Beyler Ülke Puanı!: Peki Ya Yarın?

Türk futbolunun son dönemdeki durumu malum... 3 temmuz günü patlayan skandalın etkisiyle kimin önceliğinin ne olduğunu gayet iyi gördük. Taraftarlar bir yandan birbirlerini yiyedursun, öte yandan kendi sevdalarına sahip çıkmaya çalışırlarken, gönül verdikleri kulüplerin yetkililerinin ağızlarından dökülen tek kelam "Dekoder alın" oldu. Çıkarlar, ekonomik hesaplar bir yana, yeni ihaleden bu yana ağızlardan düşmeyen ligin marka değerine inanan, lige, futbola sahip çıkan kimse yok. Böyle bir ortamda tutup ülkenin UEFA sıralamasındaki yerini değerlendirmek Nasreddin Hoca'nın göle maya çalmasındaki naifliğine benziyor haliyle ama hoca nasıl tutmayacağını bile bile çalıyorsa o mayayı, biz de kendimiz çalıp kendimiz oynayacağımızı bile bile yazalım bunları...

Geçen sezon ülkenin Avrupa'daki lokomotif takımları Galatasaray ile Fenerbahçe'nin henüz ağustos ayında elenişlerinin getirisiyle Türkiye, hedef büyütmek ve Şampiyonlar Ligi'ne üç takımla katılma yarışına girmek üzereyken rekabet edeceği Portekiz, Rusya, Ukrayna, Hollanda'nın epey gerisinde kaldı.(Bu da ayrıca incelenecek bir konu) Bu sene de Fenerbahçe'nin ihraç olması, Galatasaray'ın ise Avrupa bileti alabilen beş ekipten biri olmaması puan beklentilerini iyice düşürmüş gözüküyorken Trabzonspor ile Beşiktaş'ın galibiyetleri ve getirdiği puanlar tehlike sinyallerini biraz azaltmışa benziyor.

Bilindiği gibi Platini döneminde yenilenen kurallar gereği UEFA sıralamasında ilk 12'ye giren ülkelerin şampiyonları Şampiyonlar Ligi gruplarına doğrudan katılma hakkına sahip. Türkiye, an itibariyle burun farkıyla önünde yer aldığı Yunanistan'ın önünde 10.sırada gözüküyor. Geçen sezonki büyük düşüşün faturası henüz çıkmamışken en azından mevcut yerine tutunup katılım haklarını kaybetmeme adına büyük bir çaba göstermek durumunda. Eğer Trabzonspor ve Beşiktaş, bu sezon başarısız bir tablo çizerse Fenerbahçe'nin ŞL çeyrek finali gördüğü sezon olan 2007/08'in hesaplardan çıkmasıyla birlikte kendini Yunanistan'ın da gerisinde Belçika, Danimarka ve Avusturya'yla mücadele ederken bulacak ve bunu takip eden her sezon Şampiyonlar Ligi biletini kaptırma riskiyle karşılaşacak. Bu yüzden en azından Belçika, Avusturya ve Yunanistan'a nazaran iyi bir sezon geçirip bu riski azaltmak bir zorunluluk ve bu açıdan uzun yıllardır görmediğimiz bu tulum haftası epey faydalı oldu.

Trabzonspor'un Inter'den, Beşiktaş'ın Maccabi'den kopardığı ikişer puan, Fenerbahçe'nin ihracıyla dörde düşen temsilci sayısına bölünerek hafta içindeki maçlardan sıralamaya 1 puan eklenmesini sağladı ve şimdilik Türkiye, Yunanistan'ın önünde yer almayı başardı. Önümüzdeki iki sezon boyunca bizden 2.750 puan daha az kaybedecek olan Yunanistan'a koltuğu kaptırmak istemiyorsak Trabzon ile Beşiktaş'ın en azından şubat ayını görebilmesi gerek.

Yayın gelirleri aynı sınıftaki rakiplerini katlayan, onlardan çok daha fazla parayı transfere akıtan, oyuncuların ceplerini dolduran Türkiye Ligi'nin neden bu durumda olduğu ise sorulması gereken esas soru. Bugünü belki Trabzonspor'un efsanevi galibiyeti kısmen kurtardı ama peki ya yarın? İki yıl sonra Şampiyonlar Ligi dışında kalırsak bunun hesabını kim verecek?

Veriler için: Bert Kassies'in Sayfası

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

10 yorum:

Buğra Sarıyıldız dedi ki...

Son 5 sezonda aldığımız puanların en yükseğini 07/08 sezonunda almışız, o da Fenerbahçe'nin şamp. liginde çeyrek final oynadığı sezon. Eğer bu sezon Beşiktaş ve Trabzonspor aldığımız 9.750 puanın üzerine çıkamazsa yerimizi Yunanistan'a kaptıracağımız kesin çünkü Avrupa'daki 3 Yunan takımının toplam puanı 7.500'ü geçer. 3 sezon boyunca alcağımız puanın kesinlikle 7500 ve üzeri olması şart... Yoksa Şampiyonlar Ligi'ne direk katılma imkanımızı kendi kendimize elimizden almış olacağız. Şu tabloya bakınca asıl sinirimi bozan "Cyprus" denen minicik ülkenin bile puanı 21.249 yken bizim 32.575 olması... "Cyprus" mu futbolda gelişiyor yoksa biz mi geriliyoruz ?!

Adsız dedi ki...

dostum ülke puanında durum vahim ama daha vahim olan imajımız. fenerbahçenin şike yaptığı için alınmaması hem fb için hem ülkemiz için rezalet bir durum

pclion dedi ki...

Buğra, orta vadede olmasa da uzun vadede Kıbrıs bile başımıza bela olabilir. Danimarka ve Belçika bu doğrultuda giderse tahminim bir sonraki sezonu 12.sırada tamamlarız, Danimarka'nın durumuna göre de Şampiyonlar Ligi biletini kaybedebiliriz.

Adsız arkadaşım, eyvallah, doğru diyorsun da bu "hangisi daha vahim" anketi mi? Ülke futbolunun ne durumda olduğunu ben de biliyorum ki ilk paragrafta bunu açmaya çalıştım. Ben ülke puanından senede bir bahsetmeyince futbolumuz kurtulacaksa yazmam, çok da fark etmez bana. Meraklısı vardır diye yazıyorum, isteyen okusun, kafi...

la mano de dios dedi ki...

danimarkanın bizim için asıl tehlike olmasını kopenhago eleyerek viktoria plzen sağldı yoksa ş.lgine kalacaklar ve o zaman işimiz hiç de kolay olmayacaktı.ayrıca trabzonsporun bu inter galibiyet ve ş.lihi bonus puanları ve ayrıca grupta elde edebilirse alacağı diğer puanlar önümüzdeki seneer için ön elemelerde trabzonsporu seribaşları arasına yazdırmaya yetecektir uefa için en azından.bu da bundan sonra trabzonun katıldığı kuralarda zorlu rakipler çekmemesi adına en büyük şans ve onları en azından her sene uefa için diyorum gruplard görmek demek.trabzonun 7 8 puan daha alması çok mükemmel olucak

galatali58 dedi ki...

eğer trabzonspor mucizeyi basarıp gruptan cıkarsa,hem ülke puanının hemde kendisinin 3-4 yılını kurtarıcak avrupada..bundan sonraki 5 sezonda seribası olucak uefa elemelernde..gönlümüz trabzondan yana ve beşiktastan..bu arada hayal dünyasında yasamayıp gerçeklere değindiğin için tesekkürler pclion..

Buğra Sarıyıldız dedi ki...

Uğur, ister kısa ister orta ister uzun vadede olsun hiç farketmez, Kıbrıs gibi bir ülkenin puanı bizim ülkemizin puanını geçerse ki bu ülke Avrupa Şampiyonu çıkarmış futbolcular yetiştirmeyi başarmış... dükkanı kapatalım bir daha da futbol hakkında konuşmayalım. Hakikaten şu tabloya baktıkça insan tedirgin oluyor, geriliyor... Acaba çok mu abartıyoruz da düşünmüyor değilim, illa ki futbolumuz ayağa kalkmasını bilecektir ama tabi önce kafaları değiştirmek lazım.

la mano de dios dedi ki...

kıbrıs bu sene apoel nicosia ile puanları topluyor buğra sarıyıldız ve eğer apoel in kadrosuna özellikle de ilk 11ine kıbrıslı oyunculardan öte brezilyalı ve avrupalı futbolcular bu başarıyı sağlıyor onlara kendi yerli oyuncuları ile yaptıkları birşey değil.bu durumda senin eleştirmen gereken sadece farklı bir nokta oluyor.direkt ülke futbolu ile bağdaştırman pek de doğru olmuyor.

galatali58 dedi ki...

kıbrıs bize 10 yıl gecsede rakip olamaz..onlrın amacı 15.lik.türkiye 12den aşağı düşmez ama asıl sorun bizim ilk 6ya grebilmemiz..şampiyonlar ligine 3 takım gönderebilmemiz..işte ozaman avrupa çapında bi ligimiz olur..buda nerden baksan 10 yılı bulucak gibi görünüyor..

ultraslanhaber dedi ki...

22.sıradaki romanya niye 6 takım gönderiyor.

pclion dedi ki...

Bu sezonun canlı sıralaması bu, şu andaki katılımlar 09/10 sezonunun sonlanmış haline göre belirlendi. Romanya'nın çok yüksek puanları vardı önceki ssenelerde...

Related Posts with Thumbnails