Sakıb Aytaç & Gençlerbirliği

Türkiye'de saf yetenekten ziyade tecrübe ve eğitim gerektiren stoper, bek, defansif orta saha gibi bölgelerde çekilen sıkıntılar malumken hem fizik hem de yetenek olarak bu boşluğu doldurmaya aday isimler dahi büyük ilgi görüyor. Sol ayaklı savunma oyuncularının bu ilgideki yeri oldukça büyük ve Dardanelsporlu Sakıb Aytaç da son iki yıldır adını yavaş yavaş duyurmaya başlayan isimlerden biriydi. Orhan Şam'ı Fenerbahçe'ye, Mustafa Pektemek'i Beşiktaş'a toplam 7.5 milyon avroya satan Gençlerbirliği onunla beraber kaleci Ferhat Kaplan ile orta saha Özgür İleri'yi kadrosuna katarak önemli bir transferi bitirmiş görünüyor.

Üst sıra: Ferhat Kaplan (1), Özgür İleri (5) ve Sakıb Aytaç (6)
Sakıb'ın mevcut potansiyeli onu Süper Lig'in kalburüstü beklerinden biri yapmaya yetiyor. Aktif, topla yeterince yumuşak, mükemmel denilebilecek bir fiziğe sahip lakin saf bir sol bek demek oldukça zor. Türkiye U-21, nam-ı diğer ümit milli takımda sol bek olarak dikkat çekse de Dardanel'de sol açık olarak da değerlendirildiği kulağıma geldi. Tüm bu olumlu referanslara karşın savruk bir stili olduğunu ise söylemem lazım. Daha üst düzeyde, milli takımda sol bek bölgesini kapatmak istiyorsa defansif zaafiyet yaratmadan hücuma destek verebilecek pozisyon bilgisine ve tecrübeye sahip olmalı ki Gençlerbirliği bu açıdan biçilmiş bir kaftan. Kendi adına doğru bir tercih yaptığına inanıyorum.

Bundan birkaç ay önce Galatasaray'ın onla ilgilendiği yönünde bilgiler geliyordu ancak hem yaşanan yönetim değişikliği, hem de teknik direktör Fatih Terim'in daha önce çalıştığı Hakan Balta ile Çağlar Birinci'yi sol bek için yeterli görmesi (ki ben katılmıyorum) daha sansasyonel bir transferin önüne geçti ancak ben Sakıp'ın iki yıl içinde en çok ilgi gören yerlilerden biri olacağına inanıyorum. Galatasaray ve diğer kulüpler açısından bakarsak Sakıp'la birlikte bu sezonluk Türkiye'deki son üst düzey yerli sol bek adayının da elden kaçtığını söylemek mümkün. Grenoble forması giyen Atila Turan'ın değerini bir tık daha arttıran bir transfer oldu bu.

Gençlerbirliği'ne geçen diğer iki oyuncu ile ilgili derinlemesine bir bilgim yok. Dardanel'in iyi kaleci seçen bir geleneği olduğunu not düşerek bilenlerden yorum bölümüne Özgür ve Ferhat hakkındaki bilgi ve fikirleri paylaşmalarını rica edeyim. Sakıb'ın gelişiyle sol bekte onu kullanıp altyapı eğitimini Hollanda'da almış olan Aykut Demir'i Orhan Şam'ın boşluğunu doldurmak adına sağ bekte kullanma olanağı oluştu. Sakıb ve Aykut iyi bir bek ikilisi olabilir ama nasıl değerlendirilecekler, göreceğiz. Transferler Gençlerbirliği ve Türk futbolunun önemli geleneklerinden Çanakkale Dardanelspor'a hayırlı olsun...

*İlk fotoğraf Bayrampaşa'da oynanan Türkiye-Belçika U21 maçından, ikincisi Dardanelspor.com.tr'den...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

7 yorum:

AtaKan dedi ki...

Dandanelspor 3. lige düştü malesef. bu kadar iyi oyuncu çıkaran takımın 3. lige düşmesine üzüldüm.ayrıca bu kadar potansiyeli olan futbolcunun olduğu takım nasıl 2.ligden düşer onuda anlamadım.bu 3 oyuncunun dışında birde 88 doğumlu Samet Gül var Dardanelde duran toplarda çok etkili hatta yeni Hami diye dergilere çıkmıştı.Büyük ihtimal oda takım değiştirecek artık.

la mano de dios dedi ki...

gençlerbirliği 3sene sonra bu sefer 7,5la kalmayıp 10milyon kasasına koyar.ferhat ve sakıb özellikle büyüklere gitmesi çok yüksek ihtimal.atakan arkadaşımın da dediği gibi samet gül toplara etkili vuran ama oyun içerisinde o kadar aktif olamayan bir oyuncu eğer daha hareketli olmayı becerirse onu da süperligde görmek mümkün.ancak seneelrdir sol tarafta oynayan mesut saray ın nasıl 1.lig kulüplerinin dikkatini çekmez bunu anlayabilmiş değilim.mesutu bir futbolcuya benzetmek gerekirse bixente lizarazu diyebilirim sol bek sorunu olan takımlar kesinlikle değerlendirmeli

la mano de dios dedi ki...

gençlerbirliğini takdir ediyorum bu 3transferden dolayı.birkaç seneye bu sefer kasasına 10milyon koyduracak transferleri yapmışlardır.özellikle ferhat ve sakıb kendini fazlasıyla gösterecektir.atakan arkadaşımında dediği gibi samet gül toplara etkili vurabilen bir oyuncu ancak oyun içerisinde fazla aktif olamayan hareket halinde olamayan biri bu da onu durağan gösteriyor eğer ki hareketli omayı becerirse onu da süperligde görmek mümkün.ve mesut saray..senelerdir hala nasıl süperlig takımlarının dikkatini çekememiş anlayabilmiş değilim.bixente lizarazu ya benzeyen oyun tarzıyla kesinlikle süperligi kaldırabilecek bir oyuncu süperligin orta sıra takımlarına özellikle sol bek sorunu olan takımlara duyurulur

heroruno dedi ki...

sevgili admin her mevkimizde Arda yeteneğinde oyuncu olmasını beklemek biraz saçma değilmi eminimki Çağlar ve Hakan ikilisi Fatih hocanın elinde daha ii olucaktır.(Bu yorumu bu sene Baltayı her gördüğü yerde küfür eden biri olarak yapıyorum)

GK dedi ki...

Bir Dardanelspor taraftarı olarak Sakıp'ın Gençlerbirliği'ne gitmesine üzüldüm. Çünkü daha yüksek sıraları hedefleyen daha yarışmacı bir takımda da kendine şans bulabilirdi. Özellikle Galatasaray devre arasında kendisini çok istemişti ve Niyazi Önen'den fiyat almışlardı.Yine de kendisini gösterirse sol bek arayışı içindeki 4 büyükler için ideal bir oyuncu. Kanat bindirmeleri esnasında biraz sıkıntı yaşıyor, tam manası ile o kanadı domine edecek ayarda değil henüz ama yaşının 20 olduğu düşünüldüğünde duruşlardaki hatasını giderecek gelişim sürecinde halen.

Sakıp'ın gidişine ne kadar üzüldü isem Ferhat ve Özgür için o kadar seviniyorum. Her ikisi de Dardanelspor taraftarı ve camiası için artık "çekilmez çile" durumuna gelmiş oyunculardı.

Ferhat'tan başlamak istiyorum. Kendisi Dardanelspor altyapısından son 15 yılda A takıma yükselmiş en yeteneksiz kaleci. 2 sezon üst üste küme düşen takımın dönüm noktası niteliğindeki maçlarda yediği hatalı goller ile takımın içinde bulunduğu kötü konumun sorumlularından birisidir. 2 sezondur sırf cepheden duran toplar ile yediği gol sayısı 15'i bulmuştur -ki Bank Asya'dan düştüğümüz sene ikinci yarıda yetersizliği farkedilip kaleye Eser Altın transferi yapılmıştı- yan toplarda da bir o kadar zayıf kendisi.

Dardanelspor'da sürekli forma şansı bulmasının tek sebebi damadı olduğu genel menejer Nahit Güzel idi. Nahit Güzel'de bu sezon sonunda klüpten uzaklaştırıldı ve dolayısı ile Ferhat'a da yol göründü. Gençlerbirliği kendisine 1 numaralı formayı verir ise gelecek yılın taraftarına en çok saç baş yolduracak takımı olur.

Özgür İleri.. Yani bir oyuncu soyismi ile bu kadar tezat bir oyun sergileyebilir mi diye düşünüyorum. Kendisi top tekniğinden o kadar yoksundur ki kadroda bulunduğu 4 sezondan bu yana yaptığı asist sayısı 3ü geçmemiştir. Ofansif manada yeteneksizliğini defansif olarak kapattığını söylemek de çok güç Mehmet Topal ve Selçuk İnan gibi Avrupa ayarında futbolcuları Dardanelspor forması altında izlemiş biri olarak söyleyebilirim ki Özgür İleri bu takımın ortasahasında gördüğü en başarısız isimdir. Çok ağır ve süratsizdir. Drip yeteneği neredeyse sıfırdır. Zaten bu sezon düşen kadroda dahi kendine yer bulamadı.

Dardanelspor Sakıp'tan ne kazandı bilemiyorum ama Ferhat ve Özgür'ü miktarı önemli olmaksızın bir bedel karşılığında başka bir klübe satabildi ise büyük ticari başarı göstermiş demektir.

pclion dedi ki...

Erdi ve GK, çok değerli bilgiler. 2B'yi takip etmek zor iş canlı izleyemedikten sonra. Dardanel gibi takımın 3.Lig gibi bir dipsiz kuyuya düşmesine çok üzüldüm. İnşallah toparlanıp döner geriye...

Adsız dedi ki...

bu transferlerin 1. dakikasindan itibaren icinde olan biri olarak bir kac bilgui verebilirim...transferde ortaya cikan durum, ferhat ve ozgurun sakib in yaninda paket program seklinde verilmis olmasi. kayserispor, ve karabuk de sakibi istiyordu ama klup hepsine sakibi tek vermeyiz yaninda ozgur ve ferhati da alicaksiniz seklinde yaklasti.kovulan genel menecer nahit guzel, bu transferi kendisi bitirmis gibi , cocuklarin hepsinden 20 ser milyar para aldi. topcularin menecerlerinin yanlarinda olmasina kesinlikle izin verilmeyip engel olundu ki, cocuklara cok cuzi miktarlara imza attirabilinsin. garanti para 80 milyar aldilar, ilk yil icin, dusunun artik gerisini...bu transferin bizzat icinde olan biri olarak, cok uzulerek soyluyorum ki, resmen tiksindim bu islerden vede insanlardan...

Related Posts with Thumbnails