Antalyaspor'un Faydacı Yaklaşımı: Mile Jedinak

Ülke futbolundaki en büyük eksiklerden biri üst düzey kulüplerde dahi herhangi bir transfer stratejisinin bulunmaması, kulüplerin önünü görememesi. Bunu defalarca yazdık, çizdik, tartıştık. Bu minvalde doğru örnek olarak gösterilebilecek tek tük hamleler oldukça bunları vurgulamak gerektiğine inanıyorum, bu sezon Süper Lig'de bu yolda atılmış en mantıklı ve verimli adımlardan biri de Antalyaspor'un Gençlerbirliği'nden kiraladığı Mile Jedinak.

Antalyaspor, şu sistemi ve düzeniyle Türk futboluna katma değer koyan bir kulüp görüntüsünde değil belki ama kısıtlı imkanlarıyla ligde tutunabilecek mantıklı tercihler yapabildiklerini yabancı seçimlerinde açıkça görüyoruz. Yeni yabancılar getirmek yerine yurt içinde boşa çıkmış, ne yapıp yapamayacağı az çok belli alternatiflere yöneliyorlar. Geçen sene Tita'da, bu sene Jedinak'ta başarılı olan bu formül lig için yeni bir vizyon ortaya koymasa da kısıtlı bütçeyle makul bir iş ortaya koyabilmek adına takdir edilmesi gereken bir yaklaşım olduğuna inanıyorum. Ülkemize yabancı girişi çok fazla ve bunların çok büyük bir bölümü sağlıklı yollarla getirilmiyorlar. Böyle olunca yayın geliriniz 1 milyon dolar da olsa 11 milyon dolar da olsa aynı tipte oyuncuları, bu sefer daha fazla para ödeyerek getiriyorsunuz. Kalite/Maliyet oranı fazlasıyla düşüyor bu sefer. Bunu engellemenin en kolay yolu ise transfer yönünün sadece İstanbul ekipleri olmasını engellemek. Antalyaspor da Gençlerbirliği'nden oyuncu alabilirse bu sefer oyuncu alma/gönderme işleri daha sağlıklı bir düzene oturacak, kaliteli oyuncular da ülke içinde dolaşma şansını elde edecek.

Michael Jedinak 10 yıldır konuşulan pazarlama harikası Geremi gibi bir oyuncu değil ama Avustralya Milli Takımı görmüş, belli bir kariyeri var. Gençlerbirliği'nin yeni şartları ona uygun olmadı diye bir Antalyaspor'un, Diyarbakırspor'un, Denizlispor'un bu tip adamlara burun kıvırması içi boş egolardan başka bir şey olmazdı. Antalyaspor'un yaptığına yüzeysel bakılırsa çapsızlık bile denilebilir şu ortamda ama bence kulübün ayağının yere basmasıdır, kendi içinde faydacı bir yaklaşımdır ve her kulübün kendi çapında bunu yapabilmesi gerekir. Bu modele yakın bir diğer ekip olan Eskişehirspor kısa sürede lige uyum sağlayıp bir takım kimliği ortaya koyabildi mesela.

Jedinak'tan başlayan, Eskişehir'e uzanan bir çıkarımda bulundum, nerden esti diyenleriniz olabilir. Mile Jedinak ilk yarının en fazla gol atan orta saha oyuncularından biri aynı zamanda 6 golle. Bu yazının ardından Süper Lig'in en skorer 11'ini değerlendireceğim, onun içinde eriyip gitmemesi gereken bir örnek olduğuna inanıyorum Jedinak'ın. Ayrıca son bir not, Süper Lig'de iki senedir oynayan bir yabancı oyuncunun bir tane adam gibi fotoğrafı olmaz mı, bugün 300'e yakın Antalyaspor maç fotoğrafına bakmışımdır herhalde. Bulduğum fotoğraf da onların arasından değil Galatasaray.org'dan çıktı. Diğer fotoğrafı bulmamın yaklaşık 15 saniye sürdüğünü söylememe gerek yok herhalde...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

2 yorum:

Adsız dedi ki...

jedinak'ı kiralamak için geçen yıl paf liginde şampiyon olan takımın en iyi oyuncusu olan timur kosovalı bonservisiyle gençlerbirliğine verildi bu da göz ardı edilmemesi gereken bir durum..
antalyaspor mali anlamda ligin en kötü takımı durumda 2 yıldır bonservis ücreti ödeyip oyuncu alamadılar.. gecen yıl kiralık gelen tita bu yılda yine kiralık gelen jedinak önderliginde ligde kalmaya çalışıyorlar.. antalyaspor'un gelecege yönelik hiç bir yatırm yapmaması bir antalyalı olarak beni cok kaygılandırıyor..

Adsız dedi ki...

www.antalyasporum.com un maç haberlerine baksaydın jedinak ın çok sayıda fotoğrafını görebilirdiniz.

antalyaspor mali yönden her sezon borcunu azaltan bir kulüp. 2 yıl sonra borçsuz olacak ve o zaman süper ligde daha iddialı bir takım olacak.

Related Posts with Thumbnails