Okay Yokuşlu Kayserispor'da || Arda, Nuri, Okay...

Türkiye'nin en potansiyelli genç oyuncusu kim diye sorsanız tereddüt etmeden adını telaffuz edeceğim futbolcu olan Okay Yokuşlu, 2.3 milyon TL yani yaklaşık 1.1 milyon avro karşılığında Kayserispor'a geçti. Elbette Altay'ı ikna edecek sonraki satıştan pay gibi bonuslar da mevcut. Süleyman Hurma Altay'dan çok oyuncu almıştır. Mekana düzenli gelen, bahşiş de bırakmayı ihmal etmeyen eski müşteri diğerlerine baskın geldi. Benim duyduğum Kayseri'nin 1.5 milyon avronun yanısıra bir sonraki satıştan pay önerdiği, Galatasaray'ın ise 1 milyon 250 bin avro vermeye niyetli olduğuydu. Altay'dan "2.5 milyon avroyu getiren alır" açıklaması da vardı ancak Manchester United ilgisinin resmi teklife dönüşmemesi ve Altay'ın transfer izni alamayacak kadar kötü mali durumu fiyatı alıcının belirlemesini sağladı. Bu fiyata transferin bitmesi benim için o yüzden şaşırtıcı. Kayserispor'a ve Okay Yokuşlu'ya hayırlı olsun ancak Altay'ı hele bu bedeller söz konusuyken ikna edemeyen Galatasaray ile Fenerbahçe için hiç de hayırlı olmadığı kesin...

Türkiye'de yerli transferi zor ve çetrefilli bir iş. Hele ki bu oyuncu gençse... Genelde genç oyuncuların daha ucuz olması gerektiği, "Bu adam ne yaptı da 2 milyon istiyor deyyuslar" ana fikirli bir bakış açısı mevcut. Türkiye'de böyle bir kültür yok fakat kalitesi ve potansiyeli belli her genç oyuncu kalburüstü bonservislere transfer oluyor. Daha bu ay Manchester United, Blackburn'ün 19 yaşındaki stoperi Phil Jones için tam 19 milyon avro bonservis ödedi, Arsenal Theo Walcott'ı 17 yaşında Southampton'dan aldığında 10 milyon avronun üzerinde bir bonservis bedeli ödemişti ve bu oyuncunun tek Premier Lig maçı yoktu. Türkiye'de de belli bir sayıda yerli oyuncu oynatmak gerekliyse genç oyuncuların en iyisine de 1.5-2 milyon avro ödemeyi gözden çıkaracaksınız. Çıkarmıyorsanız Kayserispor bu adamı alır, parlatır. İki sene sonra 5 milyon avroya size satsınlar diye kapılarında yatar, bir de red cevabı alırsınız. Futbol artık böyle ve bunu Türk kulüplerinin aç gözlülüğüyle açıklama devri kapandı.

Okay Yokuşlu'yu tekrar tekrar anlatmayacağım ama oyun görüşü, top hakimiyeti ve zekasıyla bence Nuri Şahin ve Arda Turan'la birlikte son dönemde gelmiş en becerikli oyuncu. Musa Çağıran, Altay, Galatasaray denkleminden çıkarımlar yapıp bunu Okay'a mal etmek gülünç ve stoperden orta sahaya devşirilmiş Musa ile fiziği düzgün, hücum kökenli saf bir orta saha olan Okay arasındaki farkı da Kayserispor ile çıktığı ilk maçta görecektir herkes. Süleyman Hurma'nın tavırları, konuşmaları iticilikte sınır tanımayabilir ancak yönetim kademesinde bulunan birçok kişinin arasında oyuncu görüşüyle yadsınamayacak bir farklılık koyduğu da ortada. Bence Okay transferiyle birlikte en büyük balığını da tutmak üzere...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Gala's dedi ki...

2 sene sonra fırıldak Hurma tarafından Üstyapısı olan Fenerbahçeye yamanır. Lyon mantığını benimseyen Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman'ın altyapıları olan Kayserispor için yaptığı mantıklı transferdir. Değeri 3 ise, 5 verilir. Kayserideki maçta zorlanmaz Fenerbahçe. Bir de şampiyonluk yolundaki rakibinden puan aldılar mı tamamdır her şey.

Adsız dedi ki...

Uğur,kayserinin yaptığı şu hamlelerin onda birni birini yapamyor GS..
senden bu konuda bi analzi bekliyorum.. son 3 yıllı kapsayan..

Kaan dedi ki...

Üzücü bir durum oyuncunun transferi kabul etmeside şaşırtıcı Galatasaray en azından oyuncu kozunu kulanabilirdi ama belliki futbol akılı Ersan transferindeki futbol aklı ile aynı.

Galatasaray kadrosu alınan yabancılala iyi bir duruma gelebilir lig için yeterli olabilir ama geniş bir kadro için Okay,Ersan,Engin Bekdemir,Taner gibi isimler alınsa şuan çok daha umutlu olabilirdik.Sürekli profesyönellikten bahsedilen yönetimde bu kadar amatör plansız haraket edilmesi sanırım asıl ümitsizliğe yol açıyor.Yinede tepkilerin fazla olduğu düşünüyorum.

Transferler plansız programsız ve amatör insanlar tarafından yapılmaya çalışılırsa böyle sorunlar daha çok olur.

Birde hadi biz yerli oyuncuya pek para vermeye kıyamıyoruzda.Mehmet Topuza 9 milyon veren FB nasıl olduda Okayı alamadı.

uğur şenel dedi ki...

net bir şekilde ücüncü terim dönemi ikincisini bile aratacak, aysalda polatı bile aratacakdır, tamemen plansız programsız ,nerede 30u aşmış yabancı varsa takıma almaya calışma , zanla sözleşme imzalama.. şu an futbol takımımız kayserinin yarısı değerinde bile değildir...

CWHT-E dedi ki...

yaw hangi genc yapilandirilmasindan bahsediyorsunuz takimi iyice deneme tahtasi yaptiniz bu sene takimin tecrubeesiz genclere ihtiyaci yok.takim dibi gordu artik tecrubeli oyuncularla sampiyonluk zamani,yillardir uzak kaldigimiz samp ligine gitme zamani.takimi eskisi gibi hale getirirsin sonra genclere yonelirsin artik gs'in vakti kalmadi.
gelelim ersana.Ersan Gs istemedi.suc yonetimde deil benim takimimi istemeyen oyuncuyu ben de istemem.yonetime bok atmayin.unal aysal bugn istese bir adama 10-15m verebilecek parasi var o guce sahip.ama adnan polat kulubu oyle bir kaosa sokup gitmiski milyon dolarlik temlikler var.bugn aysal kulube 30m $ verse geri alamama durumu soz konusu..kimse enayi deil.ee kuluptede para yok.mecbur 9 temmuz bekliycez.sonuc olumlu olursa kaka'yi bile 3u-5i aramadan getirir AYSAL ;)

Adsız dedi ki...

Gala adlı arkadaş sana sesleniyorum nasıl olur da hala bu kafa yapısı ile yaşayabiliyorsunuz siz gibiler yüzünden her işin içinde hep bir şeyler aranıyor. biraz daha az kompla biraz daha az paradokslu zihin dilerim sizin için. Ayrıca ben FB'nin Okay ile ciddi bir şekilde ilgilendiğine inanmıyorum.Çünkü gerçekten de ciddi bir şekilde ilgilenseydi alırdı diye düşünüyorum hoş cömert bir yönetimimiz var :)

pclion dedi ki...

Galatasaray'ın ihtiyacı genç oyuncudan ziyade iyi bir yerli iskeleti. Yönetim, tecrübeli oyuncu diye nerede 33 yaş üstü yabancı var getirirse ne olacağını hep beraber göreceğiz. Aysal, gerekirse Kaka'yı getirir demek işi çözmüyor. Kaka'yı getireceğine Lucio'yu getirmeyi düşünmek zaten mesala. (Lucio örnek)

Okay Yokuşlu'ya talip olup alamamak bariz bir yanlış, bunu da söylemekten çekinecek halimiz yok.

1-Bu takımın yaş ortalaması çok yüksek.
2-Bu takımın orta saha rotasyonu kısıtlı.
3-Bu takımın yerli rotasyonu çook sıkıntılı.

Tüm bunlara bakıp Türkiye'nin en potansiyelli genç oyuncularından Okay'a talip olunmuşken alamamak, gerekli ilgiyi göstermemek elbette eleştirilir. Yaşıtları arasında profesyonel düzeyde düzenli oynayan tek adam. Yetenekleri belli, kapasitesi belli. Kayserispor'un o kadar nakit parayı boşa dökmediği de belli.

Okay'ı almamak bir tercih desek neyse ama iki-üç sene sonra bu adama talip olup da 6-7 milyon avro teklif götürüleceğini bilmesem içim yanmayacak. Ujfalusi'nin yıllık ücretinin yarısına da alınırdı.

Ayrıca "Bize acil başarı lazım" denerek bütün tranferler kısa vadeli yapılacaksa zaten bu işin oluru yok merak etmeyin. Kısa vadenin favorisi Fenerbahçe geçilse dahi öbür sene "bir bu kadar daha para harcarız, raad olun gençler" gibi bir stratejiyle var olunamaz. Okay'ı Kayseri'ye, Taşkın'ı Antep'e kaptırıp bu oyuncuların iki gömlek altı Okan'ı yıldız adayı diye sunuluyorsa bunu da kimse yemiyor, kusura bakılmasın...

CWHT-E dedi ki...

hocam söylediklerinde doğruluk payı var ama öyle bir konuşuyorsun ki sanki yapılan görüşmelerin içinde,yönetimle devamlı fikir alışverişi içinde gibi bir telaffuzla konuşuyorsun.Yönetimde bariz biçimde görülen bi sıkıntı var oda iletişimsizlik.Adnan polat devri geride kaldı kimse kalkıp diyemez benim yönetimde tanıdığım var diye.Herkesi ters köşe yapıyor yönetim.Okay'a talip olmak teriminden bahsetmişssin! GS 1.5 aydır kimlere talip olmadı.Basında çıkan her haber ve her duyumdan sonra yönetime çatacaksak bunun üzerine bir kitap çıkarmak gerek.Transferlerle sorumlu her kimse anlaşmışdır, belkide son anda Terim vazgeçti istemedi.Ya da Ünal Aysal istemedi.Yani öyle bir anlatıyorsunki Okan-Taşkın için başımızı duvarlara vuralım o derece yani.Bana son 10 yılda TR'den çıkan yıldızları saysana! futbolumuzun hali ortada.Peki bana son 10 yılda yıldız adayı diye lanse edilen isimleri say!Artık hem takımda hemde taraftarlarda bişeylerin kafanıza dank etme zamanı geldi.GS 10 yıldır gençler gençler dedi.Takım deneme tahtası haline geldi.Yani kalkıpta Bank Asya liginden X takımın futbolcusu alıp A takıma çıkar, ilk 11de oynasın.Onlar artık geçti.geçen sezon bir felaket yaşadık.He buarada ben tecrübe derken Ujfalusi'dende bahsetmiyorum.Onun da karşısındayım ama GS için önce tecrübeli oyuncuları alıp takımın 2 senesini kurtarmaktır.Yoksa diğer genç oyuncularda arda'nın düştüğü duruma düşerler.Kaka içinse Lucio nasıl örnek diyorsan o da örnekti.

CWHT-E dedi ki...

Bu dusuncelerle ilerlemek bize bir arpa yol bile kazandirmiyor askine takimimiz zarar goruyor.Evet gecen isimler cok onemli ama GS'da buyuk bir klup ve burasi onlarin gelisim merkezleri degil.Gs bu sene oncelikli hedefi Tecrubeli ve direk adaptasyon sagliycak oyunculari alip takimi sampiyon yapmak.en kotusu 2.olup samp liginde on eleme oynamak.Once klube para lazim.Okay'dir taskindir elden gitmis ne uzulecem takimim elden gidiyor.Cok mu dovunuyorsun 'yerli gencler kalmadi rakipler kapti' git fransa ligine bi ribery cikar yada fransa ligi takimlari gibi nerden oyuncu aliyorlarsa oralarda arastir bir hazard bir gervinho zembille inmedi!

CWHT-E dedi ki...

benim mesajlarımı neden yayınlamıyosun noldu yediremedin mi ?
bir hareket ve argo kelime kullanmadım erkek olsaydın yayınlardın!

pclion dedi ki...

Yahu biz de insanız, hayatımız blogda geçiyor mu sanıyorsunuz? İşte bu niyet sorgulamaları yüzünden yazılan birçok şey de tersten algılanıyor.

Yedirdim hocam, buyrun yayında :)

Adsız dedi ki...

@gala

vay arkadaş bu kayseri bize ilk yarıda oynanan maçta niye yatmamış acaba?

Adsız dedi ki...

@Gala isimli arkadaş,

Kendi yönetiminin beceriksizliğini kesinlikle Kayserispor'a yükleyemezsin. Beşiktaş, Galatasaray ya da herhangi başka bir takım, oyunculara istenilen rakamı verdide Kayserispor ona rağmen satmadı mı ? Bakıldığında, M.Topuz için istenileni vermeyen Beşiktaş; Ali Turan için sözleşmesinin bitmesini bekleyen Galatasaray vardı.

Kayserispor gibi takımlar, bulacak, yetiştirecek, tam verimli olmaya başladığı an 3'e 5'e oyuncu mu satacak? İstediği parayı fazlasıyla alacak tabiki.

Diyeceğim o ki, yönetimlerinizin başarısızlıkları yüzünden Kayserispor'u suçlamayın. Kayserispor, bana göre şu an Galatasaray'danda Beşiktaş'tanda çok daha planlı ve programlı işliyor.

Kaan dedi ki...

Şöyle bir yanlış anlaşılma var sanırım takıma yabancı alınsın hatta yaşlıda olabilir bunlar ama yedekte sezonda toplasan 3 golü zor bulan Aydın+Ayhan+Mustafa oturmasın.Okay,Okan,Berkin,Emre otursun zaten elimizde Türkiye ligi + Kupa var bu tür oyuncular lazım.

Bu arada insanımızın unutma kapasitesi çok inanılmaz klüpte bütün tanşınmazlara ipotek koyan az daha klübü küme düşürücek olan ve gelecek 3 senenin gelirlerini harcayan Polat bir anda Reyes,Forlan gelmiyince Ünal Aysaldan iyi oldu.En azından artık Reyes ve Forlan gelmiyor 30 metre boş alanda düz top süremiyen Stancu'nun gelmesinde iyidir.

Adsız dedi ki...

uğur blog u iyice boşladın, çok seyrek yazı yazıyorsun artık olmuyor böyle

Adsız dedi ki...

Twitter'a ayırdığın vakti, bloga ayırsan çok güzel olacak Uğur kardeşim..

pclion dedi ki...

İki tarafta yazılacak şeyler farklı aslında ama blog zihinsel olarak daha yorucu. Daha çok eğilmeye çalışacağım. Biraz tatil döneminin kurbanı oldu blog son zamanlarda. Telefondan twitter kullanılabiliyor ama blog yazısı yazmak zor :)

Related Posts with Thumbnails