Avrupa Kupalarında Ezber Bozanlar

Her sene bu tip takımlar ve ülkeler görüyoruz. Geçen sene Anorthosis, Aalborg, Kaunas gibi takımlar ön plana çıkmıştı ama geçen hafta ironik bir şekilde benzer sürprizlerle Avrupa dışında kaldılar. Bu sene ise ön plana çıkan farklı takımlar ve ülkeler var doğal olarak, onlara değinmeden geçmek olmaz.

Şampiyonlar Ligi elemelerinde dikkat çeken çok takım var bu sene, geçtiğimiz senelerde favoriler daha ağırlıklı olarak kazanıyordu. Hatta şampiyon olmayanların elemelerinde sürpriz sonuç çıkmayan tek eşleşme Anderlecht-Sivasspor'du desek yalan olmayacak. Geçtiğimiz sezon son UEFA Kupasını alan Shaktar kendi evinde öldü öldü dirildi, iki defa geriye düştüğü maçtan beraberliği zor kurtardı. Romanya'da Timisoara karşısında işleri hiç de kolay olmayacak, 1-1'lik beraberliği bile Romanya temsilcisine kaptırdılar. Yaptıkları büyük patlamanın ardından geçtiğimiz iki sezonu kabus gibi geçiren Romenler bu sene biraz daha toparlamışa benziyorlar. Şampiyonlar Ligine ikinci takımı sokmaları hala zor ama bu turu geçmeleri onlara UEFA Ligi gruplarını garantilemiş bir takım kazandıracak. Bu güven play-off turunda üstlerindeki baskıyı ortadan kaldırabilir. Shaktar'ı da küçümsememek gerek elbette, bence kötü skora rağmen Timisoara kadar şansı var, özellikle erken bir gol bulabilirlerse.

İskoç kabusu ise Celtic'le devam etti, evlerinde Rusya temsilcisi Dinamo Moskova'ya tek golle boyun eğdiler. Geçen sezon gruplarda Aalborg'un arkasında kalıp elenmişlerdi, bu turda da seribaşı olan taraf olmalarına rağmen aldıkları iç saha mağlubiyeti pek hayra alamet değil. UEFA Ligi yolları göründü onlara da yavaş yavaş. Bir başka seribaşı Pana da deplasmanda 3-1 yenilerek evine stresli dönenlerden. Eğer Prag'dan bir gol yerlerse çıkarmaları için 3 ve üzeri gol bulmak durumundalar ki onların da işinin pek kolay olmadığını söyleyebiliriz. Göz önündeki bu maçlar dışında bir de Maribor'un Zürih deplasmanında aldığı 3-2'lik galibiyeti eklemek lazım. Bazı kulüpler vardır, kadrosunu bilmezsiniz ama ismi hep tanıdık gelir. Maribor da onlardan biri, turu geçmelerini istemiyor değilim içten içe.

UEFA Ligine damgasını vuran ise Karabağ oldu. Sezona Avrupa kupalarında tek galibiyeti olan bir takım olarak giren Karabağ ilk turda Rosenborg gibi önemli bir takımı eledikten sonra Finlandiya temsilcisi Honka'yı da deplasmanda 1-0'la geçti. Bu da büyük bir avantaj demek iç sahada. Bir diğer doğu komşumuz Gürcistan'ın temsilcisi Dinamo Tiflis, eski gücünden uzak olsa da Kızıl Yıldız gibi bir ekibi 2-0'la geçerek gecenin ezber bozanlarından biri oldu. Kızıl Yıldız 87. dakikada yediği ikinci gol için çok üzülebilir daha sonra. Şampiyonlar Ligi elemeleri gibi dönüşü de yok bu turların, elenirseniz Avrupayı televizyondan izliyorsunuz bundan sonra.

Bunun farkında olan iki önemli kulüp daha var ki onların durumu da en az Kızıl Yıldız kadar kritik. Bilbao ve Braga'dan söz ediyorum. İki takım da kendi sahalarında kaybettiler ve elenmenin eşiğindeler. Bilbao İsviçre temsilcisi Young Boys'a 1-0 yenildi. Geçtiğimiz sezon son Inter-Toto'da Sivasspor'u saf dışı bırakan ve ardından UEFA Kupasında 4.tura kadar yükselmeyi başaran Braga ise iki sezon önce UEFA gruplarına kalıp herkesi şaşırtan Elfsborg'a 2-1 mağlup oldu. Deplasmanda alınacak 1-0'lık galibiyet bile yetmiyor artık Braga'ya ki bu da bizler için hiç de fena haber değil, bir dahaki yazıda değineceğiz buna. Bilbao ve Braga'nın gördüğü kabusları görebilecek Roma ve Basel de vardı dün gece ama onlar ikinci yarıda toparlanmayı başardılar. Roma kendi sahasında 1-0 geriye düşmüştü Gent karşısında, Basel ise geçtiğimiz turun sürpriz takımlarından Reykjavik'ten 2 gol yiyerek başladı maça. Basel ikinci yarıda iki gol bulup derin bir nefes aldı, Roma da biraz kırmızı kart-penaltının da getirisiyle skoru 3-1'e getirebildi. Avrupanın her kalburüstü kulübü Galatasaray ve Fenerbahçe kadar rahat değildi yani...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

11 yorum:

TerryM0re dedi ki...

Shaktar macı neredeyse 30 metrede oynadı 2 topları dırekten dondu deplasmanda isleri zor olsada turu geçerler..

tanjue dedi ki...

Arada Sporting Lizbon'u atlamışsın sanki uğur. Elia ve Arnautoviç'i kaybeden Twente'yi yenemediler içeride. Ki 27. dakikada Twente kalecisi atıldı, onun yerine giren kaleci de Moutinho'nun penaltısını çıkardı. 65 dakika 10 kişi kalmış Hollanda takımına gol atamamaları bende büyük bir hayal kırıklığı yarattı doğrusu. Karabağ'a da helal olsun, aynen böyle devam ederler inşallah. Acaba hangi Azeri tvsi verecek maçı özğrensek de izleyebilsek çok güzel olur.

Ha bir de Avrupa liginde diğer maçların skoru düşünülürse küçük çaplı bir şov yaptık.O zaman show must go on...

Adsız dedi ki...

yazıklar olsun celtic 50 liram gitti. shaktar deplasmanda 5 atar çok rahattı maçta

salva dedi ki...

Uğur selam ,

Karabağ sürprizi ve Azerbaycan takımları hakkında ufak yorumum...

Azerbaycan futbolu hala istenilen noktada değil, bununda nedeni yerli futbolcu kalitesinde ki seviye. Ama petrolle gelen ülkenin ekonomik durumunda ki gelişme ve görece daha kaliteli yabancıların ülkeye gelmesi, takımların avrupa kupalarında bugune kadar gerçekleştiremedikleri başarıları almalarını sağlayabilir.

Levski Sofya maçında Baku FK iç sahada gayet baskılı oynarken , bir bariz penaltıları verilmedi (ki pozisyonda başına tekme darbesi alan brezilyalı forvetleri Felix Almeyda Felipe, 1.90 boyu var, sahada baygınlık geçirdi ve hastaneye kaldırıldı.Hakem için gerçekten skandal ve komedi bir karardı devam ettirmesi.)
Takımın gerçekten teknik kapasitesi yuksek, konsantre olup mücadele edecekleri maçlarda sürpriz sonuçlar çıkarabilirler. Son maçta takımla sahaya çıkan 1 Azeri futbolcu vardı- Mahmud Gurbanov,gerisi ise lejyonerdi .
İkinci maçta atabilecekleri 1 gol Baku nun Sofyadan çıkmasını sağlayabilir.

ve gelelim Karabağ'a. Özellikle Azerbaycan'ın namus meselesi olarak gördüğü, Ermenistan ile şu an -ateşkes var ama- savaşın devam etmesine neden olan toprakların takımına ...
Özellikle Rosenborg u eleyerek avrupada ki en büyük sürprize imza atan takım, Finlandiya dan da şen dönüyor.

Lig de ki maçlarında max. 1000 kişi toplamasına rağmen, avrupa kupası maçında 30.000 taraftar onları desteklemek için stadyumdaydı.

Takımın diğerlerinden ayrılan bir diğer özelliğide Azerbaycanda ki kalbürüstü diğer takımların aksine takımda ve onbirde Azeri futbolcuların çokluğu (geçen sene Kocaeli de gayet iyi bir performans çizen Reşad Sadıqov dahil)!!! Şu an ülke çapında aldığı sonuçlar -toprakların konumunu da gözönüne alırsak- büyük yankı uyandırdı ve Azeri taraftarları peşinden sürükleyecek gibi duruyor.

Tabi takımın üst makamlardan gerekli motivasyonu aldığı su götürmez bir gerçek.

Aslında Karabağ'ın aldığı sonuçlar hiç de küçümsenmemesi gerekiyor. Çünkü iki kuzey ülkesi ve ligde kondisyon olarak belli bir seviyeye ulaşan iki takıma karşı 3 maçtanda iyi skorlar ile dönüyorlar. Honka nın Baku de 6 ağustosta işi gerçekten zor olacak. Çünkü akşam vakti biz cafe de sıcaktan ve nemden oturmazken onlar 15-20 dereceden gelerek 35 derece ve yüksek nemde top oynamaya çalıacaklar.

Bence Karabağ bu turu da geçti.Bakalım Avrupa Ligi gruplarına kadar gücü ve şansı yetecek mi ?

Beercholic dedi ki...

Apoel'in de Partizan'ı 2-0 yenmesini sürpriz olarak görüyorum ben. Partizan2ın beraberlik koparmasını bekliyordum ama onları da 85 te yedikleri 2. gol çok üzecek gibi..

pclion dedi ki...

Tanjue, Sivas hariç sürpriz varken Lizbon beraberliğini de katmıştım işin içine ama yazarken atlamışım daha sonra. Partizan da aynı şekilde. Sırplar bu sene bekleneni veremediler.

Salva, doyurucu yorumun için teşekkür ederim, çok ayrıntılı ve açıklayıcı olmuş. ..

Frank Baumann dedi ki...

sporting maçını izlemedim ama lizbon ekibinin moutinho ve velosoyu inatla takımda tutmalarına anlam veremiyorum. son yıllarda avrupada sürekli düş kırıklığına uğrayan bir ekip oldular.

ayrıca pclion, ŞL elemelerinin bu turunda elenenler avrupa ligine katılamıyor değil mi? celtic'e avrupa ligi yolu göründü demişsin de, kafam karıştı.

pclion dedi ki...

Can, Celtic elenirse UEFA Ligi elemelerinin son turuna katılacak, Sivasspor gibi.

Turgay Keskin dedi ki...

Sporting sadece Fernandez ve Caicedo transferleriyle iş yapacağını düşünüyor ama onlara daha fazlası gerek. Twente karşısında da oyuna hep hakimlerdi ama Bulgar kaleci Nikolay Mihaylov'u geçemediler. Takımda golü bulacak tek oyuncu hala Liedson gibi ve o çıkıp skoru değiştirmezse böyle oluyor. Kesinlikle kulübeyi zenginleştirmeleri lazım. Bu arada Portekiz'in bir başka temsilcisi Paços de Ferreira'da İsrail temsilcisine 1-0 mağlup oldu. Yani Portekiz takımları için işler pek iyi gitmedi bu hafta.

akakiyeviç dedi ki...

Bunların çoğu her yıl olağan şeyler.Her yıl böyle bir takım çıkar(Örn.;geçen sene UEFA'da Kharkiv,Şmp.Liginde Anorthosis)

Lakin Basklıların(Ath.Bİlbao)Young Boys gibi bir takıma yenilmesi gerçekten de çok ilginç.

www.detrasdelcastillo.blogspot.com

Dünyaya kale arkasından bakanların blogu...

reverdy dedi ki...

shaktar maçının büyük bölümünü izleme şansı buldum , romen takımı klasik doğu bloğu ekibi tarzında oynadı kapandı kapandı kontraya yattı.romanyadaki maçta shaktar'ın turu alacağını düşünüyorum.elfsborg için ise isveç liginde ikinci yarı başladı ve takımlar çok formda zira lig lideri ile 5. arasında puan farkı sadece 3 şu anda.ancak bence gecenin sürprizini young boys yaptı bilbao'yu yenerek , ikinci maçlarını izlemek isterim.

Related Posts with Thumbnails