Genç Oyuncu Raporları #11: Transferler

Transfer sezonu biraz hızlı açıldı bu sene, daha Ağustos'u görmeden takımlar transferi kapattı desek yeri. Keita'ydı, Topuz'du, Nihat'tı derken arkaplanda kalan birçok tranfer oldu elbette, bunların genç oyuncu ayağına göz atalım beraber.

Genç oyuncu transferi deyince ilk önce Kayserispor'dan söz etmemiz gerekiyor. Artık bu transferleri bir kulüp politikası haline getirdiler, hatta işi biraz abarttılar desek yeri. Bu sene transfer ettikleri en yaşlı oyuncunun Mehmet Topuz transferi sırasında takas yoluyla aldıkları 1984 doğumlu Gökhan Emreciksin olduğunu söylesek yeterli olur sanırım. Kayserispor'un Gökhan Emreciksin, Hakan Aslantaş ve Merter Yüce haricindeki tüm transferleri 21 yaş ve altı oyunculardan oluşuyor.

Bu oyunculara baktığımızda genelde yurtdışında çeşitli takımların altyapılarında görev yapan oyuncular olduğunu görüyoruz. Ümit milli takımda da forma giyen forvet Ömer Şişmanoğlu St. Pauli'den alındı, aynı şekilde stoper Serdar Kesimal Köln'den transfer edildi. Bu transferlerde geçen sene çok uygun bir maliyetle alınan ve performansıyla milli takıma kadar yükselen Eren Güngör'ün referans alındığını düşünüyorum. Zaten bu transferden memnun olduklarını yine Altay'dan Gökhan Değirmenci'yi transfer ederek belli etmişlerdi devre arasında, bu sezon sonunda da Altay'dan serbest kalan Merter Yüce'yle sözleşme yaptılar.

Bugün bu transferlere bir yenisi eklenmiş, Semih Aydilek Birmingham'dan alınmış. Semih'in transferini diğer oyunculardan ayırmak lazım zira gerçekten zor bir transferdi. Geçen sezonun başında Galatasaray gerçekten çok uğraşmıştı bu transfer için ama Birmingham bırakmamıştı. Daha sonra oynaması için Motherwell'e kiralandı Semih. Kiralık dönem dönüşleri transferler için en uygun zamanlardan biridir, Kayserispor da fırsatı iyi kollayıp işi bitirmiş. 18 yaş altı milli takımına kadar Türkiye forması giyiyordu Semih, daha sonra Almanya'yı tercih etmişti. Almanya'nın oyuncu havuzunda hala yer buluyor kendisine, Kayserispor'a transferi milli takım tercihini etkileyecek mi, göreceğiz.

Bir başka yurtdışı çıkışlı yerli, genç oyuncu transferini de Gençlerbirliği yaptı geçtiğimiz günlerde. Yine bir dönem adı Galatasaray'la anılan Sinan Ayrancı'yla sözleşme yapılmış. Kendisi 15 yaş altı milli takımında görev yapan, daha sonra İsveç'i tercih eden bir oyuncu. Uzun boylu, bileklerine biraz hakim her genç forvet oyuncusu gibi onun hakkında da 'Yeni İbrahimoviç' haberleri yapıldı. Türkiye'deki piyasasına da katkıda bulundu bu haberler haliyle. Bu tip oyunculara her daim şüpheyle yaklaşmak lazım, zaten geçtiğimiz sene de gördüğüm kadarıyla pek de matah bir sezon geçirmemiş. Yine de denenmesinde bir sakınca yok, sonuçta milli düzeyde forma bulan genç, yerli bir forvet. Sadece beklentileri çok büyük tutmamak lazım.

Sivasspor'un Ferhat Bıkmaz transferi de doğru bir hamle. Kadrosunda genellikle 25 yaş üstü oyunculara yer veren bir takım Sivasspor, bu da oyuncuları ne kadar iyi performans sergilerse sergilesin, yüksek bonservis bedelleri kazanmalarına engel oluyor. Oturmuş sistemlerine bu tip genç oyuncuları monte edebilirlerse iyi fiyatlara pazarlayabilirler ilerde. Bek sıkıntısı çeken bir ülke olduğumuz malum, kendini biraz gösteren oyunculara ödenen bonservis bedellerini görüyoruz. Ferhat bu açıdan da takip edilmesi gereken bir oyuncu.

Genç oyunculardan söz etmişken, saat 20.30'da Türkiye U19-İspanya U19 maçı Show TV'den canlı olarak yayınlanacak. İzlemek isteyenler için hatırlatmış olalım...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

9 yorum:

Spooky dedi ki...

çok iyi ve bilgilendirici bir yazı. teşekkürler, uğur.

bu transferler çok önemli ama daha önemlisi bu isimlere forma vermek geliştirmek.

u17 u19 u21 gibi kategorilerde inanılmaz dikkat çeken futbolcularımız ve takımlarımız oluyo fakat nedense a milli seviyeye gelemeden arada bir yerde kayboluyor bu isimler. en büyük etken teknik direktörlerin 3 maçta gönderilme riski altında çalışırken bu isimlere gereken özeni göstermemeleri herhalde...

bu arada program bu haliyle açıkcası izlemesi zor bir hal alıyor. ilk başladığı dönemde de alışana kadar bunu yaşadık ama şimdi tek programda farklı taraftarlar olunca iş biraz zor gibi. keşke ayrı programlara dönülse diye düşündüm. hem taraftarlar açısından daha zevkli olabilir. belki bir gün de ikişer isimle bir ortak bir program olabilir. bu halinden memnun musunuz katılanlar olarak?

apaç dedi ki...

mehmet özhaseki, en az wenger kadar genç oyuncu fetişistidir.

biraz da ondan oluyor, bu işler.

şahsen sevmem kayserispor'u.

umarım trabzonspor, ist. bbld., gençlerbirliği ve ankaraspor ile birlikte küme düşerler.

Adsız dedi ki...

eleman seric'e benziyor

Spooky dedi ki...

@apac

ankaraspor düşsün, diyarbakır ve manisa düşebilir.

Adsız dedi ki...

Bir Show Tv klasiği!!

bombe_ekran dedi ki...

Güzide kanalımı Show tv 20:30'dan 23:30'a kadar "Yemekteyiz-Faik'le Safiye Soyman" yayınlamaya karar vermiş görünüyor.Gerçi Uefa finallerinden sonra buna şaşırmamak gerek.

Muminoglu dedi ki...

Sinan Ayranci Isvecte takimiyla sözlesmesini uzatmak istemedi, ozamanda yedeklere gönderildi malesef, kendisi ve aylesi cim bomblu, insallah bi gun o formayi giyer. Kendisini garanti gösterir bu sene!!

Her Yol Roma dedi ki...

Semih ile ilgili olarak ben de yazmıştım birkaç ay önce ve Kayseri^'ye gelmesine çok şaşırdım ama açıkçası pek de sevinemedim. Almanya'dan İngiltere'ye transfer yapmış bir adam ve 20 yaşında neden Kayseri'ye gelir ki?

edi vedır dedi ki...

bence de eski program formatı daha iyiydi. belirli periyotlarda program bu şekilde olabilir ( ayda bir mesela)ama dediğim gibi eski format daha iyiydi bence.

Related Posts with Thumbnails