Kelepir Yıldız Adayları: Muhammet Demir & Orhan Gülle

Ara transfer gündeminin zirvesinde yine beklenen isimler var, başta Bursaspor'un milli forveti Sercan Yıldırım olmak üzere. Bu transfer için en iddialı ekiplerin başında ise Mart ayında kongreye gidecek olan Beşiktaş geliyor ancak bu iki ekibin de bu büyük çapta transfere konsantre olmuşken gözden bir şeyler kaçırdıkları açık. Gözden kaçan bu oyuncuların da potansiyel olarak Sercan Yıldırım'dan pek de farkları yok.

Bunlardan ilki 17 Yaş Altı Milli Takımı'nın da kaptanlığını yapan Bursaspor'un 1992 doğumlu golcüsü Muhammet Demir. Dünya Şampiyonası sırasında da değindiğimiz üzere kendi jenerasyonunun Avrupa'daki en kaliteli forvetleri arasında yer alıyor Muhammet, zaten turnuva boyunca izlenimlerimi aktarırken Muhammet'in ne kadar önemli bir yetenek olduğunu vurgulamaya çalışmıştım. Bursasapor yönetimi ve teknik heyeti de bunun farkındaydı ki turnuva sonrası bu yönde demeçlere rastlıyorduk. Sercan Yıldırım transferi konuşulurken Bursaspor'un elini de rahatlatan Muhammet'le ilgili bir gerçek var ki değerlendirebilen kulüp olursa (tercihen Galatasaray, eheh) Bursaspor'un başını ağrıtacak cinsten.

TFF kayıtlarına göre Muhammet'in sözleşmesi bu sezon sonunda bitiyor, bu da Bosman kurallarına göre isteyen kulüplere Muhammet'in menajeriyle doğrudan görüşme hakkı biliyor. Muhammet ayrılmak ister, istemez, o ayrı bir tartışma konusu ancak siz bu kalibrede bir yıldız adayının sözleşmesini zamanında uzatamıyorsanız orda bir problem var demektir. Sercan'ı tutalım derken Muhammet'i kaptırmak pek akıllıca bir hamle olmasa gerek. Hoş, herhangi bir transfer beklentin var mı derseniz cevabım hayır olur ama riske edilecek bir durum değil bu kesinlikle, ondan eminim. İsteyen herhangi bir kulüp Bursasapor'a belli bir miktar yetiştirme bedeli ödeyerek transfer edebilir Muhammet'i, eğer henüz TFF'ye bildirilmeyen bir sözleşme yok ise tabii.
Buna benzer bir durum da 17 Yaş Altı Milli Takımı'nın bir diğer değerli oyuncusu Orhan Gülle için geçerli. Aynı dönem Muhammet'le beraber İngiltere'den takip edildiği haberleri çıkan Orhan'ın Beşiktaş'la henüz profesyonel sözleşme imzalamadığı konuşuluyor. Beşiktaş biraz daha oyalanırsa İbrahim Kaş'ta yaşadığı problemin çok daha büyüğünü yaşayabilir ki Orhan hem fizik hem de teknik kapasitesiyle profesyonel futbola rahatlıkla uyum sağlayabileceğini şimdiden gösterebilmiş bir oyuncu. Muhammet'le beraber jenerasyonunun en kaliteli oyuncusuyken ikisinin de sözleşme problemi yaşaması ironik duruyor. Gündemdeki transferler iyi, hoş ancak bu iki oyuncudan birini koparmak bence yılın transferlerinden biri olur...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

17 yorum:

Elve dedi ki...

bizim büyük kulüplerimiz maalesef böyle bir mantaliteye sahip degiller. onlar sadece göz önünde olanların farkında olurlar. gerçi taraftarların yüzde 90'ı sadece bunlarla ilgilendigi için bir sorun olmuyor. dediginiz gibi bu iki futbolcudan birisini almak en az sercanı almak kadar başarılı bir iştir. hele birde ikisini birden almak var ki onu başarabilen kulüp tabiri caiz deyimle köşeyi dönmüş olur. ama tabi böyle bir şeyin gerçekleşicegine olan inancım binde 1 gibi birşey. onlar sercanı m.topuzu hamiti halili nihatı f.tekkeyi alırlar. işin bu yüzünü pek görmezler.

Nevzat dedi ki...

Ugur, sana bir sorum var.
Turkiyede en iyi scoutlari olan takim hangisi? Yani genc yetenekleri arayip bulan. Mesela Wegner gibi tum dunyada adamlari olan. Belki gazetelerde yazilmadigi icindirde, mesela birkac sene önce Liverpool baya bir genc oyuncu aldi, avrupanin her yerinden. Cogu tabii curuk cikti, ama yinede okuyabildim gazete/internetten.
Ben hic hatirlamiyorum 18 yasindan kucuk oyuncunun GS'ye geldigini.
Semih'i biliyorum ama onu sonra ögrendim, altyapidan geldigini saniyordum.

Sen aslinda iyi bir scout olursun.

HHKahraman dedi ki...

@Nevzat

Galatasaray'da bir ara Ogan Tarhan sorumluydu bu işten. Önemli isimdir, dünya futbolunu çok iyi bilir. Ayrıldı daha sonra. Türk kulüplerinde maalesef iyi ekipler yok. Belki Afrika'yı çok iyi bilen Muhsin Ertuğral bu noktada yeni bir bakış açısı getirebilir. Fenerbahçe Brezilya'dan çok sayıda transfer yapıyor ama onların da en önemli referans noktasının Alex de Souza olduğunu biliyoruz...

Murat1905 dedi ki...

Sevgili Uğur, keşke bu yazıyı yapıştırmadan önce durumu bizzat kendin veya Melih abi aracılığıyla yönetimden birilerine çıtlatsaydın :)

Bir yerlerde Muhammet ile bir söyleşi vardı ve hedefim İstanbul'a uğramadan direk Avrupa'ya gitmek diyordu. Tabii bu açıklamanın ne kadarı doğru bilmiyorum.

Frank Rijkaard ile çalışmak istemeyen oyuncu zaten taş olur. Taş olmayan da Messi olur :)

pclion dedi ki...

Nevzat, genç oyuncu izlemek biraz göz işi, profesyonel futboldan farklı bakmak lazım, ayrıca duygusallık da kesinlikle olmamalı. Görüşlerine inandığım birkaç arkadaşım var bu anlamda, o bakışa az çok kendimin de sahip olduğuna inanırım. Futbol adına fikrim daima var, doğru oyuncuları bulmanın da önemine gerçekten inanıyorum, o anlamda ilgiliyim ama scoutluk yapmaksa profesyonel bir oluşum gerektirir, böyle bir sistem yokken ve gerekli tecrübeyi edinmemişken yapabilirim diyemem ben, bunu soruyorsan. Teşekkür ederim ama görüşlerin için. :)

Murat, o konuda elimden geleni yaptım, merak etme. :) Yazıyı iki hafta önce yazacaktım normalde, biraz beklemeyi o yüzden tercih ettim...

chemsjheer dedi ki...

bence yapılacak en güzel hamle olur cimbom için hem bedava hem de yetenekli daha ne olsun

TA dedi ki...

muhammed demirci nerelerde şimdi?harika yetenekti.biliyor musun?

http://www.youtube.com/watch?v=kiUA_JriWMs

TA dedi ki...

videolardan izlediğim muhammed demirCİ sergenden sonra gelen en yetenekli oyuncu gibi gözüküyor.ama maalesef memelekette iyi olan birşey varsa onu yoketmek için çok uğraşıyorlar..çok küçük yaşlarda tvlere çıkması gündeme gelmesi olumsuz bir vakıa.çocukluğu yaşamadan büyüyorlar ve reyting uğruna değerleri yok ediyor medya.batuhanda terimin erken sahaya sürmesi sonucu psikolojik zorluklar yaşadı.emre belezoğlu 16 yaşında sahaya sürüldü maalesef.belki 2-3 sene daha hazırlatılıp pişirilip öyle sahneye çıksaydı şimdilerde çok daha farklı yerlerde olabilirdi.biz erken yaşlarda sahaya sürmeyi bir başarı gibi algılıyoruz.hem eğitim sistemi hem olgunlaşma türkiyede sahaya sürülme yaşını 19-20 lerde olmasını gerektiriyor.A takımla. umarım muhammet demirCİ çok küçük yaşlarda(11) tvlere çıkmasının psikolojik olumsuz etkisini üzerinde yaşamaz.müthiş bir yetenek.

TA dedi ki...

birde şu var . her top cambazına ülkemizde yetenekli muamelesi yapılıyor.dünyada top cambazı ararsan çok bulursun.muhammed demirci oyunu okuyan ve çok çok iyi paslar dağıtabilen zeki bir oyuncu.top cambazları sadece topla vardırlar.muhammed top cambazı değil zeki bir yetenek.

ugur senel dedi ki...

türkiyede scounting işini en iyi yapan şu an için kayseri birde febe altyapısı. ama kayseri cok önde bizim klüp uyuyor hemde ne uyuma ,yapdıkları scouting ferdi elmas vede yaser yıldız idi..

Murat1905 dedi ki...

Bundan şüphem yok Uğur, sen üzerine düşeni yapmışsın sonuçta. Eğer bu yetenek yetiştirme bedeli ödenerek başka bir kulübe geçerse cidden yazık olur.

Fifa Manager 20xx serisinde düşük maliyetle geleceğin takımını kurmanın en iyi yolu sağlam altyapıları bulunan kulüplerin yetenekli oyuncularına kontrat teklifi yapmaktır ki oyun özellikle Fifa kurallarını baz aldığından bunun realitede uygulanması da gayet doğaldır. Bu mevzuat işleri gereği muhakkak Adnan Sezgin'in, Haldun Üstünel'in ve transfer komitemizin bilgisi dahilindedir ama şimdiye kadar uygulamada yetenekli gençlere imza attırdığımıza şahit olamadık.

Umarım Frank Rijkaard ve Neeskens'in elleri scouting (izleme) yapılanmasına da değer. Bilgiler için tekrar teşekkürler Uğur. :)

Adsız dedi ki...

Muhammet demir in sözleşmesi tff kayıtlarında yok ama 2013 e kadar uzatıldığını biliyorum sözleşmesinin... Uzatılmasa dahi Bursaspor onu bataklıktan çıkarıp kafasına vura vura topçu yaptı. zonguldak a kaçtı zorla tekrar geri getirdiler.ailesini Bursaya yerleştirdiler vs. vs. Yani sözleşmesi bitse bile başka takımla sözleşme imzalayacak bi yapı karakterde değildir.

pclion dedi ki...

Adsız, yorum için teşekkür ederim. Bı tip detayları dışardan bilme imkanı olmuyor çünkü. Muhammet'le ilgilenilmesine de ayrıca sevindim...

crossover-d dedi ki...

muhammetin sözleşmesi tff de (oyuncu hareketleri bölümünde) 2011 e kadar uzatıldığı gözüküyor...

sft dedi ki...

arkadaşlar bursaspor altyapısında gerçekten çok iyi oyuncular var. İsmail Haktan Odabaşı, Muhammet, Eren Albayrak, İlhan Depe, Emre Pehlivan gibi... pek çok oyuncuyu önümüzdeki senelerde Bursaspor da göreceğiz inşallah. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki Muhammet Bursaspor da kalmak istiyor yönetimin de onu bırakmaya pek niyeti olduğunu düşünmüyorum. Bursaspor çok ciddi altyapı yatırımları yapıyor ve bunun da karşılığını alıyor. Bekir Ozan Has, Volkan Şen, Secan Yıldırım gibi... Başarı da zaten tesadüfen(çoğu kişinin söylediğinin aksine) gelmiyor.

Adsız dedi ki...

Şu anda başlıkta bahsedilen 2 genç yetenek de Gaziantepspor'da. Buradan Gaziantep'e bu transferleri yapan kimse tebrik ediyorum. Bu yetenekler büyük sürpriz olur da iyi futbolcu olamasalar bile önemli değil. Önemli olan mantalitedir. Beşiktaş gibi kulüplerin yöneticileri ise (ben bir beşitaşlıyım) bedava gönderdiği genç futbolcusunu, 1 sene önce ödemeyi reddettiği meblağdan çok daha büyük bir miktar ödeyerek kiralar. Tabata'lara 8,5 milyon euro veren zihniyetteki kuluplerin beli doğrulmaz. Helal olsun Gaziantep'e...

Not: Bazı arkadaşlar başlıkta ismi geçen eski Bursasporlu,şimdiki Gaziantep'li Muhammet Demir'i, Beşiktaş'taki Muhammet Demirci ile karıştırmışlar. 11yaşında tvlere çıkan müthiş yetenek Bjk'lı Muhammet Demirci'dir ve halen Bjk altyapısındadır.

adsızadam dedi ki...

gülle den cacık olmaz

Related Posts with Thumbnails