Eboue & Keita: Gemi Sağa Mı Çekiyor Kaptan?

Emmanuel Eboue ve Abdul Kader Keita... Eboue zaman zaman kritik hatalar yapsa da her daim beğendiğim bir adamdır, Türkiye'de eksikliği çekilen fiziği sağlam bek kontenjanından yararlı olur. Çok yönlülüğü, önde ve sağ içte oynaması da cabası. Vatandaşı Keita'yı anlatmaya gerek yok. Daha bu sezon içinde Adnan Polat yönetimine tepki tezahüratı olarak adı haykırılan adam. Ayağında fazla top tutsa da, deplasmanlarda kaybolsa da iyi sağ açıktır, Kişisel tereddütlerim olsa da tribünlerde hâlâ sevilir, beğenilir. Türkiye Ligi'nde rahat iş yapabilecek adamdır. Bunlara lafımız yok da şu takımın ihtiyacı ana bölgeleri sağ bek ve sağ açık olan iki yabancı daha almak mıydı?

Dün itibariyle bu takımın ilk 11'ine yazılacak dört yabancı vardı: Muslera, Ujfalusi, Melo ve Baros. Ben puzzle'ın kalan yedi parçasına bakıyorum ve yerliler arasında oynayabilecek ilk üç isim arasına Selçuk'la birlikte Kazım ve Sabri'yi yazıyorum kendimce. Fakat yapılan iki transfer de birebir bu iki oyuncunun oynadığı bölgelere. Kalan yerliler Servet, Yekta, Hakan Balta, Gökhan Zan, Ceyhun Gülselam diye gidiyor. Sizce bu işte bir terslik yok mu?

Hadi yerlileri de hesaba katmayalım fakat Tomas Ujfalusi'nin transfer edildiği bir takıma Emmanuel Eboue'yi almanın mantığını kavramakta güçlük çekiyorum. Klasik "Ujfalusi stoper olacak" savunması havada kalıyor çünkü bu adam son birkaç sezonunu sağ bek olarak geçirdi, Atletico'daki stoper kıtlığı ve zaafına karşın. Aynı şekilde Eboue'nin de sağ içi ve önü, hatta sol beki yedekleyeceği konuşuluyor. İyi de madem bu mevkiilerde yabancıya ihtiyaç var, niye gidip stoper, sol bek ya da sağ iç almıyor da bu takım gidip Ujfalusi üstüne bir de ana bölgesi sağ bek ve açık olan iki oyuncu alıyor? Joker oyuncuları ben de severim de buna güvenip transfer yapmak akıl kârı değil. Bu üç transfer birbiriyle çelişiyor. Eboue'nin Fatih Terim tarafından ısrarla istendiğini bildiğimize göre performansıyla beni şimdiden olumlu yönde yanıltmış olan Ujfalusi'nin "Atletico'dan eli boş dönmeyelim" transferi olduğu ortaya çıkıyor ki çok da şaşırdığımı söyleyemeyeceğim.

Tabii bu yazdıklarım Eboue niye geldi anlamında değil. Fildişili hem hocanın isteği, hem de bana göre gelen oyunculardan en faydalılarından biri olacak bana kalırsa. Üstelik şartları da beklenilenden çok daha olumlu iken (3.5 milyon avro bonservis, 2.5'tan 2 milyon avroya inen yıllık ücret) bu transferi ayrı tutuyorum ama sahadaki yabancı kontenjanımız Eboue ile birlikte bire düşmüşken tutup da Keita'yı getirmenin neye hizmet ettiğini ben anlamış değilim. Madem öyle, Lincoln de gelsin, taraftarın en çok tezahürat yaptığı adamlardan biriydi o da. Mersin İdman Yurdu talip olmasa muhtemelen akıllara dahi gelmeyecek Keita'yı "taraftara hediye" düşüncesiyle almanın faturası sahada çıkarsa o üstlerine oynadıkları taraftar yeri gelir, başka türlü de bağırır. Şu takımda orjini sol açık olan tek insan evladı yokken yapılan bu transferi olumlu kabul etmek de bence mümkün değil, kusura bakmayın dostlar.

Bu gemi biraz sağa çekmiyor mu Fatih hocam?

Fotoğraflar: Galatasaray.org, Twitter.com/mcanmutlu

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

12 yorum:

gillerprensi dedi ki...

Keita sağ ayaklı ama solda da oynar bence. Sabri'yi sağbek yaptığımızı düşünürsek ters ayaklı bir sol açığımızın olması da normal karşılanabilir.

erk dedi ki...

Keita'nın alınış şartlarını da görmek de yabancı kontenjanının sınırsız olduğuğunu, piyasadaki en vasat yerli açığa 4-5 milyon fiyat çekildiğini düşünmek de lazım. Ayrıca Kazım da Keita da Eboue de hatta gerekirse Baros bile ters kanatta oynayabilirler, Elmander'i de aynı şekilde sağa ve sola yazabiliriz. Açıkçası Keita'yı senelik 1 milyon dolar veya altında bir bedele kiraladılarsa çok da sorun etmem, yedek oturacak olsa da ağzımı açmam, çünkü bu ligde Keita'nın onda birini yapamayacak adamlara çekilen fiyatlar belli. Şimdi beğenip de sağ içe veya sol açığa yazamadığımız Yekta'ya kaç milyon euro verdi bu takım? Transferleri şartlarından bağımsız düşünmemek gerekir. Bu takım bu iki transferle transferi kapatacak olsa haklısınız, ama sanmıyorum. Kaldı ki öyle olsa bile mevcut kadro ile eldeki malzeme işler hale getirilebilir.

Ujfalusi - Eboue meselesine gelince, Ujfalusi transferinden memnun değildim, şu transfer piyasasında Ömer Toprak gibi bir adamı kaçırmışken, Serdar Taşçı hala başarısızlık üzerine başarısızlık yaşayan Stuttgart'tayken, dünya üzerinde 23-28 yaşları arasında pek çok benzer nitelikte aynı fiyata alınabilecek oyuncu varken Ujfalusi'nin alınmasını ben de hoş karşılamadım.

Lakin Eboue pekala stoper de süpürücü gibi de oynayabilir, Neill'ın ilk geldiğinde Premier League fiziğiyle herkesi dağıttını da gördü bu gözler. Ama benim aklımdaki dizilişte Sabri sağ içte, Eboue ise sağ bekte değerlendirilecek, Eboue'nin kontrolsüz çıkışlarında Sabri gerektiğinde yerini dolduracak, Keita da sürekli olarak bölgeyi forse ederek oyunun merkezini oraya kaydıracak. bu olurken de Elmander veya Kazım uzak forvet gibi oynayıp rakibin zayıf tarafından terse atılan toplarla pozisyon üretmeye veya sekenleri toplamaya çalışacaklar. Melo arkayı toparlarken Selçuk pas dağıtımına yardımcı olacak, Balta (Çağlar) ise Ujfalusi ve Servet'le defansı üçleyecek - haliyle Ujfalusi de 3-4-3 sağ stoper'i Balta sol stoperi gibi oynayacak biz hücumdayken - Sabri'nin veya duruma göre Eboue'nin beke kaymasıyla defans dörtleyecek - hatta gerektiğinde Melo'nun gömülmesiyle beşlenecek. Terim takımları asla sabit-stabil bir düzende oynamadı, total-futbol'a latife yaparcasına - içinde bilinç kırıntıları olan bir kaos futboluydu oynanan. Suat'ın süpürücülüğü dışında Emre ve Okan kanada da gidiyorlardı - içeri de kat ediyorlardı, ceza yayı dışında şut da kovalıyorlardı - Bir bek çıkarken biri yine defansı üçlüyordu, takım yine bir uzak forvet (kanat) bir serbest oyuncuyla (10) oynuyordu. Bu takım taze serbest oyuncusunu kaybetti, yaratıcılık kaybını bir şekilde kompanse etmek lazım, eğer Yekta'nın Emre Çolak'ın Aydın'ın bu işi kotaramayacağına inanıyorsak.

Bu bilinç kırtılarının yetmediği yerde ise saha içi tecrübenin yönlendirmesine ihtiyaç duyuldu ki, Eboue gibi Ujfalusi gibi tecrübeli adamlar bu yüzden önemli - Keita ise bu kadar simetrik bir hücum sistemini işler hale getirmek için kullanılabilir bir silah. Kazım gerçek bir kanat oyuncusu değil, hiç de olmadı. Uzak forvette en az sağ açık kadar performans gösterecektir - Elmander için de benzer düşünceler içindeyim.

Biraz uzun oldu ancak diyeceğim şu ki: çok enseyi karartmamak lazım - 10-15 milyona Reyes alınacağına Ujfalusi'nin yıllık masrafına Keita kiralansın ben razıyım, tabii gönül ister ki Götze'yi getirelim Arda'nın yerine de, gerçekçi olmak lazım; ligler başlamışken sorunsuz/makul fiyata/genç oyuncu bulma ihtimalimiz pek de iç açıcı değildi.

LaCatolica dedi ki...

Güzel özetlemşsin.Ujfalusi ve Sabri'nin olduğu takıma Eboue transferi çok mantıksız gibi duruyor.Eğer Tomas Ujfalusi gibi artık yaşı ilerlemiş bir oyuncu ''joker'' diye transfer edildiyse daha vahim bir durum.Fatih Terim 3. Galatasaray macerasında anlaşılan riski sıfıra indirmeye çalışıyor.Bu transferlerle de birlikte can çekişen Galatasaray altyapısına kilit vuruluyor.Mevcut veterean türklerin bile yedek kalacağı bir takımda şans bulmaları imkansız gibi görünüyor.

ali nail dedi ki...

Başlığa 2 dakika gülmüşümdür. Trübünlerin morali transferlerle böyle yüksek olsun inanın sol kanatta kimse olmasın gene şampiyon olur bu takım

kupabizim.blogspot dedi ki...

Santraforsuz kaldığımız dönemde bile santrafor oynamamış (Arda bile en uçta oynamıştı) sol açık oynaması da mümkün görünmeyen 4-3-3 ün ileri üçlüsünde sağ önde oynayabilecek ama fantastik bir oyuncu Keita. Sabri ve Kazım'ın bölgesine Eboue-Keita hamlesi sol tarafta Arda'nın gidişi sonucu oluşan boşluk biraz düşündürücü. En azından bu yıl Avrupa'da olmadığımız için bir şekilde içler dışlar çarpımı yapılabilir. Gelecek sezon için daha iyi bir planlama şart tabi. Sonunda CL var.

mute dedi ki...

Neden Elmander'den hic bahsetmiyoruz, anlamıyorum. Diger bloglara bakiyorum, adam yokmus gibi davraniliyor. İlk onbirler kuruluyor, takima geldiginden beri bir tek olumlu hareketini gormedigim Yekta bile yaziliyor tahtaya, Elmander yok. Baros ile birlikte oynadiklarinda nasil hareketli bir hucum hattina sahip olacagimiz kimsenin aklina gelmiyor mu gercekten?

Adsız dedi ki...

Engin Baytar'ı solda kullanmayı düşünüyor demek ki.

Sensu Ozsoz dedi ki...

Mevcut kadroda stoperler Gökhan ve Servet iken Ujfalusi transferinin rasgele yapılmış bir transfer olduğu fikrine katılmıyorum.Hazırlık maçlarında sağ bekte çok iyi performans sergilese de Fatih Terim'in onu stoperde yırtıcı ve top yapabilen defans olarak kullanacağını düşünüyorum.Eboue transferi Ujfalusi nin stoper olması tezini yalanlamasının aksine Stoper oynayacağının garantisidir bana kalırsa.Hazır bir Gökhan da hem Servet'in hem de Ujfalusi'nin iyi bir yedeği olur.
Eboue Transfer'i ile bana göre Fatih Terim orta sahada Selçuk'un yanında Sabri'yi düşünebilir.Asıl joker ismin Sabri olacağını düşünüyorum.Sağ taraftan bindirmelere destek verecek,defansta Eboue'ye yardımcı olacak ve orta sahada köpek gibi pres yapacağını düşünürsek,zaman zaman saçmalasa da, Fatih Terim'in oyun anlayışına uyacağını düşünüyorum.Dönen toplara uzaktan çekeceği şutlarda cabası olacaktır.Ayhan,Yekta ve Ceyhun da rotasyonda yer alacaktır.Hakan Balta ve Çağlar'ın sergileyecekleri performansa göre Eboue sola çekilip Sabri mevkisinde de oynayabilir.
Keita ve Kazım sağ sol değişmeli oynasa da sol açığa bir transfer gelecektir umarım.Fatih Terim'in açıklamalarından da bu anlaşılıyor.

Adsız dedi ki...

Transfer sezonu bitti galiba beyler.?
Bi durun yahu, Keita ile birlikte transferi kapattık sanki.Sol açık mutlaka alınacaktır..
Ujfalusi ve Eboue Stoper-Sağ Bek oynayabilen isimler, değişmeli olarak oynayabilirler.Bu ikili Süper Lig için çok üstün oyuncular, Servet ise her halükarda Türkiye'nin en iyi Türk stoperi, sol bek ise Çağlar ve Hakan Balta ile bu sene için yeterli.Kalemizde formda bir Muslera var, yani defans olarak sorunumuz yok.Orta saha ikilisi Selçuk-Melo tarafından oluşturuluyor, bu ikili Avrupa düzeyinde.Sol açık bence bir yabancı ile doldurulur, sağ açıkta ise Kazım-Keita gibi isimler var.Hani hep konuşuyorsunuz ya bu takımın kulübesi neden zayıf neden alternatifler ikinci lig düzeyinde alın size alternatif.Forvet ise Elmander-Baros-Stancu üçlüsü tarafından doldurulacak.Baros'un teklifler aldığı söyleniyor, Ruslar istiyormuş.Onlar paraya acımaz 8-10 arası bir bonservis varsa ortada satılsın, daha istikrarlı bir Baros alalım.Ordu Stancu ile kiralık olarak anlaştıklarını söyledi.Transfer Galatasaray'a bağlı..
Türk oyuncu bende istiyorum ama vasat kanat Volkan Şen bile 6 Milyon ediyor bu piyasada, Yiğit Gökoğlan için 3-4 Milyon'dan bahsediyorlar.Ya kendin yetiştireceksin yada genç yaşta keşfedeceksin..
Herneyse transferler çok iyi ve yerinde.Kafana takma Uğur, bu sene en azından seyir zevki yüksek futbol izleyeceğiz..

Kaan dedi ki...

Elmander'de sağ kanat oynayabiliyor hem de baya iyi oynuyor orda.

sMAnia dedi ki...

Keita bence piyango olarak cikti ortaya. 1 sene bedelsiz kiralama arti konusulan 1,5 mio yillik ücret. Keita sinifindaki bir adam icin bedava gibi duruyor. ve milli takimda solda cok oynadi, bizdede artik orda oynar.

Engin kadro derinligi icin cok iyi.

bu takimda bence ujfalusi stoper, sag bek sabri, orta sag ic eboue oynar. sag acik colin.

sol tarafa arti olarak Mevran Celik gelse cok cok iyi olur. ilk 11i zorlar, belkide oynar (Mevran Celik yazinizi bekliyorum bir yandanda tabi)

Ve Ujfa`yi terim cok istemis, kendiside bunu bir iki kez dedi. Arkadan oyunu kuran, takimi yönelten kisi. Gökhan yedek olacaktir.

Toparlama: Transferlerimiz müthis, Keita piyango... ama transferler daha gelecekmis... yani daha bitmedi, Yeni Basladi :)

nerde kalmistik???

brk dedi ki...

keşke deportivodan guardadoyu alsak adamlar kümede düştü pazarlığıda kolay olur

Related Posts with Thumbnails