Arda Turan & Bayern

Arda ile ilgili duyumunu AcetoBlog'a yazmış sevgili Okay Karacan. Beklediğim bir haberdi bu zira benzer haberler İngiltere taraflarından da geliyordu. Euro 2008'deki maç alan performanslarından sonra büyük liglerin dikkatini çekmeyi zaten başarmıştı Arda, milli takım ve Galatasaray'daki performansıyla artık iyiden iyiye Avrupa radarına girdiği biliniyordu. Arda en fazla 2010'a kalır diyordum, sanırım o zamana kadar bile kalmayacak.

Bayern, Arda adına çok doğru bir tercih olur bana kalırsa. Pek bilinmeyen bir anektodtur ama Bayern Arda'ya daha 16 yaşındayken teklif yapmış, Galatasaray o dönem bu teklifi reddetmişti, eski de olsa bir mazisi var bu ilginin. Herkes Ribery ile beraber oynayacak diyor ama bence Bayern'in Arda ilgisi Ribery'nin yerini doldurmak amaçlı. Ribery ayrılmak istediğiyle ilgili açıklamalar yapıyor zaman zaman. Geçenlerde Rumennige "Burası Bayern, gitmek isteyeni tutmayız." minvalinde bir açıklama yapmıştı zaten, Arda haberlerinin bunun üzerine gelmesi kesinlikle tesadüf değil. Ribery için Bayern'in 40-45 milyon euro civarı bir bonservis isteyeceği konuşuluyor, en önemli aday da Real Madrid gibi gözüküyor. Eğer bu transfer gerçekleşirse Galatasaray'ın Arda için beklediği 20 milyon üstü teklif Bayern'den gelebilir. Geçtiğimiz günlerde Adnan Polat'ın "Altyapı çıkışlı bir oyuncumuzu satabiliriz." açıklaması da bu haberlerle örtüşüyor.

Birçok kişi "vay efendim, Arda nasıl satılır?" muhabbetine girebilir, saygım var ama oyuncu satışının futbol kültürümüzde hala en büyük günah sayılmasının ülke futboluna büyük zarar verdiğini düşünen biri olarak Arda da dahil olmak üzere hiçbir oyuncunun yerinin doldurulamaz olduğunu düşünmüyorum. Galatasaray doğru hamleleri yapabilirse Arda'nın boşluğunu gayet iyi kapatabilir, üstüne kâra bile geçer. Dünyanın en popüler ligleri arasında İtalya'nın bile önüne yazılan Almanya'nın en büyüğü Bayern bile gerektiğinde en önemli oyuncusunu gönderebiliyor, Fransa'da Lyon sattığı her oyuncunun yerini doldurabiliyorken bizim Türkiye şartlarında böyle bir lüksümüz olduğunu hiç sanmıyorum. Eğer bu oyuncuları kadroda tutmakta ısrarcı olursanız o jenerasyonun ömrü dolduğunda 2002-2006 arasındaki Galatasaray gibi olursunuz. Biz bunları daha önce yaşadık, aynısını tekrar yaşamaya gerek yok. Türkiye gibi bir ülkeden çıkıp Avrupa'da kalıcı ve sürekli başarı elde etmek çok zor bir olay ve bunu yapabilmeniz için transfer girdisi elde etmeniz şart, bunu kabullenmemiz gerekli ilk önce.

Bunun dışında Arda Turan eğer belli bir süre daha Galatasaray'da kalırsa gelişimi bu şekilde devam etmeyecektir, motivasyonunu da kaybedebilir bunun üstüne. Takımda ağırlığı arttıkça Arda'nın pek de istediğimiz yönde ilerlemeyeceğinin sinyallerini aldık son dönemde, hem o hem de Galatasaray için en yararlısı doğru zamanda Arda'yı büyük bir Avrupa kulübüne göndermek olur. Bugün Arda Turan'ın piyasa değeri Quaresma kadar etmiyorsa bunun sebebi Arda'nın kendisi değil eksik olan referanslarıdır. Biz bu oyuncuları kendi ligimizde tutma konusunda ısrarımızı sürdürdükçe, anlık tepkileri göze alamayıp oyuncuların turşularını kurmayı daha makul bir seçenek olarak gördükçe bugünün Arda'sı, yarının Batuhan'ı, Semih'i öbür günün Ahmet'i, Mehmet'i olacaktır...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

Temur dedi ki...

Uğur teklif keşke senin dediğin gibi 20 üzeri olsa. Öyle bir teklife kim olsa bonservisi verilir. Malum mali kriz. Ama kim ne derse desin sadece Galatasaray'ın değil Türkiye Lig'inin en iyi oyuncusu olan Arda'yı eğer 12-13 altı bir teklif gelirse satmamalı yönetim.Böyle bir satış gelecekte olacak oyuncu ihraçlarında piyasanın belirlenmesinde etkin olacağı için çıtayı düşük tutar. Arda'nın 20m üzeri bir fiyata Avrupa'ya gitmesi yarın öbür gün Galatasaray'dan bir oyuncu istenildiğinde teklifin 3-4'lerden değil minimum 8-9'lardan başlamasına neden olur.

Ögeday Karabulut dedi ki...

Ben de bu transfere olumlu bakanlardanım(tabii ki uygun bir bedel karşılığı) fakat işin bir de şu boyutu var:

-Ribery şu an B.Münih'i sırtlayan iki üç isimden biri hatta zaman zaman tek isim. Arda, Ribery'nin yerine giderse Almanya'ya, taraftar ondan olağanüstü şeyler yapmasını bekleyecek. Arda'nın bunu kaldırabileceğine inanıyorum fakat bir yandan da bu baskı ile canından bezdirilmesi ihtimali biraz korkutuyor beni.

bilog dedi ki...

20M ve üstü çok zor. En fazla 13-14 eder Arda. Burda sadece yeteneği değil oynadığı lig falan da devreye giriyor. Bence 13-14 gibi bir fiyat gayet iyi. Hatta bu fiytat verilirse ve kabul etmezsek yıllar geçtikçe fiyatı düşer. O yüzden kabul edilmeli.

pclion dedi ki...

20 ve üstü iyimser bir tahmin elbette ancak 13 Arda için minimum bile değil. Yaz transfer döneminde Newcastle'ın bu civardaki teklifi reddedildi. Bayern Ribery'den beklediği bonservisi alabilirse gözünü karartıp bu fiyatın üstüne rahatlıkla çıkacaktır. Eğer bu fiyatlarda olmazsa Arda bence bir sene daha bekletilir, en azından Dünya Kupasına kadar...

alessandro del piero dedi ki...

birincisi bayern başkanı rummenige ribery'nin ayrılmasına izin vermeyeceklerini söylemişti dün.. kontratının 2011'e kadar sürdüğünü ve böyle harika bir oyuncuyu hiçbir şartta bırakamayacaklarını ifade etmişti. muhtemelen tam tersi yönde açıklamaları medyanın akıl çelme çabaları olabilir.. ki linki de burda:

http://www.goal.com/en/news/15/germany/2009/03/04/1138758/karl-heinz-rummenigge-ribery-staying-put

bunun dışında, evet altyapıdan yetişen oyuncular önemli gelir kaynakları olmalıdır takımlar adına.. günümüz şartlarında bu gelir kapısını sırf geleneksel düşünceler yüzünden kapama çabası çok da rasyonel değildir ve dediğin gibi takımlar için kısır döngüler oluşturduğu gibi o oyuncuların da körelmesine yol açabilir. yalnız tam burada ince bi ayrım var bence, o da bayrak adam durumu..

galatasaray'ın tarihinde hepimizin bildiği gibi çok sınırlı sayıdadır bu oyuncular, taraftarın taptığı, takımının lideri ve kanının son damlasına kadar savaşma ruhuna sahip kişiler.. benim bildiklerim metin oktay'dır, bülent korkmaz'dır ve gheorghe hagi'dir.. belki daha eskilerde de vardır önemli isimler ama ben bilmiyorum açıkçası.. elbette hakan şükür de, gheorghe popescu da, suat kaya da, kubilay türkyılmaz da, cevat prekazi de büyük oyunculardır ama ilk saydıklarımın mertebesine erişememişlerdir, öyle olmak çok zordur çünkü.. bayrak adamlar sözkonusu olduğunda satıp da para kazanma opsiyonu sanki yoktur ortada, farklı bi boyuttur çünkü o. en başta o adam gitmek istemez zaten, bu kulübü, onu babası annesi kadar çok seven bu taraftarı bırakmayı istemez ki. futbolu bıraktıktan sonra bi gün kendi formasının metin oktay'ın, bülent korkmaz'ın yanında tribünde asılıp "bu hayat burda biter" yazacağı hayalinden nasıl büyük olabilir ki avrupa'da da kendini kanıtlama çabası.. bence tam da arda turan o çok sınırlı sayıda futbolcuya nasip olan bayrak adam olma şansına hagi'den sonra en yakın oyuncudur.. belki mehmet topal'ı, servet'i, hakan balta'yı, hatta mümkün olsa sabri'yi ve benzerlerini elden çıkarmalıyız, hem o oyuncular hem kulüp açısından.. ki yeterince gelir de sağlanır bu şekilde.. ama iş arda'ya gelince, bence bi durup düşünmeliyiz.. bugün bi kaka bile doğuştan milanlı olmamasına rağmen teklif edilen onca paraya rağmen, dünyanın en iyi liginde oynama şansına rağmen hatta yönetimin dahi satışına izin vermesine rağmen kendisini çok seven tarftarı bırakamadı, gitmedi.. milan tarihinin en büyük on oyuncusundan biri bile değil belki o, ama fark etmez şu anki takımın bayrak adamı.. ama bizim arda'mız çok farklı, her bir galatasaray taraftarı için ya bi abi, ya bi kardeş, ya bi evlat ya da en yakın dost o.. tüm rasyonaliteye, kulüp çıkarına, avrupa hayaline şuna buna rağmen arda galatasaray'da doğmuştur ve ölünceye kadar burda kalmalıdır.. bülent korkmaz'ı bile geçip ikinci metin oktay olacak adamdır çünkü o.. gerisi teferruattır..

Adsız dedi ki...

Porto'yu örnek almak lazim bence.
Her sene pahali oyuncu satip arkasina ucuz ama kaliteli oyuncu aliyorlar.

selaminko dedi ki...

"Dünyanın en popüler ligleri arasında İtalya'nın bile önüne yazılan Almanya'nın en büyüğü Bayern bile gerektiğinde en önemli oyuncusunu gönderebiliyor, Fransa'da Lyon sattığı her oyuncunun yerini doldurabiliyorken bizim Türkiye şartlarında böyle bir lüksümüz olduğunu hiç sanmıyorum." Burasına tamamen katılıyorum. Ama şöyle bir sorun var. Diğer takımlar ismi sayesinde o bölgeyi doldurabiliyorlar. Ülkemiz takımlarının da bi tanınmamışlık, bir güvensizlik sorunu oldugunu biliyoruz maalesef.

Çift Kaşarlı Tost dedi ki...

@ Nevzat

Yorum cok dogru ancak unutmamak lazım ki Porto ve diger Portekiz ekipleri surekli Brezilya'dan oyuncu devşirip Portekiz'li statüsünden oynatıyorlar, keske Azerbaycan ve diger Turki cumhuriyetlerde Brezilya'daki gibi yetenekler olsa diye dusunmeden edemiyor insan...

Gala's dedi ki...

her oyuncunun yeri doldurulabilir ama her insanın yeri doldurulamaz.arda satılırsa orada bizden daha başarılı olamaz.arda burada kalbi ile oynayan gerçek bir gs li. biz sadece bir oyuncu değil bir lider bir ateşleyici satmış oluruz. arda bu takımda bülent korkmaz gibi metin oktay gibi olacak. idol olacak. uA olarak, ardayı satanı biz de satarız.

pclion dedi ki...

Bir oyuncunun efsane oyuncu olması için kariyerinin sonuna kadar burda oynaması gerekmez. Metin Oktay gibi demişsin ama unutulmamalı ki Metin Oktay da Palermo ya transfer olmuştu zamanında.

Ayrıca Arda diğerlerinden farklı bir oyuncu, Avrupaya giderse çok başarılı olacaktır, bundan eminim. Her olguyu kalple, ruhla tanımlamamak lazım. Arda Turan iyi bir oyuncu olduğu için böyle oynayabiliyor, sadece Galatasarayı sevdiği için değil. Bu oyuncuların Galatasarayda oynamak için milyon dolarlar aldığı unutulmamalı. Ardadan önce Galatasarayın çıkarlarını düşünmeliyiz.

Gala's dedi ki...

biliyorum metin oktayı'ın gittiğini. ama o da yapamadı geri geldi palermo da o kadar kötü oynamasa da buradan uzak kalamadı. arda elbette gidecek her ne kadar istemesekte kulüp çıkarlarınca satılacak. eğer illaki gidecekse burası İngiltere olmalıdır.İspanya daha klas bir lig. yanlız arda feldkamp dan öğrendiği sertliği,savunmayı ingiltereye yansıtırsa çok başarılı olabilir. eğer ingiltreye liverpool-manutd-chelsea veya arsenale gitmeyecekse de hiç gitmesin bence. diğerlerinin gs den büyük olduğuna inanmıyorum.
ama ardanın gerard liverppolda ne ise(herşeye rağmen satılmıyor) barca için puyol ne ise real için raul,casillas ne ise manutd için giggs ne ise bizim içinde o olmasını istiyorum.
dediğiniz gibi 20 milyon euroların üstüne çıkılırsa düşünülecektir elbette.

Related Posts with Thumbnails