Did You Know #4: Galatasaray & Fenerbahçe

Şampiyonlar Ligi çeyrek finalistlerinin belirlendiği haftadaysak bu haftayla ilgili bir anektod olmalı elbette. Son 10 sezonda Avrupanın büyük ligleri dışında kalan (İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Hollanda, Portekiz) liglerde mücadele edip Şampiyonlar Liginde çeyrek finale yükselebilmiş üç takımdan ikisinin Galatasaray ve Fenerbahçe olduğunu biliyor muydunuz? Eğer dün akşam Panathinaikos dün akşam kendi sahasında bir beraberlik alabilseydi bu başarıyı ikinci kez tekrarlamış olacaktı.

Fenerbahçe (Turkey)
2008
QF - Lost to Chelsea 3-2 Agg.

Panathinaikos (Greece)
2002
QF - Lost to Barcelona 3-2 Agg.

Galatasaray (Turkey)
2001
QF - Lost to Real Madrid 5-3 Agg.

Türk futbolu hakkında onlarca olumsuz veri ortaya dökebiliriz, saatlerce konuşabiliriz ama önemli bir gerçek var ki Türk futbolunun kendisi olmasa da en azından bazı takımlarımız ciddi aşama kaydettiler. Galatasaray'ın 96-02 arasındaki altın çağı bu vizyon gelişiminde en önemli etkendi elbette. Bu başarıları kalıcı hale getirmek dillere pelesenk olmuş bir klişeye dönüşse de bunun o kadar da kolay olmadığını yukardaki tablo bizlere gayet iyi özetliyor. Ligimizi belli bir seviyenin üstüne taşımadan sürekli o seviyede tutunacak bir takım yaratmanız mümkün değildir, bunu anlaması gerek öncelikle Türk futbolunu yönetenlerin.

Sadece Türkiye açısından bakmak da büyük resmi gözden kaçırmak olur, bunun bir de uluslararası boyutu var. Bu seviyeye son 10 yıldır sadece 3 takımın yükselebilmiş olması büyük liglerin yerlerini sağlamlaştırmak adına ne kadar büyük bir atılım içinde olduğunun göstergesi zira 93-99 yılları arasında çeyrek finale diğer liglerden tam 9 kez katılım olmuştu. (93teki 8 takımlı ilk grup denemesini de sayarsak Galatasaray'la beraber 10 ediyor.) Bu da işlerin eskisinden çok daha zor olduğunu gösteriyor bizlere. Kendimize dev aynasında bakmadan önce etrafımıza bir baksak hiç de fena olmayacak sanki...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Bencede çok haklısınız ama Hollanda ve Portekiz liglerini büyük ligler kategorisine koymanız biraz saçma olmuş, bizim ligimiz özellikle hollanda liginden çok üstün ve pahalı bir lig. Portekiz ligi ilede aynı seviyede hatta daha üstün. Benim ligimiz karşılaştırdığım ligler Almanya ve Fransa ligidir. Lyon ve Bayern hariç hiçbir farkları yoktur ligimizden kanımca..

Related Posts with Thumbnails