Avrupanın En İyi Genç Golcüleri

Üstteki tablo Avrupada geçtiğimiz sezon en çok gol atan 21 yaş altı golcüleri listeliyor. Real Madrid'in 6-2'lik felaket maça kadar zirve yarışında tutmayı başaran Gonzalo Higuain geçtiğimiz sezon en golcü performansı sergileyen 21 yaş altı oyuncu olmuş. Higuain dışında Aguero, Pato, Benzema, Mata gibi çok tanıdık simalar var listede ama onlara biraz sonra değineceğiz, çünkü bu oyuncuların arasında Türkiye liginden de bir oyuncu var, Sercan Yıldırım.

Türkiye liginin genç bir golcünün yetişmesine uygun bir iklime sahip olmadığını düşünürüm hep. Bunun birkaç sebebi var. Öncelikle her forvet tipine uygun bir lig değil Türkiye, Avrupadan getirilen kariyerli birçok golcü bu sıkıntıyı net bir biçimde yaşadı. EPL'nin bu sezonki gol kralı Nicolas Anelka 1.5 sezonda sadece 10 lig golü bulabildi Türkiye'de. Gol rakamları oldukça düşük, uzun süre sonra ilk defa 20 golün üstüne çıkan bir oyuncu çıktı bu sezon. Gol atmak zor zanaat yani bu topraklarda. Bunun yanına bir de genç oyunculara şans vermemeyi adet edinmiş kulüplerimizi eklersek bu yaştaki bir golcünün kendini ispatlaması, düzenli şans bulmasının ne kadar zor olduğunu anlayabiliriz. Sercan Yıldırım'ın bunu yapabilmesi için yeteneğinden çok şansa ihtiyacı vardı, bu şans da onun yanında oldu geçen sezonun başında. İlk 5 haftada kaydettiği 5 gol ona yeterli krediyi sağladı. Sezonun geri kalanında da 6 gol attı zaten. Bu ışıltılı başlangıcı yapmasa sezonun geri kalanında istikrarlı bir şekilde forma bulur muydu, bu kadar gündeme gelir miydi, benim kafamda soru işaretleri var açıkçası.

Sercan özelinde söyleyebileceğimiz bir şey daha var. Bu listede 19 yaşında sadece üç oyuncu bulunuyor. Alexander Pato, Sercan Yıldırım ve Tomas Necid. Bu da yaptığı işi biraz daha parlatıyor Sercan'ın. Gelişimini sürdürebilirse yukarda saydığımız bir üst seviye golcülerle aynı liglerde mücadele etmemesi için hiçbir sebep yok. Pato'yu biliyoruz tabii ama Tomas Necid bence ilginç bir isim. Koller ve Baros sonrası o klasmanda golcü yetiştirememesiyle Türkiye'yle çok benzeşen bir ülke oldu Çek Cumhuriyeti. Tomas Necid bu anlamda Çek Cumhuriyeti için önemli bir oyuncu. Geçen sezon attığı 11 golü sadece 16 maçta attığını da ekleyelim. Bu performansı sonrası Ocak ayında CSKA'ya geçti zaten. CSKA da Orta Avrupanın genç yeteneklerinden beslenen bir transfer politikası geliştirdi son yıllarda, bunu da değinebiliriz ilerde. Oliveira transferi zora girince bir ara "Galatasaray üst düzey bir golcüyle anlaşamazsa genç bir Çek golcü getirecek." söylentisi çıkmıştı, bu profile en uygun isim de Tomas Necid'di. Denk gelirsem alıcı gözle izleyeceğim tekrar.

Higuain dışında Aguero ve Mata'nın da listede yer alması ciddi bir İspanya hakimiyeti getirmiş. Aslında genç golcülerin çıkış yaptığı lig olarak Hollanda ön plana çıkmıştır yıllardır. Bu sezon da Arnoutovic'i Inter'e pazarladılar gerçi. Karim Benzema da Lyon'dan Real Madrid'e geçerek Higuain'le forma rekabetine girmeye çalışacak. Cagliari'nin genç golcüsü Acquafresca ise Diego Milito transferinde takasta kullanıldı, gelecek sezon Genoa forması giyecek. Diğerlerinin de transfer yapması yakındır. Zaman zaman göz atmamız gerekecek bu isimlere...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

12 yorum:

Spooky dedi ki...

bu liste katsayı sisteminin yanlışlığını hatırlattı bana.

gol ortalaması az olan ligin katsayısı fazla olmalı.

türkiye'de yirmi gol atmak, ispanya'da otuz gol atmaktan zor.

sercan'ın çok önemli daha doğrusu "spectacular" (kelime bulamadım) özellikleri olmadığını düşünüyorum ama bu listeye girmesi bile gözleri onun üzerine çekecektir.

firat selcuk dedi ki...

necid'i fm 2009 da marmaris'e getirme planları yapıp yapıp başarısız olmuştum.. sebebi şimdi çıktı ortaya :)

Adsız dedi ki...

Batugolün sol bacaği etmeyen S.Yıldırım pazarlamasını bilen ellerde olunca...

edi vedır dedi ki...

Aslında oynadığı maç sayısı biraz daha yüksek olsa batuhan da bu listeye banko girerdi.

Mesut dedi ki...

Usta burda eksik yokmu? Messi nin yasi daha kac ki? oda bu listede olmaliydi.

pclion dedi ki...

Messi Haziran 87'li, yani 22 yaşını doldurmuş durumda. O sebeple alınmamıştır. Ya da haksızlık olmasın diyedir. :)

Mesut dedi ki...

Yani sezon biterken 21 yasindaydi :)

Her Yol Roma dedi ki...

Lokerenli Ouwo Moussa Maazou "2009’da izlenmesi gereken 10 Afrikalı oyuncu" listesinde de yer almıştı;

http://heryolroma.blogspot.com/2009/01/gen-afrikallar-listesi.html

Her Yol Roma dedi ki...

"Bu listede 19 yaşında sadece üç oyuncu bulunuyor. Alexander Pato, Sercan Yıldırım ve Tomas Necid".

Daha da ileriye götürelim, Sercan 90'lı iken Necid ve Pato 89'lu.

Can Akkaya dedi ki...

Hocam Sercan Yıldırım Spectular bir oyuncudur. Türkiye gibi kazmaların liginde FM diliyle özel yeteneği, tekniği olan ender oyunculardandır.

Adsız dedi ki...

sercanın altındaki ismede dikkatli baktınızmı acaba bi yerlerden tanıdık geliyor sanki

Adsız dedi ki...

listede sercan'ın hemen altındaki stancu ve son sıradaki trabzon'lu henrique'ye dikkat çekerim.

Related Posts with Thumbnails