Kralların Ülkesi: Türkiye

Geçtiğimiz günlerde güzel bir araştırmaya rastladım The Best Eleven'da. 1996'da yılından beri Avrupanın kalbur üstü liglerinin en golcü performansları (30 gol ve üstü) sıralanmış. Başlık ne alaka derseniz şöyle açıklayayım; bu listedeki ilk 5 performansa imza atmış üç oyuncu var. Mario Jardel, Hakan Şükür ve Mateja Kezman. Bu üç oyuncunun da yolu Türkiye liginden geçti, Galatasaraylı olanları epey de iz bıraktı hem de. Hakan Şükür'ün performansını hatırlamayan yoktur, Hakan'ın kariyer zirvesiydi 96-97. Bu sezona gol açısından baya kısır başladığını da unutmamak gerek, bir 6-7 maç golü yoktu yanlış hatırlamıyorsam. O maçlarda ortalama bir performans çıkarsa bugün zirvede Mario Jardel yerine onun ismi yazabilirdi muhtemelen.

Olsun, Jardel'i de çok severiz biz, 'günümüz futbolu' tabirinin karşısında bir bayrak adamdı kendisi. Bu fizikte, hızda ve istekte bir oyuncu nasıl gol atar derken Jardel'in beşinci takımın yedinci golü anons ediliyor olabilirdi o sene. Çabuk kaybettik onu, kontratının ve Emre-Okan önderliğindeki tayfanın kurbanı oldu o dönem. Kariyerinin zirvesinde bir ton para ödeyerek aldığımız bir adamdı oysa, bari birkaç sezon izleyebilseydik. Bizden gittikten sonra attı 41 golü zaten, üç beş milyon dolar+üç ıskarta oyuncu karşılığında verdiğimiz Mario Jardel. Neyse, bir gün niyetlenirsek uzun uzadıya yazarız Jardel'in o bir senesini. Mateja Kezman ise Fenerbahçe'de istenileni veremese de zamanında 35 gol atmış bir adamdı sonuçta, bu etikete ödemişti Fenerbahçe parayı. 30 yaşındaki Kezman kariyerinin geri kalanında toplam 35 gol atabilir mi, hiç sanmıyorum.

İki-üç gündür blogu aksatmak durumunda kaldım, yaz okulu başta olmak üzere birkaç sebepten. Hafif bir nostalji postunun ardından arayı kapatmaya başlayacağım inşallah önümüzdeki günlerde. Araştırmanın tamamı ise aşağıda, birçok tanıdık simayı da görmek mümkün.

GoalsPlayerClubSeason
42Mário JardelSporting CP2001-02
38Mário JardelFC Porto1999-00
38Hakan ŞükürGalatasaray1996-97
36Mário JardelFC Porto1998-99
35Mateja KezmanPSV Eindhoven2002-03
35Henrik LarssonCeltic FC2000-01
34Afonso AlvesSC Heerenveen2006-07
34Nikos MahlasVitesse1997-98
34RonaldoFC Barcelona1996-97
33Klaas Jan HuntelaarAjax2007-08
32Marco NegriRangers1997-98
32Diego ForlanAtletico Madrid2008-09
31Cristiano RonaldoManchester United2007-08
31Luca ToniFiorentina2005-06
31Ruud van NistelrooyPSV Eindhoven1998-99
30Samuel Eto'oFC Barcelona2008-09
30Thierry HenryArsenal2003-04
30Mário JardelFC Porto1996-97
30Kevin PhillipsSunderland1999-00

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

14 yorum:

Evrim dedi ki...

Lig TV'de futbol nostalji diye bir nane var. 00 - 01 sezonundan maçlarda Jardel'in yedekte oturduğu, Kral (!) Serkan Aykut'un onun yerine oynadığı maçları izlerken hakikaten çıldırıyorum.

Spooky dedi ki...

bunu ben de görmüştüm bahsetmeyi de düşünmüştüm, unutmuşum herhalde.

Yaz okulu için de kolay gelsin diyorum çok iyi biliyorum o çileyi :)
İşine yarar umarım.

turhanatakan dedi ki...

hakan şükür'ün 97/98'deki gol krallığında da 32 veya 33 golü olması lazım. araştırmaya üşendim:) bir de yanlış hatırlamıyorsam kezman üst üste 2 sezon ligde maç başına 1 golün üzerinde atıp gol kralı olan tek oyuncu mu neydi hollanda'da.

turhanatakan dedi ki...

bir de aynı araştırma benzeri hangi oyuncu ligde bir sezonda 20 golü kaç kez geçmiş ve üst üste her sezon en az 10 gol atma istikrarını en çok yakalayanlar kimlermiş gibi araştırmalar yapılabilir.

Adsız dedi ki...

Fatih Tekke 2004/05 sezonunda 31 golle gol krali olmusdu sanirim.

Adsız dedi ki...

Mateja Kezman 2 yıllık Fenerbahçe ve 1 yıllık Psg kariyerinde toplam 35 golü geçti.. Fb'de 80 resmi maçta 31 golü var, Psg'de ligde 3, Uefa'da 2 golü var..

Seyyid Ali dedi ki...

2001-2002de jardel sanırım 34 maçta ulaştı bu rakama.Galatsaraydaki ilk yarı performansıda 17 gol falandı, 2.yarıyla beraber galatasarayın ergenekonuna kurban gitti, şampiyonluk maçı gibi olan kadıköydeki derbiye serkanla başlanmış 2-0 lık ilkyarı sonrasında sonradan girmişti oyuna.Sanırım real madridin en çok gol yediği futbolcudur avrupada porto ve galatasaray maçlarında.
Milan deplasmanında attığı yarı vole ve 3-2lik real maçındaki kafası müthişti.

pclion dedi ki...

Ben Kezman'ın bundan sonraki kariyerini kastetmiştim. Değil 35 ben 20'yi bile bulabileceğine inanmıyorum şu saatten sonra, Sırbistan'a dönerse belki...

Adsız dedi ki...

Hakan Şükür'ün 32 golü var bir de.

ercan dedi ki...

Jardel gs'ye gelmeden önce ağzımız açık izlediğimiz bir adamdı. Gs'ye gelince açıkçası "oha" demiştim ve kıskanmıştım. Bu adamı nasıl yiyip bitirdiniz hayret vallahi.

Giydiği formaya rağmen çok sevdiğim topçulardan biriydi :)

mes dedi ki...

Jardel... Ulan bu kalp seni unutur mu be ?

Bu adamı ben Eurosport şampiyonlar ligi kuşaklarından tanımıştım , Porto formasıyla Milan'a Real'a çakardı , sanırım Bayern'e elendikleri trajik bir maçta vardı.


Jardel söylentisi çıktığında kesinlikle inanmamıştım zaten Kral'ın gideceğinden emin olduğum için biraz da üzgündüm ama haber resmi olunca off diyorum ya nasıl sevinmiştim :) , resmen Jardel bizimdi. Hiç unutmam helikopterle inmişti floryaya deli olmuştum.

Jardel'i unutmak imkansız gibi bişi hele o kadıköyde fenere çaktığı bir gol vardı ki unutma ihtimalim yok. Kupa maçıydı kanal d veriyordu maçı , ve maçın son 5 dakikasına 4-2 geride girmiştik kadıköyde jardel'in karısı bestesi çınlıyordu tam o sırada çakmıştı golü nasıl sevindiğimi anlatamam zaten o gol olunca dedim en kötü biz bu maçı berabere bitiririz zaten öyle de oldu ama penaltılarda elendik sanırım o gün gol atan emre penaltı kaçırmıştı.

Galatasaray'a gelmiş en büyük 3 golcüden biridir benim için ama çok yazık ettiler bu adama , leblebi gibi gol atıyordu be :D Benim için Felipe'de böyle biri , onun sol ayağına resmen aşıktım , ama işte bitirdiler bu adamları. Yazık...

Adsız dedi ki...

Jardel, benim de içimde kapanmayan bir yaradır. Özellikle Porto, seneler sonra ilk kez şampiyonluğu kazanamamış ve Mourinho'yu henüz başa getirmiş - Jardel'i istiyorken daha sonra bize sadece yük olacak üç oyuncu karşılığında Jardel'i bırakmak incik boncuk karşılığında boğaz köprüsünü vermek tadında bir şuursuzluktur.

O Porta'da genç yıldız Carvalho ve Deco ile takasının lafı geçerdi Alenichev de vardı diyerek bir iç geçireyim, bir de Sporting'in de iki kanadında Quaresma ve Ronaldo olduğunu hatırlatayım, eşekliğin boyutu daha bir anlaşılsın.

Listede de taze yazdığım bir yazıda ismi geçen iki oyuncu var
Nikos Machlas ve Afonso Alves, vakit bulursanız bir göz atmanızı isterim, Dutchman yayınladı yazıyı ama kendi adresime de koydum - sayfa henüz taze, genelde pek yazmaya vakit bulamadığımdan sürdürebileceğimden de emin olmasam da arada ilginizi çekeceğini düşündüğüm uzunca bir şeyler yazıyorum.

neyse efendim iyi olun öyle kalın
bu arada unutmadan adresi de vereyim:

nedegilefendim.blogspot.com

AbSurDMaN dedi ki...

Şu Jardel konusunu adam akıllı anlatacak, neden gittiğini detaylarıyla belirtecek bir yazı bekliyorum blog aleminden. Böyle bir adam nasıl gider aklım almıyor. Hülle yoluyla Sporting'e gitme amaçlı olduğunu bile düşündüm. O sırada Porto'dan Sporting'e gitse büyük olay çıkardı diye belki 1 sezonluk bizi kullandılar. Biri yazsın şu Jardel işini, kapanmayan yara kapansın :)

Taylan Özgür Topçuoğlu dedi ki...

karısı yüzünden gitti

Related Posts with Thumbnails