Fernando Meira & Casio Lincoln & Zenith

Son günlerde Galatasaray'da gündem Zenith'in Meira ve Lincoln'e yaptığı teklif. Herkes bir şeyler söylüyor, kimi satılmasın diyor, kimi sezon sonu beklensin diyor, kimi hava alanına ben bırakırım diyecek kadar usanmış Meira'dan. Ara ara yazılarda değinsem de detaylı bir değerlendirme için transfer detayları biraz daha netleşsin istedim ancak o kadar farklı açıklamalar ve haberler geliyor ki hangisi doğru, insanın karar vermesi zor. Önümüzde yaklaşık 10 güne yakın bir süre var Rusya transfer döneminin kapanmasına, transfer o güne kadar sarkar diye tahmin ediyorum.

Fernando Meira'nın transferi gerçekleşmeye yakın duruyor görünüşte, Lincoln'ün en azından şimdilik satılması olası değil gibi. Galatasaray'da beklenilen rolü doldurmakta sıkıntı çeken Meira'ya 7 milyon euro gibi iyi bir teklif gelmişken yönetimin bunu değerlendirmemesi zor gözüküyor. Bu konudaki tek engel Kocaelispor maçında sakatlanan Servet Çetin ve Emre Güngör'ün uzun süreli sakatlıkları. Servet'in Mayıs başına kadar hazır olması zor, Emre Güngör'ün de en az 1 aya ihtiyacı var. Ayrıca Emre'nin Euro 2008 sonrası geçirdiği sakatlık sayısı ve tekrarlar dönse bile sağlıklı kalıp kalmayacağı konusunda soru işaretleri bırakıyor akıllarda. Bu sebeple Meira'nın satılması demek stoper rotasyonunu en azından bir aylığına Emre Aşık, Hakan Balta ve Semih Kaya'ya emanet etmek demek.

Peki bu risk alınmalı mı? Genel hava alınmaması gerektiği yönünde ama ben bu süreci Semih'in götürebileceğine inanıyorum, hatta bu şans verilirse ilk 11'deki yerini bir daha bırakmayacağı iddiasındayım. Ancak şöyle bir durum var ki her Galatasaray taraftarı laf geldiğinde gençlere şans verilmesini desteklerken yaptığı ilk kritik hatada yönetimden, kaptana, Semih'e kadar eleştirilerini eksik etmeyecektir, genel hava bu yönde. Bu sebeple riski göze almak istemeyebilir yönetim, tam bir değnek meselesi anlayacağınız. Bir maç Meira'nın, Semih'in ve bir çok oyuncunun kaderini değiştirdi belki de, Kocaelispor maçı bu açıdan da unutulmazlar arasına girdi, en azından benim hafızamda.
Bir de işin Semih Kaya yönü var elbette. Bazı anlar olur, bir genç futbolcuya şans gelir kadro durumu gereği. Eğer o gün o oyuncuya şansı vermezseniz bir daha o oyuncuya forma verme fırsatınız olmaz. Bunu Serkan Kurtuluş için de dile getirmiştim. Bölgesindeki devşirmeler dahil 4 oyuncu sakatken bu oyuncuya bir dakika dahi süre vermiyorsanız siz bu oyuncuyu kadroda düşünmüyorsunuz demektir. Aynı durum şimdi Semih Kaya için geçerli. Ayrıca Semih'in Serkan'dan daha hazır bir oyuncu olduğunu eklemek lazım, hem kalite hem de fizik durumu olarak gerçekten üst düzey bir oyuncu, bunu oynama fırsatı bulursa net bir şekilde görecek herkes. Eğer bu sürede düzenli forma şansı bulabilirse Dünya Kupasında A milli takım kadrosunda dahi görebiliriz Semih'i. Büyük Kaptan'dan beklentim bu şansı Semih'e vermesi.

Zenith'in Meira dışında Lincoln'le de ilgilendiği, 8 milyon euro'luk bir öncü teklif yaptığı konuşuluyor. Lincoln'ün bu sezon gösterdiği form grafiğini ve taraftar nezdindeki kredisini düşündüğümde bu transferi olası görmediğimi açıkça söyleyeyim, en azından şimdilik. Bülent Korkmaz'ın yerli ağırlıklı bir yapı oluşturacak gibi gözüküyor, bu da Lincoln üzerine bir takım kurulmayacağını gösteriyor bizlere. Sezon sonu olsa bu transferi bu açıdan olası görebilirdim ama sezon ortası yerine oyuncu koyamayacakken takımın 10 numarasını gönderilemez, an itibariyle dokunulmaz oyunculardan Lincoln. Gerisini bekleyip göreceğiz...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

Sinan Kolat dedi ki...

burada Murat Akca'ya da bir parantez acalim, yanilmiyorsam sakatlanmis ve ameliyat olmustu. O ne halde mesela?
Bir de kupada oynadigimiz Ankaraspor macinda Murat mi oynamisti Semih mi?

firat selcuk dedi ki...

en son haberler transferin olmadıgı yonunde.. ben de gidecegini dusunup yazmıstım bir seyler ama olmadı..

pclion dedi ki...

Yazını gördüm franchi, hatta resmi aynı kullanmışız, değiştirmek zorunda kaldım. :)) İki haberin de doğruluğu şüpheli, o yüzden olasılıklar üstünden gittim zaten. Dediğim gibi, bence son güne kadar belli olmayacaktır, satacaksa bile bu sürede Bursa ve Hamburg maçlarında oynatmak isteyecektir yönetim Meira'yı.

Sinan, o maçta forma giyen Murat'tı ama golde hatası vardı galiba. :) Semih'in kapasite ve son durum olarak Murat'ın önünde olduğunu düşünüyorum, hatta Sinan bile ondan önce A takıma çıkabilir. Çok geliştirdi kendini bu sene...

alessandro del piero dedi ki...

anlamadığım konulardan biri de takıma yeni yükselmiş bir gencin yaptığı en ufak hatada giyotine gönderilmesi ve ona şans veren adamın büyük bombardımana maruz kalması.. yahu bu meira dediğimiz adam sene başından beri hem de kritik diyebileceğimiz ona yakın hata yapmadı mı? onu geçtik oynadığı tek bir maçta olsun klişe tabirle ruhunu koydu mu sahaya, helal olsun dedirtti mi kendine? hayır, e o zaman bunca tecrübeye sahip bir adama dahi bu denli tahammül ediliyorsa gencecik insanlar niye hemen harcanırlar ki? ben aslında böyle konularda olayı art niyete vermek istiyorum, gerçek bir galatasaraylı'nın kendi altyapısından yetişmiş bir insanı kolayca gözden çıkarabileceğini sanmıyorum, öyle yapacak olanlar ya galatasaray düşmanıdır ya da karacahillikte zirve yapmış gereksiz kişilerdir.. ha bu yazdıklarımla aydın'ı ya da mehmet güven'i savunuyor değilim, onlar zaten yeterince başarısız oldular gözümde, bahsettiğim durum hiçbir şans alamayıp ya kritik bir hata yaparsa sanrısıyla bir kere olsun kendini gösteremeyen futbolculardır..

Sinan Kolat dedi ki...

semih-murat-sinan karşılaştırmasını yapacak bilgim yok ama yamulmuyosam golü korner veya yan toptan yemiştik, hatası olabilir ama çok temel bişi olduunu zannetmiyorum. Hele de Meira'nın Bordeaux maçında yaptığını düşününce Murata olabilir böyle hatalar demek lazım

Sinan Yılmaz dedi ki...

Murat çok savruk oynamıştı o Ankaraspor maçında. Golde ki hatası ise mükemmel bir timing ve zıplama yeteneği olan De Nigris'e kafa vurdurması.
Kale sahası içine gelen ortaya çıkmayan Aykut, nispeten daha zararsız bir stoperi tutan Servet ne kadar suçluysa Murat'ta o kadar suçludur.

Adsız dedi ki...

Bugün "galatasaray'ın ta kendisi","galatasaray ruhunun vücut bulmuş hali","büyük kaptan" dediğimiz kişinin de semih/murat yaşlarında onların tecrübe seviyesinde hem de o günün şampiyonlar ligi çeyrek/yarı final seviyelerinde sahaya sürüldüğünü unutmamak lazım.Kahramanlar normal zamanlarda değil en çetin şartlarda ortaya çıkar.Bugün efsanevi bir kariyeri varsa o maçların da çok büyük payı vardır bunda.

Ayrıca Meira'nın yaşı ve ona sunulan parayı bir daha kolaylıkla bulma şansımız yok bence.Bu adamın bu yaştan sonra Maldini/Baresi vb. olma şansı yok sanırım.Evet kariyerli ve mühim bir oyuncu ama daha fazlası değil.Geldiğinden beri de partneri Servet ile defansif açıdan birbirlerini tamamlayıcı değil benzer nitelikli oyuncular olması sebebiyle giderilemeyen bir uyumsuzluk var.Asıl fark yaratacak hücum katkısını da tam olarak verimli kullandığını göremiyoruz.

Bu unsurlar ve 7 milyon € gibi bir para sebebi ile Meira'yı gönderip Semih'i koymak bence kaybetme olasılığı düşük ama potansiyel getirisi gayet yüksek bir hamle olur.Sonuçta Meira'nın sezon başından beri süregelen bireysel hatalarını düşünürsek Semih istese de ondan çok daha kötü olamaz bu açıdan.Geçen yıl benzer bir kumarı (bknz:mehmet topal) oynadık ve 6-7 milyon € ve belki gelişimine göre daha da fazlası edebilecek bir oyuncu kazandık.Zaten bir kere potansiyelini sahaya yansıtıp kendini taraftara kanıtlarsa (bkmynz:mehmet güven) çok büyük sıkıntı yaşamayız ve gerisi de gelir.Yansıtmasa da Meira'dan çok kötü olamaz sanırım.

Kısmen benzer unsurlara dayanarak çok sevdiğim ve bu takımı/camiayı çok sevdiğine inandığım Lincoln'ün de gidişine zor da olsa onay verilebilir.Belki kısa vadede sıkıntı çekeriz ama bu takım uygun taktikle lincolnsüz de şampiyon olabilir/oldu.

Sinan Kolat dedi ki...

Ben de gençlerden yanayım, finrod'un değindiği nokta da çok doğru. O gençlerin psikolojilerden anlayacak, direk empati kuracak ve doğru tellere basıp (eğer gerçekten potansiyelleri varsa) onlardan yeni Cesur'lar, Servetler çıkaracak kişi ile çalışıyorlar. Ben ne Meira'nın ne de Servet'in bu takımda çok uzun kalacaını zannetmiyorum. O yüzden en geç 2010-2011 sezonunda ilk 11imizdeki defans kurgusunu Emre Güngör (ki genelde kendisini çok severim, bu ara oynayamamadan dolayı hatalar yaptığını düşünüyorum) ve Murat-Semih'ten olacağını düşünüyorum, umuyorum.
Lincoln de bence sezon sonunda gider, Bülent'in oynatacağı takımda kalacaksa o takımın karakterine uyması lazım. Savaşçı, yüreini ortaya koyan ve istikrarlı... Takımın karakterinin bu yönde gelişeceğini düşünüyorum, o yüzden ya alışır ya da gider diye düşünüyorum. (Bu kadar yazdım, bari kendi bloguma entry girseydim diye aklımdan geçirdim) :)

Gala's dedi ki...

transferin son gününde meira satılmalı görüşündeyim. hakan balta ve semih ile orayı götürebiliriz.emre güngör ise sanıldığı kadar uzun sakatlık yaşamayacakmış.

Sinan Kolat dedi ki...

@PCLion
Benim bilgi eksikligimden dolayi, seninle ortak bi yazi yazmak istiyorum bloga, Murat-Semih-Sinan ve belki de diger A takim ve PAF gencleri hakkinda
O yuzden bir mesajlasma platformuna gecebiliyo muyuz bunun icin?

pclion dedi ki...

Sinan hocam,

Öğrenmek istediğin bir şeyler varsa bildiğim kadarıyla cevaplamak isterim elbette. Mail adresim orda yazılı, mail yoluyla da denk gelirsek msn yoluyla da konuşabiliriz. Güzel bir yazı yazarsın umarım...

Related Posts with Thumbnails