Galatasaray'daki Genç Oyuncu Operasyonu

Milli arada Bülent Korkmaz PAF takımından dört oyuncuyu A takıma aldı milli takım arasını da fırsat bilerek, bu oyuncular Emre Çolak, Cem Sultan, Onur Arıkan ve Berk Neziroğlu. Bu dört oyuncudan ilk ikisi alt yaş kategorilerinden beri aşina olduğumuz isimler ancak Onur ve Berk'in henüz A takım seviyesine gelip gelmediği hakkında bir fikrimiz yok. Bu bana daha çok sezon başı kampındaki oyuncu seçimi fiyaskosunu hatırlattı. PAF takım seviyesindeki ve PAF çıkışlı onlarca oyuncu varken henüz PAF seviyesinde forma giymemiş oyuncular götürülmüştü kampa. Bülent Korkmaz'ın zamanlamasındaki tezatlık ise PAF takımda oynayıp A takım seviyesinde yetenekleri ve fizik durumu olan oyuncuların hepsi milli takımlarda bulunuyor olması, bunların başında gelen oyuncu ise Serdar Eylik.

Serdar bu sezon o kadar büyük bir çıkış yakaladı ki sezon başında PAF takımın en potansiyelli 3-4 ismi arasında bile yer almazken şu anda A takıma en hazır oyuncu durumunda. Sezon başında uluslarası bir turnuvada (adını unuttum.) en değerli oyuncu seçildiğinden beri önemli mesafe katetti Serdar. Orta sahanın ortasında çevik oyunun yanında paslarıyla da etkili oluyor. Onun hakkında ayrıca bir yazı yazacağız zaten, şimdilik kısa keselim.

Serdar dışında PAF takımdan seçebileceğimiz bir diğer alternatif de Sinan'dı. O da Serdar'a benzer bir şekilde iyi çıkış yakalayan oyunculardan biri. Sezon başındaki kampta şans bulan oyunculardan biri de oydu. 1.97'lik boyuyla dikkat çekse de o dönem ne fizik olarak ne de maç tecrübesi olarak A takımla antremana çıkacak seviyede değildi, şu anda ise bu pozisyonu daha çok hakeden isimlerden biri. Şu anda U19 milli takımında bulunuyor Serkan Kurtuluş ve Serdar Eylik'le beraber.

Bu kampın yapılış nedeni ise şüphesiz Semih Kaya'nın fizik olarak Hamburg maçlarına hazır görülmeyişiydi ancak o da ümit milli takıma seçilince bu sözde operasyon "gençlere önem veren takım" ana temalı bir PR çalışmasından öteye gitmeyecek. Emre Çolak sakatlıktan yeni çıktı, Cem ise zaten yeni yeni toparlanmaya çalışıyor. Bırakın A takımı, PAF takım seviyesinde bakarsak bile formda günlerinde değiller. Siz gençlere şans vermek istiyorsanız bunu milli takım arasında değil önündeki 6 alternatifi de sakatken ligde, kupada şans vererek yaparsınız. Böyle göstermelik antremanlarla genç oyuncuya fırsat tanımış olmuyorsunuz. Zaten fırsat vermeniz gereken kaliteli oyuncular da kendi seviyelerindeki milli takımlarda oluyorlar.

Eleştirim şu anki teknik heyete gibi dursa da kesinlikle öyle değil, yönetimin en tepesinden altyapının en başındakilere kadar uzanan organizasyonsuzluktur eleştirim. Lafa gelince Servet giderse Semih oynar diye başkan düzeyinde açıklama yaparken 3 ay sonra aynı Semih'i oynatmamak adına gidip en kariyerli yabancı hücum oyuncunuzu stoper yapıyorsanız bazı şeyleri sorguluyor olmanız gerekir. 87 jenerasyonundan beri gelen bütün jenerasyonlarda bariz bir ağırlığı olan Galatasaray altyapısından Arda hariç bir oyuncu çıkarılamamış, neredeyse hepsi heba edilmişken, oyuncu kiralama politikası "köylüme jest yapayım" mantığıyla sınırlıyken 3-5 oyuncuya 10 gün antreman yaptırmak önemli bir adım falan değildir, tek söylemek istediğim bu...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

6 yorum:

Sacit Tekin dedi ki...

Aylardır yazıyoruz zaten hep dillerde GS nin alt yapı sistemi var ama A takıma 2002 den beri çıakrılan oyuncu sayısı 3-4 civarı.
Aydın'ı listeye dahil etmiyorum çünkü pek uzun bir geleceği yok.

Genel anlayış değişmedikçe bu tip alt yapı tabanlı oyuncuların kendilerini göstermeleri zor. Ortasa bir çelişki var . Şöyleki:

Teknik direktörler üzerinde ciddi başarı baskısı var. Bu şartlar altında antrenörler cesurca davranıp alt yapıdan oyuncuları A takıma alamıyorlar. Hep artık insanaların gözüne soka soka ben bu takımda oynarım diyebilenler yer alıyor.

Şimdi 87-88 jenerasyonu da dahil olmak üzere, Volkan Yaman-Ferdi-Yaser-Serkan gibi isimlerin yerine alt yapıdan oyuncu ikame edilemez miydi? Çok net söylüyorum çok daha iyileri kazandırılabilirdi, fakat genel anlayış yukarıda yazdığım gibi olduğu için ortada hiç bir şey yok.

Buna ek olarak genç bir oyuncuya forma şansı bir güven unsuru olarak değil de "bak sana forma veriyoruz iyi oynarsan ne ala, körü oynarsan bir daha zor forma şansı bulursun" mesajı altına veriliyor. Elbette direkt olarka bu cümleler sarfedilmiyor ama her türlü psikolojik etken oyuncuya bu mesajı veriyor zaten.

Bu şartlar altında zor bu gençleşme operasyonları. Galatasray futbol yönetimi için nasıl bir devrşim gerekiyor ise alt yapıya bakış açısından da öyle değişimler şart. Polat'ın "kalli ile alt yapıyı yeniden yapılandıracağız" safsatası bile başlı başına alt yapıya verieln öenmsizliğin belgesi!

Lion, bir iki düzeltme yapayım.

Serda devre arasında ocak ayında Almanya'da yapılan salon turnuvasunda en değerli oyuncu seçildi.

Arda ile beraber Uğur'da 87 jenerasyonundan.

iyi akşamlar

pclion dedi ki...

Uğur'u dışarda bıraktığımdan değil bu söylediğim, yanlış anlaşılmasın, ben inanılmaz derecede severim Uğur'u, oynamasını da çok isterim. Düzenli olarak oynayabildiği dönem malesef kısıtlı olduğu için henüz Arda kategorisinde görmemek lazım. En basitinden daha milli takım aday kadrosuna seçilmişliği yok Uğur'un, önemli bir kriterdir bu kendini ispatlamak adına.

İkincisi söylediklerinde şiddetle karşı çıktığım nokta Serkan üzerinden yaptığın yorumdur. Bu düşünceyle gidersek bugün Mehmet Topal gibi bir oyuncumuz olmazdı, Gökhan Gönül'e baktığımız gibi imrenerek bakardık sadece. Bizde nasıl olsa Mehmet Güven var, Oğuz var denmediği için çok şanslıyız. Altyapımızın iyi olması koskoca Türkiye pazarını Fenerbahçe ve Beşiktaş'a teslim etmemizi gerektirmemeli asla, işte o zaman altyapı ilüzyonuna gerçek anlamda kapılmış oluruz.

Altyapıdan çıkan her oyuncu as takımda yıldız olmayabilir ama ara eleman olarak bulundurup zamanla bu oyuncuları değiştirebilmek lazım. Ferhat Öztorun harika bir örnektir mesela, zaman zaman süre verip oluşturduğumuz bir değeri transferde kullandık. Galatasaray'da süre alabilmek için Arda Turan olması gerekmemeli her oyuncunun. Mehmet Güven de gelişimini kaydedemezse Galatasaray bir şey kaybetmeyecek, gerekirse transferde, takasta kullanılır en kötü. Hiç oynatmadan heba etmenin anlamı olmadığını söylemeye çalışıyorum...

Sacit Tekin dedi ki...

Lion selam,

Serkan Kurtuluş konusunda daha önce de burda yazım, sen tine karşı çıkmıştın, Hatta seniin duışında olaya müdahil olup "futboldan anlamadığımı" iddia edenler oldu.

Öncelikle şunu belirteyim tamamiyle alt yapı bağımlısı değilim. Şimdi örneğin gençlerden soner'in alınmasına nasıl karşı çıkılabilir ya da murat ceylan'ın antep'den. Bu tip adamlar değil ki mesele. 2-3 maç izleyince potansiyleinin Galatasaray gibi takıma yeterli olmadığı kolayca görülen Volkan, Ferdi, Yaser ve Serkan gibi adamlar için sarfediyorum bu cümleleri. BUn noktadaki eleştirim piyasadan oyuncu almayalım anlamına gelmiyor, sadece daha isabetli adımlar atılması gerekiyor diye düşündüğümden ediyorum bu kelamları.

Benim futbol görüşüm, yıllardır bu tip konulardaki tahminlerimdeki doğruluğum aslında beni bu kadar emin konuşmaya iten etken. Özetle serkan kurtuluş'un yueteneklerinin kısıtlı ve zaman içerisinde de sağ bek ya da sağ açık pozsiyonu Galatasaray gibi bir takımda doldurabilecek bir oyuncu olmadığı görüşümü halen savunuyorum.

Haa, bu denek değil ki Serkan'ın gelişmesini istemiyorum. Bir genç oyuncunun gelişmesi, o formayı sırtına bir daha bırakmayacak şekilde geçirmesi yüreğimizi titretir, daha bir heyecenla izleriz maçları. O nedenle bunları yazarken bir taraftan da yanılmayı umut ediyorum ama zor :)

Özgür Can Özcan için de benzer düşünüyorum ama çocuk dün attığı 2 gol ile 15'e ulaştı. Her ne kadar olumsuz düşünsem de en azından geçen sene dahil edilmediği yaz kampına dahil edilmesi ve kendisine şans verilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Bunlar subjektif mevzular. Farklı düşneceler normal o nedenle de Serkan konusundaki görüşlerini anlıyorum ama dedim ya tam zıt taraflardayız.

Uğur konusunda da 1-2 cümle karalayayım. Uğur'un forma şansı bulamamasının tek nedeni malumumuz sakatlık. Yoksa geçen sene muhtemelen futbol şampiyonası kadrosuna alınacaktı özellikle de Gökhan'ın olmadığı da düşünülürse.

Alt yapı konusunda bence ciddi sıkıntılar var.En basit gözlemim çocuklar belli bir futbol sisteminin unsuları olarak çıkmıyorlar basamakları. Örneğin PAF takımına bakın oyun mantalitesi tamamen bireysel yeteneklere dayalı.

Bilmiyorum bu kolay mı yani alt yapıda da bir sistem yerleştirmek. Örneğin Dennis Bergkamp'ın bir röportajnda okumuştum şöyle diyorudu: "O zamanlar Ajax'ın alt yapıları A takımın futbol mantalitesi ile eğitiliyordu. Yani A takıma çıkan bir oyuncu yılalrdır aynı futbol mantalitesi ile yetiştiği için sistem çok çabuk adapte olabiliyordu".

Bu biraz uç örnek yani Trükiye gibi 2 yılda bir hocanın değiştiği bir ortamda A takımın bile ssitemi belli değilken bunu gerçekleştirmak ama beenim düşüncem şu ki: PAF Takımlar belirli bir oyun mantalitesi ile oynamadığı müddetçe buralardan sadece bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalışan, sivrilenler bir üst noktaya çıkma adayı olarak gösterilecekler ama kimin sistem adamı, takım oyuncusu v.b gibi unsurlara sahip olduğu kısaca anlaşılamayacak. Bu mantalitenin A takkım ile aynı olmasını geçtim çünkü üste seviye de zaten istikrar yok ama bu çocukları belirli bir ssitemin parçası olmaya alıştırmak gerekitor diye düşünüyorum.

Gidin bakın PAF Takım'ın maçlarına gerçekten bir karambol futbolu oynanıyor.

Kolay gelsin...

sembolist dedi ki...

yaser-ferdi-volkan ve Aydın yılmaz(malesef-üzülerek çalışmayı sevmeyen bir balon oldğunu anladık)
yerine Cafercan-Özgürcan-Semih Kaya-Oğuz Sabankay sezon başında kadroya alınıp yeteri kadar şans bulablseydi emnim bundan daha kötü olmazdık.Transfer edilecekse,kapasitesi yüksek,takıma direk girecek çapta ve oyuna tesir edecek futbolcu olmalı.yoksa transfer yapılmamalı.Yaserin(3.sınıf futbolcu) klübeden oyunua girp,Özgürcanın kiralık verilmesi tezat değil mi?
Özgürcanın-Cafaecanın-Oğuz Sabankayın ve Semih kayanın mutlaka sezon hazırlıklarına dahil edilmesi gerekir.

mes dedi ki...

Sezon başına Emre Çolak benim Lincoln'den neyim eksik gibi bir açıklama yapmıştı demek ki kendine güveni tam o yüzden '' fırsat bu fırsat '' deyip elinden geleni yapmalı. Nitekim Emre , Cem Sultan ve Semih Kaya benim çok şey beklediğim oyuncular neler yapıcaklarını çok merak ediyorum. Umarım Mehmet Güven ve Aydın gibi abilerine çekmezler.


Aslında bu ülkede Altyapı konusunda en fazla verim alan kulüp olarak fazla söylenme taraftarı değilim , evet bende beklenti içindeyim ama kimse bu oyuncuların bir anda patlamasını beklemesin.


Bu arada ÖzgürCan 15'i buldu umarım 20'yi görücek. Bu bana biraz Semih'i hatırlatıyor o da İzmirspor'da kendini göstermişti ama 2-3 yıl yine sabretti şimdi sırtı dönük oynayabilen Tr'de ki en iyi forvet. Ben ÖzgürCan'dan çok ümitliyim.


Bu arada Lion şu yazı tipini biraz kalınlaştırırsan çok sevinirim :)

raul dedi ki...

Senelerdir manager oyunlarında ilk cem sultanı transfer ederim bir takımda forvet ihtiyacım varsa.A takıma çıksın yada hazırlık maçında bi oynasında dünya gözü ile göreyim şu çoçuğu:)

Related Posts with Thumbnails