Alper Potuk Neden 5 Milyon Avro?

Günün 5 milyon avro değerindeki sorusu: Yerli oyuncuya bu kadar büyük bonservis bedelleri ödenmeli mi? Daha spesifik olmak gerekirse Alper Potuk bu kadar eder mi? Bu elbette paranın ödendiği oyuncuya göre değişir. Kayserispor'daki performansı düşüşte olan Mehmet Topuz'a 9 milyon avro, Trabzonspor Gökhan Ünal'a 5 milyon avro öderken bunların cep yakan transferler olduğu konusunda herkes hemfikirdi ama peki ya Alper için? Ben bu soruya evet diyemiyorum çünkü amiyane göndermeyle "bir transfer asla sadece bir transfer değildir", koşulları da göz önünde bulundurmak gereklidir. Alper Potuk için 5 milyon avro elbette ucuz değil ama çok pahalı demenin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Neden?

1-Mevkii
Alper Potuk her şeyden önce bir takım için en önemli bölge olan orta sahanın ortasında oynuyor ve iki sene içinde ortaya koyduğu istikrarlı performans ve yetenekleri gösterdi ki 20 yaşındaki Alper, Emre Belözoğlu ve Selçuk İnan sınıfına geçebilecek en önemli yerli orta saha oyuncusu adayı. Bu adamlar fark yaratan oyunculardır, o bölgeyi kaliteli bir yerliyle doldurabilmek zirveye oynayan bir kadro inşaasında temel taşlardan birini yerleştirebilmek demek. Top sürme becerisi olan, dinamik, ayağı düzgün, defansif açıdan da sağlam durabilen bir oyuncu Alper. Bu açıdan bu düzeyde bir fiyat çekilmesi normal.


2-Gelişime açıklığı
Burası birçok kişi için göreceli bir kavram ama Alper, üzerine koyabileceğini gösteren, sahada yapabildikleriyle zaman ve maç tecrübesinin katkısıyla daha ileri gidebileceğini gösteren bir oyuncu. Şu an "bir Emre ya da Selçuk değil" diyebiliriz ama onların hemen arkasına rahatlıkla yazarız. Fenerbahçe'de ne şekilde kullanılacağı, oynatılıp oynatılmayacağı gibi faktörler de göz önünde olacaktır ama bugün görülmese de milli takım düzeyinde bir orta sahaya dönüşme yolunda olduğunu kimse yadsıyamaz.

3-Konjonktür
Bir başka önemli nokta da bu. Bir oyuncunun etiketi sadece kalitesiyle belirlenmez, günün koşulları da en az onun kadar önemlidir. Bir palto almaya mayıs ayında gitmekle kasım ayında gitmek arasında büyük farklar vardır. Yaz transfer dönemi ile ocak ayında bu kalibrede bir transfere girişmek arasında da bu tip bir fark var. Herkesin planlama yaptığı, Eskişehir'in de yerine bir başka oyuncu koyabileceği yaz döneminde olsa belki bu fiyat bir nebze daha düşük olabilirdi ama devre arasında bu adam isteniyorsa bu fiyat ödenir. Galatasaray'ın geçen yıl Yekta Kurtuluş'a 3 milyon 750 bin avro, Bogdan Stancu'ya 5 milyon avro ödemesinin sebebi de bu. Kışın karpuz yemenin bir bedeli var.

Alper Fenerbahçe için ne anlam ifade ediyor?
Her şeyin ötesinde belki de ilk olarak buraya bakmak gerek. Fenerbahçe için Alper ne anlam ifade ediyor ki bu para gözden çıkarılıyor. Madde madde sıralarsak;

1- Fenerbahçe'nin gelecek sezon ne konumda olacağı belli değil, Bank Asya 1.Lig'de de yer alma ihtimali varken kaliteyi koruyabilmenin tek yolu her şartta Fenerbahçe'de kalıp oynayacak yerli oyunculara yaslanmak. Fenerbahçe planını Lugano'ya, Santos'a, Niang'a ya da Cristian'a göre yapamaz. Plan Serdar Kesimal'ın, Alper Potuk'un, Caner Erkin'in Bank Asya'da da düzenli oynayıp Süper Lig'e dönüldüğünde hazır bir iskeletin korunabileceği düşünülerek yapılır. Fenerbahçe'nin 3 Temmuz sonrası bütün parayı yerli oyunculara dökmesinin en temel sebebi bu. Sanılanın aksine ligde kalınacağının garantisinin alınması değil, tam tersi alınamaması sebebiyle bu böyle bana göre.

2- Emre Belözoğlu... Aykut Kocaman'la yaşadığı son sürtüşme onun da gelecek sezon planları içinde olmadığını işaret ediyor olabilir. Zaten Atletico, Benfica gibi takımların da onu devre arasında alabileceği yazıldı, çizildi. Alper Potuk transferi de bu söylentilerle beraber okunursa daha büyük anlam kazanıyor. Eğer 32'sini doldurma yolunda ilerleyen Emre'den de ortalama bir bonservis bedeli çıkarılırsa Bank Asya tehlikeli Fenerbahçe'nin Alper-Emre değişimini yapmasının makul durduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç olarak; Alper Potuk ucuz bir transfer olmamakla birlikte mantıklıdır ve bir plan dahilinde gerçekleştirilmiş bir hamle gibi durmaktadır. Oyunculuğu tartışılabilir ama Süper Lig'de ve ümit milli takımda canlı olarak izlediğim orta sahadaki çocuk yatırım yapılmaya değer. Kestirip atmamakta, önce izlemekte fayda var.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

19 yorum:

Marcadelist dedi ki...

Veysel Sarı'nın daha önde olduğunu düşünüyorum.Ama Stancu'ya 5 milyon verdiğimizi hatırlayıp bu paraya da normal diyorum.

alperensaylar dedi ki...

katılmadığım tek nokta mehmet topuz'un kayseri'de düşüşte olan performansı konusu. pek de öyle değildi sanki?

la mano de dios dedi ki...

ayrıca seneye hangi ligde olup olmamasından ötesini de düşünürsek 2 3 yada 4yıl herneyse emre seneye takımda kalsa bile bu adam 3 sene sonra takımda olmayacak olsa bile performansının nasıl olacağını yaşını düşününce az çok tahmin edebiliriz.bu yüzden emrenin yerini alacak olması sebebiyle de fenerbahçe o mevkisine uzun vadeli 1türk oyuncuyu yerleştirmiştir.bkz: 2004 daum fenerbahçesi kalede volkan orta sahada tartışılsa da selçuk şahin 2007gökhan gönül..

pclion dedi ki...

Alperen, bir önceki sene 9'luksa geldiği sezon 7'lik top oynadı Mehmet, bildiğin süpermene bağlamıştı. Büyük ihtimalle gitmek istemesine rağmen gidememesiyle alakalıydı ama Topuz'un o senesi 9 milyon avro asla etmezdi. Hele ki o günün şartlarıyla...

alperensaylar dedi ki...

yok bence 9 luk dediğin sezon da o kadar etmezdi de, gökhan ünal ile kıyaslayınca 9'dan 7'ye gibi bir fark yoktu bence, yani en azından vurgu yapmaya değer bir düşüş olmadığını düşünüyorum :)

TA dedi ki...

oyunculuğu tartışılmaz.bu piyasadaki dönen paraları düşünürsek 5 milyon avro oldukça düşük bir rakkam.yani ineaste benzeri bir topçuyu 5 e alıyorsun.tebrik etmek lazım.
alper için olur mu olmaz soruları saçmalık.her takımın 11 i için vazgeçilmez olur.

TA dedi ki...

ayrıca topuz gibi vasat bir oyuncuyla alperi karşılaştırmak yanlış olur.

Minero dedi ki...

Herşeye katılıyorum da Fenerbahçe'nin Bank Asya planı yaptığına inanmıyorum. Ne bileyim umudum yok Türk futbolundan dava sonucu ne olursa olsun Fenerbahçe'nin bir alt lige düşürülemeyeceğine inanıyorum...

Adsız dedi ki...

uğur kardeş bizim takımda orta ikilide melo ve selçuğun alternatifi yokken alperi fenere kaptırmak sence hem de 5 milyon çok paraya ki bence hiç te çok para değil çocuk hem çok genç hemde oyunu iki yönlu oynayabilen nadir yerlilerden.bunun yaşlı muadiline fener 2 sene önce 9 milyon vermişken bu fener açısından fevkalede transfer. acaba fatih hoca selçuğun olduğu yere alternatif yekta yı düşünüyor olabilir mi (ya da yekta o bölge de oynayabilir mi) melonun ki de uğur ayhan??

pclion dedi ki...

Alper'in Galatasaray için de çok iyi bir tamamlayıcı olacağını düşünüyordum ben ama Galatasaray yönetiminin yerli bakış açısı hâlâ "Bunlar pahalı, gider yabancı yıldız getiririm" noktasında. Fatih Terim'in bazı açıklamaları oldu ama transfer stratejisinde bir değişim görünmüyor. Dengeyi bulmak önemli.

Fakat şunu da kabul etmek lazım, çok iyi bir upgrade olabilirdi orta sahaya ama öncelikle çözülmesi gereken bir kanat/yaratıcı oyuncu problemi var. Eğer bütçe belliyse ve buraya yönelik hamleler yapılacaksa eyvallah, o da bir tercihtir ama önce ne düşündüklerini görmek lazım. Zamanında çok hata yaptık, yönetici takımının bakış açısı çok farklı olabiliyor vs. Esas beklentim Fatih Terim'in ortaya koyacağı tavırdır. Bakalım.

M.Cagdas dedi ki...

Palto analojisinden gidersek sanirim yonetimin dusuncesi "ayagimiza giydigimiz ayakkabi patlamis, su geciriyor, gidip ikinci bir palto almanin anlami yok" seklinde oldu. Alper = palto, kazim & riera = ayakkabi :)

mahmut alkan dedi ki...

o paltolardan biri bile yırtılsa yerine ancak hırka niyetine ceyhun süveter niyetine de ayhan var. winter is coming yani playofflar...

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

mehmet topuza vasat oyuncu diyen kafalar hala var ilginç

QuaresmA dedi ki...

Türkiye'de 3 büyükler KESİNLİKLE genç oyuncu transferi yapmamalı - eğer o genç oyuncu Arda, Stoch, Kesimal düzeyinde değilse. Yani takıma gelir gelmez fark yaratmayacaksa. Çünkü 3 büyüklerde rotasyonda veya daha da alt pozisyonda olup da kendini geliştirebilen genç oyuncu sayısı çok çok az. Sırf oyuncuda değil tabi suç, hatta belki de en az suç onda, ama durum bu.

Genç oyuncular da direk 11 başlamayacaklarsa Eskişehir'de, Kayseri'de devam etmeliler zaten.

la mano de dios dedi ki...

palto örneği gerçekten de yönetim bakış açısını yansıtmış.ek olarak Gs yönetimi sanırım yabancı sınırlaması kaldırılması durumunu sahada 11yabancıyla oynayabiliriz olarak görüyor.Ü.aysal 5milyona arsenalden hazır oyuncu alırım diyor ama onu oynatabilecek yer var mı onu düşünüyor mu? ve seneye 13milyon veremeyip Melo'yu alamayınca neler olacak bunu da zamanı gelince değerlendiririz :)

heroruno dedi ki...

Bi kere şuna açıklık getirelim Stancu ya bu yönetim 5 kuruş vermezdi şapşal adnan polat yönetimi hagi ninde adiliğiyle 5ml€ verdi. Alper e gelicek olursak şahsen bizim Emre orta sahada oynatılırsa çok daha ii olma olasığı varken asla alper e 5 kağıt verilmez bakın alınmaz demiyorum ama şu ortamda bence saçmalık gs nin kesinlikle kanatlara ihtiyacı var sağ ve sol kanat artı solbek eğer şampiyonlar ligine gidersek o zaman ii bi orta saha ve melo nun bonservisi gerekiyo bence bizim adımıza en matıklı şey bu.

TA dedi ki...

@cengizhan
topuz modern futbola göre oldukça vasat bir oyuncu.kötü demiyorum ama modern futbolda sırıtır.aklıyla değil duygularıyla oynuyor.savruk bir oyuncu açıkcası.bu bakımdan tuncay şanlıya benzer.tuncayıda görüyoruz avrupada.

Muratonovic dedi ki...

Alper gelisimini tamamlamamis bir oyuncu.. Senin de soyledigin gibi Emre ve Selcuk seviyesine gelebilmesi icin en az 2-3 yil duzenli oynamasi gerekir.. Ama Fener'de yilda 90 dakika oynadigi mac sayisi belki 2-3 olacak, ve dolayisiyla gelisimi yarim kalacak.. Alper icin cok buyuk bir kariyer yanlisi oldu Fenerbahce'ye gitmesi..

Fiyatin yuksek olmsaina gelirsek.. Trabzonspor'da cok istiyordu bu oyuncuyu, ve bildigim kadariyla 3-4m Euro'lara kadar ciktilar.. O yuzden fiyat 5 oldu..

Arrow Cave dedi ki...

Baroni'nin istikrarsız,Selçuk'un vasatı aşamayan ve kalite yoksunluğu ,Gökay'ın çok genç olması,Mehmet Topuzun gerektiğinde sağ bek ya da sağ açık gibi yerlerde kullanabileceği Alex'in kariyer sonunda modern futbol olan 4-3-3'e geçiş yapabilecek oyunu çift yönlü olarak oynayabilen,gelişme çağında olan bir oyuncuyu piyasası yüksek olan yerli piyasasında 5 milyon euro iyi fiyat sayılır tabii Alper'in asıl değeri transfermarkta 1 milyon 800'dir gerek talipleri gerekte piyasa ekonomisi gereği fiyatı parlamıştır çok fazla genç oyuncu çıkaran bir ülke olmadığımız için Anadolu kulüplerinde parlayan oyuncular ateş pahasına gider her zaman..

Related Posts with Thumbnails