Giovani dos Santos & Galatasaray

Devre arası transfer dönemi Galatasaray için hiçbir zaman bu kadar hareketli geçmemişti. Lucas Neill'ın ve Jo'nun takıma katılmasının ardından üçüncü yabancı oyuncu olarak Frank Rijkaard'ın Barcelona'dan eski öğrencisi Giovani dos Santos resmen açıklandı. Açık söylemek gerekirse benim blog başta olmak üzere hemen her mecrada savunduğum transfer stratejisine çok uygun bir isim Gio, o konuda yönetimi tebrik etmem gerek ancak Galatasaray kadro yapısı ve transfer için gönderilmesi gereken yabancı oyuncu konusu o kadar karışık ki transferi saf olarak değerlendirebilmek hemen hemen imkansız gibi.

Giovani benim Barcelona döneminden beri beğendiğim, ülke sınırları içinde görmek istediğim oyunculardan biridir. Gençtir, yeteneklidir, potansiyellidir. Mart 1989 doğumlu olduğunu unutmamak gerekir ki bu da henüz 21 yaşını doldurmadan Türkiye'ye gelecek olması gerçekten müthiş bir transfer başarısıdır. Piyasasının uygun hale gelmiş olması ya da Totteham'ın onu yanlış bir strateji izleyip "genç yetenek, alalım bulunsun" mantığıyla kadroya katmış olmasının Gio'nun kıvraklığına ve yeteneklerine halel getireceğini düşünmüyorum. Aksine bunlar olmasa zaten bu yaşta, bu yetenekte bir adamın Türkiye'nin yanından bile geçmemesi gerekir. Bu adam Tottenham'da sadece üç maçta forma bulabilmesine rağmen Dünya Kupası'nda oynayacak olan ve birçok kalburüstü yeteneği kadrosunda bulunduran Meksika Milli Takımı'nın en önde gelen oyuncularından biri. Zaten Tottenham'a geçtiğinden beri gözümün üzerinde olduğu oyunculardan biriydi, 2008 yılında başladığım ama arkasını getiremediğim 'Kayıp Aranıyor' serisinde ilk zikrettiğim isimlerden biriydi Gio.


Gio'yla esas tanışıklığımız ise henüz Barcelona A Takımı rotasyonuna dahil olmadan önce forma giydiği 2005 U17 Dünya Şampiyonası'ndan. Nuri Şahin ve şu anda Gio'yla benzer şekilde bonservis opsiyonlu kiralık olarak forma giyen Caner Erkin'i izlemek için takip ettiğimiz o Dünya Şampiyonası'nın parlayan yıldızlarından biriydi. Meksika'yı zirveye taşıyan oyuncuydu Gio, Manchester United'da forma giyen Anderson'un MVP olduğu turnuvada en değerli ikinci oyuncu seçilmişti. Galatasaray'a transfer olması o turnuvayı izleyen herkesi bir kat daha fazla heyecanlandırıyordur sanıyorum.

Bu transferin gerçekleşmesinin en önemli nedeni piyasa uygunluğu kadar Galatasaray'ın elinde müthiş bir koza dönüşen Frank Rijkaard referansı. Galatasaray'ın kendisinden daha fazla transfer bütçesi bulunan Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın bir adım önüne geçmesinin nedeni budur, Haldun Üstünel'in 'üstün' performansının yanı sıra. Bunu Şampiyonlar Ligi gediklisi olmaktan uzak olduğu bir dönemde başarması ise apayrı bir başarı öyküsü. Rijkaard'a ve Gio transferine dönelim. Bu saydığımız nitelikte bir oyuncuyu İngiltere'de mutlu olmasa bile ikna etmeniz için ya oyuncunun kariyer anlamında gerçekten dibi görmesi gerekir ya da ortaya önemli bir referans koyabilmek. Rijkaard bunu sağladı Gio transferinde, eğer Galatasaray'da uzun vadeli çalışma şansı elde ederse buna benzer transferleri görmeye devam edeceğiz sanırım. Galatasaray'ın yeni oluşturduğu vizyonun en temel parçasını da bu oluşturacak.

Birçok olumlu yönü var bu transferin, iyi güzel hoş da dediğim gibi Galatasaray'ın mevcut koşullarından bağımsız değerlendirilmesi mümkün değil transferin. Gelen Messi dahi olsa değimeyecek bazı gerçekler var. İlki Galatasaray'ın mevcut kadrosunda sekiz yabancısının bulunması ve sekizinin de atıl durumda bulunmaması. Öyle bir durum oluştu ki Gio'nun gelişiyle, ilk yarıda Galatasaray'ın en formda oyuncusu olan ama hala nedenlerini çözemediğimiz bir şekilde uzun süreli sakatlık geçiren Harry Kewell'ı takımın en sevilen yabancı oyuncusu olmasına rağmen göndermeyi gündeme geliyor. Dediğim gibi, Messi gelse bu takımın yapmaması gereken şeyler vardır, Harry Kewell'ı sakatlığı sebebiyle bu şekilde saygısızca uzaklaştırmak da benim gözümde bunlardan biridir. Daddy Cool şarkısını duyunca heyecanlanan her Galatasaraylı, hatta her futbolsever gibi Kewell'ın düzgün bir vedayı hak ettiğine inanıyorum ve bunun tazminatını ödemekle olmayacağı da bence açık. Kewell kadro yapısı uğruna gönderilecekse de bu sezon sonunda taraftarın alkışları eşliğinde olmalıdır. Yönetime tribünlerden tepki gelmeyecek, onu biliyorum ancak ben bir Galatasaraylı olarak kırılacağım, üzüleceğim. Benim gibi birçok insan da aynı duyguları paylaşacak. Daddy Cool bir hüzün parçasına dönüşmemelidir, Galatasaray yönetimi planlamalarını sakatlanan oyuncularını gönderecek kadar vahşi temeller üstüne oturtmamalıdır, sadece bunu söyleyebilirim.
Bunun dışında işin bir de kadro yapısı yönü var. Harry Kewell'ı bir kenara koyalım, az önce de adı geçen son haftaların formda oyuncusu Caner Erkin, kaptan Arda Turan, Elano, Jo, Nonda, Keita, gerektiğinde Aydın Yılmaz, hatta Berkin Yılmaz gibi Türkiye'nin açık ara en geniş kanat ve forvet rotasyonuna sahip olan takımda getirilmesi bu kadar zahmet yaratacak dokuzuncu yabancı oyuncunun mevkisi hücumcu kanat oyuncusu mu olmalıydı? Galatasaray'ın belki de son ihtiyacıydı bu transfer. Gio bütün bu oyuncuların önüne geçip çok iyi bir performans ortaya koyabilir mi, belki. Fakat bu takımın kadro yapısı gereği mevcut olan hiçbir sorununu çözmeyecek. Orta sahanın ortasında bu gedik duruyorken devre arasının üçüncü, toplamda dokuzuncu yabancı transferi kanat olmaz, hele Caner Erkin gibi bir oyuncuyu yeniden kazanmışken. Bu transferde benim kafama takılan en temel nokta budur.

Yazının gecikmesi için kusura bakmayın, eve geç gelmem, maç, uyku derken bunların üstüne Firefox da çökünce aynı yazıyı ikinci kez yazmak zorunda kaldım. Maçı da hakkıyla seyredemediğimden dolayı maç yazısı da yazmadım, belki yarın ufak notlar halinde geçeriz. Yedek ağırlıklı keyifli bir kadro, amaçsız bir 90 dakika ve sonunda gelen yavan oyun. Şimdilik diyeceklerim bunlar...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

35 yorum:

SéRhat dedi ki...

Çok genç ve yetenekli bir isim ve Rijkaard'ın eski öğrencisi ama onun gelmesi ile bir kişi olmayacak buda büyük ihtimal kewell çünkü kewell sakat ama anladığım kadarıyla kewell takımdan gönderilmeyecek gene antremanlara cıkacak, gene parasını alacak ama sezon sonuna kadar hiçbir resmi maçta olamayacak! İkinci bir ihtimal ise Leo'yu gndermek (: ben çözemedim daha Leo'yu..

Seyyid Ali dedi ki...

Bu transfer biraz kış ortasında indirimli çok kaliteli bir mayo almaya benziyor.Yaz başında Arda,Keita,Topal,Servet gibi isimlerin ayrılabileceği düşünülerek böylesine bir hamle planlanmış olabilir.Ayrıca Dünya kupası nedeniyle sezon sonunda futbolcu fiyatları da oldukça artacak.
Sanırım Kewell'la sezon sonu ayrılık planlanmıştı,sakatlık bunu biraz öne çekti.Rijkaard'ın oynatmak istediği sistemde Kewell'ın biraz yetersiz olduğu görülüyor; ayrıca Caner,Arda gibi o tarafta kullanabilecek alternatiflerde mevcut.Hagi'den sonra gelen en çok sevilen yabancı olan Kewell'la böylesine bir veda çok acı olacak.En son Adrian Ilie sezon ortasında satıldığında üzülmüştüm, herşey için çok teşekkürler Kewell; Kewell from Galatasaray...

ali dedi ki...

Bu kadro yapisi icinde en iyi sistem, Roma'nin bir donem oynadigi forvetsiz sistemmis gibi gozukuyor. Merak ettigim bir konu, Keitanin ilk yari boyunca neden kanattan iceriye, forvet ya da forvet arkasi bolgeye kaydirilmadigidir. Dos Santos sag acik olarak kullanililacaksa, Keitanin mutlaka forvette nasil oynadiginin gorulmesi lazim. Keweldan ya da Arda dan daha az basarili olmayacaktir.

Erdem Karakuş dedi ki...

Madem yorumların ne yönde olacağını merak ediyorsun, yorum yapalım biz de o zaman :)

Bundan 2 sene öncesine gidersek, 2007-2008 sezonunda Barcelona'yı sırf 2 oyuncu için izliyordum, 1. Messi 2.Dos Santos. O sezon epeyce bir maç oynadı, şimdi okuduğuma göre toplam 38 maç oynamış. Hiçbir maçta da silik bir oyun oynadığını hatırlamıyorum, her maç kalitesini bariz bir şekilde belli ediyordu. Eğer Rijkaard Barcelona'da kalsaydı takımın ana parçalarından birisi olacaktı mutlaka. Bugün Pedro'ya verilen şansın daha fazlasını Dos Santos alıyor olacaktı. Bunları şu yüzden yazıyorum, fazla maç oynamadı, sonu Cafercan gibi olacak diyen garip bir kitle var. İkisini kıyaslamak bile abes.

Yetenek kısmından Galatasaray'a ne verir kısmına gelelim. Şahsi düşüncem Arda sezon sonu satılır, alıcısı da bir Premier Lig takımı olur. Arda giderse, Dos Santos da etkili bir performans gösterirse kanat rotasyonumuz Caner, Dos Santos, Keita olarak şekillenir. Bana göre de Şampiyonlar Ligi yoğunluğunu kaldırabilecek bir kadro derinliği olur bu.

Burada tartışılabilir konu şu, bu transfer gerekli miydi? Şimdi Rijkaard bu transferi özellikle istiyor, onu bu yüzden dışarıda bırakalım tartışırken. Mehmet Helvacı biri aralıkta, biri geçen günlerde olmak üzere iki kez aynı cümleyi vurguladı demeç verirken. "İhtiyaçlara veya fırsatlara göre transfer yapacağız." Yaz döneminde önümüzde bir dünya kupası var. Bu yaz döneminde iyi yabancı transferi yapmak aşırı derecede zor. Kupadan önce yapsan elinde patlayabilir, kupadan sonra yapsan oyuncu parlayabilir. Yani ciddi bir risk yönetimi var ortada. Dos Santos transferi tam da bu ortamda bir "fırsat" olarak karşımıza çıkıyor işte. Yani bir ihtiyaç sonucunda meydana gelmiyor bu transfer. Sezon sonuna kadar oynadı diyelim, iyi de bir performans gösterdi. Bu ihtimal yüksek çünkü hem sistem kendisini parlatmaya müsait, hem de takımın başındaki adam kendisine bu dünyada muhtemelen en çok güvenen insan. Sene sonunda da Galatasaray aldı bonservisini ve Arda'yı sattı dünya kupası öncesinde. Dos Santos da parladı dünya kupasında.

Şimdi böyle bir durumda şunu düşünelim. Galatasaray değil de herhangi bir Avrupa takımı olsaydı bu transferi yapan. O zaman şunu diyecek çok kişi olacaktı, "Bu transferleri bizim kulüplerimiz neden yapmıyor?".

Bu konunun üzerinde bu kadar durdum çünkü fırsat çıktığı zaman riski de göze almanız gerekiyor. Böyle böyle büyük takım olabiliyorsunuz ancak. 5 tane risk alırsınız, 3 tanesi tutar 2 tanesi tutmaz. Tutmayan 2 tane size zarardır, ama tutan 3 tane bu zararı kat kat karşılar. O yüzden bu risk de bu dönem için alınabilir bence. Bu transferi değerlendirirken de, Kewell'dan, Nonda'dan, ihtiyaçtan, kadroya etkisinden ziyade bu açından değerlendirmek gerekiyor. Bu transfer bir fırsat mıdır, fırsat ise bu riski almak neler getirir?

Atilla Çelik dedi ki...

Genç ve kaliteli bir oyuncu almak her zaman için başarılı bir atılımdır. İleriye yönelik bir hamledir ve uzun vadeli bir iştir. Ama Galatasaray'da kanatlara oynayabilecek o kadar isim varken Rijkaard Dos Santos üzerinde ısrarcı olmuşsa önümüzdeki sezon bu takımda önemli değişiklikler olacağına ve farklı birşeyler düşündüğüne işaret ediyor olabilir.

Ama şunu bilir, şunu söylerim. Bazı kişiler Kewell'ın hastalığından, yaşının ilerlemesinden, temposuz futbolundan dem vuruyor. Sanki ondaki akıl hızı ve hızlı tek top oynaması diğer oyuncularda varmış gibi. Olsa ki performansı sırıttı, Galatasaray'a gerekeni veremedi anlardık ama Kewell futbolunu çatır çatır oynadı. Takımın en yararlı oyuncularından biri oldu. Sanki takımı mahveden bir adammış gibi Galatasaray'ın temposuna uymuyorlar demiyorlar mı, anlamıyorum. Daha ne yapacaktı Kewell?

İsterse Messi'yi getirsinler Dos Santos yerine, Kewell'ın gönderilme düşüncesi bile afakanları üşüştürüyor beynime, kabullenmiyorum, kabullenmiyoruz ve kabullenmeyeceğiz de. Olmamalı. Ne yani Kewell sonsuza kadar mı kalacak Galatasaray'da denebilir. Sonsuza kadar kalmasını isteyen yok. Kewell'ın kumaşını geçtim, takım için önemine, sembollüğüne, takım içinde nasıl bir saygı taşıdığına ve diğer oyunculara aksettiği profesyonelliğine kim ne diyebilir? Kewell'ın futbolunu geçiyoruz biz. O tamamen farklı bir dünya ve ayrıca irdelenmesi gereken bir ruh. Bir takım da kendisi için bu kadar önemli olan bir ruhu parçalayıp yok etmemeli.

Ne mi yapılmalı?

Kewell ile adam gibi konuşulsun. Nasıl olsa uzun süre olmayacak. Durum izah edilerek sözleşmesi dondurulsun ve ama şimdiden sözleşmesi uzatılsın. Kewell iki yıl daha bizimle kalsın. Sene sonunda Nonda gider ve Kewell sağlıklı bir şekilde geri döner. Tobi'ye 2,5 yıl sabredildi de Kewell'ımıza 4 ay mı sabredemeyecekler.

Kewell'ın gitmesini belki teknik heyet istiyor olabilir diyenler de olabiliyorum. Düşünüyorum da, bu bana pek mantıklı gelmiyor. Teknik heyet Kewell'ın ne olduğunu, Ali Sami Yen'de nasıl bir önem taşıdığını, Galatasaray ile nasıl bir bağ kurduğunu ve taraftarların ona nasıl bir gözle baktığını çok iyi biliyordur. Kendisinden gayet de memnundurlar O ihtimali pek vermiyorum. Duygularımdan öte mantığım böyle söylüyor. Ama şu pis kokular yok mu, moralimi bozuyor. Eğer Kewell giderse benden de bir parça kopacak, buna eminim. Altından nasıl kalkacalar bilemiyorum.

hadesperado dedi ki...

Mustafa Pektemek veya "iş yapacak" başka bir yerli forvet alınır, Nonda gider, Kewell'ın gitmemesi için tek çözüm yolu bu olmalı...
Leo gitsin diyenler fesih tazminatını hiç düşünmüyorlar sanırım yada bildikleri bir talip var.

Gio ise geleceğe yatırımdır; hatalı, yanlış diye tartışmak bile abes... hele Rijkaard istemişken.

Haldun Üstünel sağlık ekibi de getirirse havaalanından çıkamaz.

Haldunizm.

HK~ dedi ki...

içime sinmedi sinmeyecek bu transfer kewell gibi bir adam gönderilir mi be madem avrupada oynayabilecek santrofora ihtiyaç var ne diye joyu alırısınız hemde opsiyonsuz

Emrah dedi ki...

Galatasaray son 2-3 maçtır 4-4-1-1 şeklinde sahaya yayılmakta. Melih Şabanoğlu bizlerden çok daha iyi açıklamış. Orta sahada 4 oyuncu olmasından ötürü artık bekler hücüma çıktığında onların kademesine giren dış forvetler değil orta saha elemanları olmaka. Bu oyun sistmei hücümda bir fazla oyuncu ile oynanmasına imkan veriyor fakat orta sahada 4 oyuncu bulundurulmasını da zorunlu kılıyor.

Bu yeni dizilimde sürekli sıkıntısını çektiğimiz çift yönlü orta saha rolü Elanoya verilecekmiş gibi durmakta. En azından son bir kaç maç böyle bir deneme var. Eğer bu rolü gerektiği gibi becerebilirse Elano, forvet arkası oyuncumuz Arda Turan olacakmış gibi durmakta. Kanat rotasyonu ise doğal pozisyonlarını düşünürsek eğer Caner, Kewell, Keita,Aydın arasında paylaşılacak. Bu 4 oyuncudan 3 tanesi şu anda yok. Keitanın 10 gün içinde takıma katılacağını varsaysak bile kanat rotasyonu Kewell'ın sakatlığı ve Aydın'ın süreklilik sorunu gibi sebeplerden ötürü sıkıntılı. Son 2 maçtır Barış Özbek'in sağ açık oynadığı bir takım var sahada.

Bence olaya bu şekilde baktığımızda Dos Santos transferi bu rotasyonu sağlamlaştırack bir oyuncu. Hem sağ kanat, hem sol kanat hem de forvet arkası oynayabiliyor. Bu şekilde maç içerisinde bile Arda'nın kanatlara gidip Dos Santos ile yer değişeceğini söyleyebiliriz. Dolayısı takımın oyun şablonu ile birlikte düşünüldüğünde müthiş bir esneklik katacaktır takıma. Umarım olmaz ama ikinci yarıdaki kanat rotasyonundan olası bir sakatlık durumunda bu oyuncunun ne kadar kıymetli olduğunu göreceğiz.

Şu anda hangi oyuncunun sözleşmesinin feshedileceğini veya dondurulacağını bilemiyoruz tabi ama eğer Nonda kalacaksa alternatif olarak Jo sağ açık veya sol açık rotasyonuna alınıp Nonda merkez forvet oynayabilirdi. Fakat bu lig için geçerli. Avrupada ne yapılır sorusunun cevabı olamıyor.

Dos Santos transferinin bana göre tek sıkıntılı yanı devre arasında gelen ilk 11 de başlayabilecek 3. yabancı oyuncu olması. Bu neredeyse takımın üçte birine denk geliyor. FM dilinde konuşacak olursak squad harmony konusunda terddüt içindeyim. O konuyu da zaten Sinan (wwwextensor) çok iyi bir şekilde açıklamış.

Sevgilerimle

zachpaulsen dedi ki...

cavner, arda, kewell, keita, aydın, serdar ve şimdi dos santos. hatta ön alanda oynayabilen arda, elano, baros, jo ve nonda.

bu adamların sadece 4'ü oynayabilecek. görünen o ki yönetim sezon sonunda arda'yı satma planları içerisinde.

bence en mantıklı yol kewell'ın mukavelesini dondurup, sözleşmesini makul bir ücret karşılığında uzatmak. forvete yerl bir tarnsfer daha yapıp; nonda'ya yol vermek olmalı. nonda kafa olarak da artık bu takımın oyuncusu değildir. zaten fizik olarak hiç değildi. baros gelene kadar içerde Jo, dışarıda yeni gelen santrafor(mustafa pektemek olabilir) idare eder. zaten atletico maçlarından sonraki maçtalrda sanırım Baros oynayabilir.

sezon sonu ise leo gider; orta sahaya ayağına hakim çift yönlü orta saha alınır. bir de hamit altıntop gelirse sağ iç olarak o zaman bu takım şampiyonlar liginde gruptan kesin çıkar.

Sade dedi ki...

Rijkaard'ın şovudur bu! İstedi de Gio alındı! Sonuç; keyfini sürmek lazım. Kim gelir kim gider o teknik heyetin bileceği iştir. Ki bu kadar korkuyada gerek yoktur. Gidecek kişi bellidir, değil mi?

Adsız dedi ki...

İstemiyorum ben Brezilyalı,Meksikalı.
1000 kere Kewell. Ne futbolcular geldi birşey vermeden dünyanın parasını aldılar. Ben seviyorum amatör ruhları. Bir Santos'a mı bakıyor iş? Nonda gidebilir ama Kewell asla.

Adsız dedi ki...

bu ülkeye petre nin bratu nun geleceğin yıldızı diye getirildiğini hatırlayınca ronaldınho gaucho ya laf etmek çok anlamsız ayrıca takımda leo franco ve nonda gibi hiçbişey vermeyen iki yabancı var son bi notta vela lı guardado lu meksika yı bu çocuk taşıyo

anfieldyolu dedi ki...

Devre arasında kiralık sözleşmelerle iyi giden bir takımın iskeletiyle hatta mevcut kadrosuyla oynamak doğru bir hamle gibi gelmiyor bana. Eksiğin olduğu bir mevki olur, gediğini kapatırsın Neill örneğinde olduğu gibi. Ancak Avrupa Ligi'nde oynamayacak ve opsiyonu bulunmuyan Jo neyin nesidir o zaman? Planlamada eksiklikler oldu izlenimi verdi bu transferler.
Asıl önemli konu ise, Galatasaray her zaman sembolleriyle ayakta kalmış bir camiadır. Ancak son yıllarda bir "Fenerbahçe" furyasına girildi gibi gözüküyor. Takımın bayrak ismi Kewell'ın feda edilmesi başka bir şekilde açıklanamaz.Ben bir taraftar olarak sahada kimi görmek istiyorumun, kimle duygu yoğunluğu yaşabiliyorumun önemi olmalı.Ard arda transferler açıkçası beni korkutuyor.
Son olarak Caner Erkin şu anda kiralık.Opsiyon hakkı ise Galatasaray'ı elinde.Arda'yı elden çıkarma gibi bir düşünce varsa sene sonunda arkadaşların bahsettiği gibi,mutlaka opsiyon kullanılmalı.

aks111 dedi ki...

Ben arda satılcak dos santos iyi yatırım diyen arkadaşlara Türkiye deki yabancı sınırlamasını hatırlatmak isterim.Türk oyuncuyu gönderip yabancı oyuncu ilemi doldurcaksın yerini.Artık arda kanatta değilde ortada veya serbest rolde oynuyor.Galatasarayda canerin bu çıkışı bence biraz sorun olucaktır.Caner bu kadar iyi oynarken herhalde Avrupa maçlarında keita santrofor solunda Dos santos sağında Elano arkaya arda mehmet topal barış gibi bi takımla çıkabilir açıkçası.Caner ve Jo da ligde forma giyebilirler.Çünkü arda ve elano birlikte oynayabilir lig maçlarında Avrupa da biraz lüks olur gibi.

pagani dedi ki...

bu takımı rijkaard yönetiyor ve bu takım rijkaardın istediği sistemi oynuyor. oynanan oyunu kendisinden daha iyi bilen kimse yoktur diye düşünüyorum. bu futbolcu da zamanında rijkaardın takımında yine aynı sistemde oynamış ve başarılı olmuştur. bu yüzdendir ki ben bu kararın çok fazla irdelenmemesi gerektiğini düşünmekteyim. ayrıca dos santosu barosun yokluğunda forvet oynatacağını düşünüyorum rijkaardın. dos santosun hızından ve defansın arkasına yapacağı koşulardan yararlanmak isteyecektir.

gidecek yabancı oyuncu konusu ise çok tartışılacak bir konu olarak gözükmüyor bana kalırsa. yönetim burda en doğru kararı verecektir diye düşünüyorum. zaten ilk başta düşünülen nondanın tazminatı verilerek gönderilmesiydi fakat kewellın sakatlığı bütün planları bozdu. herkes gibi bende çok seviyorum kewellı ama şöyle de bir gerçek var eğer ligin son 2-3 maçına yetişecekse kewell'la yolları ayırmak veya sözleşmeyi dondurup yeni sözleşme imzalamak en doğru hareket olacaktır diye düşünüyorum.

Sakuragi dedi ki...

ya biraz mantıklı yorum yapalım beyler..KEWELL SEZONU KAPADI..o sakatlık liverpool'daki kariyerini sarsan sakatlık'ın tekrarı..onun ne demek olduğunun farkındamısınız peki ?? bkz:linderoth..

efendim kewell giderse bırakırlarmış gs'yi..e bırakın kardeşim..galatasarayı bir iki oyuncu için seviyorsan zaten bırak..

futbol'da duygusallık'a yer yok..32 yaşına girecek , sakatlığı sonrası 1 senede kaç maç oynayacağı belli olmayacak olan yılda 2.5 milyon euro alacak kewell'mı.. yoksa daha 21 yaşında rijkaard'ın iyice parlatma ihtimali olan dos santos'mu..biraz mantıklı olan herkes b şıkkını seçer..

arsene wenger henry'i gönderdi..sakat felan da değildi..

ayrıca burda kimse yönetimden ve rijkaard'dan daha iyi bilemez..onlar böyle yapıyorlarsa bir bildiği vardır..

Adsız dedi ki...

sakuragi yazının altına imzamı atarım son derece doğru tespitler!

a-town dedi ki...

ben bu transfere neden bu kadar soğuk yaklaşıldığını anlamıyorum. şimdi devre arasındaki kadro hareketlerine bakalım. baros'un sakatlığı uzayınca jo alındı, tamam. kewell'ın hesapta olmayan bir sakatlığı ortaya çıktı. üstüne üstlük serdar da orduspor'a kiralık verildi. bu durumda kanat rotasyonumuzdan iki oyuncu eksildi. bunların yerine en az bir oyuncu alınması hiç abes bir şey değil. aydın'ın iyi bir alternatif olmadığını kabul edersek takımın en zengin bölgesi olan hücum hattı baros, kewell ve serdar'ın eksilmesiyle bir anda ciddi biçimde daralacaktı.

ilk 11 franco-sabri(uğur)-servet-neill-hakan-sarp(topal)-elano-supporterda arda-solda dos santos-sağda keita-ilerde jo şeklinde olur. caner de her türlü rotasyonda ilk akla gelen oyuncu olur ve yedek kulübesinde maç çevirebilecek kabiliyete sahip önemli bir sliahımız olur. dos santos gelmeseydi zor giden maçlarda kulübede kime bakacaktık acaba? zombileşmiş nonda'ya mı? ya da caner sakatlansa sezon başından beri kanatta etkisiz oynayan arda'yı oraya çekip tüm iskeleti değiştirmek zorunda kalacaktık.

özetle caner'in veya dos santos'un kulübede ciddi bir silah olarak bulunmasını sağlayacağı için ben bu transfer çok faydalıdır diyorum. aslında ben de appiah gibi bir oyuncuyu tercih ederdim ama bulunamadıysa eksilen hücum rotasyonuna bir takviyeye kesinlikle hayır demem.

Gala's dedi ki...

Sadece Türkiye için değil dünya piyasası için müthiş transfer. Teşekkürler...

alpigeneral dedi ki...

bazı arkadaşların dediği gibi leo franco gönderilebilir. geldiği günden bu yana bizlere hiç güven vermedi.2008 de aykutla şampiyon olumuştuk.demekki türkiye ligini sırtlayacak bir potansiyeli var aykutun. avrupadada bence leo franco kadar güven verir.ama leo göderilmezse mecburen kewellı göndermek zorundayız.nonda gitse iyi olurdu ama ona hem muhtacız hem de oynatabiliyoruz kewell oynamayacak.opsiyon olayını duyunca da dos santosu kewella tercih ederim.nonda sene sonu gidecek onun yerinede iyi ir forvet jo nun yerinede iyi bir dmc alınabilir yaz döneminde de. yaz dönemide hesaba katılmalı..

İlker Sayhan dedi ki...

Sevgili Uğur, Türkiye’de vizyonsuzluğa, günlük planlara ve yarını düşünmemeye o kadar alışmışız ki, içinde bulunmuş olduğu seneyi bir geçiş dönemi kabul edip daha şimdiden önümüzdeki senenin kadro planlamasını yapan bir teknik direktörü yadırgıyoruz (sözüm meclisten dışarı, günlük gazeteleri okumak yeterli).

Bence Rijkaard şimdiden önümüzdeki senenin kadro planlamasını yapıyor ve ideal olarak gördüğü 4-3-3 sistemine yatkın oyuncularla önümüzdeki senenin kadrosunu şekillendiriyor. Bu esnada takımın yaş ortalamasının düştüğünü göz ardı etmemek gerek. Önümüzdeki senenin ileri üçlüsü neredeyse hazır, solda Caner (ya da Kewell?) sağda Keita ve ortada Baroş ya da Jo. 4-3-3 sisteminin ortadaki üçlüsünü biri defansif ikisi ofansif orta saha olarak düşünürsek, ki Rijkaard’ın oyun anlayışı bu yönde, ileriye dönük orta sahayı Arda ve Giovani oynayacak. Ardanın satılması durumunda onun yerini ya Elano alacak ya da Emre Çolak. Emre Çolak demişken, Emre’nin önümüzdeki sene için Rijkaard tarafından hazırlandığını düşünüyorum. Bu sezonun ikinci yarısında Emre’nin maçlarda almış olduğu dakikaların maçtan maça artacağını düşünüyorum. Defansif orta saha görevini de ya Mehmet ya Mustafa ya pek defansif orta saha olmayan Elano üstlencek.

Böylelikle kaleci ve defans hattı haricinde takımın Rijkaard’ın istediği bir kadroya doğru şekillendiğini görüyoruz.

Kewell’a da değinmeden geçemiyeceğim. Kewell bu takım için oldukça faydalı bir oyuncu. Oyunu okuma ve hızlı bir şekilde yönlendirme konularında takım arkadaşlarının hepsinin fersah fersah ilerisinde. Ama sakatlığının tesadüf ettiği zaman itibariyle yöneticileri oldukça zorlayacak. Yöneticiler açısından bakıldığında görülen portre şu "aşağıya tükürsen sakal, yukarıya tükürsen bıyık". Kewell sağlıklı olsaydı eminim ki Nonda’nın kontratı fesih edilirdi. Nonda’yı şimdi gönderip sezonun son dört ya da beş maçına kadar Kewell’ı beklemek ne kadar akıl işi, orası işin bir başka boyutu. Kewell’ın performansı, bana göre, Nonda’nın performansının kat kat üstünde. Ücret pazarlıkları yapılırken yanlarında değildim, ama Kewell’ın aldığı ücretin takım içindeki dengeleri zorladığı sıkça dillendirildi. Bütün bu faktörler üst üste konulduğunda yöneticiler için iş oldukça zor bir hal alıyor. Bence en makul yöntemlerden birisi, Kewell’ın kontratını anlaşarak fesih etmek (sezon sonu kontratı bittiği için kontrat dondurulması alternatif olmaktan çıkıyor), Nonda ile kontrat yenilememek (onun da kontratı sezon sonunda bitiyor) ve önümüzdeki sezon için Kewell ile yeni bir kontrat yapmak.

NOT: Resmi sitede Giovanni dos Santos’un kiralık olarak geldiği açıklandı ama kimin gönderileceği ya da gönderildiği açıklanmadı.


İlker Sayhan

Adsız dedi ki...

henüz iki sene önce "biz türklerle oynuyoruz fener gibi yabancılarla değil" modundaki taraftarına bugün 9. yabancıyı getirtmek için kimi postalasak hesapları yaptıran adam. gayet başarılı.( haldun üstünel)

by ekşisözlük

ben de sizin ve okuyucularınızın buna yorumunu merak ettim.

zeggy dedi ki...

Tottenham'a gönderilecek bir Arda için ön anlaşma bile olabilir gibi geliyor bana bu transfer...

Adsız dedi ki...

Bu yaz tv de meksikanın tesadüfen tv de bir maçına baktım Santosun oyununu görünce bunun gibi oyuncular gelmiyor ki su lige die iç geçirmiştim.Eğer olursa transfer içgeçirdiğim adamı 3 hafta sonra trubunden canlı olarak seyretme şansım olacak ama kiralık opsiyonlu olarak alınmış ama opsiyonun sınırı ne ki 10-15 milyon euro bu paraları verebileceklermi köşede paslanmaya başlacak bir malzemeyi alıp cilalayıp vitrine koyacak vitrinde parlasa sen de duracakmı
Joe,Santos transferleride güzel ama bana göre bomba değil kalıcı olarak gelse o zaman bomba olurdu.En azından opsiyonda belirli miktarda anlaşılısa

sembolist dedi ki...

hislerim Kewel'in futbolu GS'da bırakmasını çok istiyor.mantığım ise Kewel'ın sakatlnamaya aday bir vücut yapsında, heran takımı yarıyolda(şuan oldğu gibi) bırakabileceğini söyülüyor.Bi an için geriye yaslanıp düşünelim,Kewel'ın sözleşmesnin sene sonu bittiğini sağır sultan bile bliyorken Rijaard neden sözleşme uzatılmasını istemedi?
Galiba sene sonu yollar ayrılcaktı kewel'la,bu biraz erkene çekilecek gibi görünüyor.Son 1 sene içindeki transfer ve hoca seçimine total bakarsak,Galatasaray çok ciddi anlamda kabuk değiştiryor.Keita-jo-Dos Santos-Baros-Arda-Neill vs..
Bu değişimin içinde acı-gözyaşı ve ayrılıklra haazır olalım.Hislerle karar verip an'ı kurtarablirz,o zaman da Rijaard'a ihtiyaç yok..
Daum tipinde bir hoca ile bu hayli hayli gerçekleşirdi.Rijaard'ı getirmek demek,tam da bu acı-gözyaşı ve sancılı değişime razı olmaktır..
(uğur belki ileriki zamanlarda bu 'değişim' konusunda 2000 kadrosuyla harmanlanmış bir yazı yazarsan sevnrim)
güle güle Oz Büyücüsü..

brk dedi ki...

Nonda gitsin kısaca, elimizde forvet yok diyorlarsa keita gayet ileri uçta oynayabilir kanatlardada arda,dos santos, caner, barış rotasyonu ile a.madrid'i eleyebilirsin. zaten nonda forvetken eleyebiliyorsan başka biri forvet oynarkende eleyebiliriz.
benim isteğim ise leo. geldiğinden beri maç almadı, mutlak bir gol çıkardığınıda görmedim sanki aykut ya da ufukta o kadar kalede durabilir gibime geliyor...

gosou dedi ki...

hala nonda'dan bir şeyler bekleyenler var. nonda atletico maçında oynasa ne olur, oynamasa ne olur. a2'deki forvetleri çıkaralım nonda'dan iyi oynamazsa neyim. yollansın nonda bitsin bu iş yada takasta türk bir forvet alınsın. nisanda dönecek kewell'ın oynayacağı 5-6 maçta, nonda'nın sezonun kalanında yapabileceği katkıdan daha fazlasını vereceğine adım gibi eminim.

Gsrock dedi ki...

Yetenekli ve gelecek vaadeden bir yıldız adayı ama Merkez forvet asla oynayamaz yani yine sadece Avrupa'da Nonda'ya kalıyoruz ayırca 2 senedir 10 maç dahi yapmamış bir adamdan bu kadar kısa sürede ne kadar bir verim bekleyebiliriz...

Ve ve en önemlisi Kewell gitmesin:( Lütfen yönetime ulaşalım, hala çok geç değil daddy cool için.. Link aşağıda..

http://www.galatasaray.org/bize_ulasin.php

Adsız dedi ki...

Takımdaki en zayıf halka Nonda iken niye herkes Kewell'ın gönderilmesinden bahsediyor anlamıyorum. Tabii Nonda giderse Avrupa Ligi'nde oynayacak santraforumuz olmaz, ama Nonda o kadar kötü ki Nonda'yla oynayacağımıza santrforsuz oynarız. Bence daha iyi olur.

Sakuragi dedi ki...

neden bahsediyo herkes kewell'ın gönderilmesinden açıklayayım.. Aslında nedense kimsenin anlamamakta ısrar ettiği bir basit açıklaması var..

adam sezonu kapadı..liverpool'da kariyerini geri götüren sakatlığı aynı yerden tekrarladı...düzelse bile eski haline gelmesi çok zor..yani şöle diyim kalırsa seneye kaç maç oynayacağı şüpheli..seneye 32 yaşında olacak..

oynayıp oynamayacağı belli olmayan 32 yaşında bir oyuncuya yılda 2.5 milyon euro'yu sırf taraftar istedi die versinler mi istiyosunuz.. galatasaray yönetimi yarın gelecek sağlık raporuna göre oyuncuya sözleşmeyi fesh edip hazirandan itibaren geçerli olmak üzere 1+1 yıl sözleşme önerecektir..yıllık 1.5 milyon + maç başı ücret

( sözleşme bitimine 6 ay kaldığı için kontrat dondurulması söz konusu değil )

yani yönetime kimse bişi sallamasın bilip bilmeden..biraz mantıklı düşünsün herkez..

sonra seneye adama sövmeyin kewell s...git die.. gördük geçen sene nonda nonda diyenler sözleşme yenilensin diye yaygara koparanlar şimdi nonda'ya sövüyo..

hakkitasci dedi ki...

Berkin Yılmaz herhalde Berkin Arslan olacaktı...

dt.ibo dedi ki...

abi Aydın Yılmaz daha giremez kanat rotasyonuna falan. Berkin için de zaman var daha. Bana kalırsa Dos Santos'tan verim alınırsa Arda satılıp Santos kalacak. Sonrasında belki Caner satılacak Berkin yetişince vs. Artık kadromuzu geniş tutup elimizdeki değerleri de paraya çevirmemizin zamanı geldi.
bu transferler sonrası muhtemelen Premier lig tarafından da daha dikkatli izlenecek maçlarımız ve daha fazla taliplisi olacak oyuncularımızın.
Yönetim bu işleri çok iyi idare etmeye başladı artık. Laf olsun diye yaptıklarını sanmıoyorum. Her şey planlı programlı gidiyor bana kalırsa. Ayrıca Rijkaard'ın ısrarla istediği bir ismi getirmek Rijkaard'ı da burada tutmak, mutlu etmek, uzun dönem planlar yapmasına katkıda bulunmak anlamında iyi bir hamledir
saygılarımla

8JK dedi ki...

Nonda'nın gitmesi doğru karar.

Bu arada bloguma da beklerim.

Saygılar.

http://eksisekiztas.blogspot.com/

ugur senel dedi ki...

sağ açık desen keitayı kesemez , sol acık desen oyunu iki yönlü oynayan caneri asla vede kataa kesmemeli ,ee bu bücür nr diye geldi forvet arkası oyun kurucu zaten arda-elano var... anladıysam arap olayım...

Enes Emin dedi ki...

Mozillayla yazmak biraz zahmetli. Biliyorsunuzdur ben gene hatırlatmak istiyorum. Windows Live Yazar programı çok kullanışlı. Tavsiye ederim.

Related Posts with Thumbnails