Bursaspor ile Gaziantepspor'un UEFA Avrupa Ligi Yolu


Türkiye Ligi'nde son haftanın iki soru işaretinden birisi şampiyonluk, diğeri de UEFA Avrupa Ligi'ne ligden katılacak ekiplerin sıralamasıydı. Bursaspor sürprize izin vermeyerek üçüncü sırayı aldı, ikinci devrenin en başarılı ekiplerinden Gaziantepspor uzun bir aranın ardından tekrar Avrupa sahnesine çıkmaya hak kazandı. Yine de grup aşamasına kalmaları için epey uğraşmaları gerekecek.

Fazla tekrara giriyorum belki ama bence Türkiye'nin Avrupa kupalarında kaydedemediği aşamanın temel sebebi düzenli bir dördüncü temsilci çıkaramaması. UEFA Avrupa Ligi'ne gidenlerin hepsi ilk turda seribaşı olamadığından kötü eşleşmelerle zor durumda kalıyor. Trabzonspor'la yaşanan bu kısır döngü onlara geçen sezon Liverpool'u getirdi.

Mayıs 2011 itibariyle Türk takımlarının UEFA sıralamasındaki yeri ve puanları...

Bu döngüyü kırmaya en çok yaklaşan ekip ise Bursaspor'du. Ön elemeye takılmadan direkt olarak Şampiyonlar Ligi'ne gittiler ve 5 bonus puanı ceplerine koydular. Burada alınacak fazladan bir galibiyet ve beraberlik onlara bugün UEFA Avrupa Ligi son eleme turunda seribaşı olma unvanıyla dönebilirdi ancak durum onlar için de zor.Yukarıdaki tablodan da gözüktüğü üzere Bursaspor, Şampiyonlar Ligi'nden aldığı puanlarla takım puanını 12.010'a yükseltti fakat bu puan dördüncü ön eleme turunda seribaşı olmaya yetmiyor. Şampiyonlar Ligi elemelerinden de en düşük puanlı takımların geleceği varsayılan (ki hem Bursa hem Antep'in işine en gelen durum) sırlamada dahi son seribaşı 14.624 puanı bulunan Anorthosis. Bursa ile aynı puanı bulunan Trabzonspor da ilk turda elenirse burada seribaşı olamayacak.


Gaziantepspor ise son beş yılda Avrupa kupalarına katılamadığı için puan hanesi ilk tablodan da görebileceğiniz gibi Türkiye takımlarının minimumu olan 7.010 ile açılıyor. Bu puan 70 ekibin katıldığı 3. ön eleme turunda Gaziantep'i 33.sıraya taşıyor ki bu turda seribaşı olmak için yeterli. Tahmin edebileceğiniz gibi bu turun geçilmesi halinde kırmızı-siyahlıların dördündü turda seribaşı olma şansı ise bulunmuyor.

Umarım bu sezon Bursaspor ile Gaziantepspor kısır döngüyü kırarak önümüzdeki sezonlarda en azından UEFA gruplarına kolay yoldan giderler. İki sene önceye kadar bizle benzer bir durumda olan Portekiz'e bakıp ibret almak için geç bile kaldık...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

AtaKan dedi ki...

inşallah eleme oynayan 4 takımımızda gruplara kalırda;hem puanımız yükselir.hem heyecan yaşarız.yıllardır avrupada sürünüyoruz.ülke puanımız çok düştü.eskiden neydi öyle gençlerbirliği denizlispor gaziantepspor baya bi ilerlemişti.hiç unutmam gaziantep romayı 1-0 yenmişti.şimdi bakıyorumda ligimizin en iyi takımları sıradan takımlara eleniyor.

pclion dedi ki...

Sürekli eleniyorsan sıradan olan sen olursun Atakan :) Bizim takımlar bu kadar iyi bütçelerle hakikaten felaket yönetiliyorlar. Anorthosis'e bakıp ibret alsınlar misal, Kıbrıs takımının puanı Trabzonspor, Bursaspor ve Gaziantepspor'dan daha iyi ki adamlar ülkelerinden de puan almıyorlar ekstra...

Adsız dedi ki...

bu sene avrupa ligi baya zor olucak lazio , tottenham , roma eger gruplara kalabilirlerse umarım bu 3 takımla aynı grubu paylasmazlar

pclion dedi ki...

Keşke hepsi kalsa da bu takımlar çıksa :) Geçen sene elemeler sonunda iki takım kalmıştı, şaka gibiydi...

Related Posts with Thumbnails