Salih Uçan & Fenerbahçe | Bi' Abdülkadir Olmasın!


Eurosport'taki Yetenek Avcısı köşesine Salih Uçan'ın genel bir profilini çizmiş, iyi bir merkez oyuncusu olduğunu ve top tekniğiyle gelişime çok açık, özel bir futbolcu olma yolunda ilerlediğini yazmıştım. Rubin Kazan, Beşiktaş derken transferini Fenerbahçe bitirdi, borsa bildiriminin ardından da Salih transferi twitter hesabından doğruladı.

Fenerbahçe biraz şartların da zorlamasıyla çok doğru ve agresif bir yerli transferi politikası oluşturdu ve olası bir ceza halinde yola yerlilerle devam etme olasılığına karşı kadrosunu kısa ve orta vadede güçlendirecek oyunculara yatırım yapmaya başladı. Soner Aydoğdu transferi bitime yaklaşmışken, aynı bölgeye ondan üç yaş genç olan Salih Uçan'ı da almak bu yatırımın bir göstergesi. Fakat işe Salih açısından bakarsak bu onun için bir şans olduğu kadar da risk.

Bir genç oyuncu için oynaması en zor mevkii takımın merkezi olan oyun kurucu pozisyonu ve Fenerbahçe'de bu alanda ülkenin en iyilerinden birisi olan Emre Belözoğlu var. Salih ise Bucaspor'da düzenli oynayan ve hızlı gelişimini de yeteneği kadar bulduğu oynama fırsatına borçlu bir oyuncu. Yeteneğinin rafine edilmesi, üst düzeyde fark yaratan bir oyuncu haline gelmesi için 1-2 yıl Süper Lig tecrübesine ihtiyacı var. Fenerbahçe ona bu fırsatı tanıyamayacak kadar yarışmacı olabilir ama onun buna ihtiyacı olduğunu görecek kadar vizyoner olması zorunlu. En yakın örnek 91 jenerasyonunun oyun kurucusu Abdülkadir Kayalı'nın düştüğü durum.

Abdülkadir de en az Salih kadar potansiyelli, yetenekli ve önü açık bir isimdi ancak gelişimi açısından en kritik dönem olan 17-21 yaş aralığını üst düzey futbolda geçirmedi. Şimdilerde bir toparlanma sürecinde olsa da belki de hiçbir zaman beklentileri karşılayamayacak. Her oyuncuyu ayrı değerlendirme taraftarıyım her zaman ama 17-21 yaş arası düzenli futbol oynamak bir kriter ve Salih buna iyi bir başlangıç yapmışken kesintiye uğramamalı. Belki Fenerbahçe onu Bucaspor'da bir sene daha kiralık olarak bırakabilir, hem iki takım hem de Salih bu açıdan kazançlı çıkar. Salih de "Bi' Abdülkadir Kayalı" olmaz. Eurosport'taki yazıda deidğimiz gibi Salih artık bir A2 takımı oyuncusu değil ve oynaması şart. Onun yaşıtlarına göre yarattığı en büyük fark da bu.

Salih'e dair merak edilen sorularla ilgili kısa notlar
*Salih bir defansif orta saha ya da forvet arkası oyuncusu değil. Orta sahanın merkezinde oynuyor ve daha çok topla rahat hareket edebilme ve dripling becerisiyle öne çıkıyor. Yetenek-performans kriterinden bağımsız olarak bölge açısından Selçuk İnan doğru bir örnek.
*Milli takımda değer verilen, özel isimlerden biri ve artık U-19 milli takımı düzeyinde forma giyiyor. Son olarak Elit Tur'da (U-19 Avrupa Şampiyonası'na yükselme play-offları) Yunanistan'a karşı forma giydi ancak ilk maçta 3-0 mağlup olduğumuzdan şampiyonaya kalma şansımız mucizelere kaldı. Orada daha rahat izleme şansı bulabilirdik.
*Fenerbahçe'nin transfer ettiği bir başka önemli yetenek olan Recep Niyaz'la bölgesi çakışıyor denemez, Recep daha önde oynayan bir oyuncu. Onun hızı ve topla yakınlığı Türkiye'deki benzerlerinin en iyisi olsa da Salih fiziken ve zihnen üst düzeye daha hazır bir oyuncu. İki ismi transfer etmek de çok başarılı bir
operasyon. Bir başka orta saha oyuncusu Gökay İravul'a göre hem yetenek, hem hazır olma açısından ise önde. Fenerbahçe, Gökay'ı komple kaybetmek istemiyorsa onun da kiralık gitme zamanı geldi, geçiyor.

Eurosport'taki Salih Uçan yazısı için: "Son İzmirli: Salih Uçan"

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

18 yorum:

Adsız dedi ki...

mehmet batdal, musa çağıran, yiğit gökoğlan, ceyhun gülselam, sercan yıldırım, hepsi birer dünya yıldızı şimdi, keşke gs'ye gitseydi lol

pclion dedi ki...

Allah rızası için, bari şu genç oyuncu işinde denilenleri bir tarafa çekmeyin. Fenerbahçe diğerlerinden iyi ya da kötü dedik mi, ne ilgisi var şunun Salih'le? Açın, şu blogda Galatasaray altyapısına dair yazılanları okuyun. Okumuyorsanız buna da gelip yorum yapmayın, bilgiçlik taslamayın.

Hakikaten tiksindiriyorsunuz adamı.

Adsız dedi ki...

abicim çok güzel yazmışsın eline sağlık dediğinin arkasındayım genç yetenekler büyük takımlarda harcanıyor.fenerli arkadaşın yorumunu takma boşver.tipik fenerli zihniyeti işte =)

MaSSaRo dedi ki...

şu dönemde özellkikle gelecek sezon için bence gelecek vaad eden gençlerin beşiktaş'a gitmeleri gerek diye düşünüyorum. hazır takımda kaliteli türk açığı varken ve de küçülmeye gidilecekken bu bence hem genç oyuncular için şans hemde türk futbolu için. ancak sağolsun fenerbahçe bi youncu azcık parlasın hemen salça olur ve alır oyuncudan safım garibim oynamasam bile 2 3 sezon alacağı paraya bakar ve geleceğini heba eder... akıllı olan bu dönemde beşiktaş'a gider bunu fb ya da gs kötü diye söylemiyorum ama biraz mantıklı olursak forma şansı bulmaları çok zor ...

la mano de dios dedi ki...

yazılanlara katılıyorum ancak abdülkadir konusunda ise aynı görüşte değilim.bugün mehmet topal selçuk inan gibi bazı isimler 19 20 21 yaşlarında yıldız adayıydılar ama bu yaşlarında yıldız oyuncu olmadıkları gibi örneğin mehmet topal 07-08senesinde linderoth'un yedeği olarak kulübede zaman geçirmişti.yani daha 21 yaşında olan bir abdülkadir'in söndüğünü bittiğini düşünmek veyahut 18yaşında adamın 1sezon oynamazsa bitebileceğini düşünmek dğru gelmiyor.3sene sonra 24 yaşındaki abdülkadir denilen adam milli takımın göbeğinde oynar hale gelemez mi?bence gelebilir hemen karamsarlık doğru değildir.fabio grosso luca toni gibi isimlerin kaç yaşında parladıklarını unutmayalım.tuncay şanlı gibi bir adamın halı saha eğitimi ile fenerbahçe'ye transfer olup avrupaya açıldığını unutmamalı.

SaLih dedi ki...

en üstteki yorum futbol yıldızı dediğin adamlardan top toplayıcısı bile olamaz mehmet batdal ? sercan yıldırım ? yiğit gökoğlan ?

heroruno dedi ki...

Yazı.. Yazı... Yazı.... baba şu bloga bir iki yazı yaz gözünü seviyim şampiyon olduk onun için bile bi yazı yazmadın Sportif Cümleler aldı başını yürüdü, bizde orayı takip eder olduk ama senin yorumlarının yazılarının tadı hep bi başkaydı nasıl bi çalışma hayatına atıldında şu bloga 2 yazı yazamaz oldun bunun bi açıklaması olduğuna inanmıyorum:(((

Arrow Cave dedi ki...

belki de şampiyon olmasaydı daha çok yazacaktı,şampiyon olunca tüm hevesi sona ermişte olabilir..

ertug dedi ki...

abdullah avcı'nın fenerbahçe'ye döneceğini açıkladığı fenerbahçe oyuncusu. 5 ocak 2009'da fenerbahceye geldi beri kariyeri şöyledir:
fenerbahçe'deyken 4 a2 ligi maçına, bir adet ümit milli takım maçına ve bir kez de ziraat kupası maçına çıkmıştır. 23 aralık 2009 fenerbahçe altay maçıdır bu maç, onda da sahada sadece 7 dakika kalmış.
4 ocak 2010'da kiralandığı ibb'de ilk sezonunda 11 maça çıkmış. beşi kupa maçı, altısı lig.
2010-2011 sezonunda ise 4 milli maç,7 lig maçı ve 4 kupa maçı olmak üzere 15 maça çıkmış.

kısacası bu adam fenerbahçeye geldiği günden beri 32 tane resmi maça çıkmış. ibb'ye kiralanması maalesef kendisine maç tecrübesi anlamında çok bir şey katamamış. umarım fenerbahçe'yle sezon başı kampına alınır ve takım için iyi bir yedek dmc olur. 6 gün önce 20 yaşına bastığı düşünürse artık forma giymeye başlaması gerek. yazmışım mayıs 2011de.

bir sene geçti abdülkadir ordusporda 15 resmi maça çıkmamış bile. sonradan girmiş cogunda. ama abdülkadir harcandı. tabi

ertug dedi ki...

abdullah avcı'nın fenerbahçe'ye döneceğini açıkladığı fenerbahçe oyuncusu. 5 ocak 2009'da fenerbahceye geldi beri kariyeri şöyledir:
fenerbahçe'deyken 4 a2 ligi maçına, bir adet ümit milli takım maçına ve bir kez de ziraat kupası maçına çıkmıştır. 23 aralık 2009 fenerbahçe altay maçıdır bu maç, onda da sahada sadece 7 dakika kalmış.
4 ocak 2010'da kiralandığı ibb'de ilk sezonunda 11 maça çıkmış. beşi kupa maçı, altısı lig.
2010-2011 sezonunda ise 4 milli maç,7 lig maçı ve 4 kupa maçı olmak üzere 15 maça çıkmış.

kısacası bu adam fenerbahçeye geldiği günden beri 32 tane resmi maça çıkmış. ibb'ye kiralanması maalesef kendisine maç tecrübesi anlamında çok bir şey katamamış. umarım fenerbahçe'yle sezon başı kampına alınır ve takım için iyi bir yedek dmc olur. 6 gün önce 20 yaşına bastığı düşünürse artık forma giymeye başlaması gerek.

15 resmi maça çıkamamış 40tan fazla maça cıkan ordusporda. çoğu sonradan oyuna girme. ama abdül harcandı. evet!

Adsız dedi ki...

merhaba,

konuyla alakasiz biraz ama, bu genc oyuncularin yaslarinda herhangi bir oynama yapiliyor mu merak ediyorum. genc milli takimlarin kadrolarina bakarsaniz cok fazla ocak dogumlu oyuncu var. hatta bir u17 milli takiminda yanlis hatirlamiyorsam kodronun yuzde 60'i ocak dogumluydu, bir kac tanesi tam 1 ocak olmak uzere. mesela recep niyaz 1 ocak dogumlu, ne tesaduftur ki abisi bilal niyaz (o da fenerbahce'de oynuyor) da 1 ocak dogumlu. acaba taraftarlar olarak kandiriliyor muyuz? genc milli takimlarda bir yaslik bir oynama bile oyuncudan beklentiyi tamamen degistirir cunku.

gokhan

canlı tv izle dedi ki...

fenerbahçe ne zaman bir genç oyuncu çıkardı ki ya allah aşkına anca para ile konuşurlar ama ben türk futbolu için genç istiyorum genç. !!!

ali dedi ki...

Fenerbahce taraftari Mehmet Topala bile uzaydan gelmis muamelesi yapiyor. Mehmet Topal en az 5-6 senedir ortada olan, herkesin ne oynadigini bildigi bir adamken, Fener taraftari onu ilk defa gormus gibi davraniyor. Salihe o sansi verme ihtimalleri yok ki!

Adsız dedi ki...

oo oğur parayı buldun, altına arabayı çekitn artık blogun yüzünü açmıyorsun. açmazsın tabii.

pclion dedi ki...

Aylık öğrenci akbili kullanıyorum hala, rahat ol :))

mahmut alkan dedi ki...

eskiden bir sen vardır maç sonu yorumlarını okuduğumuz sende bıraktın temelli mi bıraktın yoksa geçici mi bir kaç kişi tavsiyede bulunabilirsin bu arada trt de programında hayırlı olsun.

Hakan Keser dedi ki...

Salih Türk futbolunun geleceği açısından çok önemli bir oyuncu, yavaş yavaş şımartmadan hazırlayarak türk futboluna kazandırılmalı..

konverzasyon dedi ki...

yarın cristian'ı kesecek inşallah

Related Posts with Thumbnails