Üç Büyüklerin En Pahalı Transferleri

Geçen gün Mario Jardel'li bir geri dönüş yapınca aklımın bir köşesine iliştirdiğim bir konuydu bu astronomik transferler. Galatasaray tarihinin en pahalı transferiydi o sezon Mario Jardel ve buna rağmen 1 sezon dahi tahammül edilemeyip yok pahasına gönderilmişti. Halbuki kariyerinin zirvesinde bir gol makinesiydi adam, bizden gidip 42 gol atmıştı. Şöyle bir bakınca pahalı transferlerden ülkemizde optimum verimi almak pek de mümkün olmamış bugüne kadar.

Son 25 yıldır şampiyonluğu kimseye kaptırmayan İstanbul büyükleri arasındaki rekabetin 2000 sonrası zirve yapması transfer bedellerine de yansıdı elbette, bunun bedelinde ödenen bonservis bedelleri zaman içinde belli tavanlar yaptı. Bunların en önemli ikisi ironik bir biçimde ekonomik kriz dönemlerinde olmuş. Birisi bosman kuralları uygulamaya konmadan hemen önceki 2000 sonrası hedef büyütme fetişizminin sonucu. Bu dönemde Bülent Akın, Yusuf Şimşek, Erman Güraçar gibi oyuncular çok büyük ücretlere transfer yapmışlardı. Diğeri ise bu sezon tabii ki, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın belki de on yıllar sonra ikisinin birden ilk üç dışında kalıp kadrolarını yenilemek durumunda kalmaları sebebiyle bu sezon ortaya çıkan şişkin piyasa. İşin içine bir de Şampiyonlar Ligi gelirlerini transfere yatıran Beşiktaş olunca rekor denilebilecek bir sezon geçirmekteyiz.

2001'deki transfer çılgınlığının ayrı bir yazı konusu olduğunu not düşüp başlıkta belirttiğim yazını ana fikrine gelelim. Bu iki zirvenin ışığında Türk futbol tarihinin en pahalı transferlerini sıralamaya çalıştım, mutlaka hatalar olmuştur. Özellikle 2000'lerin başında transferlerde dolar kullanılması ve euro ilk kullanılmaya başlandığında doların daha değerli olması gibi değişken kriterler var. Bu sebeple o dönem dolarla yapılan transferleri ilk dolar/euro paritesine göre (1 Ocak 2002'de 1 euro=0.9038 dolar) düzenledim mantıken. Hayır öyle olmaz, böyle olur diyen varsa önerileri de bekliyorum elbette. Transferlerde son 10 yılı baz aldım (1999 ve sonrası), 2005 sonrası verileri transfermarkt.de'den, diğerleri hafızamızın kontrolünde google ve nimetlerinden. Unuttuğumuz, atladığımız bir transfer varsa affola, söylerseniz düzenlerim listeyi. Üç takım için ayrı ayrı listeler şöyle;

Galatasaray:
Mario Jardel: 16 milyon dolar / 17.7 milyon euro
Abdul Kader Keita: 8.5 milyon euro
Bülent Akın: 7 milyon dolar+Tolunay Kafkas / 7.75 milyon euro+Tolunay Kafkas
Serkan Aykut: 7 milyon dolar / 7.75 milyon euro
Casio Lincoln: 4.25+3 milyon euro (3 milyon euro isim hakkı adı altında Lincoln'e ödenen bedel)

Fenerbahçe:
Daniel Güiza 14+3.4 milyon euro (3.4 milyon euro İspanya Federasyonuna ödenen vergi)
Nicolas Anelka 10 milyon euro
Mehmet Topuz 9 milyon euro+Emreciksin
Stephen Appiah 8 milyon euro
Diego Lugano 7.5 milyon euro

Beşiktaş:
İsmail Köybaşı 5.5 milyon euro+Serdar Kurtuluş
Filip Holosko 5 milyon euro+Burak Yılmaz+Koray Avcı
Matias Delgado 5 milyon euro
Ricardinho: 3.75 milyon euro
Juanfran 3.6 milyon euro

*Ayhan Akman transferi 8 milyon dolara gerçekleşmesine rağmen 1998 yılına ait olduğu için listeye alınmadı. Merak edenler için...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

19 yorum:

Adsız dedi ki...

Herkes bir yana Jardel ve serkan bir yana.Jardeli zaten biliyoruz ama serkan çok büyük oyuncuydu.Bir forvette olabilecek bütün özellikler vardı.

Spooky dedi ki...

bülent akın, hala anlayamıyorum...
keita?

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Bizim takımda az harmamamış iyi hatırlattın.Serkan,Jardel,Bülent Akın derken sürünüyoruz şimdi mali olarak...

Ariel Ortega,Kenneth Anderson,John Carew,Alex de Souza gibi adamalarda var belki bu listeye girebilecek.Ortega çift haneleri bulduğu için kesin girerde diğerlerinden emin değilim...Revivo,Rapajic,Lazetic filanda keza...

pclion dedi ki...

Fazla uzaklara bakmaktan gözümüzün önündekini kaçırmışız. :) Keita'yı ekledim...

Spooky dedi ki...

serkan'ın transferiyle ilgili laf arasında ya fatih altaylı'dan ya da başka bir eski yöneticiden bir programda duymuştum; samsunspor ile 5 milyon dolar civarında bir bonservis bedelinde anlaşılmış. daha sonra ismail uyanık yöneticiler ile imza atılmak üzereyken 7 milyon dolara çıkmış ve ısrar etmiş -ki kendisi hakkaten ismiyle müsemma bir başkandı :)- kaptırma korkusuyla kabul edilmiş hemen 7 milyon dolar.

QuaresmA dedi ki...

@ Spooky

bülent akın, hagi'nin özel isteğiydi yanlış anımsamıyorsam.

erdersson dedi ki...

transferler türkiyede borçlanarak yapılıyor.yani fiyatların yükselmesi tamamen borçlanmadan dolayı.kredi alıyorsun.vs. bütçeye göre olması lazım.ama maalesef bütçeye göre yapılmıyor.kulüpler devlet kapısı gibidir.herkes bu ranttan faydalanmak ister.başta bankalar olmak üzere.her kesim yeöneticiler medya.ortada büyük bir para vardır.bu pastadan pay kapma yarışdır ortada dönen hırgür.yani yöneticilerde biliyorlar bazı futbolcuların bu kadar etmeyeceğini.üniversite okumuş iş adamları hepsi.acaba kendi şirketlerine eleman alırken böylemi davranıyorlar.devlet memurluğu gibidir.kulüp başkanlığı.hesap soran olmaz.eğer başarılı olursan şöhretsin.işlerin açılır.hatta başarısız olsanda şöhretsin(demirören).yine işlerin açılır.risk yok.baktın baskı var ceketini alıp arkana bakmadan gidersin.başkanlık kebab iştir.risksiz iş.listede belirttiğin gibi garip futbolculara garip fahiş fiyatlar verilmiş.böyle bir sistemde verilmesi anormal değil.sistem kötü.ve bu kötü sistemden birçok kişi ve kuruluş kar ediyor.değişmeside zor.

alperensaylar dedi ki...

transfermarkt sitesinde yazanlara göre listede olmayan birkaç yüksek ücretli transfer hakkında yazayım dedim;

revivo 6.6 milyon euro
rapaiç ve kennet andersson 6 milyon euro
ortega 6.5 milyon euro
kezman 7 milyon euro
edu 5.7 milyon euro

anelka'ya ödenen bonservis ücreti 5.5 milyon euro gözüküyor yine aynı sitede ama tabi senin yazdıklarında yıllık ücretler veya menajer ücretleri var mıdır onu bilemem tabi.

nouma için 2 transferde toplam 7 milyon euro civarında ödenmiş, yine bülent ve serkan da 5 milyon euro civarı gelmiş gözüküyor 2000'de.

EDDIE dedi ki...

lincoln'e + 3 milyon euro isim hakkı adı altında ödenen bedel hakkında biraz bilgi verebilirmisiniz?

horozmania dedi ki...

ortega yok:)

bir de aklımda şu kalmış. ertuğrul sağlam zamanında samsunspordan beşiktaşa 70 milyar karşılığında gitmişti ve dönemin en pahalı transferiydi. :)

gerisi önemli değil... dedi ki...

türkiye'den yurtdışına gitmiş en pahalı oyuncular hangileri? yani balic'i hatırlıyorum, ilie de iyi paraya gitmişti, şükür'den de 10 milyon dolar kalmıştı sanırım. carew de 7 ye gitmişti. böyle bir liste var mı?

Jordi Metal dedi ki...

Bülen Akın'a veirlen o paraya üzülüyorum valla. Keza Serkan Aykut'ta o kadar etmez açıkçası

halk dedi ki...

yani hangi klüp özel istek için 8m € civarında parayı gözden çıkarır.(bülent akın).

akaya dedi ki...

Uğur, Ayhan'ın Beşiktaşa gelişi de bayağı pahalıydı diye hatırlıyorum, bir bak istersen.

halk dedi ki...

lincoln'ün isim hakkının 3m€ etmesi, daha doğrusu bir futbolcunun formada adının yer alması için ayrı bir para istemesi de bacasız sanayinin bir başka saçmalığı olsa gerek. hayır lincoln arabalarının isim hakkını daha ucuza almak muhtemel.

Gala's dedi ki...

Galatasaray Linvcoln gelince Türkiyedeki tüm isim haklarını satın almıştı. Aynen CR9 un Real e olduğu gibi. Forma atkı tshirt reklam.. Mesela Lincolnün bu ülkede hiçbir röpörtajı yoktur GSTV dışında. Gs o 3 milyon Euroyu çıkarttı mı bilinmez. Bu arada Ortega olması lazım listede. O çok paraya alınmıştı. Sadece bonservise bakarsak Baros da 5.5 a gelmişti.

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

fazlı ulusal vardı ne oldu ona. Antalyaspor'dan Beşiktaş'a aldıydık. seneyi tam hatırlamıyorum tabi. İbo'yu da Antep'ten aldığımız sene idi.

Kerem Akbaş dedi ki...

Tabata'da vardı sanırım Beşiktaş adına listeye eklenebilecek. 8 milyon € gibi bir bedelle.

Kerem Akbaş dedi ki...

bu akşam Radyospor'daki programda bu yazıdan da faydalanmak istiyoruz iznin olursa. 20-21 arası.

Related Posts with Thumbnails