1.5 Milyon Euro

1.5 milyon euro. Serhat Akın'ın Konyaspor'dan alacağı yıllık ücret, ajanslara düşen haberler bu yönde. Kaka için önerilen bonservis bedeli, Kezman'ın zamanında dillere destan olan yıllık ücreti bile oldukça makul kalıyor yanında. Ülke futbolunun geleceği hakkında kaygıya düşmemek de elde değil.

Türkiye'deki maaş bütçelerinin ciddi bir sorun olduğunu dile getirmiştik. Özellikle yurtdışına oyuncu ihraç edemememizdeki önemli etkenlerden biridir bu. Üç büyükler arasındaki rekabetin 2000 sonrası genişlemesinin bir sonucuydu bu. Ülke futbolunun şartlarını çekici hale getirmeden, stadlara makyaj yapmadan, "Bu ülkeye gelirsen daha üst liglere sıçrayabilirsin." mesajını örnekleyerek vermeden üst düzey oyunculara yönelince onları ikna edebilecek tek enstrüman vardı ellerinde takımların, para. Sert rekabetin de getirisiyle maaş bütçeleri zorlandıkça zorlandı, Avrupa'da bile çok seyrek gördüğümüz noktalara ulaştı. Roberto Carlos bugün 4.2 milyon euro yıllık ücret alıyor, Kezman 3.5 milyon euro alıyordu. Lincoln 2.5 milyon euro garanti para alıyor, Matias Delgado da 2.1 milyon euro'yla onlardan pek aşağı kalmıyor. Avrupa sınırları içinde telaffuz dahi edemeyecekleri rakamları daha sahaya çıkmadan banka hesaplarında görür oldular. Şimdilik bunu cebimize koyalım, kendi başına değerlendirilmesi gereken bir konu zira.

Ancak esas garip olan durum, diğer takımların da bu anormal pazara ayak uydurma çabası. Trabzonspor'u bir kenara koyuyorum, onların tarihten gelen bir rekabet güdüsü var ama bir Konyaspor'un yerli bir oyuncuya yıllık 1.5 milyon euro ücret önermesi hangi aklın, hangi düşünce sürecinin bir ürünüdür? Beşiktaş'ta Nobre, Galatasaray'da Nonda 1.5 milyon euro alması sebebiyle tartışılır durumdayken 4 senedir üst düzey futbolla ilişiğini kesmiş Serhat Akın nasıl 1.5 milyon euro alabilir? Hem ücret mantıksız, hem verilen oyuncu, mavi ekran vermekten başka verebileceğim bir tepki yok buna. Birisi çıkıp "o parayı 5 sene içinde alacak, yıllığı 300 bin" falan dese bari.

Biz Coğrafya derslerinde Dünya batıdan doğuya doğru döner diye öğrenmiştik, Türk futbolu kendi içinde bu kuramı çürüttü desek yeri. En çok maaşı orta sınıf takımlar veriyor, ondan sonra Türkiye Liginin kalburüstü ekipleri, en sonda Avrupa kulüpleri. "Ligimiz büyüdü, kulüplerimiz büyüdü, heyoo" nidaları mı atsak acaba?...

Bu Yazıyı Paylaş!

Bookmark and Share

1 yorum:

os dedi ki...

yazık verilen paralara hakikaten..

o verilen yıllık ücretle her mevkiye bir oyuncu alırsın.

serhatın yılda 6, yarım sezonda 3 kere gs-fb-bjk karşısında oynamasına değecek mi ?

takımdaki diğer oyuncular kaç para alıyor ki ? nasıl bir denge var..
sinire kestim hasta hasta

Related Posts with Thumbnails