Atletico Operasyonu & Galatasaray

Ünal Aysal'ın ilk basın toplantısından seçildiği güne kadar yaptığı başarı vurgusu ve taraftarın çöküntüsünü transferle atacağına dair oluşturduğu beklentiler bu çapta bir şov transferini kaçınılmaz kılıyordu ve genelde bu tip transferlerin getirisi kadar götürüsü de olur. Didier Drogba hayal bir isimdi ve verilen paradan bağımsız olarak takımın seviyesini üste çıkarır, saha içinde de adının hakkını rahatlıkla verirdi. Miroslav Klose forvet tipi olarak Johan Elmander'i parlatabilir, tecrübe ve pozisyon bilgisiyle buraların tozunu atabilirdi ancak bu transferin temel taşı Diego Forlan ne kadar büyük oyuncu olursa olsun eldeki alternatifler ve daha önce yapılan transferlerin üstüne sünger çeken bir isim. İşin Reyes ve Ujfalusi boyutu ise daha karışık...

Diego Forlan'ın gol vuruşuna, sezgisine ve oyun bilgisine laf edecek bir adam tanımıyorum ancak fazla aması olan bir transfer olduğu aşikâr. Milan Baros'un ve Bogdan Stancu'nun yer almadığı bir yapı düşlesek bile yerli ve kaptan kontenjanından tahtaya ilk yazılacak isim olan Arda Turan ile yeni transfer Johan Elmander'i bağlayacak bir forvet gerekliydi. Ön bölgede üç oyuncu kullanılacağını varsayarsak yaratıcı oyuncu Arda, ilk sezonunda Harry Kewell'ın, bu sezon Trabzonspor'da Burak Yılmaz'ın üstlendiği yüzü dönük, demarke forvet görevini ise Elmander alır diyorduk ancak şimdi Galatasaray hatları içinde belki de en az sorunlusu olan bu bölgeye Forlan ve Reyes yazılıyor. Elmander'i bir an için kulübeye alsanız dahi Arda-Forlan-Reyes'ten kimin duvar olacağı, kimin gol koşusu yapaacağı, kimin kanattan ineceği gibi görev paylaşımları doğru yapamayacak bir üçlü görüntüsündeler. Oyun zekası konusunda Avrupa'yı kıskandıracak bir üçlü olabilirler ama Türkiye'de kilit açacak tipte hücum hattı olmakta güçlük çekebilirler.

Bu transferlere kadar düşündüğüm Fatih Terim'in Euro 2008 4-3-3'ü oynatacağı fikrini de kenara koyduk. Ön bölgedeki şişkinlik göz önüne alındığında son iki şamipyonun da oynadığı bir 4-2-3-1 varyantı düşünmek mantıklı. Bu kez de bu dizilişte takımı öne yığacak tempolu forvet ihtiyacını kimin gidereceği soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Dünya çapında bir bitirici olan Forlan yakın dönemdeki en parlak performansını Cavani ve Luis Suarez gibi iki uç forvet becerili adamla verdiğini unutmayalım.

Her şeye rağmen bu işi en rahat kotaracak oyuncunun Milan Baros olduğunu ve Forlan'ın onun hemen arkasında kullanıldığını düşünürsek forvet rahatlıyor ancak iki benzer tipte kanat olan Arda ve Reyes yine uyumlu bir ikili olmaktan uzak. İkisinin de büyük yetenekleri var ve zaman zaman tek başına alacağı maçları göreceğiz fakat hızlı değiller, tempolu değiller ve forvetlere skor katkısı yapacak tipte oyuncular değiller. Bu ikiliden sadece biri olsa ve sağda Elmander, onun yedeği olarak Kazım veya Pino kullanılsa uzun maratonda bence şampiyonluk formülü olan yardımcı golcü rolünü doldurabilirler ama Arda vazgeçilemeyecek konumdayken Reyes niye alınıyor sorusu akıllara geliyor. Reyes ve Elmander'den herhangi birini yedek bırakacak lüksü bulunan bir takımın savunma hattının Hakan Balta-Servet Çetin-Tomas Ujfalusi-Sabri Sarıoğlu dörtlüsünden oluşuyor olmasında bir problem yok mu?

Bu transfer pakedinin belki de en zayıf halkası olan 33 yaşındaki Tomas Ujfalusi'yi nereden tutsak elde kalıyor zaten. Zaten yabancılarının yaş ortalaması şişkin olan bir takıma üst düzey futbol hayatı iki yıldan fazla olmayan, yetersiz ve pahalı bir savunmacının alınıyor olmasını geçtim, bu adam Servet'in kopyası yahu! Stoperde Servet Çetin banko, Avrupa liglerinden hangi oyuncu alınmamalı diye bir araştırma yapsak ilk beşte kesinlikle yer bulabilecek bir oyuncu. Sağ bekte kullanılacak desek Sabri'nin kulübeye geçtiği, Gökhan Zan'ın ilk 11'e terfi ettiği, Baltalı bir savunma hattını düşünmek dahi istemiyorum. Hızlı bir adet oyuncusu ve ara top atmayı bilen bir adamı olan her takım ikiden aşağı gol atmaz. Başka stoper alınacak söylentileri var. Peki madem başka stoper alınacak, yedeğe 33 yaşında, yıllık 2 milyon avrodan aşağı almayacak Ujfalusi neden alınıyor? Mantık bunun neresinde? Kulübede oturacak, tecrübeli bir yabancı aranıyorsa Lucas Neill bu takımdan neden ayrılmıştır? Bu pakette en fazla soru işareti içeren transfer Tomas'tır ve sadece savunma hattına uyumsuzluğu değil, harcadığı bütçe ve doldurduğu yeni transfer kontenjanıyla defans sorunlarının çözülmesini de en az iki seneliğine ötelemiştir.

Diego Forlan, Jose Antonio Reyes ve Tomas Ujfalusi... İlk bakışta çok değerli ve taraftarın büyük isim açlığını giderebilecek oyunculardır, doğrudur. Bence cepten harcansa dahi bu operasyon Galatasaray'ın hayati eksikleri giderme ihtimaline darbe vurmuştur. Bu açıdan kalan son bir ya da iki yabancı transfer isabetliden de öte olmalı ve bu ismin Sulley Muntari olmadığını size şimdiden söyleyebilirim. Elde Türkiye'nin en formda oyun kurucusu Selçuk İnan var ve bunun getireceği artı hâlâ çok büyük. Lorik Cana'nın kaldığı, iyi bir stoper ve kalecinin alındığı bir senaryoyla zirve yarışına dahil olacak bir ekip hâlâ oluşturulabilir, buna şüphe yok ancak bence Galatasaray'ın ihtiyaçları bu üç oyuncudan çok farklıydı ve şov, malesef ihtiyaçların önüne geçmiştir. Bu uzun yazıyı okurken bana katılmayacakların, hatta kızabileceklerin de olduğunu biliyorum ancak üç senedir tecrübe ettiğimiz Galatasaray'ın sükseli ancak yanlış transferlerine yeni bir halka eklenmiş olabilir. Yanılmayı ve gelecek yeni transferlerin muhtemel uyumsuzlukları törpüleyeceği bir Galatasaray izlemeyi istiyorum, sadece bu...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

35 yorum:

mre dedi ki...

Hemen hemen her konuda aynı kaygıları paylaşıyorum. Sanırım Aysal ve ekibi ilk hedef olarak camianın üzerine serpilmiş umutsuzluk, kötümserlik ve mutsuzluk tohumlarını yok etmek istiyor. Bunun için de kısa vadeli çözümlere yöneliyorlar.
Sene başında 1 kaleci, 1 stoper, 2 orta saha, 1 hızlı kanat ve 1 veya 2 forvet alınmalı diye düşünüyordum. Mehmet Demirkol'un deyişiyle "kadro mühendisliği" açısından sorunlu transferler. Umarım yanlıyorumdur.

PeaCeMaC dedi ki...

Paylaştığım fikirler bunların hepsi benim de, gözü boyanmaya çok müsait insanlarız, her fırsatta ileriye ses getirecek oyuncu getiren yöneticilerimiz var, savunma düzenine bakmadan eleştirdiğimiz kalecilerimiz olduğu gibi.

Savunanın çok zayıf olduğunu düşünüyorum, böyle paket transferlerin savunmaya yapıldığı günleri de görmek isterim.

Bir de bu paket yabancı transferi acaba yeni federasyon düzeninde sınırsız yabancının işareti olabilir mi?

Feridun dedi ki...

Ağızına sağlık! Baska yoruma gerek yok!
Ama kisa bir not:
Bu uc oyuncuya maliyet 35 milyon euro'ise. Ben bu buyuk paralari umut vaat eden genc oyunculara Marvin Martin, Pjanic, Torje ve bizim altyapiya ve oradaki oyunculara veririm. Bu sezon avrupa yok, prestige yok, ve sadece lig var onun icin uzun vaadeli dusunmek lazim. Bu sene genclerin yollunu acmak lazim Selcuk Inan'in yanina yerlestir Emre Colak'i, Servetin yanina dik Semih Kaya'yi. Hep gencleri yetersizlikten sucluyoruz ama biz onlari bir adil sans vermiyoruz. Onlara süreklilik ve devamli sans tanimamiz lazim. Biz onlara yatirmi yapmaya cesaret etmemiz lazim. Yoksa her sene ver her sezon o bitiş çizgisinde ayaklari takilir. Sayin Haldun Üstunel bunu gördu cözumunu buldu ve en yakin ve guvenebilecegi sandi kisilerle paylasti ve kovuldu.

Turk futbolun temel sorunu hem gunu kurtarmak icin, gundemi degistirmek icin transfer yapmaktir. Hic birzaman geri adim atilip'da acik sorunlar dusunulmez, tartilip tartisinilmaz.Yaşli, kendine isim yapmis ve bitmiş oyunculara para veriyoruz. Biz onun yerine kendi isim YAPACAK oyunculara şanş vermemiz lazim. Buyuk takim budur!

Modern futbol, altyapidan ve başka genc oyunculardan takimlar kurmak'dir. Hem onlar kulupten faydalansin, hem de kulup olarak onlardan faydalanmak lazim. Ama Turk futbolu bunu yapamiyor ve onun icin her sene geriliyor. Unal Aysal'lan mentalite belki degişecekti diye umutlarimiz vardi ama Hayir yanilmişiz.

Son sözum, asil başari günü kurtarmak degil, geleceği kurtarmak'dir.

M.Cagdas dedi ki...

Son yoruma tamamen katiliyorum. Yine onceki senelerin bir devami olan populist transfer politikasini izledigimiz goruluyor. Unal Aysal ile bazi seyler degisir, kafa yapimizi ozellikle bu seneki cokusten sonra biraz degistiririz diye umuyordum. Gunu kurtarmaya yonelik, uzun vadede hicbir getirisi olmayacak transferler. Teknik, taktik yeterliliklerini, yasli ya da genc olmalarini konusmak gereksiz, burda onemli olan heyecanini kaybetmis oyuncularin uzerine gidilmesi. Zaten bu noktaya gelisteki sebep de heyecani kalmamis oyuncu toplulugu degil miydi?
Umuyordum ki cikip desinler, "Bizden bir iki sene oyle buyuk basari beklemeyin, uzun vadede istikrarli olarak basarili olacak bir takimin temellerini atacagiz, takimi genclestirecegiz, umut vadeden isimsiz oyunculara sans verecegiz".
Tam tersi oldu, yine bir senede sampiyonluk beklenecek, buyuk umutlar baglanacak ve en ufak bir kotu gidiste topa tutulacak bir takim. Bu kadar zor mu geriye donup bir bakmak, neden kaybetmisiz, ya da bu politika ne zaman basarili olmus?

Ozan dedi ki...

Yazının özüne katılmakla birlikte, geçen sene yaşadıklarımızdan sonra kadronun sahada olan 11'inin büyük kısmının değişmesi gerekliydi. Bu travmayı Fatih Terim'in yardımı ile atlatmak bazı futbolcular için imkansız olacaktı gelebilecek ilk yenilgiyle beraber.

Şimdiye kadar 6 'iyi' futbolcu aldık. Sadece 3 kulüpten transfer yaptık. Bence bu transferlerin en kilit noktası bu. 6 yeni adamı takıma eklerken, alışma periyodunu minimuma çekmek için yaptığımız hamlelerden birisi.

Belli ki Terim, Baros'un ipiyle kuyuya inmeyecek. Stancu -bence her ne kadar yetenekli olsa da- artık başarı istediğimiz bir sezonda bizi rahat ettirecek adam olmayabilir.

Avrupa'ya gidemediğimiz bir sezonda, alabileceğimiz en kaliteli adamları aldığımızı düşünüyorum. Takımın iskeletini yaratıp, yanlarına hepimizin istediği genç isimleri görmemiz ancak ve ancak seneye görebileceğimiz hamlelerden olabilir.

Adsız dedi ki...

UĞUR, transfer dönemleri cesaretine hayranım. herkes ağzı açık izlerken ayaklarımızın yere basmasını sağlıyorsun. helal..

Adsız dedi ki...

sevigili adaşım Uğur,
gecen yılda bloğunda bazı yazılar ve kaygılar paylaşmışdım , cok genc yaşına rağmen futboldan iyi anladığın gayet acık , bu üç futbolcu konusuna gelince ,hangisinin kaliteli hangisinin büyük oyuncu oldugu tartışmalarına girmeden net ve
acık bir şekilde gecdiğimiz 3 yılda dibe vuran Galatasaray futbol takımının yeni yönetimle birlikde artık yok edildiğini,tamamen popülist ve inanılmaz bir şekilde kötü yönetildini bu gün itibari ile belirteyim...
bu transfer politikasının tutmasının imkanı ve mümkünatı yok,takımın ana ve hayati eksikleri bu transfer politikası ile dahada derinleştiriliyor yapılan devasa boyuttaki harcamalarda cabası, artık acık secik sirk takımı hüviyetinde , mücadeleden ve rekabetten yoksun, aşırı pahalı yorgun ayaklar üzerine yapılan yatırımın son darbesinide sağolsun yeni yönetimimiz ve hocamız vurdu ,kendilerini kutluyorum yarın öbür gün sahada bütün gerçekler ortaya cıkınca ne gibi savunmaları olacak ciddi merak ediyorum, sonuc olarak Galatasaray futbol takımı bu son hamle ile süperligde ilk 5e giremeyecek hale iyice getirilmişdir..

uğur şenel

mirmak dedi ki...

Satranç diye bir spor vardır. düşünerek oynanır. bu spor branşında hemen oyun başlangıcında her iki tarafta tahtanın ortasını piyonlarla domine edip alan kazanmak rakibini oynatmamak, alanını kısıtlaman üzerine yoğunlaşır.

gelelim modern futbola.

orta saha.

orta sahan iyi ise defansın rahatlar. yanlış mıyım? defansın iyi ise kalecin de ortalama üstü kalır.

orta sahan iyi ise forvetin coşar.

orta sahan iyi ise güzel futbol oynarsın. dolayısıyla stada seyirci çekersin. para kazanırsın.

orta sahan iyi ise kupa kazanırsın.

orta sahası olmayan bir galatasaray messi'yi de getirse

aynı tas aynı hamamdan öteye nereye varacak bu galatasay?

8.'likten 7.'liğe mi?

Mitya dedi ki...

Galatasaray bu modeli daha evvel de denemisti, hem de daha genc oyuncularla. Elano, Keita, Baros, Arda'dan olusan bir hucum hattı insa edilmis, ancak bu oyuncuların serbestce ve rahatca oynayabilecegi duzen ve takım kurgusu olusturulmamıstı. Benzer sorunlar bu sene de var gozukuyor. Aslında Galatasaray'ın icinde bulundugu cukurdan cıkması icin bir sezondan fazlası gerekiyordu, bunu kabul edip hareket etmek lazım. Ozellikle kalitesi her sene bir gıdım artan ligde 3-4 yası gecmis flas transferle bir yere gelmek ciddi bir talih gerektiriyor.

Reyes ve Forlan'ın yanında top yapabilen Bougherra tadında bir stoper cok daha makul olurdu. Ujfalusi Servet'ten hallice, yası da 33. Sag ve sol beklerdeki sıkıntı devam ediyor, aynı zamanda orta sahada ciddi bir alternatifsizlik var. Selcuk 4 hafta sakatlandıgında ne olacagı mechul. Yine de Avrupa macları olmaması kadroyu maksimum derecede saglikli tutmak icin bir fırsat.

Galatasaray sanki 68-73 puan bandında alır gibi geliyor. Her ne olursa olsun isim bazında ligde onemli hamleler yapılıyor. İlerisi icin umitli olmakta fayda var. Eminim Unal Aysal da her sene benzer bir transfer politikası izlenmemesi gerektiginin farkındadır. Bu seneki oncelik Galatasaray'ın buyuklugunu hem Turkiye'ye hem de Galatasaray camiasına yeniden hatırlatmaktı, bu da basarılacak gibi gozukuyor.

oyleboylesoyle dedi ki...

genç alırsın Galatasaray'ın vakit kaybedecek, bekleyecek zamanı yok derler.

deneyimli alırsın yaşlı, populist transferler derler.

kimi alırsan al illaki bir kesim eleştirir. Buda o hesap.

"Gerçekten Taraftar ne istiyor?" Anlamış değilim!

Bir kulubün mantalitesi yoksa vizyonu yoksa kimi aldığının ne önemi var? Peki bu nasıl olur mantalitesi ve vizyonu olan taraftarla. Taraftarın birşeyi yokki yönetimlerin olsun... kimden ne bekliyorsun ey taraftar?

Evren Deniz dedi ki...

Ugur merhaba,
Ujlafusi yorumuna tamamen katiliyorum. Reyes in kotu futbolcu oldugunu dusunmuyorum ancak haklisin daha acil onceliklerimiz vardi.

Ancak Forlan konusunda cekincelerin bence yersiz. Baros un artik dusunulmedigini varsayaraktan, bence en az Baros kadar hedef/duvar adami oynayabilir. Fizigi oldukca kuvvetli bir futbolcu.

Ileri de tek forvet Forlan ile oynayacagimizi dusunursek de kanatlarda Arda ve Reyes, uzak forvet olarak da Elmander neden olmasin? Dunya kupasinin favori modeli 4-2-3-1 in cok benzerini oynuyor olucaz. Almanya gibi iki tane top da yapabilen capa orta saha da koyduk mu (Bir tanesi Selcuk) bence 4 ileri oyuncu ile pekala oynayabiliriz. Tabii burda Selcuk'un yanina gelicek oyuncu ve de Servet'in yanina onu tamamliyabilecek hizli bir stoper cok onemli.

Adsız dedi ki...

bence kazım ı atlıyorsun, fatih terimin euro2008 de kazımı nasıl kullandığını hatırlarsak sağ kanatta forvete yakın arkası dönük top alan tum hava toplarının ona şişirildiği forvet gibi kullanmıştı, son milli maçtada gördük ki arda serbest çok daha iyi oynuyor golüde taktik disiplinden çıkıp sağ kanata gidip attırmıştı, forlanda kazım arda reyes üçlüsün toplam minimum 15 golle kapatsalar dahi 20 den aşağı gol atmayacağının düşünürsek geçen sezonun gol sayısını yakalıyorlar. bence galatasaray çok iyi takım kuruyor kaleye doninin geleceğini düşünürsek sabri ujfalusi servet hakan selçuk x arda kazım reyes forlan. ortasahaya yapılcak transferin pirlo gattuso ikilisinde olduğu gibi selçuğun yanına top kapma özelliğinin iyi olduğu önde basan seri hırçın bir oyuncu olması gerekiyor emre belözoğlu bu işte çok iyi ama emre gibi bu özelliklerinin yanında top tekniği olan oyuncu bulmak zor o yüzden muntari bu mevki için ideal gibi duruyor

Ibrahim Temel dedi ki...

Reyes'in Arda'nin yerine transfer edildigini dusunuyorum, Forlan gibi kaliteli biraz yasli ve ismi olan bir forvette ne yazikki genel olarak taraftarlarda olusan istek dolayisiyle(Drogba haberleriyle endeksli olarak)yapilmasi gerekn bir transferdi.

Ujfalusi transferini bende anlamakta zorlaniyorum yabanci kontenjanini 33 yasindaki bir stoper icin kullanmak cok mantiksiz daha dun sabah hangeland transfer edilcek diye haberler okuyup sevinmistim

tolga dedi ki...

kuzenim Türkiye de eş zamanlı fizik matematik okuyup iki bölümü de 1.likle bitirip cern de bilinen deney grubuna katıldı ardından da şu anda berlinde burslu doktora vs. yapıyor. geçenlerde Türkiye ye geldiğinde beşiktaştan sarıyer e minibüs ücretini hesaplamakta sıkıntı çektiğini anlatmıştı.
bazen fazla bilginin ya da bildiğini zannetmenin insanın önündeki basitliği görmesine en büyük engel olduğunun örneği durumundasınız siz ve birkaç twitter mourinho'su. bu takım geçen sene tarihinin en kötü sezonunu yaşadı. sıralamanın 7 ya da 11 olması önemli değil. en fazla mağlubiyet alınan en az gol atılan ve en çok gol yenen sezonlarından biri.herkesin en büyük şikayeti takımda sürekli topu kıran adamların bulunması ve bu takımın önümüzdeki sene neredeyse tamamının değişmesi gerekliliğiydi. bu takım önümüzdeki sene sadece lig ve t.kupası oynayacak ama tarihinde ki en önemli sezonlarından birini oynayacak yani yıllar önce araç olan bu yıl için temel amaç olmak zorunda.
takımın tek forveti geçen senenin yarısından çoğunu sakat geçirmiş yerine veya yanına forvetler alınması lazım alınan(eğer olumlu biterse) adam 1 yıl öncesinin ispanya ve dkupası yıldızı son vuruşları mükemmele yakın forvet.
takımın kanatlarının biri sezonu rehabilite de geçirmiş diğerleri sizin de çok sevdiğiniz!! aydın,sabri ve kk. bu bölgeye duran topları çok iyi kullanan cvsinde arsenal ve real madrid de yazan 28 yaşında bir futbolcu transfer olmak üzere.
savunma da kendisine güvenildiğinde başarılı olabilen fakat güven vermeyen planlama yaparken en fazla yarım sezon oynar diyebileceğiniz stoperleriniz,aslında bek bile olamayan bekleriniz varken italya ve ispanya da üst düzey sezonlar geçirmiş bu iki ülkeye bir de milli takımını eklersek 3 ayrı savunma yapısında da oynayabilmiş "sağlam" bir de gerektiğinde bek özelliklerinden yararlanabileceğiniz bir adam alıyorsanız ve sizler kadar bu işi çok iyi bilmeyenleri de heyecanlandıracak "sinerji" yaratacak transferler yapılması da gerekiyorsa bunların yerine pato-alexis sanchez-vermaelen veya muadilleri alınamayacaksa bu üçlü transferin yanlış neresinde?? ya da özellikle geçen seneden sonra olması muhtemelleri beğenmemek şımarıklık değil midir??

Adsız dedi ki...

Haklı olduğun noktalar var ancak ben biraz daha değişik düşünüyorum.

Herkesin malumu, son üç sezondur istediğimiz futbolu ortaya koyamayan ve somut olarak hiçbir başarı elde edememiş Galatasaray örneği mevcut. Eğer ki bu sene tırnak içerisinde söylüyorum ''soru işareti'' olan yıldız adayı genç futbolcu getirseydik(Torje, geçmiş seneden Pino gibi) ilerleyen dönemlerde bunun sıkıntısını çekebilirdik. Sonuçta taraftar artık şampiyonluk istiyor, başarıya endekslenmiş durumda. Fatih Terim/Ünal Aysal elbette ki geçen sezondaki kötü neticeleri unutturup iyi sonuçlar almayı alışkanlık haline getirecek bir takım kurmaya çalışıyorlar. Florya'da kimse ip atlamıyor benim bildiğim:) Bu bağlamda alınan oyuncular belli bir sistemin içerisinden gelmiş ve birbirini tanıyan kişiler. Ben fazla sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Sonuçta A.Madrid Uefa Avrupa Ligi'ni kazanırken bu oyuncular takımlarında banko oynuyordu ve önemli roller içerisindeydi her biri.

Forlan eğer kesin olarak geldiyse -ki pürüz çıkabileceği söyleniyor- her yönüyle inanılmaz bir transfer. Uç noktada eksikliğini çektiğimiz tamamlayıcı futbolcu için kendisinden iyisini bulamazdık. Tam bir lider ve yapamayacağı iş yok.

Reyes biraz daha riskli bir hamle gibi geldi bana. Sağ kanat-sol kanat-forvet arkası gibi rotasyonlarda değerlendirebilir. Eğer motive olur ve istediklerini yaparsa Keita'yı falan unutturur öyle diyim. Umarım tam randıman sağlarız.

Ujfalusi'yi genel olarak beğenirim ancak Servet ile oynarsa büyük sıkıntı yaşarız. Ortadan delici özelliği sahip veya ikiye bir varyasyonlarını etkili kullanan her futbolcu bizim için korku filmine neden olabilir. Bu noktada ''Acaba Ceyhun?'' demiyor değilim. Ujfalusi-Ceyhun belki de aradığımız ikili olabilir.

Özet: Umutluyum..

zachpaulsen dedi ki...

sağ ve sol bekin çalım atarak önünü açamıyor ve ileriye topu hızlı ve sorunsuz iletemiyorsa sıkıntı hala vardır. servet - ujfalusi tandemi ise büyük soru işareti?
hala kaleci, sağ bek sol bek ve stoper sıkıntısı devam ediyor. hatta selçuk'un yanına 1 orta saha.
yani 5 oyuncu daha alınmalı.
bu adamlar niye alındı? biraz şov, biraz taraftarı ve camiayı heyecanlandırmak, kombine ve tribünler için.
iyi bir orta saha ve defans kurgusu içinde forlan-reyes-arda hücum hattı iş yapar ama bu hat kurulucak mı?

pclion dedi ki...

Mre,

Ben kısa vadeli çözümlerden ziyade yönlendirici pozisyonundaki eski yöneticilerin hâlâ 5-10 sene öncenin basit politikalarıyla bugüne bakmalarından kaynaklandığını düşünüyorum. Yerlilerimiz zaten iyi bakışı beni en çok kaygılandıran şey.

PeaceMac,

Sınırsız yabancı sanmıyorum ki olsun. Hatta bir sonraki sene 6+2'ye dönülmesi planlanıyor. Gerçi yeni federasyon başkanıyla belki farklı bir düzenleme olur. Benim aklımdaki 6+sınırsız.

Feridun,

Maliyetin o civarı bulacağını sanmıyorum, maksimum 15 milyon avrodur ama fırsat maliyeti diye de bir şey var. Bu oyuncuları alarak, uzun vadeli sözleşmeler yaparak başka şeyleri de bağlıyorsunuz bir yerde. Transfer tarzı hakkındaki yorumlarına katılıyorum.

Erhan Çetin,

Neill'ın gidişi de ihalenin büyük ölçüde yabancılara yıkıldığını gösteriyor gibi, o yüzden Tomas Ujfalusi'ye upgrade gözüyle bakıyor olabilirler ancak bence fena halde yanılıyorlar. Servet, Tomas saç baş yoldurur.

M.Çağdaş,

Başarı beklemeyin demek Galatasaray gibi başarıdan beslenen bir takımda zaten mümkün değil ama bu sezon o sezon değil ancak bu demek değil ki yapılan yatırımlar ölü olsun. Doğru oyuncular olmamasını geçtim, doğru mevkiide bile değiller. Savunma hâlâ facia, kaleci belli değil, orta sahaya Muntari deniyor. Bakalım.

pclion dedi ki...

Ozan,

Özgüveni daha sağlam oyuncularla devam etmek bir fikirdir ama Reyes'i getirirken Arda burada kalıyorsa nerede kaldı yenileme? Özgüveni sarsılan tek oyuncu Neill mıydı? Dediğin mantıklı ama transferlere tam oturmuyor bence.

DIS,

Teşekkür ederim :)

Uğur Şenel,

Sayın Ünal Aysal'ın danıştığı kişilerin egoları bizi bugünkü noktaya getirdi diye düşünüyorum. Muhtemel bir kötü sonuçta Aysal'ın ne tavır alacağı geleceğimizi belirler.

CaptainIrmak,

Orta saha vurgusu önemli ancak biz hâlâ "Elde var Selçuk" durumundayız maalesef :)

Mel,

Bougherra örneğin cuk oturmuş, gerçekten o tipte bir stoper çok iyi iş görebilirdi. Doğru transferlerle dahi şampiyonluk yarışında favori olmamızın kolay olmadığına inanıyorum ben, çok şey kaybettik iki sezonda, buna yarışma kültürü de dahil. Neredeyse sıfırdan kurulmuş bir takım olacağız ve kadrosu en az bizim kadar kaliteli, şampiyon olmuş bir Fenerbahçe var. Bu sebeple zirve yarışında olmak da bence bir geri dönüştür geçen seneden sonra.

Oyleboylesoyle,

Transfer beğenmeme kültürü bu ülkede sinir bozucu boyutlarda, buna katılabilirim ancak bu gerçekten yanlış yapıldığına inandığımız transferler hakkında konuşmamıza engel midir? Sapla samanı birbirine karıştırmamak lazım. Gerçek taraftarı bilemem de çoğunluğun "Çıldırt bizi Ünal başkan" modunda olduğuna inanıyorum ben hâlâ, bu gidişatın sonu da iyi değil. Eğer istenilen takım oluşmazsa Aysal'a ilk sırtını dönenler de bugün transfer sarhoşu olanlar olacak çünkü yüksekten düşmek her zaman için daha kötüdür.

pclion dedi ki...

Evren Deniz,

Baros'a getirilen en önemli eleştiri sakatlığa açık olması ve yaşıydı, Diego Forlan ise bence o tempoyu ve enerjiyi Baros kadar koyacak tipte bir adam değil, daha çok ince işlerin ve klas vuruşların, pasların adamı. Sanki bu oyuncu yan yana oynamalı gibi geliyor. Burada da Elmander'i, Reyes'i sorgulamak gerekiyor, bir yerde bir plansızlık var, bu net.

Adsız,

Kazım'ı en uçta kullanma dönem dönem yapılabilecek bir tercih ki son Belçika maçında bunu Hiddink de denedi. Terim, Kazım'ı sever ki mevcut rotasyonda kendine yer açacağına inanıyorum fakat bu Reyes'in takıma gelişini daha da sorgulatacak bir faktör. Muntari'de çok katılmıyorum, oyun zekası olarak çok eksik ve bize çektirecek bir oyuncu olacak bence.

İbrahim,

Arda'nın gidişi bence şu şartlarda mümkün değil çünkü zaten yerli zorunluluğundan Balta, Server gibi adamları oynatıyor konumdayken Arda'yı da yollamak intihar olur. Sanmıyorum bu yola gidilsin ama Atletico'yla bu konunun görüşülmüş olma ihtimali da kafamı kurcalıyor.

Tolga,

Çok bir şey söylemek istemiyorum, kendi fikriniz elbette ancak yine aynı hataya düşüp fikirleri değil, yazan kişiyi tartışmışsınız. Twitter Mourinho'su falan, hakikaten gereksiz şeyler. Geçen seneden sonra bunları beğenmemek şımarıklık değil, zaten geçen seneki savunmanın aynen duruyor, hatta daha uyumsuz hale geliyor oluşundan hoşnut değilim. Kotarılmış savunmalarla bu iş olmuyor. Fenerbahçe "Santos-Yobo-Lugano-Gönül" dörtlüsüyle oynarken Galatasaray "Balta-Servet-Ujfalusi-Sabri" savunmasıyla oynayacak. Burada bir problem yok mu?

Adsız,

Ben Reyes'i gerçekten severim ama şu takıma en gereksiz oyuncu tipiydi, hele ki Arda takımdayken. Ujfalusi'nin yanında bir de Servet varken büyük zaafiyet olacağına inanıyorum ki bu paket transfer mantığının en çıldırtan yönü o. Sadece Forlan alınsa çok daha olumlu şeyler söyleyebilirdim, kadroya uyumlu bir tercih olduğunu düşünmesem de.

sunshine dedi ki...

Anlaşıldı ki Ünal Aysal bizi boş yere umutlandırmış. Yok profesyonellik getirecekmiş yok sistemli transfer olacakmış. Madem Neill'i gönderiyorsun Ujfalusi neden alıyorsun.Klasik Fatih Terim hamleleri önceki hocanın seçimlerini silip atmak. Lucesku'nun şampiyon olan kadrosunu da dağıtmıştı aynı böyle. Ama ne hikmetse bu takımda gerçekten işe yaramayan Servet Çetin, Gökhan Zan, Hakan Balta, Mustafa Sarp hala kadroda. Keşke yanılıyor olsam Fenerbahçe kadro nasıl kurulur bunun dersini veriyor. Zaten Avrupa'da yoksun geleceği yönelik bir kadro kurmak için fırsat geçiyor onu da 30 yaş üstü topçularla dolduruyoruz. Fransa ligi tam bir futbolcu cenneti, kim gelse kral top oynamış bu ligde ama varsa yoksa yıldız oyuncu arıyorlar. Bizimkilerde altyapının başına Müfit Erkasap'ı(Zaten Fatih Terim ilk geldiğinde ismi geçmeyince şaşırmıştım)getiriyor Tugay ne oldu bilen yok.

Adsız dedi ki...

sen hakkaten toptan anlamıyosun :)
mıkı.

Erdem Karakuş dedi ki...

Önerilere bakıyorum da had bilmemezlik had safada. Pjanic ve Martin Martin Galatasaray'a gelmek için can atıyorlarmış zaten, başkanım beni al diyorlarmış.

İleri ucu X-Y-Z olan takımın defansı Balta-Servet-Sabri olur mu. İki sene önceki mevzunun birebir aynısı. O zaman Keita-Kewell-Baros vardı farklı olarak. Sabri yerine bir yerli sağ bek, Servet yerine bir yerli stoper, Balta yerine de bir yerli sol bek önerin de içini doldurun madem şu yazının. Sadece eleştirmekle doğru tespit yapmış olunmuyor, eleştirdiğin nokta için çözümünü de ortaya koyarsın.

Türkiye'de marjinal olacaksan, herkesin beğendiğini eleştireceksin. Yönetim şov yapar, biz taraftar ise yıldız meraklısıyız. Kulübün geleceğini bir tek siz ve arkadaşalarınız düşünüyorsunuz vallaha, helal olsun.

tolga dedi ki...

@pclion öncelikle twitter mourinhoları size söylenmiş bir tanımlama değildi öyle olsa "siz ve sizin gibi" yazardım özellikle yazmadım. fakat siz de ve onlarda olan ortak bir yanlışın tartışmasını yapıyorum yazdığınız "fikrinizin" ışığında. bu durumda sadece yazanı değil yazdığı fikri de tartışmış oluyoruz sanırım.
bu transferler bana yönetimin kısa orta ve uzun vadede planlamaları olduğunu gösteriyor birçok kişinin aksine. ünal aysalın transferler için ispanya ya gitmesi de baştan sona bir sistem oluşturulduğuna daha çok inandırıyor.daha yazacak çok şey var ama burası babamın blogu değil:)
uzattıysam affola

Anıl dedi ki...

Galatasaray'ın şu durumda geleceği kurtaracak bir hali yok. Tabii ki önce günü kurtarmak zorunda. Geçen sezonki kaos ortamı ancak öncelik günü kurtarmaya verilirse aşılır. Hâlâ "çift forvet oynayacaksak Baros-Elmander var" diyenler mevcut. İlk sezonu haricinde yokları oynayan, 5 maçın 3'ünü sakatlığı yüzünden tribünde izleyen, oynadığı maçlarda da gereksiz sarı kartlarla takımını zor durumda bırakan Baros mu? Geçiniz lütfen!
Ujfalusi'nin Neill'den farkını sorgulayanlara da Neill'in koca bir sezon boyunca "Ne işim var benim burada" tavrını hatırlatmak isterim.
Reyes'e burun kıvıranlara da Aydın/Kazım rotasyonunu izlerken sabır dilemekten başka yapacak bir şeyim yok.

Adsız dedi ki...

Merhaba Uğur,

Yazın için çok teşekkürler. Tamamına katılıyorum ve mükemmel özetlediğini söyleyebilirim. Ekstradan Ünal Aysal'ın "futboldan anlamam ama futboldan anlayan adamlardan iyi anlarım" sözüne istinaden yönetim ve hoca arasında yaşanacak (Adnan Öztürk/Bülent Tulun/Fatih Terim triosu) kuvvetle muhtemel ego çatışması önümüzdeki sezonun merkez noktası olacak gibime geliyor diyecektim lakin buna benzer birşeyi yorumunda ifade etmişsin. Geyiğe vurmak istemiyorum ama bir yandan da acı bir gerçek olarak ortada duruyor: Mustafa Sarp hala kadroda !

Bir de Mehmet Helvacı vardı. Onun paralı olmayışı ve sıfırdan yapılanma söylemleri her ne kadar popüler imajı (brütüs?) rezalet durumda olsa da bana cidden ümit vermişti. Ancak kaybettikten sonra sık sık dile getirdiği o futbol aklının Otto Rehhagel olduğunu açıklayınca yıkılmıştım.

Benim tüm bu yaşananlardan çıkarımım ise Galatasaray'ı yönetecek akil bir insan grubunu bulmanın en büyük sorunumuz olduğudur.

@tolga: Kuzenin acaba analitik düşünceyle sorunları tespit eden ve çözümleyen insanların arasından, "ücretini uzatamayan kaldı mı ?" keşmekeşine geçiş sürecinde tökezlemiş olmasın sakın ? Sonuçta minibüsçünün işi en zor olanı ama o bambaşka bir konu :)

WS

onur dedi ki...

@PC,

FB'nin geri dörtlüsü ile GS'ın geri dörtlüsünü karşılaştırırsak; her iki takımın da ileri uç/forvetlerini karşılaştırmak gerekir.

Bu transferler öncesi (eğer gerçekleşirse) FB: Niang-Semih-Guiza-Alex-Dia-Stoch ve hatta Mehmet Topuz & sakatlıktan kurtulursa Uğur Boral şeklinde.

Kimse de "ön taraf şişti abi" demiyor; sürekli sakatlıklar, formsuzluklar, cezalılar yaşanıyor çünkü. Sonuç itibarı ile "büyük takım" dediğin oyunu rakip alana yığmak zorunda ki bu da kaliteli futbolcularla oluyor.

Şahsen KK, Pino, (yarım sezon sakat) Baros, Aydın, Stancu'nun bu kaliteyi tutturmadığına inanıyorum. Muhakkak bir golcü lazım ki Forlan, kanat lazım ki Reyes, KK sırtı dönük ikinci forvet oynayacak ise onun yerine Elmander çok çok daha iyi seçimler. Kalanı da yedek olur, tribünde oturur havlu sallar, el sallar bilemem; ancak hücum hattı öyle ya da böyle sınıf atlamıştır.

Ha Ujfalusi konusunda hemfikirim; Neill'den "kağıt üzerinde" fazlası yok; ancak Neill'in de takımı artık kafasında bitirmiş olduğunu unutmamak lazım.

Hem daha transfer sezonu bitmedi; belki Cambiasso gelecek? O zaman olmaz mı Selçuk-Cambiasso ikilisi 4-2-3-1 sisteminde?

pclion dedi ki...

Hücum futbol,

Hücumun hâlâ forvetin son vuruşlarına bağlı olduğu sanılıyor ki çok uzağa bakmadan, bu sezon Fenerbahçe'ye şampiyonluk getirenin sadece Alex'in performansının değil değil Gökhan Gönül'ün, Andre Santos'un hücumu çoklamasının payını fark etmek kafi. Hâlâ Hakan Balta'dan iyi sol bek mi var deniliyor şurada bile, inanılmaz...

Sunshine,

Fatih Terim ne kadar iyi hocaysa o kadar kötü bir transfer seçicisi malesef, yapacak bir şey yok.

Erdem Karakuş,

Ne diyeceğimi bilemedim. Emin ol, şurada kırk yılda bir yazdığım üç satırı da Hıncal Uluçluk, trollük yapayım, marjinal olayım diye yazıyorum ben de! İnsanları tanımadan, etmeden ahkam kesmek ne kadar da kolay. Ben ve arkadaşlarım (terör örgütü diye suçlanırsak da şaşırmayacağım) sadece Galatasaraylıyız. Kendi fikrimi yazıyorum, hepsi de bu kadar. Gerisi laf-ı güzaf...

Tolga,

Anladım, teşekkür ederim. Fikir ayrılığında hiçbir problem yok, yeter ki şurada yazılanı bırakıp yazanın niyetini okuma ya da yargılamaya girmesin iş. Affedecek bir şey kesinlikle yok, her zaman beklerim :)

Anıl,

Forveti sadece Baros'a emanet edilmesine ben de karşı çıkarım ama bu takımda bütçenin büyük kısmının ayrılacağı bir bölge varsa bu ya orta saha ya da savunma hattı olmalıydı. Baros'un önüne Forlan'ı yazmak Galatasaray'ı kurtarmaz ama çok iyi bir stoper Servet'i de toparlayabilir, beke yapılacak takviyeler şimdiden alternatifsiz ve hedefsiz kalmış Balta ve Sabri'ye yarışma fırsatı verebilirdi. Madem bosmanda bu sene önemli iş yaptık, Baros'u hem yedekleyecek, hem de en az onun kadar iş yapabilecek bir Bobo'yu kadroya katmak zaten hedefi sadece lig olan bir takımda uyum süreci krizi de yaşatmazdı. Tamam, forvete para harcamak da bir yol ama Reyes, Ujfalusi? Bence yanlış ata oynadık, hepsi bu.

WS,

Teşekkür ederim. Mehmet Helvacı'nın şu ortamda seçilmesi zaten mümkün değildi ve bence bir daha da olmayacak. Ünal Aysal'ın bir vizyon ortaya koymaya çalıştığına ben inanırım, popülizmden değil, başarıyla büyümeden bahsediyor gerçekten ama bu yolun Tulun'dan, Dürüst'ten, hatta Öztürk'ten geçip geçmediği şu anda belirsiz. Henüz hazirandayız, transfer dönemi iki ay daha sürecek. O yüzden bekleyelim, görelim.

Erdem Karakuş dedi ki...

Bak çok güzel bir cümle söylemişsin. İnsanları tanımadan etmeden ahkam kesmek ne kadar kolay demişsin.

Halbuki aynısını sen yapıyorsun şu yazında. Senin yaptığının farkı ise şu, hangi sistemde oynayacağını, nasıl kullanılacaklarını, tercih edilme sebeplerini bilmediğin oyuncular hakkında doğru/yanlış tercih diye yorum yapıyorsun. Kendi kafanda bir şablon kurmuşsun, o şablona göre değerlendiriyorsun. Ki daha takım omurgası tam kurulmamış, gelecek başka transferler de var. Oluşmamış bir bütün üzerinden ahkam kesiyorsun.

Beni yadırgadığın olayın aynısını yapıyorsan beni kınamanın ne anlamı kalıyor ki?

Adsız dedi ki...

Mustafa sarp-balta-zan-servet-aydın gibi oyuncular yine kadroda olacak sanrım..
kepengi yine kapatma vakti geldi:((

sunshine dedi ki...

Her ligi bilemem ama Türkiye liginde şampiyon olmak istiyorsan forvet hattını değil defansını yabancılardan kurmalısın. Biz ise yabancı hakkının neredeyse hepsini forvete yatırdık. Tek umudum daha transferlerin sonuçlanmamış olması. İnşallah gerçekleşmez.

Adsız dedi ki...

mustafa sarp konsunda karar aşamasında olan bir fatih terim'in galatasarayda işi yok..
mustafa sarp'ı başımıza bela eden Bülent korkmaz birçok taraftarın ahını aldı..
yazık..

Adsız dedi ki...

Merhaba Uğur.Yazın on numara olmuş.
Servet-Hakan Balta ekseninde büyük problemler oldğunu düşünyorum,bu ikisi yine defansta olacaksa 3.lük hayırlı olsun şimdiden..
Bunların üstüne Mustafa Sarp ve Ayhan'ı da eklersek,Fatih Terim devre arasını göremez,iddalyım:)
Motivasyonla,yürü be koçumla,ne servet ne de hakan balta adam olur..
Bu arada Mustafa Sarp adında büyük dehaya selamlar:)

Omzuchan dedi ki...

herkez kendıne gore bır yorumda bulunmus saygı gostermek gerekır. öncelıkle bu 3 ısımde bana gore takıma cok faydalı olabılecek ısımlerdır. benım en cok umut ettıgım ıse Reyes tır. ben sayın terımın reyesı kanat rotasyonlarında kullanacagını sanmıyorum aksıne ruı costa yı hagı yı kullandıgı gıbı serbest rolde oynatacagnı dusunuyorum ki eger dusundugunu yaparsa reyesın yenı reıs olacagını konusunda hıcte suphem yoktur. forlanı konusmaya bıle gerek yok barosu durduramayan bır lıgın stoperlerı forlan ve baros gıbı bır ıkılıyı nasıl durduracak onu konusmak gerekır saglıklı bır barostan terımın kesınlıkle vazgececegını sanmıyorum gecen ıkı sezonda baros takımda cok yanlız kaldı ama bu sezon takıma katılacak kalıtelı oyuncularla en az 20 gol atacaktır kanaatındeyım.Ujfalusi ye gelınce herkez servetle kıyaslamıs bu kadar da haksızlık yapılmamalı servet koyun sag beke kac defa hucuma katkı yapacak merak edıyorum ayrıca bu adam stoperde oynuyacaktır ama yanında servet mı oynar orasını dusunmek gerekır sankı herkez servetın yerı garantı gıbı konusmus terım hak edene formayı verecektır cunku 2. gelısınde buyuk bır husran yasadı onu telafı edebılmek ıcın tam anlamıyla gece gunduz calısıyor kaldıkı bır daha turkıyede takım calıstırmam demesıne ragmen bu sozu yıyorsa terım herseyı goze almıs demektır. ben olumsuz dusunce ıcerısınde degılım ama reyesın mutlaka gelmesı gerektıgı fıkrındeyım ınanıyorum kı reyes terımın elınde takımın yenı Reisi olucaktır nasıl zamanında hagı olduysa ruı costa olduysa bu ıkı ısım evet dunyada duyulmus ısımdı ama benım fıkrımce asıl patlamalarını terım ıle gerceklestırdıler. Saygılar.....

insivible dedi ki...

@sunshine

fatih terimin boks torbasi mufit erkasapin altyapinin basina gecmesi hakkaten uzun sureli planlari sorgulutuyor. gecenlerde ben de fransa ligini dusunuyodum kim gelse iyi is yapiyo diye fenerbahce gene o pazarlara bakiyo.

bu yaziya da tamamen katiliyorum. zaten uflaijisinin messiye o faulunden beri soguktum, gordugum maclarda tam bi cek servet gibi bi hali var, ikisi bi arada evlere senlik. daha iki sene once keitalar elanolar geldi, hala bir camianin problemi cozememesi beni sok ediyo. takim cekirdegi ne olacagi muamma. reyes i cok severim ama ne yazik ki bence reyes ilk ihtiyacimiz olan bi oyuncu degil. hem de HIC degil. cok daha farkli yerlere takviyelerimiz lazim orta sahaya ve defansa. forlan ise HIC HIC diil, aradigimiz oyuncu. uflaijisi ise HIC HIC HIC diil. yani hiclere bakarsak, reyes hadi tamam severim ayip olmasin gs formasi giysin de digerleri sacma sapan transferler. unal aysal buyuk konustu ama galiba futboldan anlamiyorum hep diyodu kandiriyolar heralde bilemedim. kim kuruyo bu takimi, transferleri kim dusunuyo merak ediyorum.

Adsız dedi ki...

ujfalusi hariç diğerleri gelmiyor bir sıkıntı kalmadı artık hadi yine iyisin istediğin oldu transferleri beğenmemiştin şimdi kimlere ihtiyaç var o tarz bir yazı yazsana

Related Posts with Thumbnails