Neo-Özil Jenerasyonu, Almanya & Türkiye

İbrahim Yılmaz (İstanbul BB) ve Robin Yalçın (VfB Stuttgart)

Türkiye, U-17 Avrupa Şampiyonası için Elit Tur’da Almanya’nın konuğuydu dün. Emre Can’ın kaptanlığını yaptığı takım ilk yarıda Samed Yeşil, ikinci yarıda Levent Ayçiçek’in attığı gollerle 2-0 kazanıyor. Ancak o takımın renkleri kırmızı-beyaz değil...

Almanya’da Mesut Özil’le başlayarak iyice tırmanan trend, ülkede yetişen genç yetenekleri Türkiye’ye kaptırmamak. Özil’den aldıkları büyük verimin ardından bu konuya daha da eğildikleri ve buna genç yaş kategorilerinden başladıkları biliniyor. Eskiden Türkiye U-17 düzeyinde Almanya’dan birçok oyuncuyu kadrosunda barındırırken, dün 2-0 sona eren karşılaşmada forma giyen tek gurbetçi oyuncu Norwichli Dean Selim Florence’ti.

4-Koray Günter, 6-Robin Yalçın, 8-Emre Can (C),
9-Samed Yeşil, 10-Levent Ayçiçek
Aslında mağlubiyete çok aldanmamak lazım. Türkiye merkezli, iyi bir 1994 jenerasyonumuz var. Karşılaşmada da kaleyi bulan şut sayısının 9-2 Türkiye lehineydi ancak sorun takımın yeterliliği değil. Almanya’daki Türk yetenekleri üzerinde gün geçtikçe ev sahibinin daha etkin olması, orta ve uzun vadede Türkiye’ye çok şey kaybettirebilir. Yeni bir Hamit Altıntop ya da Nuri Şahin bulmak bizler adına gün geçtikçe zorlaşıyor. Maçta öyle bir Almanya U-17 takımı vardı ki 76.dakikada Okan Aydın oyuna girdiğinde Spor Toto Süper Lig’de yabancı kontenjanına takılmayacak durumdaydılar. TFF Futbol Geliştirme Merkezi Direktörü Ersun Yanal’ın Türkiye’ye eğilme vizyonunu doğru buluyorum ama Almanya’yı da mümkün olduğu ölçüde imkan etmeden uygulamak gerek bunu. Yanal da maç sonunda bu oyuncuların aileleriyle de görüşüldüğünü ancak Almanya’yı tercih ettiklerini söylemiş. Haklı ama Almanlar’dan bir fazlasını koymak için de kafa patlatmaya ihtiyaç var.

Elit Tur’a gelince... Çok iyi bir jenerasyona çok yazık olacak gibi gözüküyor. Zaten grubun ev sahipliği Almanya’nın olunca Avrupa Şampiyonası’na tek biletin bu maçtan geçeceği az çok belliydi. 2-0 yenildiğimiz Panzerler’i altımıza almamız için iyi oyun ve iki galibiyet kadar şansa da ihtiyacımız olacak. Abdullah Ercan’ın öğrencilerine şimdiden başarılar.

25 Mart 201 / Taraf

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

5 yorum:

M.Cagdas dedi ki...

İyi ya işte belki artık biz de hazıra konmaktan vazgeçip kendi altyapılarımıza önem verir, kendi yeteneklerimizi çıkarmak üzerine emek sarfederiz. "Türkiye'ye çok şey kaybettirir" değil, "kazandırır" benim fikrim.

Adsız dedi ki...

cagdasa katılıyorum.

arkadas nedir bu gurbetci çılgınlığı.anlamıyorum.hamit röportajda güzel konuşmuş.fazla taviz veriyoruz.

memlekette yetenek eksikliği mi var?yok.ama eğitim sorunu eğitici sorunu var.biraz öz!kaynağa yönelmekte fayda var.

pclion dedi ki...

Yslnız şunu da atlamayalım, Galatasaray'ın 80'lerde başlattığı hareketin temelinde dahi Erdal, Uğur gibi gurbetçiler vardı. Türkiye'de kesinlikle bir atılım yapılmalı ama hâlâ öyle bir seviyedeyiz ki Galatasaray'ın kaptanı 4-4-2'yi milli takımda öğrendim diyor. Adam Florya mezunu, sözde en iyi altyapılardan biri. Bence gurbetçilerin gelişini hazıra alışmaktan ziyade ilerlemeye katkı olarak yorumlamak lazım. En azından ben öyle düşünüyorum.

Atakan dedi ki...

bence almanyayı tercih eden çocuklarada hak vermek gerek.çünki bizim milli takım yöneticilerinin genç oyunculardan ödü kopuyor.popüler bi futbolcuyu kesipte yerine genç bi adam oynatmaktan yıllardır korkuyorlar.bu gerçeği gören gurbetçi futbolcular ve aileleride almanyayı tercih ediyorlar.mesela bence mesut kadar yetenekli nuri şahin bile hala milli takımda 11de yer alamıyor.almanya 2002de başarılı olan milli takımı kısa sürede değiştirip yeni oyuncular oynatmıştı.biz hala 2008deki milli takım topçularından vazgeçemedik.

Adsız dedi ki...

Esasında güzel bir eğilim tabi has yetenekleride gözden kaçırmamakta fayda var ancak esas sorunun özü Almanyada alınan eğitim ile Türkiyede alınan eğitim arasındaki farkları bulup eksiklerimizi eğitmeler / eğitmen kulüpler olarak giderebilmek.

Bu eksikleri giderme operasyonu bir şarttır. Yapılmalıdır. Önemli olan kısım bu.

Related Posts with Thumbnails