Galatasaray Matematiği

Olasılık, hepimizin lise sıralarında gördüğü, az çok öğrendiği bir matematik kavramı. Milyonların sevgilisi Serdar Ortaç, "Sekiz notadan kaç değişik şarkı yazılır ki!" diyerek muhalefet şerhi koysa da eldeki alternatiflerden neredeyse sayısız alternatif türetebilirsiniz. Örneğin 25 kişilik kadrosu olan bir futbol takımı sahaya çıkaracağı 11 kişiyi farklı kombinasyonlarla seçebilir. Fakat tüm bu olasılıklara direnen, yıllar geçse de hiçbir kombinasyonundan hayır gelmeyen, matematiğe, mantığa ve tüm pozitif bilimlere kafa tutan bir takım var ki o da Galatasaray...

Kesişim kümesi
Kümelerden devam edelim isterseniz. Elimizde dört adet küme var. Bunlardan birisine Skibbe, diğerine Korkmaz, öbürüne Rijkaard, sonuncusuna da Hagi adını verelim. Bu dört kümede Lincoln, Elano, Misimovic gibi farklı elemanlar bulunsa da demirbaş denilebilecek, hiçbir ahval ve şeraitte değişmeyen elemanlar da bulunuyor. Yani bu dört başarısızlık kümesinin merkezinde birileri oturuyor ve ne hikmettir ki ligin 27 haftası geride kalmışken, Galatasaray'ı 33 puanla 13.lüğe iten bu ekipte hâlâ o elemanlar durmakta. Galatasaray 2008'de şampiyon olurken Euro 2008'de yarı final gören milli takıma en fazla oyuncu veren takımlardan birisiydi. Türkiye ve Galatasaray o günden bu yana gün yüzü görmüyorsa ve hâlâ lig üçüncüsü takım en fazla milli oyuncuyu barındırıyorsa sanki kesişim kümesine bakma vakti.

0-3 < 9-1
Galatasaray'da A takım pazartesi, A2 takımı ise salı günü sahaya çıktı. Beş maçtır evinde galibiyet yüzü görmeyen Antalyaspor, A takımı 3-0'la bozguna uğratırken, A2'ler Florya'da Karşıyaka kalesine dokuz gol bıraktı. Türk spor kamuoyunun benimsediği büyük klişelerden birisi neşter vurma edebiyatının zirvesi olan  "Bunların yerine PAF takımı çıksın, ne olacak ki" yaklaşımıdır. Profesyonel futbolla altyapılar arasında fersah fersah fark vardır lakin Galatasaray öyle bir durumda ki Galatasaray A2 takımını birkaç kez izlemiş bir çocuk dahi en az üç-dört oyuncunun üst yapıda rahatlıkla yer bulabileceği tespitini yapabilir. Buna Galatasaray A2 futbolcuları da dahil tabii. Futbol fakiri abilerinin yerlerini alabileceklerini biliyorken, kapana kıstırdıkları İzmirli arkadaşlarına dokuz atmaları tesadüf değil. Bu biraz da mücadeleyi seyreden teknik heyete bir mesajdı.

Klasikleşen klişe
Karşı yakaya atılan dokuz golde imzası olan oyunculardan Cem Sultan, Anıl Dilaver, Berkin Arslan ve Sinan Osmanoğlu, oyuncu değişikliklerinin efendileri Mustafa Sarp ya da Aydın Yılmaz'dan aşağı oyuncular değiller. Onur Arıkan ve Cumhur Yılmaztürk de keza. Bu oyuncuların birçoğu tek profesyonel maça çıkmadan Türkiye U-21 Milli Takımı'na seçiliyorsa lig 13.sü bir ekipte en azından kulübede oturabilirler. Hatta biraz da abartalım. How I Met Your Mother'ın has karakterlerinden Marshall'ın dediği gibi "Klişeler aynı zamanda birer klasiktir." Yukarıdaki bahsi geçen klişenin klasik olduğu anda olabiliriz. A2'lerden beş oyuncu bundan sonra Galatasaray kadrosunda yer alsa mesela, bundan kötü olur mu sizce?...
*Galatasaray A2'nin mağlup ettiği Karşıyaka'nın 32 maçta sadece 11 puan toplayabildiğini, yediği 81 gol ve -57 averajla lig sonuncusu olduğunu da dip not olarak düşelim. Bu galibiyet A2 Ligi standartlarında Galatasaray'a çok anlam ifade etmiyor.

A2 Panorama

1.Grup (32.Hafta): Galatasaray / Turgutluspor 66, Beşiktaş 61, Kasımpaşa / Bursaspor 59.

Bursaspor-Fenerbahçe: 3-2, İstanbul BB-Akhisar Bld: 3-1, Eskişehirspor-Kartalspor: 2-2, Denizlispor-Tavşanlı Linyit: 1-4, Kasımpaşa-Dardanel: 1-1, Altay-Manisaspor: 0-0, Güngören Bld-Turgutluspor: 1-1, Beşiktaş-Boluspor: 1-1, Galatasaray-Karşıyaka: 9-1, Bucaspor-Antalyaspor: 7-0.

2.Grup (28. Hafta):
Erciyesspor 59, Rizespor 51, Gençlerbirliği / Konyaspor 50, Kayserispor 45.

Rizespor-Samsunspor: 1-0, Adanaspor-Trabzonspor: 1-1, Konyaspor-Gaziantepspor: 0-1, Sivasspor-Karabükspor: 4-0, Erciyesspor-Gençlerbirliği: 1-0, Ankaragücü-Diyarbakırspor: 3-0, Giresunspor-Gaziantep BB: 2-0, Orduspor-Mersin İY: 1-2.

7 Nisan 2011 / TARAF

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

4 yorum:

AtaKan dedi ki...

tamamen katılıyorum tam içimden geçenleri söylemişsin.özellikle kesişim kümesi konusuna.4 hoca değişti bunların 4üde iyi hoca değil,futbolcular süper futbolcu ha!Bunu nasıl göremezler ya hayret ediyorum.Hep şöyle bi laf var:GS nin defansı milli takım defansı, GSnin kadrosu iyi diye.Ya kardeşim Euro 2008 de her maç gol yemedimi bizim milli takım.Üstelik üstünden 3 yıl geçti 2011 yılındayız.H.Balta GS de değilde Manisasporda olsa bu performansla kimin dikkatini çekerde milli takıma girerki.

kuzen larry dedi ki...

valla son 2 yıldır çekilen forvet sıkıntısına rağmen cem sultan bir kez bile düşünülmediyse ya cem sultan klasik bir gs altyapı balonu çıktı ya da gs yi yöneten 3 teknik direktör de bu işten anlamıyor. mehmet batdal kadar bile potansiyeli yok bu çocuğun? 92 doğumlu gökay, fenerbahçe de en kritik haftalarda bile görev buluyor, galatasaray ın bu fırsatı değerlendirmemesi ilginç.

Lion dedi ki...

Bülent Ünder Trabzon maçoı sonrası röportajından bir alıntı:
"A2'den bu takımda oynayacak oyuncu var da, ben mi oynatmıyorum?"
İsyaannnnnnnnnn!!!!!!!
Resmen bizi delirtmek için elinden geleni yapıyorlar. Yahu yoksa biz GS'liler üzerinde sosyolojik bir deney mi uyguluyorlar?

Adsız dedi ki...

a2 takımının 9-1 lik galibiyeti biraz gözboyadı.Rakip kaşıyakanın lig sonuncusu a2 takımı bile değildi.Karşıyaka a2 takımına alttan yeni oyuncular çıkarmış, onlar ilk 11 deydi.Adamların ilk 11 çıkan oyncularının 3 tanesi 94 4 tanesi 93 3 tanesi 92 1 tanesi 90 doğumluyken bizim ilk 11 de 93 lü oyuncu bile yok.Hatta 90 doğumlu oyuncular var.Evet a2 takımında artık bu ligin üstüne çıkması gereken oyuncular var.(başta berkin olmak üzere).Ancak a2 takımımız ve genel olarak altyapımız eskiden söylenildiği kadar iyi değil.Bana göre şuan a2,u-18,u-17 takımlarından A takıma çıkabilecek bir berkin var bir de kiralık olan semih kaya.
Ama buna rağmen ligte amaçsız kalmışken bu oyunculara en azından şans verilmesi gerekir tabi.İçlerinden bir tanesi bile A takım oyuncusu olsa bu takım için büyük kardır.Bülent ünderin açıklamaları bu oyuncular üzerindede olumsuz etki yapacaktır.Ne yazıkki son zamanlarda altyapıya verilen önem kampa oyuncu götürmekten ya da adam eksik olduğunda A takım idmanına alıp geri yollamaktan öte geçmiyor.

Related Posts with Thumbnails