Bucaspor 0-1 Galatasaray || Şartların Getirdiği...

Arda, Hakan ve Sabri bu takımın en önemli üç yerli oyuncusu. Savunmanın göbeğinde Rijkaard'ın pek de tutmadığı Servet Çetin'i saymazsak bu üç adamın yokluğu takımda toplu bir değişimi zorunlu kılıyor. Sadece kendi eksiklikleri de değil, bu oyuncuların yabancı kontenjanıyla da doğrudan bağlantısı var ve görüldüğü üzere takım şiddetle ihtiyaç duyduğu halde sınır yüzünden Lorik Cana gibi bir oyuncu kenarda Mustafa Sarp'ın arkasını bekleyebiliyor. Planlama hatası mı demeli, yoksa mazur mu görmeli, orası şimdilik muallak...

Misimovic transferinin ardından mevcut kadroya ve forvet arkalı oyuna en uygun dizilişin 4-2-3-1 olduğunu, Rijkaard'ın eldeki malzemeye göre karar verip vermeyeceğini merak ettiğimi söylemiştim. Buna bir sayı fetişizmi gözüyle bakmamak lazım. Hollandalı, Galatasaray'a geldiği günden beri elindeki malzemeye göre değil kafasındaki futbol felsefesine göre bir takım sahaya sürmeye çalıştı. Bu ikisini harmanlama konusunda sıkıntı yaşadı. Rijkaard'la ilgili benim kafamdaki en önemli soru işareti de bu uyum yetisidir. Bu açıdan "şartların getirdiği" bu değişimin genel bir adım mı, yoksa Arda gelene kadar Misimovic merkezli geçici bir çözüm üretme çabası mı, bunun için biraz daha beklemek lazım.

Gaziantepspor maçını canlı izleyememiş, meraktan maç sonu arkadaşıma maçı anlattırmıştım. Galibiyetin ardından konuşan bir Galatasaraylıya göre epey ümitsizdi, tarif ettiği oyun da iç açıcı değildi pek. Ne demek istediğini bugün sahada uygulamalı olarak gördüm. Hücumda herhangi bir organizasyon, tercihle yapılmış üst üste üç pas yok. İki sene önce pozisyonları bitiren adam olan Kewell, artık oyun kurucu gibi oynuyor, merkeze kaçmak durumunda kalıyor. Çünkü top taşıyabilen tek oyuncu konumunda ve takım onun ayağına gittikçe daha fazla bakıyor. Bu adamı sezon başı göndermeye kalkmamıza da inanmak güç. Kalışının ne kadar önemli olduğunu kırk kere yazdık, kırk birinci yazıp maşallah demek düşüyor tekrardan.

Misimovic henüz hücumun merkezine yerleşebilmiş değil. Erken de zaten. Üstelik böyle bir zeminde yapabileceklerinin de kısıtlı olduğunu söylemek lazım. Giant Killing animesini izleyen bilir, Gino'yu andırdı bana bugün Misi. Üçlüden elde kalan ise Juan Pablo Pino. Profesyonel futbola geçememiş, değişimi yarım kalmış gibi oynuyor. Pas trafiğine katılma, daha da önemlisi yarattığı pozisyonlarda son pası verme, şutu atma becerisi yok gibi. İlk geldiğinde Pino-Pinto esprileri yapılır demiştim ama yavaştan Pinto kokuları geliyor sanki burnumuza doğru. Kontratakta iş yapacak, kenardan gelen adam desek bu kez de Galatasaray'ın bu tanıma uyan kaç maçı var dememiz gerekir. Avrupa kupalarında yokuz, öyleyse? Sadece İnönü ve Kadıköy'de kenardan gelsin diye adam aldıysak burada bir yanlış var demektir. Gamsız Aydın'ın ve Serdar Özkan'ın dahi daha fazla katkısı olabilir şu takıma, sırf Lorik Cana'nın oynamasını sağladıkları için.
Galatasaray'da arıza çok. Hakan Balta-Ali Turan ikilisinden Emiliano Insua-Serkan Kurtuluş ikilisine terfi etmek güzel ama oyun rakip yarı sahaya yerleşmemişken, takımın ayakları yere basmıyorken değil Insua-Serkan, Cole-Maicon gelse bundan etkili olamaz gibi. Bekten katkı gelmiyor serzenişlerimiz oluyor ara ara ama takımın ortamı beklerin öne çıkmasına müsait mi? Her ne kadar maçı koparan adam olsa da Ayhan Akman'ın yerli yersiz top kayıpları, Pino'nun "görüyorum ve arttırıyorum" der misali ayağındaki her topu ezmesi bir anda dört-beş kişinin önde kaldığı, leziz kontratak fırsatları sunuyor rakibe. Bugün rakibin adı Buca'ydı, yarın Çemişgezek de olsa hiçbir şey fark etmeyecek, rakip çayır gibi boş alanlar bulacak. Şu haldeyken sürekli hücumda kalan iki bek Galatasaray için zarar olur, net. Bu sebeple Hakan'ın yerine Insua da oynasa maç boyu 3-4 güzel orta izleyemiyoruz işte.

Bunun sebebinin ısrarla orta sahanın göbeği olduğunu düşünüyorum. Hem ön dörtlüden dönen topları süpürecek, hem de onları öne itecek bir ikiliye ihtiyaç var orada. Böyle olursa Insua, Sabri, Serkan gibi oyunculara da öne çıkma fırsatı doğacak. Bunun için de form tutmuş ve düzenli oynayan bir Lorik Cana şart. Yanındaki oyuncu kim olur, o önemli. Top kayıplarını dizginlemiş bir Ayhan belki o işi görebilir ama şu hali bence muhteşem oynadığı maçlarda bile Galatasaray'ın başına çorap örer. İsteyen övgüler de dizebilir şu performansa lakin şu takımda düzenli top kaybeden bir orta saha ölümcüldür. İki kere iki dört...

Dilin, klavyenin kemiği yok. Kısacası beni tatmin etmeyen bir Galatasaray tablosu var. Bucaspor'u ayrıca konuşuruz ama transfer dönemi beklentilerini karşılamaktan çok uzakta kalacaklar gibi görünüyor. Bülent Uygun, şu takımla 10-15 arası bir derece alırsa öpüp başına koysun derim. Çılgın Mendy'nin kaleden uzak çabaları dışında nasıl gol üreteceklerine dair hiçbir fikir vermiyorlar. Bugün maçın iyilerinden ilan edilen Ayhan'ın servislerinden birini gol yapsalar bugün farklı konuşuyor olabilirdik. Bence iki takımın da çözmesi gereken önemli problemleri var.

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

b.s dedi ki...

twitter'daki atışmalara da bakarsak, ayhan konusunda kesinlikle katılıyorum. 'basit anlamda' ayhan ve sarp birbirinden aman aman farkı olmayan oyuncular ve birlikte oynamalarına anlam veremiyorum. üstün mücadele verdikleri söylenebilir, müddeileri haklı da olabilir, ama büyük resme baktığımızda bu takım oynamıyorsa bir kontrol merkezinin ve itici gücün olmamasından kaynaklanıyor. gerçekten de koca galatasaray'da bu ikisinin yaptığını (orta sahada topla buluş ve uygun savunma oyuncusuna pası ver) ve daha fazlasını yapabilecek oyuncu yoksa kapatsınlar o zaman futbol şubesini. statlarda veya kahvelerde o kadar para saçıp maç izlemek isteyen insanlara sunulan berbat bir zemin, sizin de dediğiniz gibi 3 tanesi ardışık olmayan pas trafiği ve son 10 dakikayı korner direğine sürtünerek geçiren ileri oyunculardan oluşacaksa lafın sözün ne önemi var, orasını hiç kestiremiyorum.

Neco dedi ki...

Bazen topa bakmadan sadece M.Sarpi izliyorum. Ve saskinlikla izliyorum. Adam herhalde kendisini maci izleyen bir seyirci saniyor. Sadece topa bakiyor, madem yerinde duracaksin bari rakip oyuncunun önunde dur ki topu alamasin. Riijkard görmuyormu?
Birde baska duyan varmi bilmiyorum ama bir posisyonda Pino pas vermeyince ona etti kufur baya agirdi ve beni ondan daha soguttu.
Cana oyuna girince bence kalitesini gösterdi. Belki macin gidisatina göre gercek potansiyelini göstermedi ama ben cok begendim.
Miske daha en az 2-3 mac sonra kendisini gösterecek.

excellence dedi ki...

Nevzat, Sarp'in ettigi o adi küfürü bende duydum ve son zamanlarda yavas yavas sempati duymaya basladigim Sarptan iyice sogudum. Ayni Küfürü bir Sabriye, bir Ardaya bir Servete yapabilirmiydi acaba? Gecen sezonda Servet Elano'ya bu tur birkac küfür sarf etmis.

Takim olamamamizin nedenlerinden biri budur bence. Sarp kameralar önunde cok dobra konusmasini biliyor, cok akici'da konusuyor olabilir ama bu kacinci kufur be sarp. Birak su iki yuzlulugu.

ugur senel dedi ki...

hiç katılmadıgım bir yazı olmuş,eksik olan hakan-sabri ve ardadan başlayayım keza onların eksikligi takımın ana sorunu ile alakası yok dahası arda ve hakan bu yüzden,takımın ana eksikligi yüzünde milli takımda iyi oynarken bizde berbat hale gelmişlerdir ve daha ötesi kewellin gönderilmek istenmesine inanamamanız bir başka katılamadıgım noktadır keza kewell,elano,misimovic tamı tamına sorunun en göbeginde orta sahada ayhan ve sarpla beraber oturmaktadırlar keza bu üclünün belki bir tanesi türkiye ligi icin uygun olabilir , 2 tanesinin yahut 3 tanesinin bir arada olması halı saha takımı yumuşaklıgında bir takımı ortaya cıkarır,zaten öyle oluyor,buca orta sahası bile bizi madara ediyor ,belki misimovic tek başına bucadan degerli yahut elano degerli ama saha yürüyünce işler farklı oluyor işte..
evet sorun orta göbekdir ama sorunun esas kaynagı misimovic gibi yumuşak koşmadan uzak bir forvet arkası oyuncuyu bizim takım gibi bir kadroya transfer ederek zaten olmayan takım direncini,temposunu sıfırın altına düşürmekdir, gecen yıl ikinci yarı bomba patlar dedim bu yıl oraya kadar bile gitmeyecek cok erkenden ve bu kafa ile cok büyük farklarla ,acı yenilgilerle bomba patlayacakdır ,keza bu hucum hattı bu orta saha ile ancak defans oyuncularına acırım ,zaten bu yüzden artık neillde iflas işaretlerini vermeye başladı ..sonuc ,rijkard ve yönetim iki yılda Galatasarayın onlarca milyon eurosu sokaga attıkları ve ortaya sirk takımı gibi bir takım cıkardıkları için birinci derece sorumludurlar ,özellikle bu yaz uygulanan komik ve ancak gülünesi transfer politikasından sonra ,secimlerde adnan polatı canı gönülden desteklememe ragmen ,ya görevden uzaklaşmaları yahut futbol yönetimini tamamen ayrı-profosyonel bir ekibe teslim etmeleri artık kacınılmaz bir sondur , hocamı bence hoca bizimle dalga geciyor ve adamın hiç bir şey umurunda degil hele dün aksam sahada bir ara m.sarp denen oyuncuyu misimovicin onünde oynarken gördükden sonra...

Adsız dedi ki...

senin de dedigin gibi rijkaard'ın kafasıda bir sistem var ve bu sistemi oynatmak istiyor elindeki kadroda ne olduğu önemli değil onun için.. buraya kadar herşey tamam da neden misimovic transfer ediliyor ben onu anlamıyorum.. kariyeri boyunca 2. forvet gibi oynamış bir oyuncu rijkaard'ın o bahsettigimiz oynaymak istedigi sistemin nederinde yer alıyor ben bunu çözemiyorum abi yau..

yönetim rijkaard'ı getirip sonrada transferleri kendi kafasına göre yapacak kadar çılgın değildir heralde bir yerlerde bir sorun war ama benim kapasitem bu sorunu çözmeye yetmiyor.

TA dedi ki...

bu maç özelinde teknik taktik yorum yapılması yanlış olur kanımca.saha zemini birşeyler yapmaya müsait değildi.oynanmamış bir maç olarak bakabiliriz.bu maçın tek yorumu 3 puanın gs hanesine yazılmasıdır.

Burak Kereci dedi ki...

Sorunun orta sahada (merkezde) olduğuna kesinlikle katılıyorum.Eğer orta saha elemanlarınız pas trafiğini etkin ve ileriye doğru yapamazsa rakibin pres yaptığı alan daralır ve bu dar alanda beklerinizi oyuna müdahil edemezsiniz.Ayhan-Sarp ikilisi bunu yapamadığı için Insua ve Serkan'ı hücumda çok göremedik.

Ayhan bence Sarp'la birlikte dün gece en kötüsüydü GS'nin.Ancak Ayhan'ın kötü olmasının sebebi Sarp'tı biraz da.Nevzat'ın dediği gibi Sarp'ı izleyince sadece durduğunu,oyunu izlediğini göreceksiniz.Ayhan defanstan alıyor topu pas atacak adam arıyor,Sarp'a bakıyorsunuz rakibin arkasına geçmiş bekliyor.Ayrıca Pino'ya veya başka birine küfür etmeye hakkı yok.Sıkıntımız takımın bütünleşememesiyse böyle adamlar yüzündendir.Bu adamın bu takımda yeri yok.

Anıl dedi ki...

Manchester United - Rangers maçında Valencia'nın ayağının kırılmasından sonra dikkatimi çekti... Anında oksijen maskesi getirdiler Valencia'ya. "Adamlar her şeyden önce futbolcu sağlığına önem veriyorlar" dedim, şaşırdım. Şaşırdım, çünkü biz alışık değiliz. Dünkü zemini gördükten sonra artık "Yahu bizim futbolcularımız neden zırt pırt sakatlanıyor" demeyeceğim.

Sportif açıdan bakarsak, böyle bir zeminde kaybedilecek puanlar yüzünden bir takım hedefinden rahatlıkla şaşabilir. Kulüpler futbolculara akıttıkları paranın bir miktarını daha kaliteli zeminler için ayıramazlar mı? Çok mu zor? Yoksa, "Oynasınlar lan işte" mi?

Umut dedi ki...

Sabri ve Arda'nın bu takıma dönmesiyle Galatasaray'ın çehresi değişecektir. Şu sıkıntılı günleri yine de 3 puan ' larla geçirmek güzel. Dün stat taydım. 35 bin Galatasaraylı vardı. Bu taraftar her zaman takımın arkasında. Ama biraz da futbol oynayın be kardeşim..

WarBlood dedi ki...

Açıkcası bu maçtan sonra Cana'nın yabancı kontenjanı nedeniyle oynatılmadığına inanmıyorum artık.Kesersin Pino'yu alırsın Aydın'ı yer açarsın Cana'ya.Rijkaard'ın kafasında Cana yok sanırım.Bu da çoğu Galatasaray'lının canını sıkıyor.Bu takım tertibiyle bir yerlere varabilmemiz sotun.Misimoviç,Kewell,Elano,Pino,Arda ve Baroş gibi öldürücü hücum hattının olduğu takım pozisyon üretemiyor.Nerden bakarsan bak üzüntü verici.

Adsız dedi ki...

http://img22.imageshack.us/img22/7389/72550323.jpg

onur dedi ki...

Lig tarihinde 5.hafta sonunda ilk 5 içinde yer almayan bir takım şampiyon olmamış hiç. Dolayısı ile istatistikler diyor ki şampiyonluk adayları: Bursa, TS, BJK, Kayseri ve İBB. Şimdiden gençleri bol bol oynatıp en azından geleceğe yatırım yapalım bari...

Neco dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=8bvVTvwXPlo

horozmania dedi ki...

ayhan konusunda kesinlikle katılmıyorum uğur. bu takımda hücum yönünde birşeyler yapmaya çalışan birisi varsa bu adam ayhan akman'dır.tamam ayhan çok pas hatası yapıyor olabilir. bunun nedeni ne olabilir diye düşündünüz mü hiç. savunmadan çıkarken top ayhan'a geldiğinde hücum hattındaki oyuncuları izleyin sadece kaç tanesi hareketli. (bu tv'den gözükmüyor tabi. maçı stattan izlemenin avantajı.) statik oynuyoruz biz bu oyunu. takımın da en büyük sorunu bu. ayhan ya da bir başkası isim önemli değil. bu şekilde oynamaya devam edersek orta sahadaki bu hatalı pasları geriye doğru pasları daha çok görürürüz sezon boyunca.

Related Posts with Thumbnails