Cafercan Aksu & Konya Şekerspor

Ulusal basında henüz göremesek de yerel basına 5 gün önce düşmüş bir haber Cafercan Aksu'nun 2B takımlarından Konya Şekerspor'la sözleşme imzalaması. Arda Turan'ın da içinde bulunduğu 87 jenerasyonunun en büyük yıldız adayı olarak görüldü senelerce ancak altyapılarda ve milli takımlardaki ihtişamlı kariyerini profosyonel kariyerine yansıtamayan oyunculardan biri oldu Cafercan. 2006'daki U19 Avrupa Şampiyonasında UEFA tarafından Juan Mata, Javi Garcia gibi oyuncularla beraber takip edilmesi gereken 10 oyuncu arasında gösterilmişti. Aradan geçen 3 sezondaki kariyer gelişimi gerçekten üzücü.

Şu ana kadar çok az yerli oyuncuda gördüğümüz iki önemli özelliği vardı Cafercan'ın. İlki gerçekten muhteşem kullandığı sol ayağı. Onu Maradona'yla, Hagi'yle kıyaslatacak derecede değerli bir sol ayağı vardı Cafercan'ın. Diğeri ise gerçekten futbol zekası denilen olguya sahip olması. Bu iki özellik o kadar baskındı ki Cafercan'da izleyen herkes eksiklerini göz ardı edip onun Türk futboluna damga vuracağını düşünüyordu ancak öyle olmadı. Belki 1980'lerde olsaydık gerçekten yıldız bir oyuncu olabilirdi ama günümüz futbolunda değil. Göz ardı edilen bu eksikler profosyonel futbolun olmazsa olmazları arasında artık çünkü.

Yaşıtları arasında en yetenekli oyuncu olarak sivrilen Cafercan iş bu yeteneklerini profosyonel ligde göstermeye geldiğinde boyuna göre cılız denilebilecek, sertlikten uzak, ayakta kalamayan, sıradan bir oyuncu olacaktı. Bu eksiklerini gidermek için de hiçbir zaman gereken azmi ve çalışkanlığı gösteremedi Cafercan, hatta o kadar isteksizdi ki onu gören 'Bezgin Bekir' yaftasını yapıştırıyordu, haklılardı. Bir Sabri Sarıoğlu belki kısıtlı yeteneğiyle Galatasaray'da yaptıklarını bir alt kategorideki takımlarda da üç aşağı beş yukarı yapabilirdi ama Cafercan bu yeteneğiyle ya Galatasaray'da oynayacaktı, ya da zirve liglerde tutunamayacaktı. İkincisi oldu. Arda Turan da benzer bir örnektir aslında, Cafercan kadar ekstrem olmasa da. Yeteneğini sahaya performans olarak yansıtabildiği için bugün Galatasaray'ın 10 numarası ve kaptanıdır Arda Turan.TFF kayıtlarına bakarsak an itibariyle Konya Şekerspor'un 2 yıllık imzaladığını açıkladığı sözleşme henüz federasyona ulaşmış değil ancak Cafercan'ın Galatasaray'la olan sözleşmesinin 31 Mayıs 2009'da bittiği, yaklaşık 2 aydır serbest bir oyuncu olduğunu da görebiliyoruz aynı zamanda. Bu sürede kendisine daha üst düzey bir takımın talip olmamasına şaşırdım açıkçası, henüz 22 yaşında olmasına rağmen hatrı sayılır düzeyde bir Bank Asya tecrübesi var ve bir önceki sezon vasatın üstüne çıkan bir performans da göstermişti. 2B'den değil, Bank Asya'dan bir takımla anlaşmasını beklerdim.

Bundan sonra zirve ligin dikkatini çekecek bir çıkış yapabileceğini sanmıyorum ancak Cafercan Aksu her zaman için referans bir oyuncu olacaktır bizler için. Bundan sonraki kariyerinde de başarılar diliyorum kendisine...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

15 yorum:

Spooky dedi ki...

Altyapıda dikkat çeken oyuncularımızın profesyonel düzeyde kaybolup gitmesinin nedenlerini mutlaka bulmamız gerek.

Avrupa ve Dünya şampiyonalarında iz bırakan oyuncular kaybolup gidiyor. Eminim Avrupa kulüplerini bu oyuncuların transferden uzaklaştıran en önemli sebep bu.

Cafercan'ı hiç anlayamadım bilmediğimiz birşey mi var? Yoksa Bank Asya kulüpleri uyuyor mu?

Bir de bu 87 kuşağından Arda'nın çıkması ve adı sürekli anılan, beklenilen futbolcuların varlık gösterememesi ilginç.

Ayrıca Özgürcan'a Azerbaycan'dan teklif varmış.

Aslantepe dedi ki...

Yaşı daha çok genç. Benim hala bir umudum var kendisinden yana. Umudum sebebi de biraz Yusuf Şimşek. Yusuf'u Denizli'nin 1.lige yükselme maçlarında seyretmiş ve büyülenmiştim. Yaşı 24'tü o sıralar.O Yusuf döndü dolaştı ve kariyerinin sonuna doğru yeteneklerini en doğru şekilde yansıtmayı öğrendi. Dileğim ve beklentim yeteneğini geç bile olsa Galatasaray forması altısında göstermesidir. Transfer döneminin başında Manisa basınında adı geçiyordu. Süper Lig'de göreceğim için sevinmiştim. Konya Şeker tercihinde maddi gerekçeler olabileceğini düşünüyorum. Yakın zamanda Şeker Spor sanırım Mersin'li bir işadamına satılmış. Hatta forumlarda kulübün Mersin'e taşınacağına dair tartışmalara rastlamıştım. Paranın bu tercihte belirleyici olduğunu tahmin ediyorum.

Adsız dedi ki...

Alt yapıda dikkat çekipte gelen son yıllarda Ugur Uçar,büyük kaptan Arda Turan'dan başka ele avuca gelen bir oyuncu çıkartamadık.87 jenerasyonundan birtek Arda'nın çıkması normal.Çünkü Türk futbolcusu hiçbir zaman profesyonel olamıyor.
Arda Turan sırf bu yüzden Galatasaray'ın alt yapısından geldi,10 numarayı sırtına geçirdi,kaptanlığı haketti.

Uğur Uçar'a o yüzden küçük kaptan dediler,Bülent Korkmaz bu yüzden ona 3 numaralı formayı verdi.

Ne yazık ki profesyonel eğitimi veremiyoruz.İrfan Başaran,Oğuz Sabankay sırf bu yüzden kayboluyor.Umarım en kısa zamanda en iyi dönemlerinde büyük camiamıza geri dönerler.Çünkü gerçekten harcanmaması gereken bir yetenek onlar.

Profesyonellikten kastım kafa yapısı,yani m.topuz,t.metin,f.akyel,b.uygun, e.belozoglu'nun yaptıkları falan değil.

Metin Oktay "Bize inananları üzmeyelim baba" demesini bildi.

Aydın'dan pek bir umudum yok,olmadıda.Tek parlatıcı yönü hızı.O Sabride'de var.Hızları yüzünden Gayin Sin'de kalıyorlar.Yoksa futbol bilgisi yeterli oyuncular malesef.Sabri kafasını kaldırıp,ayağını düzgün kullanırsa önemli bir isim ama şuan ki kafa yapısıyla yakışmıyor Galatasarayımıza.

Saygılar;
Anıl Altuntaş.

Adsız dedi ki...

uğur uçar 3 numarayı bülent korkmaz gelmeden önce almlıştı

Adsız dedi ki...

@Adsız

Demek istediğim Bülent Korkmazın o formayı elleriyle Uğur Uçar'a vermesiydi.Anlatamadım sanırsam.Bülent Hoca'nın başımızdayken vermediğini biliyorum.

Anıl Altuntaş.

halk dedi ki...

resşmdeki keder bitirdi beni.herkes bir şeylerin yolunda gitmediğinin farkında,olamamışlık,falan,fişman.

akakiyeviç dedi ki...

Peki ne kadara gitmiş bi bilgi var mı?

Adsız dedi ki...

Tek kelimeyle yazık oldu.. Ah o gençlerbirliği maçı, şampiyonluğun bağıra bağıra gittiği maç..

Çağdaş Yılmaz dedi ki...

hangisi şimdi tam hatırlamıyorum ama Cafercan Arda ile birlikte bir Akdeniz oyunlarına katılmıştı ve orada Cafersan çok daha gelecek için ışık saçıyordu. hele duran topları kullanışı filan.. ama hiç yol alamadı..

pclion dedi ki...

Ziverbey,

Aslında UEFA örneğinden hemen sonra o performansını yazacaktım ama örnek zehirlenmesi olmasın diye vermedim. :) Çok haklısın, solda Cafer, sağda Arda'yla harika bir turnuvaydı o...

akakiyeviç dedi ki...

Abi bi de çok iyi oyuncu olacak diyorduk.Oğuz Sabankay son olarak Eskişehirspor'daydı o ne alemde form durumu nasıl bilen var mı?

akakiyeviç dedi ki...

Ne olacak bizim bu genç futbolcuların hali?
İçlerinden bi Arda kendini geliştirdi.Ya diğerleri.
Arda Mehmet Güven'den için altyapıdayken bizim takımın generaliydi diyor.Generalin gönderilmesi gündemde.
Ya Aydın'a ne demeli?Herhalde aklı daha Konya'ya attığı golde kaldı.o zamandan beri tık yok.
Daha böyle çok isim eridi gitti.
Oooof of!!!
www.detrasdelcastillo.blogspot.com

Spooky dedi ki...

Cidden neden olmuyor bu isimler ?

apaç dedi ki...

aslında suat kaya'yı bekledi.

suat kaya kulüp bulamayınca, abdullah avcı da eski abdullah avcı olmayınca konya şekerspor'lu oldu.

gene de kötü bir transfer dönemi geçirmedi.

menemen belediyesi, torbalıspor filan da olabilirdi.

galatasaray markası işte..

mondo trasho dedi ki...

içim acıdı resmen ve mubalağasız!

Related Posts with Thumbnails