoper'dan bekliyorum ben sürpriz. Bir de çok ummasam da karadeniz fırtınası essin diye geçiyor insanın içinden. Ancak ben şahsen 2.torbada yer almamızı ve 1.torbadan çok dişli bir takım çekmemizi istiyorum. Ne yapalım Şampiyonlar Ligine hasret kaldık, en azından orayı andıracak bir koku vursun grubumuza da, züğürt tesellimizi yaşayalım.

Adsız dedi ki...

bence pek bir önemi yok hangi torbadan seçileceğimizin, kafa yormaya gerek bile yok.

ERKUT dedi ki...

Eline sağlık güğzel bir araştırma olmuş.

Adsız dedi ki...

burdaki arkadaslara bir sorum olucak

http://tinyurl.com/gsyedekleri

su resimdeki yedeklerimiz kimler acaba?

pclion dedi ki...

Teşekkürler arkadaşlar...

Adsız, fotoğraf 2009 Formula 1 Futbol Şöleni'nden. Blogda ilgili bir yazı vardı, "Galatasaray Kulübesi" diye aratırsan çıkacaktır...

Adsız dedi ki...

sağolasın =) iyi oldu bu bilgi, bir dahaki maca gitmek lazım, yazdıgın gibi.

brk dedi ki...

ulan mallorca batmasan villareal olmayacaktı uefa da işimiz belki o zaman daha rahat olurdu :) bir takım ile ilk torba kaçarsa yakarım bütün mallorca'yı :)

Related Posts with Thumbnails