Barış Özbek

Maç yorumlarında Barış Özbek'le ilgili fikrimi sormuş bazı okuyucularımız, isteği geri çevirmemiş olalım. Benim gördüğüm kadarıyla Barış'ı beğenme ya da beğenmeme konusundaki tavır tamamen Barış'tan ne beklediğinizle alakalı. Defansif orta sahaya yardımcı olan bir eleman olarak mı görüyoruz Barış'ı, yoksa sağ taraftan etkili bindirmeler, ortalar yapması gereken bir oyuncu mu?

Bana göre Barış'ı bunlardan ikincisiymiş gibi değerlendirirsek yanlış yaparız. Barış sözde sağ açık etiketiyle gelmiş bir oyuncu olsa da Galatasaray'da oynadığı 1.5 sezonluk süreçte gördük ki Barış orta sahada sertliği sağlama ihtiyacı hissettiğinizde kullanabileceğiniz bir rol oyuncusudur, daha fazlası değil. Galatasaray'da bu görevi hakkıyla yapabilecek oyuncu sayısının kısıtlı olması (Topal, Linderoth, ?) zaman zaman onu fazla ön plana çıkardı, insanlar da ondan daha fazlasını beklediler. Hayır, Barış Özbek her sezon 5 gol, 10 asist yapacak bir oyuncu değildir, gelişimine devam eden bir oyuncu olmasına rağmen muhtemelen de olamayacak. Siz ondan takım kötü giderken sorumluluk alıp iki oyuncuyu ekarte ederek muz orta kesmesini ya da etkili bir şut çıkarmasını beklerseniz hayal kırıklığına uğramanız kaçınılmazdır.

Barış'ın yararlı olabilmesi için ilk önce hücum aksiyonlarının doğru şekilde işlemesi gerek. Onun görevi de bu aksiyonların devamının gelmesini sağlamak, rakip defanstan dönen topları kazanıp tekrar ön tarafa iletmek, top rakipte kaldığında enerjisiyle onları rahatsız edip en kısa sürede tekrar topu kazanmak. Bunun yanında ara ara kaleyi bulan şutlarıyla rakip savunmaya tehdit oluşturmak. Barış Özbek'in iyi yaptığı işler bunlar.

Kişisel gelişimini ise özellikle vurgulamak lazım. Türkiye'de yetişmiş oyuncularda kolay kolay bulamayacağınız bir iş disiplinine ve saygısına sahip Barış Özbek, aynı Hakan Balta gibi. Bu oyuncular kapasitelerini sonuna kadar zorluyorlar, eksik yönlerini tamamlamaya çalışıyorlar. Hem Almanya'da hem Türkiye'de antremanlar dışında sırtına ağırlık alıp sabah koşuları yaptığını anlatmıştı bir röportajında. Teknik becerisinin en üst düzeyde yer almak için yeterli olmadığını, bunu fizik gücü ve kondisyonuyla kapatmak zorunda olduğunu söylüyordu. Sırf bu disiplini sebebiyle oynatılması gerektiğini söylemiyorum ancak kulüpler için bu tip gelişime açık oyuncular tercih sebebidir, verdiğinizden daha fazlasını hem performans olarak hem de ilerde maddi olarak alırsınız.

Barış Özbek'in Galatasaray'a maliyeti yalnızca 100 bin euro'ydu, aldığı ücret ise arkadaşlarının oldukça altında. Bildiğim kadarıyla talipleri de olan bir oyuncu Barış, bunu da Galatasaray kariyeriyle oluşturdu. Giderse de Galatasaray'a hatrı sayılır bir bonservis bedeli bırakacaktır. Birçok kişinin gönlünden o bölgede aynı görevde daha üst düzey bir oyuncu geçiyordur, bir Appiah belki bir Nuri Şahin, buna saygım var ancak kadronuzdaki bütün oyuncuların bu kalibrede olması Türkiye şartlarında her zaman mümkün değil. Barış Özbek gibi fizik kapasitesi yüksek, zaaflarını bilen ve bu yönde kendini geliştirmeye çalışan oyuncuları da doğru kullandığınız takdirde beklediğinizden de iyi verim alabilirsiniz. Galatasaray özelinde bakarsak bol ofansif orta sahalı bir düzende oynayan bir takım için her zaman bulundurulması gereken alternatiflerdendir Barış. Benim düşüncem kısaca böyle!

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

8 yorum:

Adsız dedi ki...

hocam dusuncelerini açıkladıgın için sağol.dun overrate yorumunu yapan bendim.dun maç siniriyle biraz agır bir yorum olmus.aslında barıs deplasmanda oynadığımız herta berlin maçındaki gibi oynarsa oldukça yararlı bir futbolcu.ama dunku kızgınlıgın temel sebebi,kendisinin hucum vasıfları çok iyi olmamasına ragmen anlamsız hareketlere girişmesi.kendisi uygun bir duzende iyi işler yapabilcek durumda olmasına ragmen takım suan kotu oldugundan yapmaya çalıstıgı ama yapamadıgı işler sırıtmakta.aslında dusuncelerimiz senle çogunlukla örtüsüyo.ama ben genede düşüncelerimi detaylı olarak belirtmek istedim.
saygılar

sembolist dedi ki...

Barış'ın fotbol tarzını ve mantalitesni ilk günden itibaren Gattuso'ya benzettim.ikisi de güçlü bir pres ve oyunu sıkıştırma yeteneğine sahip.topla fazla maceray girmeddikleri ölçüde her zaman standart bir oyun tuttrurular.
Galatasaray özelinde Barış'ı ele aldğımızda şu sonuç çıkar.takımda lincoln-kewel-arda-baros varken en yüksek seviyede verim alınıyor barış'dan.Fakat topla oynama noktasında yeterli oyuncu ve düşüncenin eksililği olduğu anlarda(eskişehir maçında Baros ve Lincoln'ün yokluğu) Barış'ın her kazanıp attğı pas kaybedilince '' düz futbolcu'' yaftasına tabi tutuluyor.tıpkı Kaka-pirlo-seedorf öçgenindeki eksiklik ve aksaklıkların Gattuso'yu gereksiz ve çok hata yapan futbolcu statüsüne soktuğu gibi.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Haddini bilerek oynasın,canımı yesin.Koşsun,bassın,ısırsın,top kessin,topları toplasın.Çalımmış,şutmuş,bu tarz şeylere girmesin.Yeteneği yetmiyor...

Adsız dedi ki...

Ayrıca herkesin atladığı birşey var: Maç sonunda bacaklarım titriyor diyecek kadar koşan, çalışan bir oyuncudan, milimetrik paslar, iyi top hakimiyeti vs bekleyemezsiniz. Özellikle ikinci yarı dakikalar ilerledikçe. El insaf. Lincolnü bu kadar koşturun, bakın bakalım topla dribling yaparken dizleri kendi kendine kırlıyor mu, kırılmıyor mu.

selaminko dedi ki...

ben kendisinden hiç hazzetmem. düşüncelerimi de şurada yazdım zaten.
http://selaminko.blogspot.com/2009/03/bars-ozbek.html

kutay dedi ki...

barışın kötü şutlarında barısa kızılmamalı. özellikle hamburg macında tüm şutları barıs cekti. cünkü geriye kalan topcular sorumluluk almaktan korkar hale geldi. kaleye vurmadan gol olmuyor. eğer sürekli pas yaparsan gol atamazsın. barışın şutlarına o gözle de bakılmalı.
her taraftar kendı takımınında bir kaka'dan önce bir gattuso ister herhalde.ne mutlu ki bizde var bir tane gattuso

morientes dedi ki...

Gerek postun kendisi, gerek yorumlar gerçekten çok güzel özetlemiş barışı. Mücadelesiyle takımın önemli bir oyuncusuyken, gereksiz aldığı risklerle bazen hakikaten taraftarın sinirini zorlamıyor değil. Bir de kendisini sevmeme rağmen atlamamamız gereken bir mevzu da aldığı faullerde olayı fazla abartması ve hakemle çok fazla oynaması. Düşüncem şudur ki, eğer saha içindeki bu karakterini düzeltir ve bir miktar da hücum yönünü geliştirirse gerçekten başarılı olacaktır.

Gala's dedi ki...

barış çok beğendiğim bir oyuncu. alman milli takımına çıkabilecek 3 oyuncudan birisi olarak göstermiş Löw.Alman milli takımına geçesiye kadar Gs de kalırsa çok iyi piyasa yapar.

Related Posts with Thumbnails