Recep Tayyip Erdoğan Stadyumları

Kayseri Kadir Has Stadyumu sonrası arkadan gelen Rize ve Konya stadyumlarının haberlerine blogda yer veriyorduk. Görüldüğü üzere stadyum büyük ölçüde tamamlanmış, çimler oturmuş. Yeni sezona bütün eksikleri giderilir tahminen. Yalnız ortada garip bir durum var ki o da stadyumun ismi. Kimin karar verdiği belli olmamakla birlikte stadyuma 'Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu' adını vermişler.

Burdaki temel sorun şu ki Recep Tayyip Erdoğan'ın adı zaten bir stad için kullanılmakta. Bu sezon Süper Lig'de mücadele edecek olan Kasımpaşa'nın stadyumunun adı da Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu. Rize şehrine yeni bir stad kazandırılmış, bunda başbakanın da muhtemelen payı var, iyi güzel hoş ama bu ülkeye yapılan her yeni stadyuma başbakanın isminin verilmesi biraz garip durmuyor mu? Jest yapalım, şirin görünelim derken işin dozunu kaçırıyoruz gibime geliyor. Kasımpaşa ve Rizespor önümüzdeki senelerde aynı ligde oynaması muhtemel ekipler, neden bu düzeydeki iki ekibin stadyum adı aynı olur? Rize Stadyumu dense ya da ismi hiç değiştirilmese daha şık durabilirdi, en azından görüntüde de olsa sporun içinde siyasetin bu kadar etkin olduğu gözümüze sokulmamış olurdu. Siyasi partiler ya da isimler benim için önemsiz, onlar değişkendir bu denklemde. Önemli olan bu zihniyetin önüne geçebilmek. Yarın Konya stadyumu da tamamlandığında '3. Recep Tayyip Erdoğan Stadyumu' adı verilmeyeceğine ben emin değilim, problem de biraz burda galiba.

İsmi ne olursa olsun, ülke futbolunun ilerlemesi için birincil ihtiyaç olan yeni stadyumlara bir yenisinin eklenmesi önemli. 15.558 kişilik kapasite düşük gibi gözükse de Rize şehrinin işini rahatlıkla görecektir, zaten bildiğim kadarıyla ihtiyaç halinde kapasitesi arttırabilecekmiş 25 bine kadar. Önemli olan insanların stadyuma gitmeyi bir işkence olarak değil bir hafta sonu eğlencesi olarak görmesini sağlayabilmek. Kendimizi Avrupanın sayılı liglerinden biri olarak görmemize rağmen ortalama seyirci sayısı 15 bini geçmiyor. Bunda kaotik futbol ortamı kadar büyük payı olan bir unsur stadyumlar. Eğer stadyuma 'futbolu sadece futbol olarak gören' insanları da çekebilirsek diğer unsurlar da bundan etkilenecektir.

Yalnız hem yerel seçimler, hem de ekonomik kriz bu geçiş sürecini uzatacağa benziyor. Antalyaspor'un stadyum projesi rafa kaldırıldı yerel seçimlerin ardından, keza Konya'dan da yapılan ihale sonrası ses çıkmadı. Aslantepe'deki gelişmeleri hepimiz biliyoruz, ekonominin etkilediği stadyumların başında geliyor. Umarım Kayseri'ye yapılan şehir stadıyla hareketlenen bu süreç tekrar eski ivmesine kavuşur...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

19 yorum:

GialloRosso dedi ki...

İsim konusunda yapmış olduğun bu saptama daha önce de yaşandı.
misal; Ankara 19 Mayıs Stadyumu ve Samsun 19 Mayıs Stadyumu.
Bir diğer örnek Atatürk Stadyumu. Kaç tane olduğunu bilmiyorum. ama sayısı oldukça fazla :)

Önemli olan bu tarz işlerde sabıkalı olan RTE'nin şimdi de elini futbol stadyumlarına atması.

2002'den beri hükümet ve rte tarafından yapılanlara bakıldığında böyle bir olayı gerçekleşmesi sürpriz değil aslında.

Adsız dedi ki...

Böyle yanlı yorumları bırakıp biraz düşüncelerinizi düzeltin. Bir sürü inönü isminde stadyumda var onlarda bir problem olmuyor da Recep Tayyip Erdoğan olunca mı oluyor. Eminim bir kaç stadda deniz baykal ismi kullanılsaydı da hiç gündeme gelmezdi.

pclion dedi ki...

Adsız,

Eminim diye başladığın cümleyi yazı içinde de örnek olarak kullanacaktım ama isimlerin önemli olmadığını özellikle vurguladığımdan tekrara girmek istemedim. Deniz Baykal Stadyumu adı verilse emin olun aynı yazıyı yazardım. Futbol sahaları siyasi aktörlere paye biçilen yerler olmamalı, bunu söylememiz bir kişiye ya da partiye karşı olduğumuzu göstermez. Bu yazı da siyasi bir yazı değildir kesinlikle, siz öyle görüyorsanız benim yapacak bir şeyim yok.

Noat Samisa'nın çok güzel bir cümlesi var, geçenlerde yazmış. "Bu yazıdan sonra elbet birilerinin zihninde Ergenekoncu olmuş olabiliriz. Bir başkasının zihninde Cumhuriyet karşıtı, ötekinde milli değer yoksunu, belki dinci; sonuçta ülkemizin ortamı belli. Lakin bu yazıda futbol'cuyuz, futbol'cu." Biz de futbolun tarafındayız adsız, o stadyuma verilen isim Recep olmuş, Deniz olmuş, Devlet olmuş, zerre kadar umrumda değil. Bu yazıdan bu tip yüzeysel çıkarımlar olacağı kesindi zira bizde adettendir, olaylara değil kişilere bakılır. İsteyen istediği şekilde baksın, elimizden gelen budur...

umutation! dedi ki...

Bunun RTE'nin isteğiyle olduğunu sanmıyorum, tamamen bir "kraldan çok kralcı olma" durumu. Yalakalığın sınırlarını zorluyorlar.

@adsız

isim kullan da bu harika fikirlerin arkasında nasıl muhteşem nasıl harika bir insan var görelim

Marseille roulette dedi ki...

Ayrıca burası kişisel bir blog, bu yazının siyasi bir amacı da olsa kimse buna birşey diyemez. Beğenmeyen okumaz kardeşim.

hagininsolayagi dedi ki...

Karadeniz sahil yolu ile tüm Karadeniz sahil şeridini talan eden Tayyip Erdoğan'ın adını şehirlerinde yapılan bir stada sırf RTE'nin katkısı var diye vermek en amiyane tabir ile yalakalıktır.

İlginç...

Aslantepe dedi ki...

Türkiye siyasetinin totaliter çizgilerinin mikro ölçekte tezahürleridir bu olaylar. Sadece isim diyerek geçilmemesi gerek. Boş bulunan yere Atatürk büstü konulan bir memlekette yaşıyoruz. Bu putlaştırmayı eleştiriyoruz. Ki doğru olan budur. Yanlış olan bir ülkenin başbakanın beyler siz ne yapıyorsunuz diyememesidir. Yaşarken putlaştırmaya çanak tutması, işine gelmesi, geleneksel totaliter siyaset çizgisinin bir devamı olmaısıdır. Ve sözde demokratikleşiğimiz şu günlerde darbecilere yakışan bir uygulamanın hayata geçirilmesinin gayet normal karşılanmasıdır sorun.

Siyaset spordan elini çekmeyecek bu ortada. Gençlerbirliği-Oftaş maçları gelince şike söylentisi dolanan bir ülkede AKP'ye ait İstanbul Belediyesi takımının Ankara Belediyesi ile oynadığı maçların -ki örnek Kayseri eklenerek genişletilebilir ve İBB'nin ligde kalış hikayesi bir de bu yorumla okunabilir pekala- gayet normal birşey sayıldığı bir anlayış egemen. En azından stat isimlerinden çekilmeli siyaset ve siyasetçiler. Ve zamanla okullardan ve sokaklardan da..
Mümkün mü bu. Pek değil elbet. Yukarıda bakınız size bir örnek. Kaç tane İnönü stadı var Tayyip olunca mı sorun diyen bir zihniyet.
Bu ülke Kenan Evren,Nihat Erim liseleri,caddeleri gördü ve Alparslan Türkeş statları Tayyip Erdoğan stadı mı mı çok!

HHKahraman dedi ki...

Evet isim olarak çok daha güzel bir isim bulunabilirdi. Hatta Rize'deki eski stadın adının Atatürk, yeni stadın adının Recep Tayyip Erdoğan olması da biraz garip. Ancak, her şehre yeni, modern stadlar yapılacaksa ben bütün şehirlerdeki stadların adının R.T.E olmasına futbolun gelişimi adına razıyım.

Adsız dedi ki...

bende cok hastasi degilim rte'nin ama adamin gunahini almayalim sanmiyorumki gidip 16,000 kisilik stada benim adim verilecek diye ugrasmis olsun, rizeliler kendi memleketi diye rte ye jest yapmislardir eminim, kraldan cok kralci olma durumuda goze batiyor tabi hakli olarak.

bu arada rizeliler umarim stadi senin dedigin gibi her hafta sonu hep beraber gidilecek bir aile eglencesi olarak gorurler boylece hem rizespor daha iyi yerlere gelir hemde spor bilinci artar. guzel bir stadyuma benziyor gercektende.

Adsız dedi ki...

Şükrü Saraçoğlu da eski bir başbakandır. Tabi aynı minvalde değildir. Ancak sorun iki aynı stat ismi ise Samsun ve Ankara 19 Mayıs Stadı ile sayısız Atatürk Statları.

pclion dedi ki...

İnönü, 19 Mayıs ve Atatürk de çok kullanılan isimler, kabul, değiştirilmeli ve orjinal ve takımları ifade eden isimler bulunmalıdır. Kasımpaşa'nın Recep Tayyip Erdoğan stadyumu demesinin bu noktada bir anlamı var çünkü o takımda futbol oynamış bir başbakan Kasımpaşa için sembol olabilir. Ama Rize kalkıp da başbakan Rizeli diye başlarsa bu işin sonu gelmez, siyasetçi çöplüğüne döner futbol 10-15 sene sonra. Bu işin isimlerle alakası yok, zihniyetle alakası var.

Şükrü Saraçoğlu ismi benim bildiğim kadarıyla sonradan verildi o stadyuma. Başbakan olmasına rağmen Fenerbahçeli olarak hatırlanan bir isim Şükrü Saraçoğlu genel anlamda. Recep Tayyip Erdoğan'ın durumuyla tam eşleştiğini sanmıyorum.

Ben Recep Tayyip Erdoğan'ın böyle bir şeyi özelilkle istediğini sanmıyorum, en azından Rize stadyumu bazında. Yine de hoş durmadığını söylüyorum, özellikle Kasımpaşa bu ismi zaten kullanırken...

Protanopia dedi ki...

Ben de Türkiye'de maalesef bu işler böyle. Bir yerlere gelirsek elimizden geleni yapalım. İnsanlardaki yalakalık duygusunu yok etmeye çalışalım diyor ve konuyu değiştiriyorum.

NE güzel stad değil mi? Küçük müçük ama kutu gibi. En azından dolma ihtimali daha yüksek. Tribünler sahaya yakın, muhtemelen fasiliteleri, imkanları iyidir. İnsanları maçlara çeker. Kalldıralım bir an önce koşo pistlerini futbol stadlarından.

GialloRosso dedi ki...

fena mı rte'nin gönlü okşanmış oldu :)

Erman dedi ki...

Bence o isim yakismaz bi stada, ölsun ondan sonra koyulsun ismini deyisik statlara...

os dedi ki...

9. hafta trabzonspor
10. hafta fenerbahçe
11. hafta sivasspor

işte galatasarayın fikstüründen bi kuple.. sonra bana kura çekimi, şans mans diyorlar.

fenerbahçe ise 21. haftadaki manisaspor maçından sonra istanbul ve ankara dışında bir yerde maç yapmayacak... yani son 13 haftada...

alanshearer dedi ki...

Rize'nin stadına kendi ilinden seçime girmeye cesaret edemeyen, gidip Siirt'lerden katılan Başbakan'ın adını koyması...

Ne goygoycu adamlarmışsınız be.

*ardeşelenliyim.burda lafım rize yönetimine yada sorumlusu her kimse.

Adsız dedi ki...

böyle komik adamların yorumlarını yayınlama pclion. ölücem şimdi gülmekten. kendi ilinde seçimlere katılmaya cesaret edemeyen.. puahhahaha. bu kadar olur vallahi..

Adsız dedi ki...

Benim rizeye önereceğim stad isimleri şunlar
1-gemicik
2-kelle
3-askerlik yan gelip yatma yeri değil
4-ananı da al git
5-üç çocuk doğurun lan
6-sayın öcalan
7-reco kongo
8-one minute

Cabaturi dedi ki...

Bende bir rizeli olarak, stada recep tayyip erdoğan isminin verilmesini istemiyorum. Zaten erdoğan ne yapsa üstüne oturuyor. Rizespor, bence çaykur ile iyi bir anlaşma yapıp hem stadoın ismini satar hemde pra kazanır. Oda olmassa çok isim bulunur.

Related Posts with Thumbnails