Lig Beşincisi & UEFA Ligi

Ligimizde beşincilik için büyük bir çekişme var bildiğiniz gibi, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında. Son haftalarda Trabzonspor da dahil oldu bu yarışa. Bu da herkesin kafasında beşinci olanın Avrupa dışında kalıp kalmayacağı hakkında soru oluşturdu elbette. Biz de elimizden geldiğince bu soru işaretlerini kaldırmaya çalışalım.
İlk önce Fenerbahçe pencerisinden bakmalıyız duruma çünkü Fenerbahçe hakkında yapacağımız değerlendirme diğer takımların beşinci olma senaryolarıyla ilgili de bize ipuçları verecek. Fenerbahçe'nin lig sıralamasındaki yerini kritik yapan ise kupa finalini hemen hemen garantilemiş ve finaldeki rakibinin de Beşiktaş olacak olması. Bu Fenerbahçe'ye kupayı alsa da almasa da CW (Cup Winner) pozisyonunu kazandıran bir durum. Cup Winner pozisyonunun önemi şu, diğer UEFA Ligi katılımcılarından daha az ön eleme oynama şansına sahipsiniz. Bu da kupa finalistliğini lig üçüncülüğünden ya da dördüncülüğünden daha önemli kılıyor, tutup da Fenerbahçe'ye "Sen aynı anda lig dördüncüsü olmuşsun, 2 ön eleme fazla oyna bakayım!" diyecek hali yok UEFA'nın. Fenerbahçe ligi üçüncü dahi bitirse daha üstün bir pozisyon olan CW olarak katılacak Avrupaya, üçüncünün hakları ise dördüncüye, onunki de beşinciye devredilecek. Dördüncü olursa da aynı durum beşinci için geçerli.

Bu veriler ışığında bakmak gerek Galatasaray ve Trabzonspor'un durumuna. Fenerbahçe'nin an itibariyle UEFA Ligini CW pozisyonundan garantilemiş olması Galatasaray ve Trabzonspor'un da ilk beşte bitirmesi halinde (ki şu lig tablosuna göre %99'dur.) UEFA Ligine katılabileceğini gösteriyor.

Bu senaryoyu bozabilecek tek bir durum var, o da Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin aynı anda Şampiyonlar Ligi biletini alması. Bu durumda CW pozisyonu lig üçüncüsüne mi kalıyor, yoksa yarı finalistlerden birine mi (ki yarı finalistlerden biri lider Sivasspor'du.) kalacak, orası hakkında tam bir bilgim yok. Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın ilk ikide yer alması durumunda Sivasspor'un dışarda kalacağını düşününce CW pozisyonunun Sivasspor'a geçme ihtimali yüksek ancak bu konuda statü ne der, bilmiyorum. Eğer kupayı Beşiktaş alırsa Beşiktaş'ın elediği Ankaraspor'un Sivasspor'dan önce yer alması gibi bir kural da varsa ligden UEFA'ya üçüncü ve dördüncü gider, beşinci dışarda kalır. Yalnız böyle bir kuralın olup olmadığı konusunda benim bir bilgim yok, herhangi bir örneği de yok yakın zamanda. Buna benzer bir durumda Sakaryaspor ve Ankaragücü play-off maçı oynamıştı seneler önce ama onun sadece bir seferlik olduğu konusunda açıklama yapılmıştı federasyondan. Ufak da olsa böyle bir ihtimal var yine de ama hem Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin ilk ikide yer alması, hem de Sivasspor yerine Ankaraspor'un gitme ihtimalinin peşpeşe gerçekleşmesi şu lig tablosunda çok çok zor bir durum.

Felaket senaryosu işini fazla abartmazsak lig beşincisi de Avrupada yer alacak şu duruma göre...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

Sivas ve BJK CL'ye giderse ve F5 CW olarak Uefa'ya kalsa bile Uefa'ya GS ve TS dahil 3 takım gidecek sanırım peki ya İntertot'ya kaç takım gidiyor. Bunu sormamın sebebi Braga'nın bu seneki yükselişinin İntertoto'dan başlamış olmasından kaynaklanıyor. Bunun içinde ayrı bir araştırma yapacak mısın? Misal İntertoto'dan gelipte Uefa'da başarılı olan ekipler(Braga gibi)

pclion dedi ki...

Intertoto Kupası bu sezon sona erdi, bundan sonra düzenlenmeyecek. Araştırma konusu güzel, not aldım...

Sencer Yücel dedi ki...

Yazı için teşekkürler Uğur, detayını merak ettiğim bir konuydu. Peki Cup Winner ünvanı bir şekilde bir takıma gitmek zorunda mı? Finalistlere gitmemesi durumunda yarı finalistlere verilmeyebilir diye tahmin ediyorum.

Jordi Metal dedi ki...

İntertoto'nun bittiğinden bi haberim ha :) iyi oldu söylediğin. Aslında önümüzdeki 2 sene içinde hem kulüp bazında hemde ülke bazında iyi puan yoplarsak takım sayımızında yükseleceğini düşünüyorum.En az 6-7 takım Avrupa'ya göndersek ve takımlarda planlarını oralar için yapabilse oldukça güzel sezonlar yaşarız gibime geliyor

Related Posts with Thumbnails