Yeni Oyuncu: Anzhi Makhachkala

1991'de kurulmuş, Rusya Premier Ligi'nde tarihinin en başarılı sezonu dördüncülük olan, zirve lige geçen yıl terfi etmiş bir takım Anzhi Makhachkala ama transfer sezonuna gelince Avrupa'nın en güçlü ekiplerinden birine dönüştüler. Bu etkinin kısa bir açıklaması var: Parayı veren düdüğü çalar...

Henüz 45 yaşındaki Dağıstan doğumlu bir Rus milyardari olan Süleyman Kerimov, kulübün bugünlerde adının futbol piyasasında geçiyor oluşunun sebebi. Ocak 2011'de teslim aldığı Anzhi'yi Avrupa'nın en iyilerinden biri haline getirmek isteyen Kerimov, 5.5 milyar dolarlık servetinden (Forbes listesine göre dünyanın en zengin 136.ismi) hatrı sayılır bir payı kulübe ayırmaya hazır ve bazı transferlerle bu yolda adımları attı bile.

Fenerbahçe'de kimine göre başarılı, kimine göre tartışmalı iki buçuk sezon geçirip köyüne geri dönen Roberto Carlos'a yöresel kıyafetler giydirmenin ötesine geçen Anzhi, bu transfer döneminde PSV'nin önüne tam 14 milyon avro koyup Hollanda'nın en iyilerinden olan Balazs Dzsudzsak'ı kadrolarına kattılar. Kendi de bol sıfırlı bir kontrata imza atmaktan mutlu görünen yetenekli Macar, "Kariyerim açısından büyük bir adım" diyerek yeni kulübünün gururunu okşadı ama adımın ne tarafa olduğu bakış açısına göre değişiyor.
 
Dzsudzsak gibi ligin en kaliteli isimlerinden biri olacağı şimdiden belli olan bir adamın yanını da süslemeyi bildiler. Corinthians'tan Jucilei'yi 10 milyon avro, Anderlecht'in en gözde oyuncularından Mbark Boussoufa'yı 8 milyon avro, Atletico Minerio'dan Brezilya Milli patentli Diego Tardelli'yi 5 milyon avro ödeyerek sıkı bir kadro oluşturdukları kesin. Bu sükseli transferler de yetmiyormuş gibi Andrei Arshavin, Gennaro Gattuso, Felipe Caicedo gibi oyuncuları da Dağıstan yerel giysilerini giydirmeye niyetliler.


Bu tip proje takımlarından ilk birkaç sezonda yatırıma paralel bir başarı beklemek zor ancak önce Chelsea, sonra Manchester City örneklerinden görüldüğü üzere zamanla bu yatırım kulübün büyümesini ve başarı geleneği yaratmasını sağlıyor ve Rusya Premier Ligi de bu tarz ekiplere ev sahipliği yapmaya alışkın. Anzhi şüphesiz hem Avrupa transfer piyasasında hem de Rusya'da ciddiye alınması gereken bir oyuncu ve şuursuzca bahsi arttırmaya, rest çekmeye gönüllü gibiler...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

0 yorum:

Related Posts with Thumbnails